[ cobraman @ 12.06.2013. 12:21 ] @
| Pozdrav svim forumasima ;-) Treba mi pomoc oko nekog eksperimenta...Naime, poslao sam juce poruku predstavnistvu honde za Srbiju
"U nedoumici sam pa reko da pitam iz prve ruke strucnjake...Ukratko moze li se koristiti strujni izlaz pente-motora za camac, za napajanje malenog GPS uredjaja za zastitu od ne daj Boze kradje....uredjaj poseduje bateriju od 3.7v, 1000mA...Elem ukoliko mu se moze dovesti to napajanje iz outputa pente
( a buduci da se sam pali cim dobije napon) time bih izbegao menjanje baterije svaka 3-4 dana u uredjaju...
Tako da i ukoliko se potpuno isprazni i ugasi a neko je ne daj Boze ukrade, prilikom prvog paljenje pente dobio bih obavestenje i koordinate...
Samo me zanima kako to izvesti i koji je tacno napon/amperaza na izlazu pente...Moze li se jednostavno i BEZBEDNO povezti na taj izlaz motora na primer autopunjac za automobil koji ima 12v ulaz a izlaz taman za punjenje mobilnih i sl....
POZDRAV, Branko iz Obrnovca!"
I dobio sam ovaj odgovor...
"Output Honde je 12V / 6 A . Punjenje te baterije (predpostavljamo da je punjiva) bi se moglo ostvariti ako bi bio ugrađen regulator punjenja koji bi transformisao napon od 12V na 3.7V i imao regulisanu amperažu od 1 A . Smatramo da takav regulator postoji (raspitajte se kod servisera računara i slične elektronike).Pošto svi GPS-ovi i slični uređaji rade na 3.7 V.Ideja je odlična i mislimo da je rešivo.Ako nađete regulator tih karakteristika..."
E sad pitanje za Vas, sta je ustvari taj REGULATOR PUNJENJA, tj da li je to ustvari AUTO-UPALJAC punjac za mobilne telefone, i potrebno je samo prevezati + i _sa tom 12v/6a strujnom granom iz motora... |
[ shpiki @ 12.06.2013. 12:38 ] @
Aj ti lepo napisi koji je to GPS uredjaj.
Generalno, mogao bi da posluzi punjac za mob.tel za auto (naravno, ako moze da "ispostuje" tih 1A.
[ shadow88 @ 12.06.2013. 13:02 ] @
napisali su ti da je output 12V 6A ali ne i da li je AC ili DC napon, ja tipujem da je AC pa bi tu trebalo dodati jedan gretz ili samo diodu i kond, a mozes uzeti auto punjac za tu navigaciju pa zakaciti na takav napon ili ako nemas onda 2 kom 7805 , dve 4007 diode, dva konda od 220uF 25V, kabel i konektor za navigaciju bi trebali da ti odrade posao.
drugo resenje je da stavis mali solarni punjac za mobilne koji bi ti preko dana dovoljno dopunio bateriju, ima ih kod nas za oko 1000 din
[ cobraman @ 12.06.2013. 14:04 ] @
U pitanju je ovaj model...
http://www.alibaba.com/product...ker_micro_gps_transmitter.html
ja mislim da bi mogao ovaj auto-punjac, samo pitanje dal je dovoljno samo povezati + i - ovog upaljaca sa 12v granom i to je to...?
[ shpiki @ 12.06.2013. 14:17 ] @
A sta ti pise na punjacu za bateriju koji si dobio uz uredjaj? (Izvini sto smaram sad sa detaljima :) ).
Generalno, svi punjaci za mob.tel. su do 5V (tvoj je 5.7 sto mi malo mnogo) i oni rade posao (jer su baterije u mob.tel. Li-Ion 3.7V ~1800mAh, naravno ima i "vecih").
U krajnjoj liniji, mozes sam da napravis jednostavan punjac za malo $$
http://electronics-diy.com/electronic_schematic.php?id=730
[ cobraman @ 12.06.2013. 14:26 ] @
Na punjacu pise input - 4.5v-12VDC,400-800mA
output - <4.2v, <60%
[ cobraman @ 12.06.2013. 14:35 ] @
Citat:
shadow88:
napisali su ti da je output 12V 6A ali ne i da li je AC ili DC napon, ja tipujem da je AC pa bi tu trebalo dodati jedan gretz ili samo diodu i kond, a mozes uzeti auto punjac za tu navigaciju pa zakaciti na takav napon ili ako nemas onda 2 kom 7805 , dve 4007 diode, dva konda od 220uF 25V, kabel i konektor za navigaciju bi trebali da ti odrade posao.
drugo resenje je da stavis mali solarni punjac za mobilne koji bi ti preko dana dovoljno dopunio bateriju, ima ih kod nas za oko 1000 din
PS, 12v/6a je DC output pente...;-)
[ zica49 @ 12.06.2013. 17:41 ] @
Spoji to ....bez bojazni
[ shadow88 @ 12.06.2013. 17:53 ] @
samo nemoj da okrenes pogresno plus i minus :D
[ X Files @ 12.06.2013. 19:48 ] @
[ shadow88 @ 12.06.2013. 23:44 ] @
12V 3A ti je vise nego dovoljno za punjenje bilo koje navigacije tj gps lokatora, ovde pise da je taj izlaz predvidjen iskljucivo za punjenje akumulatora a tamo na slici nacrtana pufer veza a to je zato da ne bi neko ukopcao pretvarac od 500w direktno na izlaz pa pokusa da skuva kafu na resou preko pretvaraca, ali sve sto je u granicama 12V 3A moze da se kaci direktno na izlaz, moguce je da napon bez nakacene baterije kao opterecenja jako varira u zavisnosti od gasa, pa bi to trebalo proveriti koliko je stabilisan, ne verujemm da je striktno 12V cim se sa njim puni baterija.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.