[ lega99 @ 07.06.2013. 20:43 ] @
Kako pokrenuti Google earth na famoznom Debianu 7 Wheezy ili testingu. Program ne radi i uvek je poruka da je to greska do programa sto je jedna velika notorna laz.
Program radi u drugim distribucijama na istom hardweru. Dokle ide preterivanje je i predlog koji se vuce po internetu da se pokrene u root modu, notorna glupost, nema nikakvog uticaja.
Googlajuci nasao sam da Debian ima problem sa Google earth vec godinama. Pitanje da li neko ima neku pametnu ideju kako pokrenuti Google earth na Debianu koji radi na AMD platformi
(procesor Buldozer 6 jezgra, graficka AMD HD6700 sa AMD fglrx 13.4 drajverima).
[ calexx @ 07.06.2013. 23:51 ] @
Možda da probaš neku stariju verziju Google Eartha, Debian ima malo stariju osnovu pa možda ne ume da se snađe sa novijim GE. Malopre sam instalirao Debian 7 KDE i vidim da je na KDE 4.8.4 dok je davno aktuelna 4.10.3 ... nemam sada vremena da probam GE ali ću ujutru valjda da stignem. Do sada mi se GE čudno ponašao jedino na PCLinuxOS-u, svi ostali su sasvim OK.
[ lega99 @ 08.06.2013. 15:48 ] @
Probao sam verziju 6, imao sam je na disku. Dok je Debian wheezy bio beta i RC GE je radio, postupak za instalaciju neka pervrzija koju sam nasoa na internetu.
I ja ima Debian Wheezy KDE, KDE verzija je kao sto pises malo zastarela a kako nabaciti novu nemam pojma, probao nesto pa sve pukne. Jedino sto sam uspeo je
nabacivanje 3.9 kernela ali ni to ne pomaze da bi se GE pokrenuo.
[ lega99 @ 19.06.2013. 22:46 ] @
Koliko vidim mrka kapa :(
Toliko hvaljeni Debilijan i nema resenje, gledam na nekom forumu , lik @dvajedan i jos neki nafalise ovo cudo,
usput opljuvase sve drugo.
Na kraju se pitam ima li neki distro gde rade svi programi, dzaba ponuda u repozitorijumima kad pola od toga ne radi
ili prestane da radi kako legne neki update.
[ calexx @ 20.06.2013. 07:34 ] @
Sad sam probao testing verziju i GE uopšte neće ni da se instalira. Inače za GE7 ja imam neku svoju proceduru, prvo instaliram jednu verziju koja prolazi a onda drugu koja radi ... malo poglu ali mene leđa više ne bole. Sa regularnom instalacijom novog GE uvek bude nekog brljanja.
Sada ću opet da nabacim Debiana stabilnu verziju da probam, inače mu zameram što stvarno ima bajate delove, od KDE 4.8.4 preko grub 1.99 ... ne znam zašto sve kasni više od godinu dana?? A sama instalacija traje i traje, bar 3-4x duže od sličnih.

Ja sam inače rešio da koristim debian-ubuntu linux a pošto mi se KDE sviđa, svelo se na Kubuntu. Stalno probam i ostale ali me nijedan drugi linux nije ubedio da promenim izbor.
[ lega99 @ 20.06.2013. 11:48 ] @
KDE je zakon, Debijan kasni sa svim, navodno nema rupa al uvek nesto ne radi ili neki programi koji idu na ostale linuxe kod njega
ne postoje u repozitorijumima. Ima Netrunner koji je i spozonr KDE, precicu na njega ili na Mint KDE, cekam neku LTS verziju i da se
otkace od Ubuntu i ovih suludih izbacivanje verzija na 8-9 meseci.
[ calexx @ 20.06.2013. 12:02 ] @
Gde će da se otkače kada i ovako čekaju da izađe Ubuntu pa da prave svoje varijante? Ubuntu je izašao pre par meseci a NetRunner tek proba RC varijantu dok Mint ni do RC nije stigao, tek ovih dana počinju testovi. Za to vreme su Ubuntu (i naravno Kubuntu) stigli do alfa verzije 13.10 (koja se očekuje valjda danas) a dnevne varijante su odavno ponuđene. Svi debian-ubuntu linuxi će da ostanu uz ubuntu, osim ako se ne odvoje ... a Mint ima debian varijantu koja nema KDE oblik.

Možda da probaš Kanotix, on je Debian u KDE varijanti a na njemu mnogo toga radi. Baš sam ovih dana radio upgrade i podigao se na verziju Debian 7.1.

E da,
Citat:
Blue Systems is currently the sponsor of

Netrunner
Kubuntu
LinuxMint (KDE Edition)
[ lega99 @ 01.07.2013. 18:15 ] @
Ja sam na testing grani znaci 7.1 je nadogradjen, kernel isto 3.9.6. Jedino ne znam za 3.9.8 koji je u sid-u
da li mora sa -t da se instalira a fajlovi rucno dovuku.
Debian ne bi bio debian da cak i oznacavanje kernela ne muljaju pa pise linux-image-3.9-1-amd64.
Inace i dalje sa GE mrka kapa....
Plus KDE je zastareo i novija verzija je je u experimetal grani ali ne nalazim kako to dovuci da da ne bude
rukomatika i rucni download. I da se dovuce da li ce raditi iako u ostalim linuxima to vec uveliko radi.
[ plus_minus @ 03.07.2013. 13:54 ] @
Citat:
calexx:
Sad sam probao testing verziju i GE uopšte neće ni da se instalira. Inače za GE7 ja imam neku svoju proceduru, prvo instaliram jednu verziju koja prolazi a onda drugu koja radi ... malo poglu ali mene leđa više ne bole. Sa regularnom instalacijom novog GE uvek bude nekog brljanja.
Sada ću opet da nabacim Debiana stabilnu verziju da probam, inače mu zameram što stvarno ima bajate delove, od KDE 4.8.4 preko grub 1.99 ... ne znam zašto sve kasni više od godinu dana?? A sama instalacija traje i traje, bar 3-4x duže od sličnih.

Ja sam inače rešio da koristim debian-ubuntu linux a pošto mi se KDE sviđa, svelo se na Kubuntu. Stalno probam i ostale ali me nijedan drugi linux nije ubedio da promenim izbor.


I ja mu zameram. Al' zaista. Osim starog gruba i malo starijeg KDE-a, tu je i drndavi x.org compiled by Debilan. Pre neki dan sam ga instalirao, kao ... zašto bih koristio neki derivat kad ima original... Pazi, Wheezy lepo i uredno vidi 2 monitora.. al' ne možeš da ih staviš jednog pored drugog pa ne znam šta da je. Rezolucija manjeg monitora uvek ide na 1024*768 a ne na 1366*768 koliko i treba onda kada mu kažem da hoću DUal View a ne Clone.. Krandr.. a ni arandr ne pomaže. Nisam ni hteo da se 'ebavam da instaliram drajvere, već ... PCLinuxOS minime x64. ... :)

Nabacim to čedo, i zadivim se do imbecilnosti. :)

KDE 4.10.1
Ati ili nVidia, ako je jedno ili drugo, taj drajver i dobiješ. Proprietary.
Sve ostalo, pesma.

Od danas sam dakle na PCLinuxOS..

I ne znam ko je beše preporučio taj distro ovde po forumu.. mislim da si to calexx bio baš ti. :)
Zahvaljujem na tome.
[ calexx @ 04.07.2013. 07:16 ] @
Ja i PCLinuxOS uvek instaliram ali nisam siguran da li mi se više sviđa ili me više nervira od ostalih. ;) Posle instalacije ima više nestandardnih programa koje koristim a koje moram posebno da instaliram na ostalim linuxima ali zato neke osnovne stvari nisu u redu. Da ostanemo u temi, baš googleearth mi opasno brlja. Na 64-bitnoj verziji koju pominješ (i sa koje ovo pišem) uopšte i nema globusa tj vide se samo konture država ali od teksture nema ništa. To je baš zbog grafičke, prvi put pomene to i kasnije samo iscrtava konture. Grafičku je prepoznao kao i ostali (u pitanju je stara ati x1600 sa rv530 drajverima) ali je ne prihvata u ACC. Sa 32-bitnim PCLOS-om je druga priča, teksture su tu ali sve radi baš baš usporeno i secka, kao da je u pitanju 386 sa 64MB rama.

