[ DJ Duwle @ 27.06.2013. 19:46 ] @
Drugari, treba mi mala pomoć. Budžet mi je 10 000 din, a potrebni su mi zvučnici za produkciju muzike, konkretno progressive house-a. Dobio sam razne preporuke pa mi je sada potreban odgovor na par pitanja.
1) Da li je bolje da uzmem neke jeftinije monitore npr: M Audio Studiophile AV 30, Kurzweil KS40A, Microlab Solo ili neki 5.1 sistem ili nesto sedamnaesto? Ako neko smatra da ima bolji predlog u poređenju sa svim navedenim, neka iznese.
2) Da li aktivne monitore mogu da vežem direktno na muzičku karticu sa kompa?
Hvala puno.
[ Lavlja_Jazbina @ 27.06.2013. 22:37 ] @
Citat:
2) Da li aktivne monitore mogu da vežem direktno na muzičku karticu sa kompa?

Da.
[ SASA M. @ 27.06.2013. 23:06 ] @
Memi zvuci da je bolje da za te pare uzmesh neke slusalice.
[ Kovacevic Vladimir @ 28.06.2013. 05:48 ] @
Koliko para - toliko muzike!

Šta god da uzmeš, važno je budeš zadovoljan!
Kao ovaj na snimku: http://www.youtube.com/watch?v=aqaYhKkoZPk

Jer, u protivnom, ulaziš u nepregledni lanac traženja uvek boljeg i jačeg Sounda...

Citat:
... a potrebni su mi zvučnici za produkciju muzike, konkretno progressive house-a.


Ostalo od opreme, valjda imaš, jer svaka komponenta zahteva neki minimum standarda...pa umešan rad na Software-u.
Nije loše malo "progooglati" pa preslušati snimke o ovim monitorima, koje si naveo i pročitati review, komentare, sugestije.

Pozdrav


[ Filip_ @ 29.06.2013. 20:42 ] @
Ja u kupovinu zvucnika za namenu koja ti treba (i vrstu muzike) ne bih ulazio sa 10 000 din nego cekao da skupim jos 2x toliko.

A koju zvucnu kartu imas?
[ DJ Duwle @ 30.06.2013. 23:54 ] @
Citat:
Filip_: A koju zvucnu kartu imas?

Soundblaster x-fi xtreme.
[ Filip_ @ 01.07.2013. 00:53 ] @
Kontam da je to PCI karta kao sto videh na oficijalnom sajtu: http://us.store.creative.com/C...-Xtreme-Audio/M/B000IZC0GO.htm

Onda je ovo...
Citat:
Lavlja_Jazbina:
Citat:
2) Da li aktivne monitore mogu da vežem direktno na muzičku karticu sa kompa?

Da.


...netacno...sem da probas nesto da kalemis...sto ti nikako ne bih preporucio...ostajem pri tome da skupljas dalje novac. Za progressive house nikako neces imati uvid u nizi opseg kod monitora za 10k dinara (cak i kad naucis da radis i da slusas gde lazu u opsegu)...a i neces moci da ih vezes na S.B XFi-Xtreme...

Pozz.
[ Kovacevic Vladimir @ 01.07.2013. 06:29 ] @
Creative-Sound-Blaster-XFi-Xtreme-Audio
Connectivity

Speaker and Headphone connections for stereo to 7.1 (Line Out via three 3.5mm mini jacks)

Line In / Microphone In / Digital Out* / Digital I/O** (shared 3.5mm FlexiJack)

Auxiliary Line level Input (via 4-pin Molex connector)

Intel HD Audio Compatible Front Panel Header (2x5pin)
* Digital Out supports stereo SPDIF out and pass through of multichannel DVD sound
** Digital I/O requires Sound Blaster Digital I/O Module (sold separately)

Za raspoloživi budžet od 10 k RSD kupiš jedan solidni desktop speakers ili full 5.1 speaker system.

I...pokloni se i počni!
Jer, od silnih varijacija na temu "šta bi bilo..." - kraja nema, a sve sugestivne predloge moraš pokriti sa još, pa opet još - RSD ili €ura!

Pozdrav
[ DJ Duwle @ 03.07.2013. 17:56 ] @
Citat:
Filip_: Kontam da je to PCI karta kao sto videh na oficijalnom sajtu: http://us.store.creative.com/C...-Xtreme-Audio/M/B000IZC0GO.htm

To je ta.
E, sad, pošto sam slab sa povezivanjem zanima me šta mi treba od izlaza na muzičkoj da bih vezao monitore bez kalemljenja? Imaš neku šemu, tako mi je najbolje da skontam.
Citat:
Kovacevic Vladimir
Za raspoloživi budžet od 10 k RSD kupiš jedan solidni desktop speakers ili full 5.1 speaker system.

To je i moja ideja bila isprva ali sam dobio savet od više ljudi da to ne uzimam jer mi neće dati dobru zvučnu sliku. Mada kontam da ću isto da prođem i sa jeftinim monitorima.
[ Kovacevic Vladimir @ 03.07.2013. 18:37 ] @
Citat:
DJ Duwle: Mada kontam da ću isto da prođem i sa jeftinim monitorima.


Dobro kontaš.

Pozdrav
[ Sceka @ 08.07.2013. 00:19 ] @
Citat:
Filip_: Kontam da je to PCI karta kao sto videh na oficijalnom sajtu: http://us.store.creative.com/C...-Xtreme-Audio/M/B000IZC0GO.htm

Onda je ovo...

...netacno...sem da probas nesto da kalemis...sto ti nikako ne bih preporucio...ostajem pri tome da skupljas dalje novac. Za progressive house nikako neces imati uvid u nizi opseg kod monitora za 10k dinara (cak i kad naucis da radis i da slusas gde lazu u opsegu)...a i neces moci da ih vezes na S.B XFi-Xtreme...

