[ Riste Pejov @ 17.12.2001. 08:21 ] @
Pa koa sto je tema poruke ... reknite svoja iskustva ...
odprilike na koliko metara mogu bez problema da vezem
dva PC-a preko UTP-a ( sa Alcatel cablom ) ..

interesira me koja je max duzina ?
[ Jovan Marjanovic @ 17.12.2001. 08:26 ] @
Citat:
Riste Pejov:
Pa koa sto je tema poruke ... reknite svoja iskustva ...
odprilike na koliko metara mogu bez problema da vezem
dva PC-a preko UTP-a ( sa Alcatel cablom ) ..

interesira me koja je max duzina ?

Negde sam cuo da je maksimalna duzina oko 200 metara, mada nisam siguran da li je podatak tacan.
Nikad nisam imao potrebe da koristim kablove duze od 50-ak metara. Ono sto mogu da dokumentujem je da peer to peer preko 50m dugog cross over kabla radi.
[ Riste Pejov @ 17.12.2001. 08:41 ] @
nije problem da se to poveze ...
vec je problem brzina transfera ?
[ Jovan Marjanovic @ 17.12.2001. 08:57 ] @
Citat:
Riste Pejov:
nije problem da se to poveze ...
vec je problem brzina transfera ?

Na kablu od 50 metara je gubitak bio manji od 10%
Naravno, ako ces koristiti 1gb ethernet, svaki kabl duzi od 5 metara ce ubiti performansu.
[ U--G @ 17.12.2001. 09:18 ] @
180 metara izmedju 2 aktivne componente, CAT 5e
[ stinger @ 17.12.2001. 12:54 ] @
protok pada posle 90-100m i predlazem ti da nastavljas kablove ili sa novim hub-om/switch-om ili sa ripiterima da pojacavas signal, u zavisnosti od kvaliteta (citaj jacine) ripitera, i naravno kvaliteteta kabla (CAT5) trebalo bi da mozes da guras i do 500m sa dobrim ripiterom.
[ U--G @ 17.12.2001. 13:13 ] @
Uhm.... ripiter za UTP???
Signal pada posle 90-100m??? Ja sam postavljao mreze u zgradama, 150m bez problema.
[ stinger @ 17.12.2001. 13:30 ] @
pre suve dokumentacije o utp-u pitanje, si proveravao signal? tj jesi li ga merio :)
[ U--G @ 17.12.2001. 13:59 ] @
Pa evo ti najbolji odgovor, korisnici se nisu bunili, WS retko kada salje/prima 100 MB/s.

A ne verujem da neko stavlja servere na razadljinu od preko 15m do switcha.
[ B o j a n @ 17.12.2001. 18:34 ] @
Citat:
U--G:
Uhm.... ripiter za UTP???

Pa da... obican PC sa 2 mrezne karte, i sa OS-om na sebi koji podrzava rutiranje l;)
[ U--G @ 17.12.2001. 19:26 ] @
Rutiranje????? Pa njemu ne treba ruter nego ripiter.... a ja jos nisam cuo za ripiter za UTP, ko zna mozda i postoji.
[ B o j a n @ 17.12.2001. 21:02 ] @
Ma ne ...
Jednostavno rutiranje sa eth0 na eth1 i obrnuto ... mozda se to zove bridge( a i zove se), ali nema veze dobija se isti efekat -> mogucnost da se povezu racunari na vecoj udaljenosti od default ogranicenja za utp kabl.
l;)
[ U--G @ 17.12.2001. 21:14 ] @
uffff.... Bridge se radi na WAN-u, ne na LAN-u. Mada se ni to vise ne radi toliko da bi izbegao problema sa broadcat-om. Mozda ako hoces da jedan PC da koristi dial-up i da ti bude u istom ethernet segmentu.

Ako vec hoces da premostis razdaljinu onda upotrebi FDDI koji je mnogo brzi i sigurniji. Mreze u zgradama se obicno rade sa CAT5e po spratovima dok se za backbone stavlja FDDI.

za Nemesis-a : wireless ima velikih problema u zgradama sa armiranim betonom, pre 3 nedelje sam bio sa laptop-om na sajmu u Amsterdamu, nisam mogao da se povezem sa hub-om koji je bio jedan sprat nize. I sigurnost mu bas nije najbolje resena, ako ne stavis filter na MAC adrese moze ko hoce da ti dodje na mrezu (ako ti zna IP-range, i onda preko njega da ti ide na internet).
[ B o j a n @ 17.12.2001. 21:58 ] @
Ne, to je ok sto ti pominjes za standarde i sta je vise u upotrebi, ja sam samo hteo da naglasim bridge kao resenje.

ps: off-topic vezano za wireless: kako bi se kontrolisali korisnici bezicnog pristupa internetu od zloupotrebe ?
Ovde je bilo reci o neam pojma kakvim wireless ISP uslugama u Beogradu i Pancevu ... kakva su njihova resenja ?
Kako sve to funkcionise ?

[ Riste Pejov @ 17.12.2001. 22:53 ] @
Citat:
U--G:
Ako vec hoces da premostis razdaljinu onda upotrebi FDDI koji je mnogo brzi i sigurniji. Mreze u zgradama se obicno rade sa CAT5e po spratovima dok se za backbone stavlja FDDI.