KDE 4.10.1 bi trebalo da se ažurira, PCLOS odmah upozori da mora da se odradi upgrade i mislim da odmah to uradi.

Slično kao Debian, PCLOS koristi stari grub, tj ovde je još stariji nego na Debianu, u pitanju je 1.5 (ili 0.97, različito se vidi tu i tamo) koji ima opasna ograničenja. Em ne vidi većinu ostalih linuxa em ne može da se instalira na većim hardovima. Za dodavanje ostalih linuxa ipak ima Redo MBR ali mi nije od koristi pošto ne može da upiše grub. Ako se dobro sećam, limit mu je 1TB pa ako se instalira na početku, još će i da radi, ja sam ga instalirao pri kraju harda na extended particiji namenjenoj linuxima i PCLOS ne može da startuje sistem. Srećom, grub 2.0 na većini ostalih linuxa ga sada normalno vidi i može da ga ubaci na spisak. Ipak, zbog onog sitnog problema sa GE ga jedva koristim.
[ plus_minus @ 04.07.2013. 21:38 ] @
Znam za 4.10.1 -> 4.10.4 ..

To sam prvo i odradeo odmah nakon instalacije, console login pre butovanja prve sesije, dakle bez x-a, root apt-get dist-upgrade i tek posle login sa friškim KDE-om, tako da upgrade poruku ja nisam ni video. I sve sam ja lepo doterao, međutim, ne umem da ubodem kodek koji mi fali, šta već.. sve radi osim html5 zvuka.. ogg neki, nešto mi nedostaje, jer sam instalirao minime x64 a on ne dolazi sa kodecima već samo xine kao phonon backend i to je to.

U chrometu i operi svaki html5 video/audio radi prelepo. Fleš takođe. S' izuzetkom kod Firefoxa, gde se fleš i html5 takođe lepo vide, ali bez zvuka kod html5 video/audio elemenata, dok fleš u ff-u ima i sliku i zvuk.

Dakle, fali mi neki kodek ili nešto trebam da povežem application/mime type šta li.. u firefoxu. Jednostavno ne konta da postoji i zvuk kod video fajlova. .. Pulse .. ne dopire do njega ništa kao stream, application .. kada je firefox u pitanju, dok pulse sve fino premošćava na mikseru i iscrtava u slučaju amaroka, opere.. ardoura..
Nabio sam i gstreamer i vlc kao backend pored xineta, isprobao, jok.
Koji set kodeka meni treba da bi to profunkcionisalo sa firefoxom ? Muči me to već tri sata. .. ću dumrem.. :|

Ako neko zna, dok još nisam pre7ebao ništa..

( a da sam instalirao FullMonty garant ne bi imao taj 'problem' )

Naime, kad smo već kod earth-a.. nisam pojma imao da uz Calligra suite paket dolazi i ... Desktop Globe, Marble Virtual Globe .. nije ni nalik mogućnostima iz google earth-a, ali ima nazive ulica i sve što treba da se ljudovi snađu..

[Ovu poruku je menjao plus_minus dana 04.07.2013. u 22:57 GMT+1]
[ plus_minus @ 04.07.2013. 21:56 ] @
Moja HD4650 radi ok i sa amdcccle, nema nikakve frke. Ponekad sa tim drajverima kwin ode u p.m pa razobliči neke teksture po ekranu, a to alt+shift+F12 pa još jednom, rešava u hodu.
Što se tiče grub-a, jeste mator i ružan, baš kao i na 'UIziju' s' tim što ja to instaliram na hard od 250gb, tako da nije problem što je limitiran, trenutno "bika" i "m$7" imam na hardu i grub 1.5 je nalepljen na mbr. Ako potreba, to bar nije neka nauka da se grub osveži ili apdejtuje. Ovo sa ff-om mi trenutno veći problem.. D:
Sve u svemu, ne nervira me PCLinuxOS - ni malo! Forked on Mandriva + independant.
Mnogo mi se sviđa, moćan biser u šarenom moru, definitivno.. ako izuzmemo da je onaj kontrolni centar, drake .. bar meni, nepotreban.
Ali dobro. Ima ko koristi to i kome je jako, jako zgodno što to postoji. I skidam im kapu za izbor apache/httpd podrške, mnogo bolja varijanta kontrlisanja nego što je sa default ubuntu httpd.
[ lega99 @ 05.07.2013. 16:57 ] @
J*ebeni debina ode u p.m. Pola programa ne radi, multimedija repo preporuceno je da se iskljuci jer je nesiguran.
Taman sam ga picnuo, prezalio GE i on poce da pravi gluposti. Daleko je sve to od OS koji mozes da instaliras i
dodajes programe bez straha da ce da vrisne. Za server bez GUI da ali za desktop masine ne.
Odo ja u win7 kod zlog cika Bilija....
[ calexx @ 05.07.2013. 17:25 ] @
Ja sam stao kod Kubuntu, sve radi, ništa ne brlja ...
[ plus_minus @ 06.07.2013. 19:33 ] @
I takoooo.... mene marfijev zakon prati u stopu. Cim nesto pohvalim od srca, ono me zezne. Tako i ovaj PCLinuxOS. Iz cista mira.. samo je napisao ERROR FILE DELETED prilikom butovanja (a niko nista nije obrisao niti cackao osim samog kernela, djavo ce ga znati gde se sta spetljalo .. ) .. mislim, zasto bi meni palo na pamet da sam uzmem i obrisem delove koji su vezani za xorg ako je pritom drajver za grafiku, vec uredno instaliran od strane sistema .. ? Dakle, klasican reboot... i prc! Poruka odozgore.. i k1ta od grafickog okruzenja.. pukao i kdm i sve.

@startx == errror There is no display configured properly.. i tome slicno ... i posle sam izadje iz tty7 i ceka me da mu upisem nesto..

Upisao sam "format m*f*ing root partition"

calexx, sada mi je jasno zasto te PClinuxOS nervira ponekad.

Inace, trenutno se zezecim sa CrunchBang linuxom.

To je neka Wheezy varijanta (naostrio sam se da nateram tog "uizija" da radi i kraj) sa OpenBox3 kao default.
Dakle, sve se zivo podesava rucno... pa, ko voli... :)

.... i sto je najzanimljivije CrunchBang/Wheezy je uspesno progurao ATi hd4650 AMD drajvere.. takodje, rucno instalirao ... i radi, radi kao nikad do sad.
Nabio sam uz OpenBox 3 i KDE 4.8 iz wheezy repoa .. za sad, posle ce da apdejtujemo... mada, ovaj OpenBox je izgleda - tata za sve.
Samo klot OpenBox i .rc i .xml fajlovi po editoru..

KDE mi se sve manje i manje svidja pored ovog OpenBox-a ...
Hebesh desktop i ikonice, pali to sto ti treba i kraj.

I - necu vise da ga hvalim jer moze da mi se desi, samo zato sto sam ga ishvalio, da ode u k* iz cista mira.
Bas kao i PClinuxOS. :|
edit:

INACE.. :))))

Nasao sam jedan mali tutorijal koji opisuje kako da se instalira Google Earth. Tutorijal je za CrunchBang, ali, moze da se odradi isto za bilo koji debilijan, pretpostavljam .

link » To do list

Ima dosta na toj stranici, vezano za sve, tako da je najbolje odraditi FIND (ctrl + f) i upisati Map Viewing and Management.

To bi trebalo da odvede bas na taj deo stranice...

