Nisu te formule bas tako jednostavne, rekao bih:
Prvo, kada postavimo jednacinu po 2. Nj.Z. dobijamo ako se ne varam nesto ovako:
Ako kazemo da je sila trenja konstantna u vremenu i da ne zavisi od stanja kolovoza, guma itd vec samo od mase vozila dobijamo:
Otpor vazduha se modeluje malo slozenije od ovoga sto si ti navela i zavisi od brzine vozila, brzine vetra, smera u kome vetar duva itd.
gde je

faktor aerodinamicnosti,

gustina vazduha,

ceona povrsina vozila, a brzine vozila i vetra su ti jasne. cw i A su iz velicine one tabele koju si dala. Znak u zagradi zavisi da li ti vetar duva u ledja ili u celo vozila (to bi znacilo i da ti se povrsina A menja, ali recimo da je ista i napred i nazad).
Ubrzanje se dobija kao:
Brzina se menja kao:
Predjeni put je jednak:
To bi trebalo da budu jednacine modela. Vucna sila se menja po nekom profilu, glupo je da je stalno ista (mozes da stavis da se menja kao trougao, prvo raste do neke vrednosti a onda opada. Vreme simulacije zadajes ti. Ove jednacine ce da se vrte u nekoj petlji i da inkrementiraju vrednosti brzine i predjenog puta na osnovu prethodno odredjenog ubrzanja. Vrednosti

su vrednosti brzine i ubrzanja u prethodnoj iteraciji.
Mozes da ubacis i promenu vetra u sve i da dodatno zakomplikujes jednacinu ili da proglasis da nema vetra :)
Neki pseudokod bi trebalo da izgleda ovako
Code:
g := 9.81
rho := 1.1839 (na 25C)
A, cw, mu, vvetra: = vrednost koja se unese sa tastature ili se zada simulacijom
Fvu := vektor promene vucne sile (niz odbiraka)
t := vrednost koja se unosi sa tastature i predstavlja duzinu trajanja simulacije
v0 := 0
s0 := 0
dt := t/N (gde je N broj odbiraka, tj na koliko cesto ces da vrsis izracunavanje)
for i:=1 do t sa korakom dt (for i=1:dt:t u Matlabu)
a[i] := Fvu(i)/m - mu*g -cw*rho/(2*m)*A*(v0 - vvetra)^2
v[i] := v0 + a[i]*dt
s[i] := s0 + a[i]*dt^2/2;
v0 := v[i]
s0 := s[i]
end
Nadam se da sam pomogao, mada bi trebalo proveriti celu ovu matematiku jos jednom. Sto se tice simulacije za ono sto si ti dala, ja sam to sastavio u Matlabu, ali mislim da ne daje dobre rezultate. Evo kako izgleda taj kod.
Code:
F = input('F = ');
m = input('m = ');
mu = input('mu = ');
k = input('k = ');
T = input('t = ');
g = 9.81;
t=0:1:T;
a = F/m - (mu*g + k/m);
v = t.*a * 3.6; % konverzija iz m/s u km/h
s = a*t.^2/2/1000; % opet konverzija u km
figure(1);
plot(t,s,'b','LineWidth',2);
title('Predjeni put');
figure(2); hold on;
plot(t,v,'r-','LineWidth',2);
plot(t,a,'k-.','LineWidth',2);
legend('profil brzina','profil ubrzanja')
hold off;