[ Nedeljko @ 12.07.2013. 14:37 ] @
[ Nedeljko @ 12.07.2013. 14:37 ] @
[ Nedeljko @ 12.07.2013. 16:22 ] @
[ Nedeljko @ 13.07.2013. 08:18 ] @
Samo da kažem da je u oba slučaja odgovor skup svih parova prirodnih brojeva.
[ Nedeljko @ 13.07.2013. 19:04 ] @
Ima li interesovanja za ovakve zadatke, ili da dam lakše ili nekog drugog tipa?
[ bojan_bozovic @ 13.07.2013. 19:21 ] @
Hajde, ja da pokušam...
Prvo, imamo grupu n-torki (Rn,+) i grupu m-torki (Rm,+) i neka je m=|=n Neka je n>m, imamo da je F:Rn->Rm najviše surjektivna jer postoji makar jedno n za koje postoji n-torka iz Rn bez slike u Rm (a svaka m-torka iz Rm ima original u Rn, pošto mora biti bijektivna), i to upravo svaka takva da je n>m, a ako je n<m F:Rn->Rm je najviše injektivna, jer postoji m takvo da postoji m-torka iz Rm bez originala iz Rn, i to baš svaka pri m>n ( a svaki original iz Rn mora imati sliku, ako je bijekcija). Neka je n=m, imamo bijekciju F:Rn->Rn definisanu sa F(x1...xn)=(x1...xn) koja ispunjava zahtev. Asocijativnost, zatvorenost, postojanje neutrala, i inverza sve bi trebalo da sledi iz bijektivnosti F, Sad ću da probam to da dokažem. Kako je Rn grupa, važi za x,yERn postoji (x+y)ERn - zatvorenost. Kako je F bijektivna, za svako x+yERn postoji baš jedno F(x+y)ERn. U Rn imamo neutral 0: x+0=x za svako xERn. Zato je i F(x)=F(x+0)=F(x)+F(0), pa je F(0)=0. U Rn imamo inverz (-x) za svaki xERn takvo da je (-x)+x=0. onda je: F(0)=F(-x+x)=F(-x)+F(x)=-F(x)+F(x). Asocijativnost, (x+y)+z=x+(y+z). F((x+y)+z)=F(x+y)+F(z)=F(x+y)+F(-y+y+z)=F(x)+F(y)+F(-y)+F(y+z)=F(x)+F(y+z)=F(x+(y+z)). [Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 13.07.2013. u 21:49 GMT+1] [ Nedeljko @ 13.07.2013. 20:33 ] @
[ Nedeljko @ 14.07.2013. 11:17 ] @
Citat: bojan_bozovic: Neka je n>m, imamo da je F:Rn->Rm najviše surjektivna ako je n<m F:Rn->Rm je najviše injektivna Ovo nije tačno. Bijekcija između ![]() ![]() Kao što sam dokazao u prethodnoj poruci (dobro, fali račun dimenzije vektorskog prostora, što se može dodati ako neko bude pitao), izomorfizam postoji za sve ![]() [ bojan_bozovic @ 14.07.2013. 11:55 ] @
Kako postoji bijekcija F:Rn->Rm pri n>m? Ako dokaz ne valja, objasni zašto, molim. Ako je n>m svaki element iz kodomena može imati original u Rn, ali ne važi da svaki element domena ima sliku u Rm (pa nije injektivno), bar ja mislim, i upravo zato bi i trebalo da bude dim(Rn)>dim(Rm) pri n>m (ako uvedemo i skalarni proizvod kao u vektorskom prostoru).
Gde grešim? [Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 14.07.2013. u 13:12 GMT+1] [ Nedeljko @ 14.07.2013. 14:30 ] @
Uzmi ovakvo preslikavanje
![]() Neka je ![]() ![]() ![]() ![]() Pritom za svako ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Neka je ![]() ![]() Naravno, ova injekcija nije homomorfizam (što se traži u zadatku), ali dokazuje da postoje injektivna preslikavanja iz ![]() ![]() [ Nedeljko @ 14.07.2013. 23:19 ] @
Ako ti i dalje nije jasno, slobodno napiši zašto misliš da preslikavanje iz R2 u R ne može da bude injektivno. Ako je linearno u odnosu na koeficijente iz R, onda svakako ne može biti injektivno. Međutim, nisu sva preslikavanja linearna.
[ Sonec @ 16.07.2013. 18:23 ] @
[ Nedeljko @ 16.07.2013. 18:29 ] @
Već sam to napisao.
Citat: Nedeljko: ![]() [ Sonec @ 16.07.2013. 18:31 ] @
E, vidi stvarno, nisam video (nisam ni gledao sta ste pisali (shame on me)). Dobro onda. Brm brmm
[ Nedeljko @ 16.07.2013. 22:23 ] @
Hajde da dam hint za drugi.
![]() ![]() Ako je neki prostor snabdeven sigma aditivnom merom u kojoj su tačke mere nula, onda je taj prostor izomorfan prostoru koji se od tog dobija izbacivanjem najviše prebrojivog skupa tačaka. Na skupu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|