Moze na deb. da radi Earth, izgleda. (nisam probao, btw)

Poz.

[Ovu poruku je menjao plus_minus dana 06.07.2013. u 20:55 GMT+1]
[ calexx @ 07.07.2013. 00:25 ] @
Ako se autori nisu potrudili da radi postojeća verzija GE ili ako kasnije ne apgrejduju da nekako proradi, neću da prilagođavam sebe tom linuxu. Izabrao sam dvadesetak obaveznih programa, ako neki od njih ne radi, ne moram taj linux. Ionako ih ima na stotine. ;)
Nisam probao openbox, posle lutanja sa gnome/cimet/unity i njihovim ograničenim mogućnostima, KDE mi je legao i neću da se prilagođavam nekom okruženju koje ima samo osnovu. Probaću ovih dana neki openbox da ne bude da pišem napamet ali mislim da znam šta očekujem.
[ plus_minus @ 07.07.2013. 02:20 ] @
Očekuješ NonBloat u svakom pogledu sa openbox-om. :)

Najbolja varijanta za bilo koji linux, po meni jeste kombinacija 2 Window Managera + KDE.

KDE4 dolazi sa svojim plasma Kwin-om, a na to sve preko ide i kde-base-apps itd..

Dok je openbox, sam po sebi, kao window manager u potpunosti dovoljan da zameni neko radno okruženje i da omogući surf, mjuzu, alatke za programiranje, itd..

Nema desktopa, nema ikonica, ako to hoćeš, pratkično moraš da hakuješ mašinu. :D

Tu su Conky.. :) ... tint2 .. i da vidiš čuda koja se pojavljuju na ekranu kada se poigraš sa njihovim .conf fajlovima.

A manual postoji za to, jako lep, poprilično jasan.

Svi linux gurui, oni koji su, kako ti umeš da napišeš "Na ti" sa pingvinom, 'naIbolje volje' openbox.

Ne treba pogađati zašto.

Jednostavno je brz i radi kao metak i na PII kantama.

Nema plazmida, nema hebenog nepomuka i akonadija.. koji .. služe nečemu? D:

Sve u svemu, kada imaš i openbox i kde sa svojim KDM session menadžerom.. ti lepo možeš da izabereš da se startuje KDE/Openbox umesto KDE/Plasma.

E, to je već nešto, da.

KDE4, mnogo lepše radi sa OpenBox-om nego li sa defult - kwin/plasma.

Nema desktop efekata, ali...

Ma, probaj i sam.

CrunchBang - slobodno.

Ovaj distro ... na skali od 1 do 10.. . nekih 9.8.

Onih 0.2% odoše na ručno akanje sa instalacijom AMD drajvera za grafiku.. eto. :)

Picikato doterana distribucija, bazirana na izuzetno dobro ispeglanom Debilijanu.

Ubuntu... nikad više.
[ calexx @ 07.07.2013. 09:03 ] @
Razumem one koji planiraju da im linux bude posao pa hoće i moraju da znaju sve načine korišćenja, ostali to rade iz drugog razloga. Ako je sve na klik, onda nema problema da i ostali nauče i koriste linux. Ako mora da se zna ali baš zna, onda su oni u svojim očima pametniji od ostalih a i mogu da unovče to svoje znanje. Ja hoću da budem korisnik, ne administrator linuxa pa mi se više sviđa da imam pred očima programe koji su bitni i koje često koristim. Samo okruženje mi ama baš uopšte nije bitno. Ako ja moram da naučim razne komande i desetine parametara da bih narezao CD ili da ripujem neki disk, a alternativa je da to uradim uz klik-dva, izabraću ovo drugo. Ako je potrebno da gubim vreme da bih ubedio linux da proradi GE, to je samo znak neozbiljnosti autora i površnog rada, odradili neki sitan deo i dosta, neka korisnici dalje rade.
Kao kada bih kupio auto i onda morao da mu štelujem ventile, karburator i kočnice, ugrađujem auspuh jer to nije urađeno u fabrici. Za automehaničare je to OK posao, taman da vežbaju i nauče još malo.

Nabacio sam Openbox na ovaj Kubuntu, KDE/Openbox je slično ali ružnije okruženje, sam Openbox, ako je to onaj sivi ekran sa desnoklikom i nekoliko ponuđenih opcija, je nešto što ne bih voleo da vidim na ekranu. Sad ću da probam taj tvoj novi izbor ali već mi se čini da znam kakva mu je budućnost. ;)
[ plus_minus @ 07.07.2013. 12:47 ] @
Jeste, to je taj. Desno-srednjo-klik.

Što se tiče CrunchBanga, moraćeš da budeš malo i mehaničar, mada, ne moraš da budeš samouk. :)

Wiki im je prelep. A i mimo toga, za razliku od Ubuntu papazjanije, rešenje za svaki problem ili nedoumicu dobijaš na prvoj google stranici.

Ali na svu sreću, nema tu nešto puno ni da se podešava .. inače..

Citat:
Ako je potrebno da gubim vreme da bih ubedio linux da proradi GE, to je samo znak neozbiljnosti autora i površnog rada, odradili neki sitan deo i dosta, neka korisnici dalje rade.


To je samo maslo 'nekih drugih' koji neće da podrže masu stvari za platformu na kojoj rade "neozbiljni" autori.

Zašto je adobe obustavio komplet podršku za linux od fleš verzije 11.* pa naviše .. ?

Osim toga, ja sa svakom distribucijom gubim vreme ubijajući i odstranjivajući pulse zarad čistog alsa audio subsistema.
Ne voli se pulse sa mojom audio karticom, a svi ga trpaju kao default..
Pa onda akanje oko grafičke kartice.. neće ovaj moj model lagano pa to ti je.. ni na jednoj distribuciji.. hoće vesa, naravno, ali ne i full 3D support. .. nema veze, modus je pronađen.

Al' sve to dođe nekako ne nešto zanimljivo, već jednostavno - način korišćenja. I windows bi bio isti takav, samo da ima isto toliko mogućnosti kao Linux. Al' nema, jer je skovan - kao za bebe ili za ljude koji se jednostavno ne bave programiranjem ili nemaju vremena za dangubljenje. I ono što jeste bitno, ne podešava se svaki dan.. već u samom startu odradiš šta treba.. i jednostavno na dajle zaboraviš na podešavanja i 'prekovremeno konzolisanje'. Upailš konzolu da podigneš i ubiješ potreban servis i toliko. Sve ostalo ide na klik.
[ lega99 @ 07.07.2013. 16:46 ] @
@plus_minus,

To uputsvo za GE je vec vidjeno milon puta, mozda tu radi ali u Debianu ne.
Usput ia-32lib trazi jos neke fajlove i tu pocinje igranka bez prestanka,
ako se skine 32-bitna verzija GE tu tek nastaje haos. Tu se vidi poenta onoga sto
@calexx pise, na jednom distrou GE radi a na drugom ne, znaci kopaj po netu
pa ako se posreci da proradi. Sto se tice pulse audia stavljaju ga kao default
jos odavno, forsirali su pulse. Skype trazi pulse, sad neko moze da kaze imas
alternativu, problem je sto alternativa ne postoji jer 99% korisnika bilo kog
OS koriste skype, on je nezvanicno default standard. Koliko ja vidim svaki od linux
distro ima sminkeraj, sve lepe slicice ali sustina da to stavrno radi, e tu nastaje
problem. Ripovo sam jedan CD u linux, sve lepo i onda na zadnjoj numeri zaglavi,
celu noc se mucio, sutra dignem win7 i besplatan program za ripovanje, brze
radi a i spornu numeru odradi bez problema.
[ plus_minus @ 07.07.2013. 17:44 ] @
Citat:
Skype trazi pulse, sad neko moze da kaze imas
alternativu, problem je sto alternativa ne postoji jer 99% korisnika bilo kog
OS koriste skype, on je nezvanicno default standard.


