[ miko.s @ 17.07.2013. 18:49 ] @
koji linux preporučate za home server? imam stari p3 server bez butabilnog diska, pa bi dizao live linux sa dvd roma, i user data sejvao na disketu ili usb stick. probao sam puppy linux, ali boota se 5 minuta i ne znam namjestiti shering.
treba mi samo da se brzo buta, automatski logira i da svi sherani diskovi budu dostupni preko mreže, bez da ja moram nekakav password ukucavat, ili radit bilo šta. nakon inicijalne konfiguracije ne mora ni x server dizati, samo da se brzo upali i da mogu do diskova.
[ SStudio @ 17.07.2013. 20:18 ] @
http://sms.it-ccs.com/
Ima sve i svašta u njemu, ne verujem da ti je sve potrebno, kod mene šljaka evo godinu dana sa nekim servisima ništa ne pipam, uz to mi služi i kao torent klijent.
[ nkrgovic @ 17.07.2013. 20:27 ] @
Da li si siguran da ti treba Linux? Ako samo zelis da imas file shares, sto ne nesto tipa FreeNAS?
[ miko.s @ 18.07.2013. 00:09 ] @
u principu mi nije bitno šta je. bitno je da radi. freenas sam gledao, ali nema podrške za ntfs, a ja nemam kamo staviti fajlove da bi formatirao diskove u format koji treba freenas-u, a nakon toga takav disk nemam gdje otvorit, osim opet u freenas-u. linux je puno fleksibilniji.
imao sam gore win server 2008 (samo zato da ga isprobam), ali to je enterprize sustav i iritira me a) imat butabilni disk samo za njega koji mi stoji na 1 sata portu b) imat disk samo za njega koji mi zauzima prostor u serveru i c) ne mogu ga ugasiti bez da mu kažem zašto ga gasim, a ako forsiram gašenje kasnije postane naporan kod paljenja.

bacio sam oko na centOS, ali nisam siguran da bi to stavio. htio bi nešto lagano, da se brzo buta preko dvd roma, da automatski prepozna save data na usb sticku i da samo shera diskove. nikakve dodatne funckije mi ne trebaju. možda ftp server samo, ali verovatno ne.

ovaj sms je velik, 400njak MB iso. meni puno toga šta on nudi ne treba.
[ SStudio @ 18.07.2013. 00:48 ] @
Onda puppy linux, lakši od njega nećeš naći, imaš gotovu verziju namenjenu server upotrebi
http://www.murga-linux.com/puppy/viewtopic.php?t=60406
Ili možeš sklepati svoju rekompajliranjem originala
[ miko.s @ 18.07.2013. 10:44 ] @
probat cu onda taj pupserver, iako cudi me da se tako dugo buta obican puppy. 5 minuta je puno. win server se buta oko 1.5 minuta, tako da mi je cudno. valjda ce ovaj biti brzi.

edit
opet mu treba oko 5 minuta, za iso od 90MB.

probat ću taj sms i centOS.

edit2

ah, našao razlog sporom butanju. ide kontroler na ploči ne radi u DMA modu nego samo PIO.

tako da live cd otpada, ili ću morat staviti drugi dvd rom koji ima sata port, ili ću instalirati linux na neki od storage diskova i izvaditi sistemski disk.

[Ovu poruku je menjao miko.s dana 18.07.2013. u 17:04 GMT+1]
[ SStudio @ 19.07.2013. 01:10 ] @
A zašto koristiš livecd kada možeš i sa usb-a da pokreneš svaki linux
[ niceness @ 19.07.2013. 07:39 ] @
Kaže da ima stari P3 server, verovatno ne podržava boot sa usb.
Samo otkud onda sata portovi? Dodatna kartica?

