[ Sonec @ 07.06.2013. 22:50 ] @
[ Sonec @ 07.06.2013. 22:50 ] @
[ Nedeljko @ 08.06.2013. 19:29 ] @
Pretpostavimo suprotno, da funkcija
![]() ![]() 1 . ![]() Dokaz: Neprekidno je kao diferencijabilno jer postoji ![]() 2. Oznaka: ![]() 3. Skup ![]() ![]() Dokaz: Netrivijalno je dokazati da je skup ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 4. Oznaka: ![]() ![]() 5. Oznaka: ![]() ![]() 6. Oznaka: ![]() 7. Oznaka: ![]() 8. Skup ![]() Dokaz: Na osnovu 1. 9. ![]() 10. Ako je funkcija na pravom intervalu polinomijalna, taj polinom je jednoznačno određen. Dokaz: Polinom je jednoznačno određen vrednostima u bilo kojih beskonačno mnogo tačaka. 11. Neka je ![]() ![]() Dokaz: Za ma koji kompaktan interval ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 12. Funkcija ![]() ![]() Dokaz: Na osnovu 11. 13. Izvodi funkcije ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dokaz: Na osnovu 1. 14. Tejlorov razvoj funkcije u okolini bilo kog od krajeva intervala ![]() ![]() ![]() Dokaz: Sledi iz 13 i osobina polinoma. 15: Ako je funkcija ![]() ![]() ![]() Dokaz: Sledi iz 14. 16: Svaki od krajeva intervala ![]() ![]() Dokaz: U suprotnom postoji okolina ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 17: Skup ![]() Dokaz: Ako je ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 18: Neka je ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dokaz: U skupu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() za neko ![]() ![]() ![]() ![]() 19: ![]() Dokaz: Pretpostavimo da je ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 20. ![]() ![]() Dokaz: Na osnovu 19 je ![]() 21. ![]() ![]() Dokaz: Na osnovu 11 i 20. [Ovu poruku je menjao Nedeljko dana 09.06.2013. u 01:06 GMT+1] [ Nedeljko @ 08.06.2013. 22:07 ] @
Sonec,
ako ti nije mrsko, daj neki hint, jer sumnjam da je moje rešenje najelegantnije. [ zzzz @ 09.06.2013. 00:17 ] @
[ Nedeljko @ 09.06.2013. 09:35 ] @
[ zzzz @ 09.06.2013. 21:48 ] @
Citat: Ovdje ne piše da n-ti izvod nesmije biti nula na cijelom R.A traži se dokaz da je ta funkcija polinom,što nije teško.Dokažimo i da nemože biti nešto drugo osim polinoma. Ako razmotrimo i takav slučaj tj. da izvedene funkcije prave ogroman broj nula i da je n ogroman broj to ni slučajno neće pokriti sve x-ove na R. Može se dokazati uslovom derivabilnosti. [ Nedeljko @ 09.06.2013. 22:24 ] @
Citat: zzzz: Ovdje ne piše da n-ti izvod nesmije biti nula na cijelom R. Tačno. Isto tako ne piše ni da n-ti izvod mora biti nula na celom R. Možeš koristiiti samo ono što je dato u zadatku. Citat: zzzz: A traži se dokaz da je ta funkcija polinom,što nije teško.Dokažimo i da nemože biti nešto drugo osim polinoma. Kako? Citat: zzzz: Ako razmotrimo i takav slučaj tj. da izvedene funkcije prave ogroman broj nula i da je n ogroman broj to ni slučajno neće pokriti sve x-ove na R. Može se dokazati uslovom derivabilnosti. Ako izvodi beskonačno diferencijabilne funkcije prave sve više nula, zaista sve one ne moraju pokriti ceo R. Međutim, uslov zadatka je da za svaku tačku postoji izvod nekog reda koji se anulira u toj tački. Uz taj uslov nema kontraprimera. Upravo sam to dokazao. Ako misliš da kontraprimera ima, slobodno ga konstruiši. [ darkosos @ 10.06.2013. 08:54 ] @