Ne znam kako ide kod ostalih konfiguracija, u mom slučaju skajpu nije neophodan pulse.
Onda kada uključim pulse i podesim ga bilo kako, on mi jednostavno 'pojede' WAVE kanal.

A na tom kanalu i Voilla! HTML5 audio, naravno.

I izmlati sa nazivom zvučne kartice uz to. SBAudigy4 - slaba tačka za pulse.

Što se tiče Googe Earth-a, e tu zaista ne znam šta može i šta treba da se očekuje.
A kako je krenulo i Firefox više neće biti u mogućnosti da radi već samo, pogađate - glupavi Chrome.

Mala igra nekih tamo giganata?
Adobe gej timu, "od srca" hvala za svu linuks podršku. Daboga bankrotirali.
Dabogda se povampirio onaj stari vođa Macromedie, koji god da je i kako god da se zove.

Citat:
sutra dignem win7 i besplatan program za ripovanje, brze
radi a i spornu numeru odradi bez problema.


Win7 ... al' samo da manje jede hard disk.. samo da nije toliko gladan...
i da ta glad ne raste vremenom.. al- nije tako.
Bez obzira, neću ga nikad pregaziti/obrisati sa harda.
[ HeYoo @ 07.07.2013. 18:01 ] @
Da li je autor probao da doda LMDE repo i sa njega instalira GE?
http://packages.linuxmint.com/list.php?release=Debian

Crunchbang je light distribucija namenjena iskljucivao entuzijastima. Previse opskurno okruzenje za svakodnevnu upotrebu.

[ plus_minus @ 07.07.2013. 18:10 ] @
Citat:
Crunchbang je light distribucija namenjena iskljucivao entuzijastima. Previse opskurno okruzenje za svakodnevnu upotrebu.


Ne bih se složio sa drugom rečenicom. Jeste da treba malo znanja kako bi to podesio sve, ne za dva dana (malo po malo, sve skupa, toliko treba, za first time) kao što je kod mene slučaj, ali da je opskuran za svakodnevnu upotrebu.. reci mi šta mu to nedostaje za svakodnevnu upotrebu? Ja sam stao sa setup-om i mogu da kažem da se Crunch/O-Box bolje ponaša sa 2 monitora nego Crunch/KDE. Lakše mi je da šibam i premeštam prozore, levo - desno, sa ekrana na ekran uz pomoć META + arrows ili META+alt + arrows iz OpenBox-a nego li iz KDE-a, onda kada ih izređam u solidnom broju.. To je samo jedan faktor..
[ HeYoo @ 07.07.2013. 18:29 ] @
2013 godine rucno da upisujes stavke u meniju ili da caprkas po bilo kakvim config xml-ovima je valiki promasaj.
Posle 15 min sam skontao da moram da naglavim neku skriptu ako hocu jednostavno da menjam tastaturu us<->rs, da se njakam sa podesavanjem podrazumevanih aplikacija (htedoh poslednju verziju firefoxa bezuspesno da postavim). Pogledah na netu "resenja" i kada sam vide koliko je sati, leteo je momentalno s diska.
Volim i ja ponakad potrositi par sati na setovanje i budzenje conkyia ali mi ne pada na pamet da svoje vreme trosim na podesavanja gluposti za koje su kod drugih na 2 klika misa. Ne kazem da crunchbang nije munjevit (pogotovo na starim masinama) i da ljudima koji imaju ustaljen i ogranicen set aplikacija i opcija ne radi posao ali definitivno nije za prosecnog korisnika.
[ plus_minus @ 07.07.2013. 19:52 ] @
Citat:
HeYoo

2013 godine rucno da upisujes stavke u meniju ili da caprkas po bilo kakvim config xml-ovima je valiki promasaj.


Posle 15 min sam skontao da moram da naglavim neku skriptu ako hocu jednostavno da menjam tastaturu us<->rs, da se njakam sa podesavanjem podrazumevanih aplikacija (htedoh poslednju verziju firefoxa bezuspesno da postavim).

Pogledah na netu "resenja" i kada sam vide koliko je sati, leteo je momentalno s diska.
Volim i ja ponakad potrositi par sati na setovanje i budzenje conkyia ali mi ne pada na pamet da svoje vreme trosim na podesavanja gluposti za koje su kod drugih na 2 klika misa.Način podešavanja tastature?
Tipičan .. xorg tradicionalni način.

Dakle, te neke stvari, ne treba menjati nikada.
Način upisivanja konfiguracije i snimanja konfiguracije.
To je inače svakodnevnica za ljude koji čukaju neki kod u tekstualnom editoru i koji zarađuju tako.

Konkretno, za sve koji koriste layout tipa:

EN(us) <- *taster 5 ima i euro znak
RS(latin) <- latinica;
RS(basic) <- ćirilica;

To tako treba upisati i reći samom sistemu istovremeno:

Treba upisati ovo (konkretno moj - keyboard configuration file):

Code:


# KEYBOARD CONFIGURATION FILE

# Consult the keyboard(5) manual page.

XKBMODEL="pc105"
XKBLAYOUT="us,rs,rs"
XKBVARIANT=",latin,basic"
XKBOPTIONS="grp:alt_shift_toggle"
Bez obzira da li fajl postoji ili ne ..sudo nano /etc/default/keyboardpassword..
ctrl + shift + V ....
ctrl + X ....
shift + y ... enter

Ako je već što šta upisano, recimo XKBMODEL i layout fali, treba nalepiti samo layout, logično.

Ili# alt+F2

gksudo geany

# password.... pa iz njega lepo otvoriti /etc/default/keyboard, možda je lakše bez nano/vim editora..


Stavke

Code:


XKBLAYOUT="us,rs,rs"
XKBVARIANT=",latin,basic"mogu da izgledaju i ovako ..

Code:


XKBLAYOUT="us,rs,rs"
XKBVARIANT=",basic,latin"Levi alt +shift baš kao na windozi.

Code:


XKBOPTIONS="grp:alt_shift_toggle"Posle toga ide system reboot.I ovo je bilo teško?
Koji ubuntu koristiš ako nije tajna?

Meni se mnogo više sviđa kada sam lepo upišem to i to, tu i tu i tačka, nego kad trebam to isto da prosledim kroz neki modul.. tu odmah ispred, na klik, koji će da proceni posle gde i koji 'taksi' da uzme da bi paket aranžman stigao na pravo mesto, umesto eto, jedne komande i direkt upisivanja u fajl.

Citat:

Ne kazem da crunchbang nije munjevit (pogotovo na starim masinama) i da ljudima koji imaju ustaljen i ogranicen set aplikacija i opcija ne radi posao ali definitivno nije za prosecnog korisnika.


Po pitanju performansi (a još ako se lepo poigraš i sa 'kompozitorom' ) a i samog izgleda, svaka je suvišna.
[ lega99 @ 07.07.2013. 21:12 ] @
ia32-libs sve pocinje i zavrsava se sa ovom igrankom oko GE.
ia32-libs ne moze da instalira, vec sam napisao, igranka bez prestanka,
sve mu je dato kako kaze pisanija
Code:
sudo dpkg --add-architecture i386
sudo apt-get update
sudo apt-get install ia32-libs

