|
[ mserifov @ 02.08.2013. 07:42 ] @
| Dobar dan vam zelim. Imam mogucnost da kupim par solarnih panela da napravim sebi nesto korisno. Radi se o Siemens polovnim solarnim panelima. Izlazni napon je cudan ali tkav je oko 34 35V aa snaga je Pmax 110W a P opt 100W.
Mogu kasnije slikat naljepnicu sa tacnim podacima. cjena jednog panela je oko 50 eura. Polovni su svi iz CH.
Mene interesuje da li ostatk elektornike pretvarače punajče akumulatora i sve ostalo mogu sam u kucnoj radinosti da uradim i kako. Jeli netko imo iskustva sa ovim. |
[ ventura @ 02.08.2013. 08:13 ] @
To je sigurno razmontirano sa neke rashodovane solarne elektrane... Ko zna u kakvom je to stanu zbog starosti i mikropukotina, ja ti ne bi preporučio da se cimaš sa time jer će propratna oprema da te košta više od panela, pa ako se ustanovi da si džaba sve radio moražeš da kupiš potpuno nove panele ili da batališ to sve.
[ mserifov @ 02.08.2013. 09:25 ] @
Nije to je skinuto sa onih cuda sto stoje kraj autoputa ko nekih mjeraca prometa ili slicno. Ja sam dobio na probo par komada po prilicno dobro izgledaju i daju napon koji je naveden na naljepnici. Htio sam jednostavno to da probam.
Konto sam da napravim seb svu instlaciju po potrebi bi mogo da zmjenim panele u buducnosti. Imam svoju kucu koja je okrenuta prema jugu jednom stranom.
Tako da mislim da bi mogo to bas dobro da oradim.
[ Horvat I @ 02.08.2013. 22:53 ] @
Šta ti znači par? 2kom ili 3-4-5-6?
sa 4 redno možeš direkt napajat modernu elektroniku štedne sijalice...
[ shadow88 @ 03.08.2013. 06:47 ] @
ako bi imao 8 komada na red to ti je dovoljno napona za direktno napajanje vecine uredjaja u domacinstvu, a mozes i da seckas i pravis AC na 50Hz, naravno najbolje bi bilo puniti neki paket akumulator-a 24V pa posle iz njih napajaj sta i kad hoces, samo nam treba podatak koji mu je radni napon, napon otvorenog kola, koji mu je maksimalni napon sistema, koju struju daje , slikaj nalepnicu.
u principu imas sad jeftinih svicerskih pretvaraca snaga i do 4000W sa 24/48 na 220-240VAC .
[ mserifov @ 04.08.2013. 06:32 ] @
Htio sam da kupim 10 komada. Ovaj čovjek koji mi to nudi ima na stanju oko 1000 komada ovih panela. Ja sam pregledao tih mojih nekih 10 komada mada imam mogućnost da kupim i više, i svi paneli su bili ispravni nisu nigdje polupani ili slično i onako u vrlo su ok stanju. Oko 40 do 45 eura mene košta jedan komad.
Znači ja bi za početak uzeo 10 komada. Htio bih da kupim i akumulatore. A ostalu preteću opremu od kablova prekidača, pretvarača i sve ostalo bi jedno po jedno nabavio ili po potrebi uradio samogradnju.
Prostor za sve to imam i dovoljno čvrst krov da postavim mada su oni paneli jako lagani nisu neko opterećenje po mom sudu za krovnu kosntrukciju.
Razmišljo sam i o tome. Pošto su ovo stari paneli oni su vjerovatno većim djelom odradili svoje. Ali ako bi napravio sebi neki sistem. Mogao bi onda da naprimjer sa vremenom zamjenim panele sa novima. Kada akumulatori odrade svoje i to bi opet zamjenio. Tako da bi mogo to u buducnosti mislim održavati i poboljšavati po sistemu jedno po jedno.
Danas cu da slikam naljepnicu i da slikam panel onako da vidite kako to sve izgleda i ako je polovno.
