[ bigvlada @ 04.06.2013. 07:27 ] @
ARM Launches Hollywood Approved Anti-Piracy Processor


Chip manufacturer ARM has announced a Hollywood-approved video processor that enables content producers to prevent piracy on mobile platforms. The Mali-V500 video chip features hardware embedded anti-piracy capabilities which secure playback of high-definition video. According to ARM the new chip meets the toughest anti-piracy standards for mobile devices.

If you have a smartphone then there’s a good chance that it comes with an ARM chip inside. The British company ARM Holdings is the market leader in smartphone processors.

Ceo članak:
http://torrentfreak.com/arm-la...-anti-piracy-processor-130603/

Kako pucati sebi u nogu. Otvoreni operativni sistem za mobilne telefone sa hardverom koji kao da je Apple dizajnirao? Dotičnoj kompaniji iz sveg srca želim da se što pre priduži Sinkleru i Komodoru u muzeju.
[ Java Beograd @ 04.06.2013. 08:45 ] @
Kad se samo setim početaka DVD plejera i fabričkih setovanja za pojedinu zemlju, da ne bi mogao da gledaš piratski DVD iz druge zemlje ! Brate, kakve je to smejurija od poduhvata bila !
[ kkedacic @ 04.06.2013. 09:45 ] @
Umjesto da snize cijene i maknu DRM i ostale restriktivne gluposti, oni bacaju pare na razvijanje anti-piratskih tehnika koje uopce nerade, tjerajuci korisnika da konzumira medij koji je precjenjen, ogranicen u koristenju i cesto popracen merketingskim forama; bolesna logika.
[ djoka_l @ 04.06.2013. 09:56 ] @
Ne razumem u čemu je problem. Članak nije baš najjasnije napisan, ali pretpostavljam da čip implementira HDCP protokol, tako da će biti omogućena reprodukcija HDMI sadržaja koji koriste HDCP.

Jednostavno, imaš HDCP u čipu - možeš da reprodukuješ ono što je zaštićeno HDCP-om, a i sve ono što si i dosada mogao, a što nije imalo HDCP...
[ niceness @ 04.06.2013. 12:22 ] @
Na arm blog postu piše da Mali V-500 implementira ARM TrustZone.
To je izgleda nekakva izolacija/particionisanje aplikacija/os-a na nivou hardvera, za potrebe ebanking, DRM (kao u ovom slučaju) itd.
[ Ivan Dimkovic @ 04.06.2013. 14:58 ] @
TrustZone je matora stvar - verovatno je vest da sada i GPU ima pristup tome.

To verovatno znaci da je sada moguce izvrsiti dekodiranje i rendering na GPU-u bez da CPU moze da pristupa dekriptovanim podacima. Sto znaci da paranoidni Holywood sada moze da se lozi da su sigurniji od Android rogueware-a.
[ bigvlada @ 05.06.2013. 06:55 ] @
Imao je i Intel sličnih bisera, Centrino nije jedina platforma koju su razvili, bio je tu i drmovani Intel Viiv. Srećom, došlo im je iz d***** u glavu relativno brzo da ljudi to jednostavno neće kupovati.
http://en.wikipedia.org/wiki/Intel_Viiv

Da, sa dvd-ima je tako bilo u početku, a sada to rade sa blu ray diskovima. Od prošle godine svi standalone plejeri moraju da imaju Cinavia drm sistem. (http://en.wikipedia.org/wiki/Cinavia) Pa se posle pitaju što se ti plejeri ne prodaju dobro. Dobra stvar je što plejeri namenjeni računarima nemaju to đubre. Pod uslovom da vam blu ray drajv uopšte treba.

edit: Anandtech ima mali članak o ovome

http://www.anandtech.com/show/...eo-block-complement-cortex-a12

[Ovu poruku je menjao bigvlada dana 05.06.2013. u 08:28 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 05.06.2013. 10:17 ] @
Pa ima Intel DRM komponente i dalje - samo sto se prakticno koriste za biznis stvari. U principu, moguce je koristiti TPM za forsiranje secure-boota i validaciju sertifikata za media playback, ali to je jednostavno overkill za nesto sto je moguce razbiti na sasvim drugom nivou.

Takodje, i NVIDIA i AMD u PC trzistu imaju svoje API-je za zasticeno dekodiranje, recimo, BD sadrzaja na GPU strani bez da CPU ima pristup dekodiranim frejmovima.

Opet, totalni overkill posto je BD razbijen na sasvim drugom nivou - kada gusar zgrabi direktno MPEG-2 TS sa diska, nista ti vise ne vrede zastite.

No, eto - to mu dodje kao checkbox feature, sad je Holywood happy i to je to :)