[ Ivan Dimkovic @ 23.07.2013. 12:05 ] @
http://www.anandtech.com/show/7117/haswell-ult-investigation

Ukratko, Anand je odradio mali test Haswell ULT procesora u poredjenju sa tablet ARM-ovima.

Rezultati su vrlo zanimljivi:Kada se rezultati normalizuju, Haswell ULT platforma (Macbook Air) trosi manje struje od iPad 4-rke: 3.78W vs. 4.48W !!!

Naravno, iPad 4 ima displej vece rezolucije koji sigurno dodaje na potrosnju, ali cak i ako se to uzme u obzir rezultat je nista manje nego fantastican za Haswell.

Pricamo o kompletnoj PC platformi, laptopu i to ne sa Atom procesorom vec sa Haswell arhitekturom - i rezultat je takav da trosi manje struje nego >tablet<.

Pre samo par godina ova prica bi izgledala kao totalni SF za Intel CPU - ali, polako se desava. Intel uskoro prelazi na 14 nm fabrikaciju i Broadwell SoC koji ce verovatno doneti jos jedan veliki pad u potrosnji.

Drugim recima, Intel je definitivno uspeo da sustigne ARM na tablet/SFF laptop polju - i to ne sa Atom arhitekturom vec sa Haswell-om.

Bitka postaje sve vise zanimljiva. ARM pokusava da se ubaci u server trziste sa svojim novim 64-bitnim ARM-ovima, ali ocigledno Intel ne sedi skrstenih ruku vec prilicno dobro idu ka platformi koja nije nista razlicita od ARM-a kada je potrosnja u pitanju.

Od ovoga svega ce najvise profitirati korisnici - mobilnost "tankih" laptopova sledece godine nece biti manja od 10h a verovatno cemo videti i 15h+ sa Broadwell-om.
[ bigvlada @ 24.07.2013. 05:57 ] @
Da, čitao sam ovo, ostaje još problem sa video materijalom gde po testu i dalje kaskaju. U svakom slučaju jako dobar rezultat. Write once (for x86) execute everywhere?
[ Ivan Dimkovic @ 24.07.2013. 10:59 ] @
Yep video je problem zato sto Haswell i dalje koristi iGPU za post-procesiranje video signala (sam dekoder je fixed-function blok). Takodje, Gen7 komande za dekodiranje idu kroz GPU komponente zato sto su deo GPU komandnog bafera.

ARM-ovi imaju 100% custom IP koji ima svoj power-island i gde se ne mora buditi ceo GPU.

Zato Intel-ovi Atomi imaju ImgTech video dekodere (koje koriste i mnogi ARM dizajni).