[ ventura @ 04.08.2013. 07:58 ] @
Ako te jedan polovan panel košta 40-45 evra i ima 110W, to znači da watt plaćaš 36-40 centi što ti je maltene cena novog, modernog panela, sa garancijom (kinezi su 45 centi, evropljani 55-60). Rekao sam ti gore da se pripaziš polovnih panela jer te panele sigurno neko nije zamenio jer mu se ne sviđa dezen, već zbog toga što su nakon određenog broja godina dobili toliko mikropukotina i toliko im je smanjena efikasnost da su neuopotrebljivi (što je i normalan proces).
Ne razumem se dovoljno u taj baš čisto tehnički aspekt mikropukotina, ali nije nemoguće da se njihovi efekti vide tek kad se panel zagreje, pa usled nejednake proizvodnje ceo panel se sprži od pregrevanja, ili mu je struja ograničena na najslabiju ćeliju (tu sa pukotinama)
[ Horvat I @ 04.08.2013. 10:36 ] @
Panel ga KOD KUĆE košta pola od novouveženog.
A sad je bar lako ispitati 3 far sijalice redno i meri.
Redno vezano moći ćeš bez ikakve elektronike napajati modernu elektroniku, obične i štedne sijalice, aparate s kolektorskim motorom...
Nemožeš jedino aparate s kaveznim motorima i transformatorima.
Računaj s tim da ćeš od 15 - 25 XII imati samo 10% snage po 6h Max.
[ ventura @ 04.08.2013. 11:10 ] @
Ako je nov panel 45 centi, FOB evropa, kako to da je 40 centi pola novog?
Isto tako ono onih mikropukotina, problem može da nije vidljiv na prvi pogled već da se pokaže u eksploataciji. Uostalom, šta misliš zbog čega je neko skinuo te panele i zamenio novima? Tako im došlo jedno jutro? Ono, ajmo sada iz čista mira da zamenimo sve panele i potrošimo pola miliona evra, čisto razonode radi.
[ morpheusxxx @ 04.08.2013. 17:57 ] @
Citat: ventura:Uostalom, šta misliš zbog čega je neko skinuo te panele i zamenio novima? Tako im došlo jedno jutro? Ono, ajmo sada iz čista mira da zamenimo sve panele i potrošimo pola miliona evra, čisto razonode radi.
Sve to ima svoj radni vek... a oni na zapadu te standarde i te kako poštuju... Nije im sigurno to tek tako došlo.. Neće čekati da se oni raspadnu,kao kod nas.. (I sam znaš da recimo menjaju svoje automobile na svakih par godina..)
A sa druge strane,vrlo je moguće da ti paneli mogu biti još uvek koliko toliko efikasni u eksploataciji..
[ Horvat I @ 04.08.2013. 18:37 ] @
A to je pogotovu istina za signalnu tehniku.
[ mserifov @ 05.08.2013. 07:36 ] @
http://www.a1solar.co.uk/sm110_sm100.html
Evo ovo je to sto ja imam. Sliko sam i slike sam pojele cuke kablo
I kako ja skonta garancija 80 % na 25 godna 90% nakon 10 godina da je korisnost panela. Nije to lose valjda siemens jos nesto vrijedi.
[ Horvat I @ 05.08.2013. 11:07 ] @
Teži kiloipo od mojih
[ shadow88 @ 05.08.2013. 16:01 ] @
ovi paneli su za 24V sisteme, 35V daje da ni mogao da punis baterije, znaci po jednom panelu ti treba 2 akumulatrora 12V 35Ah vezano na red, obavezno stavi neki kontroler punjenja i praznjenja.
[ mserifov @ 05.08.2013. 16:25 ] @
Generalno valjaju li sta ovi paneli i bil mogao da sta uradim korisno koristeci i akumulatore sa ovim.
[ Horvat I @ 05.08.2013. 18:25 ] @
Zašta ti treba?
Ta snaga može obezbediti autonomiju vikendici,salašu.
Za sada obraduj svoja kola novim akumlatorom a stari ubaci u sistem.
panele veži serijski, a aku puni po prokinom proektu
https://static.elitesecurity.o...ads/2/3/2347793/Charge_ATX.jpg
[ mserifov @ 06.08.2013. 07:38 ] @
Pa ja sam konto da stavim 10 komada na kucu. Par akumulatora. I da potrebe svoje kuće u količini od bar 30% napajam iz ovog solarnog sistema
[ vladd @ 06.08.2013. 13:06 ] @
Ti paneli jedino imaju smisla ako si negde van civilizacije ili na jahti, pa eto malo energije iz vasione.