Ako je to problem (usb boot), onda bi se mogao napraviti mali boot cd sa samo bootladerom (isolinux ili grub) i kernel/initramfs, a root fajlsistem ostaviti na usb.
[ miko.s @ 19.07.2013. 10:32 ] @
da, mogu butat samo sa sata kontrolera. radi se o server ploči sa pci-x portovima i pci-x sata kontrolerom. u originalu su bili scsi diskovi na onboard kontroleru. dvd rom je ide, pa je spojen na ide port na ploči, ali to baš ne radi kako treba.

usb je samo 1.0, probao sam već sa boot disketom i treba mu duplo više vremena nego sa cd-a.

[ bojan_bozovic @ 19.07.2013. 10:54 ] @
Zašto ne koristiš network instalaciju onda?
[ madcama @ 19.07.2013. 13:00 ] @
Ne znam da li je kasno, ali jesi li razmišljao o Sltaz Linuxu?
[ miko.s @ 19.07.2013. 14:27 ] @
u međuvremenu sam napravio instalaciju (izvadio disk, stavio ga u novu mašinu, instalirao, vratio nazad). radi osim jedne stvari - nemogu na internet. ping prolazi do routera, pokazuje mi ip adrese za oba dve mrežne kartice, mogu pingati mašinu sa drugih mašina, ali ne mogu na net skinuti neki apk.

stavio sam ubuntu 12.04 server (jer znam kako ide instalacija i znam da mi neće formatirati disk automatski, dao sam mu 10 GB na jednom od storage diskova)

sada skidam desktop ubuntu, da mogu da radim na grafičkom interfejsu jer iz terminala ne mogu ništa.
[ miko.s @ 19.07.2013. 20:13 ] @
ja lično skidam kapu svim sys adminima i ljudima koji moraju da rade sa linuxom.

ubuntu server - ne radi. zbog nekog čudnog razloga, ne može na internet.
nakon toga snimam ubuntu desktop. instalacija na serveru ne prolazi,opet vadim disk u drugu mašinu i tamo instaliram sistem. radi. instaliram sambu, share drive, dodam usere, apply, shut down. vratim disk u server, buta se ali ne mogu dobit sliku (trepće non stop i ne mogu dobiti sliku). mreža radi, mogu pingati server i pojavi mi se sherani disk u my network, ali ne mogu mu pristupiti, jer neke privilegije nisu podešene.

lagano živčan vadim moj stari cd sa windowsima xp. stavim cd u dvd rom. vidiiiiii, welcome neki se pojavljuje. to install 3rd party sata drivers press f6. nostalgija me hvata. instalacija prolazi. windowsi se butaju. my computer, desni klik, share this folder. ok.

nakon 2 dana šta se ubijam sa linuxima, windowsi rade odmah. o tome da moram nekakve config fajlove da konfiguriram iz terminala da bi rezultat bio isti kao i 3 klika sa mišem (desni klik, share, ok - to su 3 klika) ne vredi ni govoriti.

hvala svima koji su učestvovali u temi. windowsi su rešenje.
[ SStudio @ 20.07.2013. 09:23 ] @
Ebiga ko zna zna, koga mrzi, tu je uvek xp.
[ dare023 @ 20.07.2013. 10:37 ] @
Citat:
SStudio:
http://sms.it-ccs.com/
Ima sve i svašta u njemu, ne verujem da ti je sve potrebno, kod mene šljaka evo godinu dana sa nekim servisima ništa ne pipam, uz to mi služi i kao torent klijent.

Ovo deluje zanimljivo, uskoro treba da sredim svoj kućni server na kojem je arch koji odavno nije apdejtovan.
Koji torent klijent se koristi, nisam video da imaju transmission?
I još nešto, koliko sam shvatio, mogu da se instaliraju slackware paketi?
[ SStudio @ 20.07.2013. 19:03 ] @
Da, mogu slack paketi, a imaju i oni neke svoje, prilagođene.
A klijent za torente je bittorent fluxbox php klijent, kompletan pristup klijentu sa udaljene mašine se vrši preko webmin interfejsa, jako lepo rešenje.
Mali plus za sms je što mu nije potrebna grafička na računaru gde se nalazi, a po pokretanju diska odmah je aktivan ssh server odakle može da se pokrene instalacija.