To sam vec pokusavao jer sam imao na disku verziju 6 iz Minta.
Pokusavao sam i varijantu sa .rpm paketom, to je uspevalo dok wheezy
nije postao stabialn. Ne vredi se vise zaludjivati, trositi vreme na takve gluposti
jer se neko uporno ponasa kao autisticno dete. Dovoljno je kad nesto sredjujem
a ono popravka koju mi sistem ponudi pobrise pola programa, za mene nevidjeni idiotizam,
da se to desi u win bilo bi drvlje i kamenje.
[ plus_minus @ 07.07.2013. 21:59 ] @
Pa dobro.. sve te programe ponovo nabaciš nazad i ako se desi.. koliko ti treba da ih vratiš nazad kroz apt-get .. ? 3 minuta na 5/1 otpr..
Bolje i to nego BSoD zato što je neko dete instaliralo DigiMon/Jardinans igricu sa kung-fu diska by pijac.
[ Holocen @ 07.07.2013. 22:37 ] @
Vodi se interesantna polemika pa da dodam svoje iskustvo. Koristim trenutno Wheezy 7.1 i ne rade mi root terminal i software update, drajver za štampač se mora instalirati ručno. Dugogodišnji sam korisnik svih Ubuntu-a i povremeno Fedore, mogu za sebe reći da sam napredan korisnik. Fedora je avangardna ali malo koja distribucija radi stabilno pa je izbegavam. Ubuntu je bez premca po pitanju drajvera i lakoće upravljanja, pa čak i stabilnosti. Ono zbog čega ne želim Ubuntu je Unity->Dash->Amazon->Agencija, Privacy Settings on/off, uvaljivanje plaćenih programa kroz Ubuntu software center i od verzije 13.04, bar na mom hardveru, ponuđenih 6 drajvera zatvorenog koda umesto jednog na 12.04. Debian je najbliži FSF ali ga Stalman ne priznaje samo zato što u repozitorijumima nudi plaćene i zatvorene programe. Dodavanjem repozitorijuma dobija se istovetan softver koji ima Ubuntu. Inače, Ubuntu je nastao tako što je Šatlvort zaposlio 30 Debian programera-volontera za stalno.
[ HeYoo @ 08.07.2013. 00:00 ] @
@plus_minus
Umem slediti uputstva ali nemam zivaca vise za to. Prosla su za mene vremena kada se drajver za dial-up modem strpljivo vijao danima po ruskim forumima, provodile noci kompajlirajuci, trazile nedostojece biblioteke. Sada mi je veci gust da koristiti sto sredjeniju distribuciju koja je max 30min po instalaciji spremna za upotrebu.
Trenutno koristim kubuntu i pokazao se dosta dobro. Sav desetominutni "hakeraj" po instalaciji se svodio na jednostavno sredjivanje problema sa kamerom na skajpu i pucketanjem zvuka. Dodatnih 20min provedem u laganom kliktanju kroz menije i uklanjanju groznih kicastih efekata ( pitam se da li neko u kubuntu timu ima oci ).
[ lega99 @ 08.07.2013. 00:02 ] @
Citat:
Pa dobro.. sve te programe ponovo nabaciš nazad i ako se desi.. koliko ti treba da ih vratiš nazad kroz apt-get .. ? 3 minuta na 5/1 otpr..
Bolje i to nego BSoD zato što je neko dete instaliralo DigiMon/Jardinans igricu sa kung-fu diska by pijac.


Ne bi se bas slozio 3 minuta, mozda 3 dana. Iako imam brzu masinu ne ide to bas za 3 minuta ni za nekoliko programa.
Za vracanje programa koje je neka deinstalacija zbrisala treba malo vise vremena. Mozda treba 3 minute onima koji
drze neki najosnovniji set programa i znaju napamet njihova imena. Meni treba mnogo vise dok pohvatam sta sve nedostaje.
Najveca ironija je kad se nesto instalira pogotovo neki update i onda posle 2-3 dana skapiram da pola drugih programa ne rade.
Jednostavno tolika zavisnost je idiotska, tako nesto je postojalo u win95 sa VB bibiliotekama kad su se deinstalacijom programa
brisale i te VB biblioteke iako su bile potrebne drugim programima. To je proslost ali ovde je to realnost, jednostavno ne vredi trositi
uzalud svoje vreme ako ti linux ne sluzi za profesionalan rad. Za BSoD ne bi se bas slozio, ne secam se kad sam to zadnji puta video,
za linux postoji isto BSoD, crn ekran smrti kad pukne graficki mod i gledam crni ekran i nista ne radi, nikad u zivotu nisam toliko pritiskao
RESET dugme dok sam bio u win, sad u linux-u vec se plasim da ce mi to dugme riknuti od preterane upotrebe.
[ plus_minus @ 08.07.2013. 00:44 ] @
@Holocen

A na koju foru ne radi root terminal? Postoji li pre svega UNIX pass .. ? whatevs... ni meni se wheezy-kde ne sviđa.
Možda je razlog oštećen iso, ili fleška loše spakovana.
Ne znam tačno šta me je razočaralo kod uizija, vrlo kratko smo se družili.
Crunch se ponaša sasvim drugačije.


@lega99
A sad.. mene lično interesuje.. šta je to što ovde recimo nije jasno?

Vrlo kratak i jasan topic

I zako, za gotovo sve kartice i one koje jesu i one koje nisu podržane..

ako nema tu, ima recimo ovde...

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1444738

Klasa amd HD 2000 pa do 5000, više nije podržana od strane amd-a i to su u principu najteže varijante za instalaciju, jel' da?

Ne razumem to sa tolikim brojem restarta...

Izađeš u text mode.. console login.. kako god... ubiješ lepo ručno x .. ako je kdm prisutan, instaliran .. onda je sasvim dovoljno samo 'sudo service kdm stop'

i nakon toga pokretanje instalacije na jedan ili drugi način. Oba prolaze.

Eto, konkretno, moj slučaj, bez crnih ekrana bez reseta.. bez ko zna kakvih 'belaja' ..

već sudo reboot -> pass -> ... login -> kde/gksudo amdcccle -> Works! (:

full 3D support .. milina... u windozi, ovako lepu sliku i jasne fontove ja još nisam uspeo da dobijem, al' bez zezanja.

RUku na srce, AMD catalyst za m$, za istovetnu seriju kartica, takođe.. 'ume da se ponaša' totalno nestabilno. Još gore nego ovde.

Tek to moraš da odrubljuješ kojekakvim prčkanjima i driver cleanerima pRo ako ti ne daj bože onaj dot.net zabrljavi nešto u toku instalacije ... pa neće da se makne prethodna beštija.. a ti si odlučio da odradiš update.. ma extra! .. D:
[ calexx @ 08.07.2013. 08:58 ] @
Ti si verovatno imao sreću sa drajverima, ja imam neku krš Ati x1600 grafičku i rade samo RV530 drajveri ... jednom sam probao po raznim uputstvima da nabacim Ati drajvere i ostao sam bez linuxa. ;)

Što se BSoD problema tiče, više od godinu dana ga nije bilo niti sam znao za to i od pre par meseci je počeo da se pojavljuje. To se desilo u trenutku ubacivanja novog harda u komp, uspeo sam da tom prilikom otkačim kuler sa procesora i morao sam da prepakujem ceo komp da bih ga vratio na svoje mesto. Onda je krenuo BSoD, skoro obavezno bar jedan dnevno, nekad i posle pola sata korišćenja. Samo izađe crn ekran sa brdom podataka koje ne razumem ali se pri tom ne ugasi zvuk koji ide preko zvučne. Nema pomoći, ne reaguje na bilo šta, jedino ostaje dugme. Posle restarta je zvuk za line in u mikseru mutiran ... to je jedini znak da se nešto desilo. Probao bez novog harda, samo sa novim, razne linuxe ... ništa nije pomoglo. Windows nije imao nikakvih problema, probao sam ga par puta po 2-3 dana i nijednom nije pukao. Jedino što sam mogao da probam je da izvadim teve karticu ... i od tada nijedan BSoD, a ima sigurno mesec dana kako sam to uradio. Možda sam je loše namestio, ubacio u drugi slot ... uglavnom se linux opasno zbunio.

Što se teme tiče ... najn, nemam nameru da pišem ili menjam conf fajlove za osnovne stvari. Možda neki i pogledam ali da za promenu tastature to radim ... ne. Pa uputstvo ti je na par ekrana a to skoro svi drugi rade na 2-3 klika, bez razmišljanja kako i bez potrebe da se zna. Ako je tu tako, šta da očekujem kod komplikovanijih sitnica? Možda nije loš OS za onoga kome je OS zanimacija pa ceo dan provodi podešavajući, učeći, nameštajući i provaljujuću komande ... ja hoću da instaliram za pola sata i da onda koristim programe koji me zanimaju.

