[ Bojan Basic @ 22.07.2013. 23:05 ] @
Odavno sam ispao iz toka novih hardverskih dostignuća, pa bi mi zatrebala pomoć oko sklapanja konfiguracije specifične namene. U pitanju je konfiguracija na kojoj bi se često vrteli raznorazni programi koji nešto izračunavaju, a kojima može lako zatrebati i više dana procesorskog rada do rezultata (pri čemu je sam račun relativno jednostavan, samo dugotrajan). Da probam da pojednostavim što više mogu: imamo, recimo, neku for petlju koja se vrti neki ogroman broj puta, dok je sam kod unutar petlje sasvim jednostavan. Treba mi konfiguracija na kojoj se ovakve stvari izvršavaju što je brže moguće. Orijentacioni budžet je, recimo, 1000 €, mada ako se ispostavi da postoji mnogo bolja varijanta za malo više para, nije problem da se probije limit. Navodim i neka moja razmišljanja. Povodom procesora se najviše vrtim oko Intelovog i7-3930K. Alternativa mi je i7-980, ali čini mi se da njega nema u ponudi kod nas (ili grešim?). Generalno imam utisak da je za ovu namenu koja meni treba Intelova arhitektura pogodnija od AMD-ove, pa sam se zato i koncentrisao na Intelove procesore. Još bih oko procesora napomenuo da me ne zanima nikakav overkloking niti neki drugi vid budženja, već tražim procesor koji out-of-the-box pruža što više. Dalje, što se matične ploče tiče, apsolutno pojma nemam šta je tu najsmislenije. ![]() Mesta gde se može uštedeti: prvo, mislim da mi je SSD potpuno nepotreban za ovu namenu, pa bih ga najradije preskočio i na njemu uštedeo nešto novca. Drugo, isto se odnosi na grafičku karticu: najnovije igre i sl. uopšte me ne zanimaju, grafička može biti i slaba, možda tek da ne bude integrisana (mada, ako je i integrisana a iole zadovoljavajuća, može i tako). Ne bi bilo loše ako bi imala TV izlaz preko činča (ukoliko se to još proizvodi ![]() Za sve što nisam pomenuo nemam nikakvih posebnih zahteva. Hvala unapred. ![]() |