[ Marcus Naissus @ 19.07.2013. 22:13 ] @
Gledam razne review klipove na YouTube o raznim fotoaparatima i Samsung NX300 mi izgleda kao da bi bio dobar izbor za ono što je meni potrebno...

Da se razumemo, ne gledam samo mirrorless aparate (nije mi veličina aparata bitna nešto)... dolazi u obzir i neki DSLR...

Evo šta tražim...

Kvalitetan Full HD video (znači, 1080p... ne ono 1080i)... i što više FPS, to bolje (za pomenuti Samsung piše da podržava 60 FPS kada se snima Full HD video)

Snimanje fotografija u RAW formatu je obavezno

Dobar autofocus (ne mora da bude nešto previše brz, ali da dobro radi posao)... poželjno je da autofocus radi pristojno i pri snimanju videa i da se ne čuje na video snimku kako objektiv fokusira nešto (gledao sam na YouTube klip u kojem porede autofocus na Nikon D7100 i Samsung NX300 i u klipu se Nikon baš čuje kako fokusira, a Samsung NX300 ne... evo tog klipa: http://www.youtube.com/watch?v=xAVi7hwVXx0 pa vidite).

Optički viewfinder mi ne znači ništa (jer hoću da vidim tačno kako će slika da ispadne unapred), tako da mi ne bi bila neka prednost ako neki aprarat ima optički viewfinder

Poželjno je da aparat ima capacitive touchscreen ekran (nikako resistive kao Sony NEX-5R što ima... kod resistive touchscreen ekrana mi se ne sviđa što imaju onu savitljivu plastiku preko ekrana jer se plastika mnogo lakše grebe, što znam iz iskustva jer mi se na starom Sony Ericsson P800 telefonu ekran izgrebao od one plastične "čačkalice" koja dolazi uz njega)

Poželjno je i da aparat ima Wireless i da lako mogu da se prebace slike preko Wirelessa na Mac (znači, ako dolazi sa nekim programom za to, da nije samo za Windows)

Poželjno je i da kućište aparata nije plastično

Ugrađen blic mi ne znači nešto puno jer uglavnom slikam bez blica... kod Samsung NX300 mi se ne sviđa baš kako izgleda onaj blic koji se kači na aparat (taj blic nekako previše plastično izgleda za moj ukus), al' nije mi nešto ni bitno kako izgleda jer uglavnom neću ni da ga koristim


Gledam aparate slične cene kao Samsung NX300
[ MirosIav @ 20.07.2013. 10:03 ] @
Hmm, mnogo si uslova postavio, pa nemaš još puno izbora u tom cenovnom rangu. Jedino što se još može preporučiti sa sličnim osobinama je Panasonic G6, koji sigurno ima brži AF, bolji video i veći izbor (manjih) objektiva nego taj Samsung. Samsung ima nešto bolji visoki ISO, ali mislim da je Panasonic sa dobrom obradom RAW-a sasvim upotrebljiv na ISO 1600. Sony si eliminisao, Olympus nije baš poznat po dobrom videu, a DSLR AF u videu je neupotrebljiv.

Kapacitivni ekrani osetljivi na dodir jesu bolji od rezistivnih, ali je njihovo korišćenje nemoguće sa rukavicama zimi, pa razmisli i o tome.
[ Marcus Naissus @ 20.07.2013. 21:20 ] @
OK izgleda i taj Panasonic G6...

Uzgred... mogućnosti koje sam naveo kao "poželjne" mi nisu nešto obavezno... samo nešto što bi bilo dobro kao dodatna opcija... Sony SLT A77 mi super deluje i bez touchscreen ekrana jer izgleda da mu autofokus prilikom snimanja videa radi dovoljno dobro da bi mi bio OK i bez opcije da ga doterujem preko touchscreen ekrana, ali je dosta skuplji u kombinaciji sa objektivom...

Mada, možda bi mi i bilo bolje da kupim A77, pošto planiram da kasnije ulažem u objektive, pa bi bilo dobro da je telo što bolje... ali gledam cene i skupo mi je da sada za aparat u kompletu sa objektivom dam oko 1600 evra, koliko vidim da A77 sa objektivom košta kod nas. Mislim, imam ja te pare, ali sam planirao da uz novi aparat (sadašnji aparat koji koristim nema izmenjive objektive, tako da moram i objektiv da kupim) kupim i novi Mac, a ako bih kupovao Sony SLT A77 zajedno sa objektivom, onda bi novi Mac morao da pričeka bar još nekoliko meseci.

Ne znam da li bi A77 nekako mogao jeftinije da se nađe (preko oglasa ili tako nešto)... ili ako bi mogao da se nađe polovan objektiv za njega u dobrom stanju, pa da uštedim tu.

Kod fotoaparata koji nemaju taj "DSLR" izgled nekako imam osećaj da im veći objektivi stoje "kao piletu sise" što bi se reklo... iako znam da sasvim lepo i tanki mirrorless aparati mogu da rade sa većim objektivima, nekako mi dosta čudno izgleda na oko.
[ MirosIav @ 22.07.2013. 21:11 ] @
Ako ides u taj cenovni rang, onda razmisli i o Panasonic-u GH2, GH3 ili novom Canon-u 70D ( ako se dobro pokaze na testovima ). Mislim da je touch AF bitniji od apsolutne brzine fokusa u videu, jer ima prilika kad ti hoces da fokusiras na nesto drugo od onog sto je aparat izostrio. Od tih, Panasonici imaju sigurno najbolji kvalitet videa ( jer su za to i pravljeni ) i najmanji su u kombinaciji sa objektivom, ali imaju najlosiji izbor objektiva ( mada ima nekih koje Canon i Sony nemaju u tom formatu, npr. 12mm F1.4 ). Za Canon ima najvise objektiva, ali ostaje da se vidi koliko je taj novi senzor dobar i da li je AF bez ogledala stvarno brz ili je to samo marketinski trik.

Po pravilu je nabavka foto opreme van Srbije povoljnija i ponekad brza, a izbor je mnogo veci. Imas na oglasima ljude koji donose aparate i opremu iz Madjarske, cak racunaju cene bez Madjarskog poreza.

Meni veliki objektivi lepo izgledaju na npr. NEX-ovima 6 i 7. Dok god objektiv nema veci precnik od visine tela mi ne izgleda rogobatno. A neki mirrorless-i su namerno pravljeni za male objektive.
[ MirosIav @ 25.07.2013. 07:03 ] @
Test G6: http://www.eoshd.com/content/1...asonic-g6-review-the-gh2-redux . EOSHD je sajt koji se dosta bavio videom na foto aparatima, pa pročešljaj njihove testove ako ti je to toliko bitna stavka.