[ zivadin_despot @ 30.07.2013. 17:51 ] @
Pozdrav,
imam problema sa ovim kapacitivnim senzorom...a problem je sto nekad radi a nekad ne, u smislu radi nekoliko sati, onda ga ugasim pa upalim, on ponovo radi...pa u toku rada nedetektuje materijal iako ga ima, a nekad ga detektuje, ma ziva zbrka.. Zatim uzmem i promenim ga, kad i sa ovim novim isti problem. Evo danas probao ponovo taj stari, i radi... Napajam ga sa akumulatora (12V) i signalnim izlazom pobudjujem diodu u optokapleru PC817 i to dalje ide na kontroler. Sluzi mi za detekciju nestanka goriva u kosu kotla.
Na drugom kosu imam shneider-ove i sa njima sam miran vec duze vreme, jedini problem je sto su preko 100eur, a ovi su 20eur. Ima li neko neki predlog u cemu bi mogao biti problem, ili da li je neko imao ovakva iskustva?
Da ne dodje do zabune tacna oznaka senzora je NPN NO CM30-3015NA
[ shadow88 @ 30.07.2013. 20:16 ] @
ako ga zamenis i sa drugim imas problem onda trazi gresku drugde, kabel. kontroler, ulaz kontrolera, kontaktna greska na nekim klemnama itd
[ ybeelsec @ 30.07.2013. 21:04 ] @
imao sam slucaj da isti senzor treba montirati na izolovanu podlogu (plastika,pertinaks,staklo...) da bi radio korektno
dok je bio montiran na metal (zid posude) pravio je istovjetne probleme
[ zivadin_despot @ 30.07.2013. 21:43 ] @
Proveravao sam elektroniku i kontakte, cak je zbog neceg drugog promenjena komplet instalacija...
@ybeelsec
Meni se kapacitivni nalazi u plasticnom kucistu doduse male zidne debljine i to je sve pricvrsceno na metalni kos, na dnu kosa u cijoj se okolini nalazi masivniji metal (nosac kosa lim 0.7mm). Gornji kapacitivni koji je sa istim nosacem montiran na lim u cijoj okolini nema tog metala ne pravi probleme bar za sad. Videcu da sutra uslikam to okruzenje, bice mnogo jasnije. Mozes li mi objasniti kako si ti to izveo?
[ mali genije @ 30.07.2013. 22:07 ] @
Ja sam imao slican problem sa senzorom u rezervoaru za doziranje piljevine u gorionik.
Ispostavilo se da nevalja uzemljenje objekta te da je staticki elektricitet pravio problem
[ ybeelsec @ 30.07.2013. 22:41 ] @
Uglavnom senzore nabavljam kod Sah-a
Primijetio sam da imaju nabavku od razlicitih proizvodjaca (najmanje 2) i da sa senzorima 1 proizvodjaca nije bilo problema a od 2 jeste
Ista je stvar i sa kapacitivnim i induktivnim tipom senzora - ovi od drugog proizvodjaca su morali biti montirani na nemetalnu podlogu
Ako ti je posuda metalna, onda izrezi prozorce i ugradi pleksi, pa na njega montiraj senzor
Ja sam na taj nacin montaze zavrsavao posao