[ ha_23 @ 20.07.2013. 12:22 ] @
Slucajno sam naletao na ovaj modul : HI-LINK HLK-RM04.
Na DX.com pise da podzava : PPPOE / TCP / UDP / DDDNS / DHCP / DNS / HTTP / Firewire.
Downlodirao sam Datasheet: http://m5.img.dxcdn.com/CDDriver/CD/sku.214540.zip i tamo jasno je
navedeno da podzrava samo TCP/IP i UDP protokol.
Pitanje je kako se pravi Password Authentication ako se koristi preko web.
Nema AT komandu za password koliko sto mogu da vidim.
Ili ovoj modul je namenjen samo za pristup preko LAN.
Znam da treba static IP, ali nije mi jasno kako se odraduje Password Authentication.
Dali neko zna kako bi se odradila zastita za TCP/IP ili UDP za pristup preko web-a?

Pozdrav.
[ Zlatni_bg @ 20.07.2013. 18:58 ] @
Pa pise da ima mogucnost konfiguracije preko serial porta i preko web-a. Pretpostavljam da, posto je ovo neki "mini ruter" da ga nazovemo, ima isti control panel kao i vecina rutera, gde podesavas i password i sve ostalo. Nema sanse da nema podesavanje za passworde. Doduse, ti nijednom ruteru ne pristupas preko web-a, uvek je iskljucen port 80 za direktan pristup preko interneta.

Meni se bas svidja ova plocica, ali me interesuje da li je lako ubaciti ethernet port za izlaz na internet, kako bi se od nje napravio puni ruter?
[ mikikg @ 20.07.2013. 19:23 ] @
Password Authentication je deo HTTP 1.0 protokola koji se uglavnom implementira od strane aplikacije (barata se HTTP headerima).

TCP, UDP i IP (TCP/IP) su nizi nivoi komunikacije koje u sustini korisnik nema sta puno da "cacka", uglavnom se to preko postojecih biblioteka "sazvakano" daje korisniku (aplikaciji) na koriscenje. Ako taj modul podrzava TCP, onda je prakticno moguc bilo koji protokol koji je "iznad" njega, dakle HTTP, HTTPS, FTP, POP3 i gomila drugih. DHCP i DNS je vezan za IP (routing) protokol. TCP je zaduzen za konkretan prenos podataka.

Za Firewire i PPPOE su "izlupetali" sa specifikacijom, to je nesto skroz drugo :) Dovoljo je samo da radi TCP/IP i sve ostalo se nadograduje na to. UDP verovatno neces koristiti, to je vrlo slicno kao TCP ali bez kontrole greske (CRC) i uglavnom se koristi za nekakav streaming audio/video podataka.

Kako se konkretno radi HTTP autorizacija mozda je najlakse da pogledas primere za PHP jer se to tamo dosta koristi i ima gomila primera. U sustini je nebitan jezik sve dok se ispostuje HTTP specifikacija.

Ukratko, kada se pristupa nekoj zasticenoj stranici/adresi, server (kontroler) mora da u HTTP headeru naznaci da je tu potrebna autorizacija i onda to dovodi do toga da se u web-browseru pojavi onaj popup za unos username/password. U sledecem koraku nakon unosenja u/p, sam browser u request headeru salje Base64 enkodovane (to nije kriptovano, zato je relativno nesigurno) te podatke koje server mora da uzme i poredi sa nekom listom/bazom da li su ti podati tacni. Ako su tacni, server odgovara sa stranicom/podacima, ako nisu mora da posalje header sa statusnim kodom 403 sto znaci "Forbidden".
Kod prostijih implementacija, ovo pitanje/slanje korisnickog imena+sifre se radi u svakom zahtevu/odgovoru dok kod nesto naprednijih (sada uveliko klasika) to se radi jednom nakon cega se uspostavlja sesija pa se nadalje radi samo sa kljucem od sesije.

Evo ovde zvanican RFC oko Basic i Digest autorizacije (Digest je naprednija varijanta sa kripcijom):
http://tools.ietf.org/html/rfc2617

[Ovu poruku je menjao mikikg dana 20.07.2013. u 20:41 GMT+1]
[ ha_23 @ 20.07.2013. 21:19 ] @
Citat:
Zlatni_bg:Meni se bas svidja ova plocica, ali me interesuje da li je lako ubaciti ethernet port za izlaz na internet, kako bi se od nje napravio puni ruter?

Fabricno nije dostupno i na ednostavan nacin da se instalira openwrt, prozivodac je isklucio uboot. No imas nesto u vezi toga ovde : http://wiki.openwrt.org/toh/hilink/hlk-rm04

@mikikg
Hvala za detalno objasnenje :)
I meni se bas svidja ova plocica pa mozda da narucim ovo uskoro.