Hm, setio sam se detalja, crunchbang u startu ima synaptic, ja u startu instaliram krusader pa sam probao ... ali jok, nema ga. Onda probam sudo apt-get install krusader ... i on se normalno instalira i radi. Pa ni oni sami ne znaju šta imaju u ponudi. Naravno, već je odleteo sa harda a siguran sam da ćeš i ti uskoro da se javiš sa nekim problemom koji si rešio na taj način. ;)
[ plus_minus @ 08.07.2013. 11:50 ] @
:)

Citat:
Možda nije loš OS za onoga kome je OS zanimacija pa ceo dan provodi podešavajući, učeći, nameštajući i provaljujuću komande ... ja hoću da instaliram za pola sata i da onda koristim programe koji me zanimaju.


Ili za prosečnog kodera, nevezano za os...
Recimo, ja sam nekakav php koder.. i ja kao takav umem da napravim 16 puta 'gadniji' i mnogo teži sklop karaktera unutar jednog fajla zarad što uspešnijeg obavljanja odeđenog posla.. tako da.. ne.
Nije ni dangubljenje vremena.. niti bilo šta drugo .. isprobavanje linuxa i držanje nekoliko različitih na istom hardu... mislim, kakvi ste bre vi to linux korisnici kad jedan fajl od 4 linije ovoliku pometnju pravi... ?
I isto tako postupak sa nano editorom.. jeste ::kopiraj/nalepi/snimi:: .. to vam je dakle teško.. ako si mislio na te prozore i ekrane ..

I to u operativnom sistemu čiji "logo" glasi bash 'vako #!

Što se odnosi, uglavnom na .sh ili na bash skriptu.

Oni i sami lepo napisali da OS nije tipa "švedski sto" već, hoćeš to i to? Ok. Može, al' moraćeš ručno.

Što se tiče problema, za sad ni jedan. A ne verujem da će se bilo šta i promeniti sa ovom distribucijom.. čim sam ja osposbio apache, php i db sistem.. to znači da ne planiram da ga mičem.

Ustvari, ima jedan.

KDE. Malo teže će da ide upgrade sa 4.8 na 4.10.5 sa ovim distrom.. našao sam repo kako treba, međutim.. stara debijan politika...
Zato je problem rešen sa uklanjanjem KDE okruženja u potpunosti.
[ calexx @ 08.07.2013. 13:56 ] @
Da su 4 linije, ništa strašno ali po ovome osećam da je za sve potrebno da se otkucaju neke 4 linije a to znači da mora da se dobro zna ili dobro pretražuje ... i eto zanimacije. Hvala, ali ne.
[ lega99 @ 08.07.2013. 17:58 ] @
Citat:
@lega99
A sad.. mene lično interesuje.. šta je to što ovde recimo nije jasno?

Vrlo kratak i jasan topic

I zako, za gotovo sve kartice i one koje jesu i one koje nisu podržane..

ako nema tu, ima recimo ovde...

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1444738

Klasa amd HD 2000 pa do 5000, više nije podržana od strane amd-a i to su u principu najteže varijante za instalaciju, jel' da?

Ne razumem to sa tolikim brojem restarta...


Znam.
Opet i opet, sve to radi kad mu se radi, sgfxi nije uopste mogao kad je izasao stable wheezy da stavi drajveri za AMD karticu HD 7700
Ima i ovo
http://wiki.cchtml.com/index.php/Debian
Cak ni ovo nije radilo, primeri za Ubuntu rade do neke verzije a posle ide iskljucivo postavljanje drajvera iz synaptica koji su ciljno
pravljeni za Ubuntu.
Sad na testing grani Debina postoje drajvere i drajveri se inslaliraju iz synaptica, na cistom wheezy nije htelo nikako.
Sve je to lepo nadjem na internetu primer i onda to nece da radi kao i sa ia32-libs i GE...
Stavio sam KDE 4.10.4 koji svuda radi ( u pokusaju da dobijem GE) ali u debianu qurac, nadjem primere za downgrade ali normalno to ne radi,
hteo sam da vratim na KDE 4.8.4 koji je inicijalno stavljen i zastareo odavno ali mogu da ga duvam.
Znaci ostaje mi varijanta da ponovo stavljam wheezy pa upgrade na testing granu, onda sve ponovo, ponovo
instalacija programa. Meni masina ne sluzi za baze i kao server nego kao desktop a to znaci treba mi svasta
od programa kao sto sam naveo primer ripovanja. Od KDE okruzenja se ne macinjem, jedino ozbiljno okruzenje,
iz tih razloga trazim kompletan i funkcionalan distro.
I sad imas odgovor zasto restarti, bas zbog svih tih uputstava na netu koja eto bas kod mene skoro uvek ne rade.
Kad nesto zaglavi ne pomaze ni obaranje X, jednostavno masina zaglavi, nema ni ulaska u terminal, jedino resenje
je Reset dugme. Na win7 i groznom win8 nikakvih problema, 90% programa su isto besplatni a za osatalo ide snalazenje.
To sto ima source u linuxu to me ne interesuje a verujem i 99% korisnika, verujem da cak ni ostali napredni korisnici ne
mogu za ceo svoj zivot proveriti source svakog programa.
Zao mi je tolikog utrosenog rada na sredjivanju i sad to opet propada.
Odosmo u debeli off...
[ lega99 @ 08.07.2013. 18:39 ] @
Da li sa http://snapshot.debian.org/archive/debian/ moze da se vrati testing (jessie)
zajedno sa KDE 4.8.
Ako moze kako, stave se repozitorijumi to kapiram, kako dalje da li treba zakomentirati ostale repozitorijume,
pinovanje i defult testing.
Sta kucati da li je dovoljno samo zakomentirati i odradii apt-get update ili apt-get upgrade
[ Holocen @ 08.07.2013. 22:13 ] @
@plus_minus Kada kliknem na ikonicu Root terminal, pojavi se tab kojise učitava 5-6 sekundi i nestane bez otvaranja terminala. U običnom terminalu lako se logujem sa su i zaobiđem problem. Šifra je naravno postavljena, Debian ne dozvoljava da nema šifre.

KDE ne koristim jer me previše podseća na Windows, trenutno furam GNOME, onaj velikim ikonicama pravljenim za tablet a radi perfektno na desktopu.Unity i GNOME imaju ono što Windows 8 hoće veštački. Nisam protivnik Windows na drugom hard disku imam 7 sa Photoshopom i Abby Finereader-o koji ne postoje niti će postojati za linux.

Da razjasnim blagu nekompatibnilnost repozitorijuma Ubuntua i Debiana - pošto se programeri ova dva distra poznaju, ostali su neraščišćeni odnosi među njima. Od njih 30 koji su otišli u Cannonical samo trojica redovno šalju source i obaveštavaju bivše kolege o nadogradnjama koje su uradili na postojećim paketima. Ostale boli dupe. Zato se dešava da ponešto što je Ubuntu unapredio dok dođe do Debiana ili ne radi ili treba blago prepravljati.

Isprobaću Google Earth, baš da vidim da li kod mene radi.

Što se tiče grafičkih kartica, važi sledeće:Kada uspete da instalirate AMD drajver, pružiće vam bolje performanse od Nvidia drajvera. Ali Nvidia, sa lošijim performansama, će raditi na svim računarima, dok Radeon neće...Toliko.
[ lega99 @ 08.07.2013. 23:04 ] @
Root terminal ne radi, ja sam umesto njega stavio xterm jer iz njega mogu da startujem GUI programe.
Iz obicnog terminala moze samo ako se instalira sux.

