[ EKVivalent @ 11.07.2013. 12:24 ] @
Imam druga neurologa koji jako voli nauku. Trenutno je zaokupljen proucavanju desavanjima u mozgu pri promeni vrednosti potencijalne razlike u povrsinskom i unutrasnjem delu mozga, pri pojavi oziljaka koji se stvaraju uz odredjene bolesti.
Ono sto nas zanima jeste kako i gde se mogu meriti te mikrostruje u mozgu.
[ zica49 @ 11.07.2013. 14:03 ] @
Po omovom zakonu pri promjeni potencijalne razlike uz konstantan otpor direktno je proporcionalna i promjena struje.
Mjerenje tih mozdanih struja ili "vijuga" se obavlja u neuroloskim ordinacijama sa uredjajem koji se zove EEG,taj drug bi o tome trebao da zna...
Bar danas ih ima toliko sifisticiranih...
Sa amper klijestima ne moze...
[ Trick Fix @ 11.07.2013. 21:02 ] @
da,
..sofisticiranih,

znam da Si na to mislio,
[ Almir87 @ 11.07.2013. 23:03 ] @
Citat:
zica49:
Sa amper klijestima ne moze...

hahahahha..pa mozda bi i moglo ali mozda neka veca kljesta...
ja sam to snimao,i jedan je od dobrih snimaka..koje je medicina otkrila...
Elektroencefalogram(EEG)
[ shadow88 @ 12.07.2013. 21:33 ] @
koliko mi moje shvatanje dozvoljava snimanje mozdanih talasa se ne vrsi merenjem struja jer bi za to morao na svaki nerv da zakacis po strujna klesta :D vec se hvataju mali EMP izazvani elektricnim impulsima kroz nerve, ovakav signal se pojacava i salje na obradu, sve se svodi na polozaj i usmerenost sondi koje ce detektovati te impulse.

mogao bi se pustati i mali bezopasni signal sa jedne tacke glave a na drugoj da se hvata isti i salje kroz komparator pa se izvuku poremecaji u signalu koji bi pretstavljali mozdane talase, opet kazem sve to zavisi od polozaja sondi i koji deo mozga se posmatra, nije bas jednostavno to sve jer coveku je ljudski mozak i dalje misterija.

ja sam se jedno vreme zamlacivao pokusavajuci da uradim nesto sa time u kombinaciji sa jednim neuro hirurgom, brzo smo odustali obojica , a tebi zelim srecu u istrazivanju.

najgore je kad hoces da uhvatis neki signal a ne znas sta treba da uhvatis i sta pretstavlja, za neki uspeh su potrebne godine i godine istrazivanja, ali samo napred, da nije ambicioznih ne bi se ni otkrilo nista.
[ zica49 @ 12.07.2013. 22:27 ] @
Mi u BiH (govorim u svoje ime) smo najdalje sa tim otisli jer nas prosjecan mozak ima dva neurona..i uglavnom jedan radi a drugi je na stand by-u.
Nemojte ovo raditi kod kuce jer je metoda opasna za nestrucne i boli glava jos tri dana poslije toga cesto se cekicem promasi ekser pa se dobije udarac u glavu..Metoda jako pouzdana i provjerena zabiju se u glavu dva eksera za beton s razlogom multimetar na miliampere i to je to...nema nikakve struje bas misterija...