[ EHF @ 24.06.2013. 14:36 ] @
evo nekih slika propelera u izradi da li sam dobro ovo nacrtao i da li moze da radi ako ga po ovoj skici uradim duzina jednog krila je 1metar debljina 2cm a sirina 10cm

[ Zlatni_bg @ 24.06.2013. 16:52 ] @
Jel imas ti neki ugao tu..?
[ EHF @ 24.06.2013. 17:59 ] @
na sta mislis?
[ Zlatni_bg @ 24.06.2013. 20:05 ] @
Pa kako ce vetar to da vrti?
[ shadow88 @ 26.06.2013. 07:19 ] @
da li je propeler dobar to zavisi samo i iskljucivo od generatora na koji bi nakacio ovo, dakle bitno je koje ces obrtaje dobiti a koliki obrtni momenat , i koju ukupnu snagu na osovini pri odredjenoj brzini vetra.

dakle prvo odaberi neki generator ako vec nemas , okaci podatke ovde, znaci obrtaji i snaga, pa onda mozes konstruisati turbinu, drugacije teras mak na konac osim ako imas brdo sprava koje mogu da ti izmere tacno sta dobijas iz takve elise pa da po tim parametrima biras generator, mada tako bi uvek bio u manjku sa iskoriscenjem energije, jer je izbor generatora manji od mogucnosti dizajniranja elise i lakse je i jeftinije prepraviti elisu nego menjati sam generator.

inace za velik obrtni momenat a male obrtaje lopatica treba da bude siroka na krajevima a uska pri rotoru, a za manji momenat i velike obrtaje treba elisa na krajevima da bude uska i tanka dok pri rotoru treba da bude siroka

kad stignem nacrtacu par primera koje sam vidjao da rade u praksi pa cu okaciti, ali moras smisliti kakav generator koristis.