Probao sam danjasnji snapshot jessie, stavio u sources.list, fajls sa pinovanjem uradio rename,
samo sam promenio u apt.conf.d file 07-default-release i umesto testing stavio jessie
Code:
APT::Default-Release "jessie";

probao apt-get update, pa upgrade i dist-upgrade ali nema rezultata.
Nije mi jasno cemu sluzi taj snapshot, u njemu bi trebalo da budu svi fajlovi koje imam
na masini, kontam da bi sad sa update trebalo da se dovuce taj sadrzaj i sa upgrade
svi fajlovi vrate na verziju koje je u snapshotu.
[ Holocen @ 09.07.2013. 00:31 ] @
Otišao sam na http://www.google.com/earth/download/ge/agree.html i izabrao Ubuntu/Debian 32-bit.
Pokrenuo sam google-earth-stable_current_i386.deb u Gdebi package manageru, prikaže mi da trebaju dependencies, skine ih, i instalira sve pakete. U terminalu sam ukucao (kao običan korisnik) google-earth i posle nekoliko redova [0709/003517:ERROR:net_util.cc(2195)] Not implemented reached in bool net::HaveOnlyLoopbackAddresses() program se pokrenuo. Evo screenshot:


Varijanta 2. Instalirate paket preko Synaptic koji se zove googleearth-package. U terminalu ukucate make-googleearth-package --force, posle čega Debian sa Google servera skine trenutnu .bin verziju Eartha i kompajlira je za vaš operativni sistem na licu mesta.
Posle toga sam postao root i otkucao dpkg -i googleearth_6.0.3.2197+0.7.0-1_i386.deb i terminal je prijavio da nemam libfreeimage3, što sam instalirao preko Synaptic.Posle ponovnog pokušaja instalacije, dolazi do Unknown media type in type/pa ovde mi nabroji 10 stvari.
Dakle, uspešno sam instalirao samo preko prve varijante, a ti isprobaj obe, nešto će da upali. Inače, u repozitorijumu imaš i Worldwind, ako voliš samo planetu Zemlju:


[ lega99 @ 09.07.2013. 01:16 ] @
@Holocen,

Hvala ti na trudu ali sve to sam probao i sad sam ponovo po 100x probao i nece.
Prva varijanta fali mu lsb-core koji postoji a instalacija ga obrise.
Druga varijanta fali mu lsb-core a ima ga i ia32-libs-gtk (njega ako pustim da instalira brise jedno 30 programa)
a ne instalira ia32-libs-gtk.
Ne znam ni sam zasto se uopste vise bavim ovim, dodje mi da razbijem komp, imam masinu koja nije krsina
Debian je 64-bitni, AMD CPU Buldozer 6 jezgra FX-6300, graficku AMD HD 7700, 32GB RAM-a, SATA-3 diskove, MSI maticna...
[ plus_minus @ 09.07.2013. 03:01 ] @
^^

The price of @Free.. == time. Hebi ga. :D
Ne mož' nikog ni da kriviš jer nam ne uzimau ni prebivenu paru zato što koristimo Linux.

Dakle, nemo' da razbivaš komp. Fina je ta konfiguracija da bi je čekićao zato što su nečije odluke da, to tako i tako treba da radi - presudne.

ŠTo jes' jes.. stvarno ti dozlogrdi u nekim momentima da gledaš (sami nazivi su kuku majko) u te pakete i brojeve..

Daš mu još jednu šansu, pa, ako neće, zabatališ. Ustvari, možda nije loše ako si se već naoštrio da instaliraš, da sa Slackware-om probaš da poteraš Google Earth.

Znam.. gde sad drugu distribuciju da akam, itd..
Ruku na srce, ako govorimo o stabilnosti.. ja uvek pomislim na te dve distribucije. Ili Slack ili Deb.
Jes' da postoji jako manji izbor programa i sve ostalo za slack.. ali.. cenim ga pod slackom može sve da se izvede, ko zna, naravno.
Anyways... mene ponekad ne treba slušati.. :D

Isto tako sam i ja imao muku da poteram glupavi skajp na Ubuntu LTS 12.04 x64.

Te fali jedno.. te fali drugo.. te ovaj paket je i386, a ovaj nije, međutim, trebao bi da bude, ali nije, zato, uzmi i .. #$($/#/%&!!!

Na kraju sam nekako uspeo da poteram skajp uz ko zna koje sve mahinacije.

Valjda će tako i u tvojoj situaciji.

"Ako neće danas, hoće sutra, pusti ga da prenoći".
Marfi.
[ lega99 @ 10.07.2013. 15:29 ] @
Ovo sa linuxom je ludilo... Cinnamon 15 tera GE ali 32-bitnu verziju, Kali (wheezy + XFCE) uz dodatak i386 repozitorijuma tera ladno zadnju 64-bitnu verziju GE,
Ubuntu 13.04 cist Gnome-shell 64-bitna verzija ladno tera 64-bitni GE. Mogu samo da zakljucim da su ga ovi iz Debin tima nesto zavrnuli.
Sad sam se setio i oko graficke u debianu, da bi se uoste stavili drajveri mora da se instalira paket neslobodnih drajvera, tek onda moze dalje.
Kad sam malo gledao pade mi u oci da mi neki Cinnamon applet pokazuje da GPU radi na 76 C, odem u win7 a tamo GPU radi na 45-50 C.
Ako je iz tog appleta podatak tacan nije nimalo bezazleno prziti jaja na grafickoj, aplet navodno kupi podatke od lm-sensors kojeg imam instaliranog.
[ plus_minus @ 10.07.2013. 20:40 ] @
Citat:
Mogu samo da zakljucim da su ga ovi iz Debin tima nesto zavrnuli.


Testirali su GE danima i danima.. i onda je neko iz Deb tima IPAK uočio da se javljaju čak 3 warning/notices prilikom učitavanja i rekao. : "Aaa, ne.. ne. Ovo neće proći. Pa na šta ovo liči?"
[ lega99 @ 12.07.2013. 15:37 ] @
E ovi su "genijlci" sad im je u unstable grani KDE 4.9.5 a u experimental 4.9.4.
Sto ne brisu 4.9.4 jer ga je presisao 4.9.5 uleteo je odmah u unstable.
Divim im se do imbecilnosti :D
[ lega99 @ 14.08.2013. 09:52 ] @
Ponovo sam sve formatizovao, ponovo skinuo Debian 7.1, instalirao, jednostavno google-earth kod mene nece pa nece. Ovo je razlog zasto linux nikad nece uspeti, jedna te isti dostro, KDE okruzenje, nekom uspeva instalacija
kod mene nikako, sve isto radim kao i drugi ali kod mene nece
[ calexx @ 14.08.2013. 14:18 ] @
Ja sam zato i odustao od čistog Debijana i prešao na klon varijante. ;)
[ lega99 @ 15.08.2013. 08:25 ] @
@calexx,

Najvise iritira to sto ga toliko hvale, skinuo sam preko torrenta, proverio sumu, narezo na najmanjoj brzini, sve po p.s.
Odradio instalaciju na ciste particije, koliko sam primetio samo je napravio /home/user i nista ispod njega. To govori da ni sama nstalacija
ne valja ili se razlicito ponasa sobzirom da sam proverio kontrolne sume. To oko skype i GE to je takva zavrzlama oko i386 da se
sam instaler pogubi. Znam samo da Debian vise nece videti moju masinu, pride sto instaler mora da formatizuje swap kao da je to jedini linux
na masini, to nece niko ni da prizna a ja posle moram da namestam svaki fstab od ostalih linuxa. Vidm ona separatisticka grupa tata, sin i dva zaludjenika
pljuju sve ostale distro a koliko citam ova dva zaludjenka voze neke krseve iz kojih cede suvu drenovinu.
[ calexx @ 15.08.2013. 09:10 ] @
Sve te pohvale mogu da prihvatim kao predlog ali ako kod mene to ne prođe, džaba im sve. Ja imam sitnih problema još od pokušaja da koristim LMDE pa sve do pravog Debiana, jedini koji mi se svideo iz te familije je Kanotix pa njega i dalje pratim, od ostalih sam odustao.
Ne sećam se kako je kod mene prošla poslednja instalacija Debiana ali se sećam da je trajala celo pre podne i na kraju valjda nešto nije išlo pa nisam imao ni potrebe da dalje probam.
[ lega99 @ 16.08.2013. 10:31 ] @
Kanotix radi, pravi GE verziju 6. Skockan je da odmah ima video drajvere, nema natezanja i muljanja da bi se stavili vlasnicki drajveri. Jedino sto ne uspaevam je da ga lokalizujem, odradim sve
po p.s. dpkg-reconfigure locales ali nista, ima samo Engleski i Nemacki. Najverovatnje to moze zamenom nekog fajla ili editovanje. Ne mogu ni Nepomuk da pokrenem, kad iz setovanja udjem kaze nesto mu fali, al sta to ne kaze. Eh uvek nesto ne radi i zeza, ne moz covek da stavi distro i da radi, stalno neke mine a na netu nema resenja.