Nasao sam neke dokaze na net-u, i u principu to jeste put kojim je Nedeljko isao. Ipak sam se iznenadio da je potreban tako fundamentalan dokaz za nesto sto izgleda "ocigledno". Inace, razmisljajuci o ovom problemu, mislio sam da nesto moze da se uradi preko Tejlorovog razvoja. Rekao bih da na osnovu datih uslova nije tesko zakljuciti da je Tejlorov polinom ovakve funkcije u svakoj tacki bez ostatka, tj. da je postoji razvoj bez ostatka. Dalje bi trebalo pokazati da je ovakva osobina lokalna, tj. da za svaku tacku postoji okolina u kojoj je funkcija jednaka svom Tejlorovom polinomu - ovo verovatno i predstavlja najveci izazov, sudeci po izlozenom dokazu. Mislio sam da nesto moze da se uradi sa Lagranzevim ostatkom - on se u ovom slucaju uvek moze svesti na 0. Na kraju bi se iskoristio argument da lokalno polinomska funkcija jeste polinom. U svakom slucaju, to je skica koju sam imao u glavi, i ne sumnjam da dokaz moze i tako da se izvede, s' obzirom da je tvrdjenje tacno - osim, naravno, ako neki od argumenata koje sam izneo nisu valjani :)
[ Nedeljko @ 10.06.2013. 09:27 ] @
Ja zaista ne znam kako bi se dokazalo da Tejlorov razvoj ove funkcije u okolini bilo koje tačke konvergira funkciji u barem jednoj okolini te tačke, tj. da je funkcija analitička. To nije opšte svojstvo beskonačno diferencijalnih funkcija. Postoji čuveni primer funkcije
![]() koja je beskonačno diferencijabilna na celom skupu realnih brojeva, a Tejlorov razvoj u okolini nule joj se svodi na nulu ( ![]() ![]() Naravno, obzirom da iz navedenih uslova sledi da je funkcija polinmijalna, ona je svakako analitička sa konačnim Tejlorovim razvojem u svakoj tački, ali ja ne znam kako bih dokazao da je funkcija analitička bez da znam da je polinomijalna, tj. kako bih tim putem (preko dokaza analitičnosti) dokazao polinomijalnost funkcije. [ Nedeljko @ 10.06.2013. 09:28 ] @
Nego, postavljač teme se nešto ućutao. Baš me zanima koje je rešenje predvideo. Ne mora celo, ali barem neka da hint.
[ darkosos @ 10.06.2013. 10:17 ] @
@Nedeljko
Ne znam ni ja, zato sam i stao :) Nego, funkcija koju si naveo ne zadovoljava naravno uslove zadatka, za x <> 0. Tako da ima tu nesto... Ono sto sam se pitao, zaboravio sam ako sam i znao, je gde vazi recimo formula Lagranzovog ostatka? Mislim na procenu greske ![]() ![]() [ Nedeljko @ 10.06.2013. 10:28 ] @
Uslove zadatka ispunjavaju samo polinomi, ali to treba dokazati.
Lagranžev oblik ostatka važi u opštem slučaju. Još "samo" kada bi dokazao da za dato ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [ darkosos @ 10.06.2013. 10:51 ] @
[ Nedeljko @ 10.06.2013. 10:57 ] @
[ darkosos @ 10.06.2013. 11:06 ] @
Tako sam i mislio, tu znaci sada nedostaje korak u kojem bi se iskoristilo to da za svako x ima neko n u kojem je n-ti izvod 0, pa znaci treba pokazati da potoji taj najveci red izvoda u okolini tacke, za koji su izvodi u svim tackama te okoline jednaki nuli. Tako bi i to
![]() [ Nedeljko @ 10.06.2013. 11:20 ] @
Pa, mislim, fali. Slažem se. Pokušavao sam ja na te fore preko funkcionalne analize, ali je problem sa primenom bio što operator diferenciranja nije ograničen, već samo zatvoren, što mi nije bilo dovoljno.
[ Sonec @ 10.06.2013. 15:20 ] @
Ja sam u velikoj guzvi ovih dana tako da ne zamerite na mom neucestovavanju u temi (sto ce se i nastaviti bar jos 5,6 dana).
Nedeljko je trazio neki hint i evo nekih smernica (mozda je previse detaljno, al ja ne mogu sada da ga redukujem): - Neka je ![]() ![]() ![]() ![]() - Pokazati da je ![]() - Primetiti da je dovoljno pokazati da je ![]() - Neka je ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - ![]() - Po konstrukciji ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [ Bojan Basic @ 10.06.2013. 16:31 ] @
Čini mi se da se Nedeljkova ideja može malo skratiti. Koristiću Nedeljkove oznake, osim
![]() ![]() Primenićemo Berovu teoremu ne na prostor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [ zzzz @ 10.06.2013. 17:15 ] @
Ja bih to probao jednostavnije.Neka ta funkcija nije polinom, i ima izvode,prvi,drugi,treći itd koliko hoćeš.Neka za svaki x bar jedna od tih izvedenih funkcija ima nulu.