Pozz.

Zasto je netacno? Moze da se poveze na aktivne kutije, svaka SB zvucna kartica, pa cak i integrisana zvucna kartica. I nema kalemljenja, samo odgovarajuci kontakti sa obe strane kabla/kablova.

Ostalo je sve tacno, vrlo - narocito savet o skupljanju jos malo para i kupovini neceg malo ozbiljnijeg, to se isplati mnogostruko uvek!!!


Pozdrav!
[ Filip_ @ 10.07.2013. 15:31 ] @
Citat:
Sceka: Zasto je netacno? Moze da se poveze na aktivne kutije, svaka SB zvucna kartica, pa cak i integrisana zvucna kartica. I nema kalemljenja, samo odgovarajuci kontakti sa obe strane kabla/kablova.


Pozdrav!


Ispravljam se i da obrazlozim! Na onu kartu rekoh moze ako bude "kalemio". Trebao bi mu XLR kabl (mozda i rca ako ima 2. ulaza na kutijama) koji na kraju ima 3.5mm. Xlr balansiran, 3.5mm nebalansirana veza...po meni je to kalemljenje (ne koristi maksimum koji mu pruza proizvod), barem sam tako ucen u skolici od strane profesora :)

Integrisana zvucna ima jedan 3.5mm izlaz (obicno, istina ove nove moguce da imaju vise i podrsku za 5.1 i 7.1 sisteme)...2 aktivna monitora na to kaciti (spajanjem svega u jedan ulaz/izlaz kako god), bez monitor kontrole neke eksterne ne bih preporucio...moje misljenje, ne znam...

P.S. - Ovo je vise tehnikalija (priznajem, mozda i suvise "sitna crevca"), koja nikako ne treba da smanjuju radni entuzijazam, posebno ako talenta i ideje postoji u izobilju.
[ Sceka @ 10.07.2013. 22:48 ] @
Tacno je to sto si ucen i dobro je to ne zaboravljati, nikad. Ali praksa pokazuje da sticaj okolnosti diktira mnoge stvari. Ako je strucno uradjen kabl nista drugo ne moze da bude bolje od izvora direktno na aktivne kutije. Naravno, obzirom na sam izvor (integrisana zvucna kartica, pa cak i bilo koji SB!) sam kabl je u svakom slucaju po karakteristikama na visem nivou od izvora tako da se zanemaruje puna 'neiskoriscenost' veze balansirano<>nebalansirano na krajevima pa cak i sami konektori, kvalitet... Kako god, za pohvalu je da obracas paznju na "sitna crevca"! :)

Inace, malo privatnosti, zavrsi li ti?! I zasto stoji "tonac u pokusaju", pa valjda si to prevazisao? :) Kad si u BGD-u, da svratis do Studija...?


Pozdrav!
[ Filip_ @ 10.07.2013. 23:04 ] @
Citat:
Sceka: Tacno je to sto si ucen i dobro je to ne zaboravljati, nikad. Ali praksa pokazuje da sticaj okolnosti diktira mnoge stvari. Ako je strucno uradjen kabl nista drugo ne moze da bude bolje od izvora direktno na aktivne kutije. Naravno, obzirom na sam izvor (integrisana zvucna kartica, pa cak i bilo koji SB!) sam kabl je u svakom slucaju po karakteristikama na visem nivou od izvora tako da se zanemaruje puna 'neiskoriscenost' veze balansirano<>nebalansirano na krajevima pa cak i sami konektori, kvalitet... Kako god, za pohvalu je da obracas paznju na "sitna crevca"! :)


Da, kontam poentu, manje "stanica" u lancu manji gubitak kvaliteta.

Citat:
Sceka:Inace, malo privatnosti, zavrsi li ti?! I zasto stoji "tonac u pokusaju", pa valjda si to prevazisao? :) Kad si u BGD-u, da svratis do Studija...?


Pozdrav!


Da, nisam se pohvalio :) Diplomirah pre 2 meseca kod Dragana Novkovica na temu "Yamaha DX7, FM sinteza zvuka i njena primena u elektronskoj muzici". Volontirao sam na nasoj drzavnoj televiziji 6 meseci (povremeno i honorarno), prestao da bih zavrsio sa ispitima, pa sad radim pomalo kuci projekte prijateljima iz hobija i trazim posao (praksu) u struci, ali nazalost svuda traze 3 godine iskustva kao obavezan kriterijum, koji trenutno nemam, pa gledam sta cu dalje i da li nastaviti uopste da se trudim u zemlji (kad se ne radi, s obzirom da sam u nekim stvarima sa malo prakse, dosta i zaboravim posle par meseci). U Beogradu sam inace, tako da bih rado svratio kada imas vremena.

P.S. - opis profila zanimanja... malo sam razocaran sveopstom situacijom i mogucnostima diplome, pa se razmljisljam da li nastaviti dalje sa studijama (specijalisticke 4. godinu, za par godina ce postojati i strukovni master 5. godina - drzavna diploma je u pitanju) i da li to ima smisla, ili se mozda ozbiljno vratiti instrumentu (klavir) i tu traziti zadovoljstvo, otuda ovo "u pokusaju" :)
[ Sceka @ 11.07.2013. 00:11 ] @
Javi se sutra, u stvari danas posle 14h...


Pozdrav!
[ Kovacevic Vladimir @ 11.07.2013. 05:52 ] @
Mada se i iz Offtopic sadržaja može nešto (na)učiti, ipak nastavite privatno.

Pozdrav