Pozdrav
[ mikikg @ 20.07.2013. 21:57 ] @
Na brzinu koliko sam video ovaj modulcic je samo predvidjen kao TCP/IP<>Serial interfejs.
To znaci da se modul konfigurice da radi ili sa staticnom IP adresom ili preko DHCP dobije dinamicnu adresu nakon cega iz njega ulaze/izlaze "suvi podaci" (ono sto nosi TCP paket). Sa jedne strane to je fina opcija jer u kombinaciji sa nekim kontrolerom (PIC i slicni) radis sa seriskim portom (UART) i uopste te ne interesuje poprilicno komplikovana TCP/IP problematika. Znaci on samo odraduje transport podataka, zicano LAN ili bezicno WiFi. Sa druge strane ako hoces bas HTTP protokol da ispostujes onda mora dosta toga da se pise u korisnickoj aplikaciji. Alternativni pristup je da se uopste ne koristi HTTP nego klot komunikacija (kao sto bi inace radio preko seriskog porta) i sam uspostavis neki svoj protokol.

Za nekakve varijante da se od toga napravi router, to je vec prilicno slozena prica i mislim da se to sad kada ima da se kupi gotov router za par desetina evra uopste ne isplati raditi. Mozda u neke edukativne svrhe, ali za to je mnogo lakse uzeti neki Linux box i to eksperimentisati nego se patiti sa mikrokontrolerima a inace to zahteva poprilicno resursa i mislim da je potreban minimum 16bitni MCU/CPU.
[ ha_23 @ 20.07.2013. 23:01 ] @
Ali za preko web mislim da treba HTTP ili bar da se odradi neka enkripcija, dali je sigurno da se uopste ne koristi HTTP nego klot komunikacija?
Sta ako neko snifa saobracaj ? :)
Inace ake e sigurno tako e mnogo lesno, isto kao da koristim UART. Kacim se na port preko web, odraduem port forwarding na ruter, i saljem podatke.
[ mikikg @ 20.07.2013. 23:50 ] @
Pa ne znam sta ces sa druge strane da prikljucis. Ako je to neki skroman (PIC / Atmel) 8bitni kontroler onda nemas bas puno "lufta" da tu nesto preterano radis.

Niko ti ne brani da koristis bilo kakav protokol koji ti hoces. HTTP je "zanimljiv" protokol jer sa strane klienta koristis web-browser, ali mozes da uspostavis i svoj neki protokol ali da imas custom klient.

Inace sve je podlozno "snifovanju" ako ti to nije pod SSL ili HTTPS a implementirati to na mikrokontroleru, hmm, skoro neizvodljivo sa 8bitnim varijantama!

Malo je taj modul "navlaka", super sve to izgleda ali kada se malo dublje zadje u problematiku tu pocne gomila problema da iskace.
Taj modul definitivno nije zgodan za WAN (Internet) mrezu u serverskom modu jer je sigurnost 0! Za privatne LAN mreze gde imas fizicki ograncen pristup i nekako moze da prodje. Da implementiras nekakve zastite iz tvoje aplikacije nije ni malo prosto i spomenuo sam da to je za to potreban mnogo jaci procesor nego neki obican 8bitni kontroler a da sad na to kacis neke medju racunare ili firewall, sta si uradio :) Mnogo se vise u tom slucaju isplati uzeti neki Raspberry Pi ili slican mini racunar gde dignes neki *nix i ispodesavas to sve lepo kako se inace radi na serverima koji su na WAN mrezi.

Port forwarding na routeru ti tu nista ne moze pomoci oko sigurnosti. On ti samo pruza "entry point" da ti a isto i bilo ko drugi moze da se ukaci na taj modulcic :) Tu bi samo podesivi firewall striktno zakljucan na neke staticne IP mogao da pomogne (nisam vidjao tako nesto u prostim low-cost routerima) ili nekakav router sa VPN opcijom. Dakle direktno taj modulcic u serverskom modu na WAN mrezu nema pojma ...

[Ovu poruku je menjao mikikg dana 21.07.2013. u 01:14 GMT+1]
[ ha_23 @ 21.07.2013. 00:29 ] @
Znam da sve je podlozno na "snifovanju" :)
Nista ovo nije pogodno za WAN. Inace nisam mislio na PIC/Atmel 8bit nego na ARM CORTEX M3 ili M4 .
Ovo ostaje za aplikacije preko LAN i (WAN samo neko merenje, ali nikako kontrola), za WAN moze Raspberry Pi, Beagle Board Black i sl.
Moje misljene za kontrolu e najsigurnije preko GSM (SMS), a za WAN ako nije odraden SSL ili HTTPS togas... :)