Na primeru ovog distro shvatio sam sta znaci ta razlicitost. To znaci pretumbam malo, znam caku gde nesto zeza kao npr.GE i eto novi distro. Sad postoji i kvaka 22 autor poizbacuje meni editor koji ide na desni klik, izbaci tako jos stosta i onda da bi se makar malo sredio distro trebaju sati i sati. Lokalizacija radi uz neke kerefeke ali GE ne trpi lokalizaciju i opet sam na istom.

Ne prihvata xorg.conf sa fglrx vlasnickim drajverima, ne mogu da okacim dva monitora.

LibreOffice poludeo kako sam stavio oootranslit, morao sam totalno da ga deinstaliram i da skinem backport libreoffice iz Wheezy.

Koliko ja vidim ovo je sve naopako zamisljeno, za libre nema update ide stalno nova verzija, GE oce nece zavisi od okruzenja i ko zna cega, sad sam uspeo da gurnem 64bitni GE.

Malopre masina zakopala a nije krs, samo reset na dugme pomaze. Ne znam na cemu se ti distroi testiraju ali mi sumljivo kad vidim da je conky pravljen za dva jezgra a novije masine vec odavno
imaju 6 ili 8 jezgra.

[Ovu poruku je menjao lega99 dana 17.08.2013. u 12:01 GMT+1]
[ lega99 @ 19.08.2013. 09:28 ] @
Nepomuk ne radi jer mu fali virtuose, sati bunarenja na google da bi se naslo sta mu treba instalirati od gomile fajlova koji pocinju sa virtuose.
dig komada ne radi, zaboravio distro sklapac da instalira komadu ciji je ona deo.
GE6 32-bita rucno pravljen preko programa iz repozitorijuma radi sve, GE7 skinut sa google 64 bita radi ali ne prikazuje slike.
I ko je sad tu kriv Google? ne bi rekao, pre sklapaci distroa.
I tako da jedan distro proradi ima 1000x p*zdarija na koje treba potrositi sate i dane trazeci resenje.
Kradio u Mintu KDE 15 radi u Debianu ne radi prava ludnica.
[ calexx @ 19.08.2013. 10:52 ] @
Ja sam uvek pomalo probao Debiana, tu mi je Kanotix ali više reda radi pošto ima dovoljno particija da probam i ostale ali nemam nameru da ih koristim pa ih u principu ignorišem. Debian/Ubuntu kombinacija, kod mene konkretno Kubuntu, završava sve što mi je potrebno, ne brlja, radi ... meni dovoljno.
[ lega99 @ 19.08.2013. 16:20 ] @
Ne znam sto se i ja bakcem toliko, ako tebi radi Kubuntu kako treba sta dalje ja isprobavam. Koliko vidim i u cistom Debianu i ovom Kanotixu kantetina za djubre brljavi.
To je esecijalno sto ne sme da brljavi, obavesti me da je kantetina puna a kad otovrim tamo nema nista. Imam prostora stavicu na novi disk Kubuntu i da zavrsim sa
kojekakvim zezalicama.
[ calexx @ 19.08.2013. 18:39 ] @
Nekada sam imao particiju za linux, isprobam, obrišem, probam drugi, izbrišem, probam treći ... a već prvi izbledi. ;) Onda sam napravio gomilu particija i na svakoj je neki linux, sad mi je sve pri ruci pa lako restartujem u sledeći ... i tako lakše isprobavam na drugim ono što ne radi na jednom. Posle svega sam (kao početnik) ukapirao da mi je najlakši debian/ubuntu u kde obliku i to se svelo na kubuntu. Može i neki iz familije ali nisam našao zašto bih neki drugi. I dalje su na hardu razni linuxi pa ponekad pokrenem neki, probam, vidim da i dalje brlja samo tako pa se vratim. A nisam uopšte zahtevan, tipičan kućni lagani rad.
[ lega99 @ 21.08.2013. 17:26 ] @
Citat:
The kernel from Debian Jesse has been officially backported to Wheezy. If you are running Wheezy and want a more up-to-date Linux kernel you can now install the Jesse kernel, which is 3.9.6 at the moment and will be 3.10.1 once it is released, from Wheezy Backports.1. Add the backports repository to your /etc/apt/sources.list.

## DEBIAN
deb http://ftp.us.debian.org/debian/ wheezy main contrib non-free
deb-src http://ftp.us.debian.org/debian/ wheezy main contrib non-free

## DEBIAN-SECURITY
deb http://security.debian.org/ wheezy/updates main contrib non-free
deb-src http://security.debian.org/ wheezy/updates main contrib non-free

## DEBIAN-UPDATES
deb http://ftp.us.debian.org/debian/ wheezy-updates main contrib non-free
deb-src http://ftp.us.debian.org/debian/ wheezy-updates main contrib non-free

## DEBIAN-BACKPORTS
deb http://ftp.us.debian.org/debian/ wheezy-backports main contrib non-free
deb-src http://ftp.us.debian.org/debian/ wheezy-backports main contrib non-free

2. Determine which kernel and firmware images you have installed.

# To track the latest backports kernel image you want the kernel image metapackage.
# It should be something like linux-image-amd64 or linux-image-rt-amd64.
aptitude search linux-image | grep -E '^i'

# You will also need to upgrade the binary firmware to the version from backports.
# This should be something like firmware-linux and firmware-iwlwifi.
aptitude search firmware | grep -E '^i'

3. Install the latest kernel and firmware images from backports.

sudo apt-get update

# Replace the linux-image, linux-headers, and firmware packages below with the ones you have installed.
sudo apt-get install -t wheezy-backports linux-image-amd64 linux-headers-amd64 firmware-linux firmware-iwlwifi

sudo reboot


Odgovor

Citat:

Worked Perfectly

OS: Debian GNU/Linux 7.1 (wheezy)
Hostname: laptop
Uptime: 1 minutes
CPU: Intel(R) Pentium(R) Dual CPU T3400 @ 2.16GHz
RAM (used / total): 476 / 3871 Mb
Desktop Enviroment: GNOME 3.4.2.1
Logged in as: haggis
Kernel: 3.9-0.bpo.1-amd64
Resolution: 1440x900 pixels
Load Averages: 0.77, 0.26, 0.09
Top Process (by memory use): /opt/google/chrome/chromemoj kernel
Code:
uname -r
3.9.0-2-generic


Koji to kernel tera ovaj lik ? Kernel: 3.9-0.bpo.1-amd64
To je isti kao i normalni kernel u wheezy

Zadnji wheezy-backport je 3.10+51~bpo70+1 i kad se stavi po uputstvu to ne radi. Svasta ljudi kace na net...

U Ubuntu ppa mainline v3.10.9-saucy ladno radi od 12.04 verzije pa navise, nikakav backport :D