[ memento.ei @ 18.07.2013. 16:16 ] @
pozz svim forumasima aktivnim i neaktivnim :)...
imam problem da nadjem odgovarajuci tranzistor za pwm regulaciju pic-om. Naime nasao sa darl. BDX33C i ako dobro kapiram max disipacija mu je 70W. U rezimu zasicenja ako ga otvaram Ib=6 mA, mogu da guram Ic=3 A na Vce=2.5 V, max Ic=10A. Pitanje glasi ako ocu da ovim darlingtonom upravljam PWM-om preko mikrokontrolera, da li ce da pouzdano radi kad gura Ic= 4A na Vce=12 V ? Mikrokontrolerom mogu da isporucim max 25mA sto je dovoljno da otvori tranzistor max...
Da li uopste moze preko nekog tranzistora da se resi za ove vrednosti ili mora preko mosfet-a?
Hvala unapred svima na vremenu oduzetom za odgovoru.
[ ZAS011 @ 18.07.2013. 17:38 ] @
Upotrebi[ neki Logic Level MOSFET. Bolje je nego Darlington.
Npr. IRLZ44N.
[ mikikg @ 18.07.2013. 18:49 ] @
Moze obe varijante da se iskoriste, i darlington i MOS-FET.

MOS-FET je generalno bolji izvrsni element od bipolarnih tranzistora kada je PWM u pitanju ali tu iskace jedan problem cak i sa ovim "logic level" varijantama. Sve dok je odnos signal-pauza reda sekundi to i nije toliko strasno, ali kada PWM pocne da se gura reda desetine ili stotine kHz to vec nije ni malo "naivno" za upaliti ili ugasiti MOS-FET. Tu do izrazaja dolazi kapacitivnost Gate-Drain (generalno parametar Total Gate Charge) koja je recimo kod ovog spomenutog IRLZ44N citavih 1700pF (Qg = 48 nC)! Pokusaj sa "samo" 25mA koje imas na raspolaganju iz kontrolera da palis/gasis taj MOS-FET brzinom recimo od 10kHz. To uopste nece na dobro da izadje :) Pocece tranzistor da se greje jer je 25mA premalo da se "savlada" ta kapacitivnost!

Dakle, zbog spomenutog problema sa Qg, treba izabrati sto nizu ucestanost PWM-a, recimo za tu sijalicu je dosta 100ak Hz. Cak je mozda neophodno ako imas slobodnih pinova na kontroleru da iskoristis 2 ili 3 paralelno vezana kako bi moglo vise struje da se isporuci ka gejtu i pri tom moras napraviti rutinu tako da se ti pinovi bukvalno istovremeno pale i gase (ne recimo 3 komande, mora jedna koja barata sa 3 pina odjenom).
[ ZAS011 @ 18.07.2013. 18:57 ] @
IRLZ 44N: 72W LED-a (moje radno svetlo) sa PWM-om od 1234 Hz bez 'ladnjaka se goni jednim pin-om PIConje 12F617.
Malko si preterao sa 10ak kHz
[ mikikg @ 18.07.2013. 19:30 ] @
Hehe, pa moguce da sam malo preterao :)
Ja kuburim sa IRFZ44N (jedno slovo razlike u oznaci) i ni 2A za gejt mi nije dosta jer guram sa skoro pola MHz neke moje PWM-ove pa sam odatle navuko malo "frku" :)
[ shadow88 @ 18.07.2013. 22:34 ] @
jedan optokapler kao drajver bi resio glavobolje sa manjkom struje , ili pobudni tranzistor, moze i neki buffer kojem bi se na ulaze doveo signal sa jednog pina mcu-a a sa svih izlaza ganjati pobudu. naravno treba se uklopiti u opseg brzine ukljucivanja i iskljucivanja elemenata.
[ shadow88 @ 18.07.2013. 22:36 ] @
Citat:
ZAS011:
IRLZ 44N: 72W LED-a (moje radno svetlo) sa PWM-om od 1234 Hz bez 'ladnjaka se goni jednim pin-om PIConje 12F617.
Malko si preterao sa 10ak kHz :)

pa ti mora da sijas ko las vegas sa 72W LED-a :D
[ radarac66 @ 19.07.2013. 15:55 ] @
to sam video licno, bruka od svetla,
u beli papir na stolu ne mos gledati duze od desetak sekundi,
srecom pwm sa daljincem to jako lepo vozi...
[ shadow88 @ 19.07.2013. 19:45 ] @
cuj meni je cela soba ultra osvetljena sa 4x10W led-a , ne smem zamisliti sta radi 72W samo na radnom stolu , ce oslepi covek :)