Epa sad ovako ... routiranje i ostala sranja nisu problem
ali malo ne kontam ove tvoje tehnikalije ... wtf je FDDI ?!
i sta je CAT5e ?
ja sam to ovako zamisljao ...
FTP cable Alcatel ... sto je najkvalitetnije sto sam mogao naci
i na svakih 50 -70 metara po jedan 8 portni D-Link hub ?
mislim da tako mogu dogurati jedo 300 metara ..
ja prosecnim gubitkom do 15 %

[ U--G @ 17.12.2001. 23:01 ] @
Ajde lepo reci sta hoces da povezes, sta ti je na jednom a sta na drugom kraju? Razdaljina je 300m, ok. Jel tih 300m u zgradi ili napolju? Koje podatke saljes preko veze?
[ nemesis @ 18.12.2001. 05:58 ] @
Citat:
U--G:
za Nemesis-a : wireless ima velikih problema u zgradama sa armiranim betonom, pre 3 nedelje sam bio sa laptop-om na sajmu u Amsterdamu, nisam mogao da se povezem sa hub-om koji je bio jedan sprat nize. I sigurnost mu bas nije najbolje resena, ako ne stavis filter na MAC adrese moze ko hoce da ti dodje na mrezu (ako ti zna IP-range, i onda preko njega da ti ide na internet).

:) .. u chemu je problem sa wireless-om .. ako it neradi 2.4 idi na 5.6(7?) ...
ako se nechujete ... to jest ako se uredjaji nechuju ... pa stavite antene ...:)
bre ljudi .. one male desktop antene su buljosava ... sa usmerenom antenom eno radi sa zgrade Uljarica .. ko sajma do blokova u NBGD :)..
11Mb/s ... :) ...usmerene antene ... :) .. koshta... al radi ...
za manje daljine .. shtap antena ...
[ nemesis @ 18.12.2001. 06:05 ] @
Citat:
B o j a n:
ps: off-topic vezano za wireless: kako bi se kontrolisali korisnici bezicnog pristupa internetu od zloupotrebe ?

po listama MAC adresa ...

Citat:

Ovde je bilo reci o neam pojma kakvim wireless ISP uslugama u Beogradu i Pancevu ... kakva su njihova resenja ?
Kako sve to funkcionise ?

lepo :) ... mnogo lepo ...
inache ... chvorishta se vezuju sa 5.7GHz linkovima a u lokalu se radi sa 2.4GHz ... da nebi stvarao zagushenja u lokalu :) ...

korisna adresa .. http://www.ydi.com :) ..

[ U--G @ 18.12.2001. 09:14 ] @
:o) ja pricam o wireless resenjima za LAN a ne za ISP. Pa necu valjda po citavoj firmi razvlaciti antene. Inace ovde se za poprecne veze koristi microwave.
[ Riste Pejov @ 18.12.2001. 13:58 ] @
Pa treba mi da povezem sve to u 3 zgrade .
[ U--G @ 18.12.2001. 14:02 ] @
Sta da povezes????? znam da treba kompjutere da povezes ali daj malko vise podataka
[ net_freek @ 19.12.2001. 00:59 ] @
Citat:
Riste Pejov:
Epa sad ovako ... routiranje i ostala sranja nisu problem
ali malo ne kontam ove tvoje tehnikalije ... wtf je FDDI ?!

FDDI (Fiber Distributed Data Interface) je specifikacija koja opisuje mreze velike brzine (100 Mbps) sa predavanjem tokena u kojima se koristi opticki medijum. Podrzava do 500 racunara na udaljenosti do 100 km s' tim da mora da postoji po jedan repetitor na svaka 2 km ili manje(standardno za fiber-optic).

[ nemesis @ 19.12.2001. 08:06 ] @
Citat:
net_freek:
FDDI (Fiber Distributed Data Interface) je specifikacija koja opisuje mreze velike brzine (100 Mbps) sa predavanjem tokena u kojima se koristi opticki medijum. Podrzava do 500 racunara na udaljenosti do 100 km s' tim da mora da postoji po jedan repetitor na svaka 2 km ili manje(standardno za fiber-optic).

ma nek uzmu ljudi darkfiber :) ...
cena .. sitnica ...
[ BrainBug @ 19.12.2001. 08:48 ] @
A covek je samo pitao na koju duzinu moze da razapne jedan kablic!!!
Vi ste krenuli sa ruterima,habovima,ripitrima....optickim kablovima...hehehehhe
Slusaj prijatelju.....za UTP kablove klase 5, specifikacija kaze da maximalna duzina i to izmedju 2 spojne tacke ne treba da ide preko 100m!Toliko od mene!
[ stinger @ 19.12.2001. 10:17 ] @
sto jes jes... ;) do 100m preko toga dodatna oprema ili nastavljanje preko hub-a/switch-a i dosta o ovome zatvaram konfu.
[ Maverick kid @ 22.12.2003. 17:21 ] @
Max duzina je 90 metara za Cat.5e to se zove Basic Link to je po standardima za tu kategoriju kabla a za ostale kategorije nisam siguran dok nepogledam
[ Interactivs @ 06.04.2005. 07:14 ] @
Provereno radi na 50 switchera, domet izmedju switcha i switcha je od 80m-150m...
[ Cyberghost @ 07.04.2005. 14:51 ] @
Standard kaze ovako 3m licnasti --- pach panel ----90m pun ------pach panel 6m licnasti za sve preko ripiteri, switchevi.
[ KAMEN @ 08.04.2005. 19:48 ] @
samo da dodam
vec koristim mrezu dva PC koji su umrezeni sa UTP na udaljenosti 130m bez dodatnih uredzaja(znaci samo dvije lan kartice).
dvije godine sljaka bez problema