[ Nedeljko @ 31.05.2013. 16:32 ] @
Sajt www.sakis3g.org je oflajn. Može li neko da okači skripte ovde?
[ Pali zari @ 01.06.2013. 12:26 ] @
http://sourceforge.net/projects/vim-n4n0/files/
[ Nedeljko @ 03.06.2013. 23:35 ] @
Evo, neka se u prilogu nađu 32-bitna i 64-itna verzija.
[ Nedeljko @ 29.07.2013. 18:00 ] @
Još samo da dodam uputstvo:

Iz preuzeti skriptu za odgovarajuću verziju sistema (32 ili 64 bita). Iskopirati je u svoj korisnički direktorijum pod linuksom. Dodeliti joj dozvolu izvršavanja i iskopirati je na neko lepo mesto odakle će moći da joj pristupe svi korisnici, kao što je na primer /usr/bin i pokrenuti je pod administratorskim privilegijama u cilju pravljenja prečice na desktopu. To se može postići iz konzole. Ne zaboraviti da posle svake sudo komande treba ukucati administratorsku lozinku (pod mintom i drugim ubuntuovim derivatima običnu lozinku korisnika, a ne lozinku root korisnika kako bi trebalo).

cd /home/korisnicko_ime (ovde naravno treba putanja do mesta gde je snimljena skripta. U primeru je vaš korisnički direktorijum, kada ova linija nije potrebna)
chmod +x sakis3g
sudo cp sakis3g /usr/bin
rm sakis3g (nije obavezno)
sudo /usr/bin/sakis3g --interactive (po pravilu radi i bez navođenja /usr/bin, ali ovako će sigurno)

Skripta će na početku tražiti administratorsku lozinku (opet lozinku od korisnika na ubuntuovim derivatima). Napravite prečicu izborom iz dobijenog menija stavke "Create shortcut". Povežite se izborom stavki menija ''Connect with 3G", pa ''USB device", pa "HUAWEI mobile", pa odaberite ponuđeni APN (ako ne bude radilo, koristićete "Custom APN" opciju i ukucati ispravan APN koji ćete prethodno saznati od operatera), pa "OK", pa "Exit", nakon čega ste povezani na internet. Posle toga, ako vam se ne sviđa grafički meni i hoćete konzolni meni, prečicu promenite desnim klikom, pa pronalaženjem komandne linije koju prečica izvršava i promenom u "sudo /usr/bin/sakis3g --interactive". Onda se može koristiti prečica. Veza se prekida tako što se pokrene skripta, na primer klikom na prečicu, pa odabirom "Disconnect", pa "OK", pa "Exit".

Međutim, problem je što će vam tako skripta svaki put tražiti administratorsku lozinku. Za to je potrebno dodati je u /etc/sudoers, a za to je potrebno pokrenuti neki editor sa administratorskim privilegijama.

Preporučujem vam Midnight Commander jer je jednostavan. Instalirajte mc. Nakon preuzimanja i instalacije (jer ste se jelte, prethodno povezali na internet na opisani način) pokrenite ga sa

sudo mc

Radi kao total komander. Idite u korenski direktorijum, pa u /etc (ako vam to nije jasno, kucajte cd /etc bilo pre, bilo nakon što je pokrenut mc), pa tamo nađite sudoers fajl i kliknite na F4 kako bi ga izmenili. Pitaće vas za izbor editora i u njemu odaberite njegov editor. Ako vam ovo nije jasno, kucajte sudo mcedit /etc/sudoers. Onda recimo na kraju fajla, dodajte liniju

ALL ALL=(root)NOPASSWD: /usr/bin/sakis3g

Snimite to sa F2 i izađite sa F10.

Sada svaki korisnik može da napravi prečicu za sebe kucanjem sudo /usr/bin/sakis3g --interactive u konzoli (administratorska lozinka više nije potrebna).