|
[ mojemesto @ 03.06.2013. 20:53 ] @
| Pozdrav svima i unapered hvala na pomoci
Daklem, treba mi laser koji ce bacati snop svetlosti u duzini od 8 metara - linija da ima minimum 8 metara celom duzinom a ne kao tacka na zidu (mislim da nesto slicno ima u vidu laserske libele), boja da bude sto upadljivija - recimo zelena ili crvena i naravno da bude sto jeftinija varijanta, ispocetka moze i neka kineska a kasnije ako mi se to pokaze kao resenje za moj problem, moze i kvalitetnija stvar.
E sad, posto ja nemam 2 cuke o laserima, nadam se da ce te mi Vi pomoci. |
[ Zlatni_bg @ 03.06.2013. 21:03 ] @
Ti "laseri" sto ostavljaju tacku, u sustini, i nisu laseri. Imas prave lasere koji su od 5mW uglavnom pa navise. 10mW bi video ceo snop u prilicno mracnoj sobi. Za tako nesto sto ti treba, dosta ti je oko 50mW, cak i previse. Imaj u vidu da je to vrlo opasna stvar, i ako uperis to nekome u oko, mozes da ga oslepis. Isto tako to moze da przi izolir traku, pali sibicu i tako dalje.
http://www.youtube.com/watch?v=oJ8xXwznNuQ
[ mojemesto @ 03.06.2013. 22:30 ] @
Pogledao sam snimak i shvatam sada i da je snaga lasera bitna, e ali ovaj sa laser sa youtuba nije taj tipa koji meni odgovara, mozda nisam dobro objasnio celu stvar, meni treba laser koji ce da crta liniju od 8 metara duzinu, recimo sa plafona hale koja je visoka 3 metra, znaci da na zemlji bude vidljiva linija te duzine i trebao bi da bude vidljiv i danju, nece biti pod suncem na otvorenom ali da bude vidljiv po dnevnom svetlu.
Koji je to tip lasera, gde ima to kod nas da se kupi, koja snaga i sta vec ?
Hvala ...
[ ventura @ 03.06.2013. 22:54 ] @
Tebi treba ovako nešto samo 8 metara široko?
Ako je tako, to se zove "laser line projector", pa lagano...
[ bogdan.kecman @ 05.06.2013. 01:02 ] @
to je laser iza sociva, 8m ili 80m nije problem, pitanje je koliko mora izvor da bude blizu/daleko od targeta da bi dobio 8m, ovaj sa venturine slike ce ti dati 8m ako ga dovoljno odaljis
imas ih na bleju koliko oces:
http://www.ebay.com/itm/1pcs-N...main_0&hash=item4ac1790175
btw ako imas obican laser pointer usmeri ga u staklenu sipku (mozes da iskoristis nogu od case za vino) i dobices liniju :)
[ shadow88 @ 05.06.2013. 01:52 ] @
daleko bolje, efikasnije i preciznije iscrtavanje linije laserom se dobija recimo ako se na ventilator racunara stavi ogledalce pod uglom od 45 stepeni, pa se odozgo u pravcu ose osovine postavi laser koji projektuje tacku na ogledalo, pa se pri rotaciji tog ventilatora okrece i ogledalo a kao posledica se oko ventilatora bocno projektuje linija na prvu povrsinu na koju naleti laserski snop, a ako na to dodas i bocni otvor sa stelujucim vratancima mozes da nastelujes duzinu linije koju ces projektovati na neku povrsinu, sve u svemu mozes jednostavno i jeftino da napravis ovo da stane u kutiju 15x15x15cm sa sve napajanjem na 220V.
ovo nije losa ideja za markiranje neke povrsine po halama dok se pozicionira nesto precizno sto bi npr trebalo da je u ravni tj istoj liniji, npr rafovi po megamarketima.
[ Trick Fix @ 05.06.2013. 02:43 ] @
[ bogdan.kecman @ 05.06.2013. 03:34 ] @
libela ima socivo, ima tih modula da se kupe, laser 5mW + sociva .. ima putaca, crta, 45 stepeni V, debela putaca, 2,4,6 paralelnih linija etc etc ... ima svasta zanimljivo .. ima i samo sociva da se kupe ... sada kada svako ovde moze da kupuje sa ebleja pogledajte tamo, ima tih kineskih sociva za par dolara i vrlo su pristojna
[ shadow88 @ 05.06.2013. 05:50 ] @
zapravo profi libele koje se same nivelisu imaju princip rada sa motorom i prizmom umesto ogledala ali ogledalo sasvim ok radi posao. motor u tim libelama je bas BLDC kao u ventilatorima kompa. stvar je u tome da je motor sa prizmom na postolju koje je klatno pa se samo iznivelise a kako laser sija odozgo na njega tako projektuje liniju u krug, promenom ugla prizme menja se visina projekcije linije a sa visinom stalka se vrsi fino podesavanje.
[ mojemesto @ 07.06.2013. 21:32 ] @
Hvala svima na pojasnjenu, sad znam sta mi treba i kako se zove 
Jos samo da nadjem gde ima da se kupi ...
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|