[ gogo82 @ 25.05.2013. 17:14 ] @
Pozdrav svima.

Znam da mozda ova tema postoji na forumu, pokusao sam da nadjem ali nigdje nisam naisao na konkretan odgovor ili informaciju koji meni trebaju.

OK, ovako stoje stvari. Potrebno mi je da podignem domenski kontroler na FreeBSD serveru (u piotanju je FreeBSD 9.1). Mreza koju imam sastoji se samo od FreeBSD servera (DNS, MySQL, Apache+PHP i sl.) i PC-BSD radnih stanica. Nemam nekog prevelikog iskustva sa domenskim kontrolerima na Unix/Linux serverima pa mi je potrebna mala pomoc, tj. savjet na koji nacin da se podigne domenski kontroler na FreeBSD serveru.

Interesuje me sta se to uoste smatra pod ''domenski kontroler'' kada su u pitanju Unix/Linux serveri.
Da li je to Samba?
Da li je OpenLDAP?
Da li je to NIS (Network Information Service)?
Ili je to kombinacija nekih od pobrojanih servisa?

Ja sam instalirao NIS (Network Information Service) na jednom od servera dok sam na drugim serverima konfigurisao NIS klijente. Ova stvar solidno radi kad je u pitanju autentifikacija korisnika i distribucija lozinki/grupa/host fajlova sa NIS servera na NIS klijente.

Da li je za domenski kontroler dovoljno da se instalira samo NIS?

Volio bih cuti vase misljenje po ovom pitanju a posebno onih koji se aktivno bave administracijom Unix/Linux servera i koji imaju iskustva u radu sa domenskim kontrolerima na istim.
[ vladared @ 16.08.2013. 20:52 ] @
Izvinjavam se što se ovako kasno uključujem u temu, ali tačno šta želiš sa domain controllerom kod freebsd-a. Za DC ti je dovljna samo Samba 4, a ako želiš da imaš kontrolu korisnika najčešća je varijanta u kombinaciji sa LDAPom.
Ovde imaš uprošćenu priču i bajatu,ali shvatićeš poentu: http://www.howtoforge.com/forums/showthread.php?t=24521
dok ovde imaš kako da aktiviraš sambu 4: http://www.whitneytechnologies.com/?p=422

Potpuno kako da namestiš varijantu sa ldapom:
http://doub.home.xs4all.nl/samba-ldap/