[ jesus alejandro @ 23.06.2013. 22:33 ] @
Izvinjavam se što postavljam temu sa pitanjem koje se već provlačilo na forumu, ali mi je potreban konkretan odgovor, koji nisam mogao da nađem u drugim temama. U toku sam registracije agencije za posredovanje u trgovini hranom, pićem i duvanom (šifra 4617), pa mi je između ostalog potreban program kojim bih mogao da vodim ulaze robe, izlazne fakture, dobavljače i kupce, artikle, magacin i sve ono što jedna trgovina na veliko radi (s tim što bi u mom slučaju bilo desetak promena mesečno). U ovom trenutku nisam u mogućnosti da platim program za to, dok ne vidim kako će posao da se razvija, pa pribegavam nekom besplatnom rešenju (u ovom slučaju demo verzijama programa). Kao dva programa koja sam našao da se najviše spominju su Leap i Hardoffice .Ovaj prvi sam probao i čini mi se jednostavan za upotrebu, ovaj drugi ću verovatno probati sutra. Da li je neko od članova foruma imao iskustva sa ova dva programa i koji mi preporučuje, kao i da li postoji neki sličan program koji postoji u nekoj trial varijanti (kao što sam već napisao dok ne vidim kako će posao da krene). Čitao sam dosta o Lidder educa programu, ali ga nema za download i čini mi se dosta komplikovanim za korišćenje. Svaka pomoć je dobrodošla.
[ cipservis @ 20.02.2014. 18:15 ] @
Ovo u vezi sa programima ne znam, ne bavim se knjigovodstvom.

Ali da prvo "hopnem" kako ti reče u potpisu.
Ako računovodtsvo vodite preko svog računara, dakle nekog od softvera za tu svrhu, Poreska uprava dobija puno pravo pristupa tom računaru, pa ukoliko Vam se tu nalaze i projekti eto Vama legalne industrijske špijunaže, a poznat je nivo korupcije, kao i razne sprege, pa će Vaša konkurencija brzo biti upućena verovatno uz izvesnu nadoknadu u tajne Vašeg poslovanja. Savet takav računar treba da služi samo za knjigovodtvo. Čak ako i imate samo dokumenta, rešenja i slično skenirana, ubačena u taj računar, pisane svoje žalbe, molbe bilo kome svemu će pristupiti, jer eto sebi daju za pravo pošto im zakon odobrava pristup računaru na kome se vodi računovodstvo.
Grupa od 25 inspektora zadužena za legalizaciju ima pravo pristupa svakom računaru koji poseduje firma, oni su "specijalci", međutim ta specijalnost se svodi na to da oni daju Vama svoj softver koji pokrenete na računaru i koji izlista sve aplikacije u upotrebi. Sve to kada prethodno pregledaju papire, odnosno podatke u knjigama o softveru koji koristite. Sami da kopaju ipak ne mogu.
Poreska policija može i da kopa, ali uz sudsko ovlašćenje, mada kada već dođe do njih verovatnoća je ogromna da ste stvarno krivi.
Zloupotreba ima mnogo tako da ako ste već zaradili neki novac angažujet nekog advokata u ovakvim situacijama.

Nije loše ponekad biti staromodan pa knjige voditi i ručno ako nemate parica za knjigovođu ili Vam je izdatak knjigovođi po Vašoj računici nesiplativ trošak poslovanja.

[Ovu poruku je menjao cipservis dana 22.02.2014. u 13:22 GMT+1]