Formirajmo novu funkciju tako da pomnožimo sve izvode početne funkcije. ![]() Pošto je bar jedan faktor za bilo koji x nula onda će cijela funkcija biti nula za svako x,pa i njen izvod takođe za svako iks je nula. Napravimo prvi izvod te funkcije (koji će morati biti jednak nuli) i posmatrajmo samo onaj najintresantniji član za željeni x.Ispada da će izvod od izvoda koji je za taj x imao nulu morati opet imati nulu na istom mjestu. ![]() Zaključak:Ako u nekoj tački imamo nulu j-tog izvoda,onda će i svi naredni izvodi imati nulu u toj tački.Dalje je lako dotjerati do polinoma kao jedine mogućnosti. [ Nedeljko @ 10.06.2013. 18:32 ] @
Citat: Ovde se množi konačno mnogo izvoda funkcije, a ne svi izvodi (jer njih ima beskonačno mnogo), tako da navedena rečenica nije u skladu sa formulom. Ako bi pak izmnožio sve izvode, to je beskonačan proizvod, pa bi morao da dokažeš konvergenciju. Čak i kada bi je dokazao, morao bi da dokažeš da se može formalno diferencirati član po član. [ zzzz @ 11.06.2013. 09:06 ] @
![]() (ako postoji,i u skladu sa zahtjevom zadatka) Uočimo izvod najnižeg reda koji siječe osu x,neka je to naprimjer prvi izvod. Prvi izvod gornje funkcije možemo napisati: ![]() Slijedi zaključak da je i drugi izvod jednak nuli za istu tačku jer svi ostali izvodi nisu jednaki nuli u toj tački. Možemo odabrati bilo koji x i naći koji izvod tu ima nulu.Istim načinom dokazali bi da i izvod tog izvoda,dakle sledeći takođe tu mora imati nulu. Uzmemo li samo neko područje na R,pa još neke okolo priče,dotjerali bi do toga da n-ti izvod prolazi kroz sve tačke,u svakoj tački je nula.A to znači da je ![]() (nešto bi se dalo muljati oko nekih ograđivanja,preciziranja,te šta ako u onom prvom koraku više funkcija ima nultačku baš tu,te ovo te ono i druge stvari.Ja to ne želim niti znam raditi.) [ Nedeljko @ 11.06.2013. 09:26 ] @
[ Nedeljko @ 11.06.2013. 12:03 ] @
Da se razumemo, obzirom da iz uslova sledi da je funkcija polinom (što treba dokazati), izvod nekog reda koji je konstantno jednak nuli postoji, pa samim tim i taj proizvod. Međutim, to treba dokazati.
[ zzzz @ 13.06.2013. 15:20 ] @
Citat: Zahtev zadatka je da za svako ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Uvedimo baš taj,po volji velik prirodan broj ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bojane, izgleda da ja ne mogu da mu objasnim, pa pomozi. ![]() ![]() Nije lijepo da je prazan,mada neki prethodni mogu biti. Ajmo sada na početak,sa skupovima nula prvog i drugog izvoda.Neka prvi pokriva djelić od ![]() ![]() Prvi izvod takve funkcije takođe je nula.Iz tog izvoda ![]() ![]() Prema tački 6 pravilnikaneću tjerati do kraja.Predlažem da to neko kritički i preciznije objasni ili odbaci. [ Nedeljko @ 13.06.2013. 17:19 ] @
Citat: Samo još dokaži da postoji najveći ![]() ![]() Citat: zzzz: Bojane, izgleda da ja ne mogu da mu objasnim, pa pomozi. Bojane, uključuj se! [ Bojan Basic @ 13.06.2013. 20:55 ] @
@zzzz:
Nedeljko je u pravu. Da probam i ja objasniti u čemu je problem s tvojom idejom. Zamisli da je zadata funkcija ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [ Nedeljko @ 19.01.2017. 12:16 ] @
Evo malo kraćeg rešenja.
Neka je ![]() Očigledno je za svako ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Neka su ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Neka je ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Različiti maksimalni intervali na kojima je funkcija polinomijalna ne mogu se preklapati jer bi presek ta dva intervala bio interval na kome je funkcija ![]() Neka je ![]() ![]() Skup ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ako je skup ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Neka je ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dakle, ![]() ![]() Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|