Solarne elektrane su aktuelni prevarni biznis, laznog "pocetka" instalacije i naplate raznih vrsta(prikladnih) penala. I jedino tu "lezi" zarada...
Efekat isplatljivosti je tezak i u idealnim okolnostima, nekvarenja, dovoljno dugog trajanja komponenti, velikog broja suncanih dana.
Jedino bas, ako zelis da si "neobican" u kraju, i da imas alternatvni izvor struje, ali mislim da je par stotina vati besmisleno mala energija za toliki trud i ulozena sredstva...i sve idealne preduslove koji moraju da se ostvare...
[ mserifov @ 06.08.2013. 21:03 ] @
Ovo zadnje receno i ima nekog smisla
[ a.stupar @ 24.08.2013. 13:38 ] @
Solarne panele se isplati postavljati jedino ako prodaješ energiju distribuciji i u tom slučaju imaš novčane podsticaje (naknada za obnovljive izvore). Ti podsticaji su za solarnu energiju veliki. Postavlajti panele za svoje potrebe se ne isplati.
[ Horvat I @ 24.08.2013. 14:08 ] @
Sve dok vrednost panela ne prelazi sumu koju trebaš dati za uvođenje struje
[ shadow88 @ 24.08.2013. 16:21 ] @
sve stoji sto ste napisali ali living off the grid - ne procenljivo :D
sto se tice cene uvodjenja struje, no comment, znaci odrase kozu sa ledja, ako za te pare plus cena struje potrosene za dve godine ne isplatite kombinovani solarni plus vetro sistem onda ne vidim sto se toliko proizvode paneli i kupuju kao i vetrenjace.
vecinu stvari mozete sami namestiti i ugraditi , pa cak i napraviti . npr vetrogenerator, pretvarace, pa i improvizovane akumulatore ko je malo vestiji
cena panela je sve manja, paneli su efikasniji iz dana u dan, problem je sto nama opada standard, sirotinji je i dzabe skupo.
preko se paneli prodaju za manje od evro/W , energetske kompanije placaju za zelenu energiju i ljudi zaradjuju novce samo sto su postavili sistem vetrenjaca i panela , pored toga sto ne placate struju.
ako pogledamo da se grejanje moze vrsiti sistemom toplotnih pumpi i solarnih kolektor-a , potreba za samom elektricnom energijom jednog prosecnog domacinstva opada za 50% , isplati se uloziti u kupovinu uredjaja energetske A Klase, koristiti stedljivu rasvetu itd... samim tim imate potrebu za daleko manjom instalisanom snagom panela.
[ ventura @ 24.08.2013. 17:52 ] @
Citat: shadow88:
sto se tice cene uvodjenja struje, no comment, znaci odrase kozu sa ledja, ako za te pare plus cena struje potrosene za dve godine ne isplatite kombinovani solarni plus vetro sistem onda ne vidim sto se toliko proizvode paneli i kupuju kao i vetrenjace.
Veoma bi cenio kad bi svoje kalkulacije podelio ovde sa nama... A verujem da bi i svi ostal jedva čekali da vide kalkulaciju kojom mogu da uštede gomilu novca.
vecinu stvari mozete sami namestiti i ugraditi , pa cak i napraviti . npr vetrogenerator, pretvarace, pa i improvizovane akumulatore ko je malo vestiji
Možeš verovatno i auto da napraviš sam... Pa opet, siguran sam da se gradom ne voziš u nekoj napravi poput ciganske diane, već si kupio auto proizveden u ozbiljnoj fabrici.
[ Horvat I @ 24.08.2013. 19:02 ] @
Pre koju godinu sam trebo pljunit 25öö€ za 3X16A priključak
Tome dodaj dovođenje ako je vikendica il salaš
[ radarac66 @ 24.08.2013. 20:22 ] @
Citat: Horvat I: Pre koju godinu sam trebo pljunit 25öö€ za 3X16A priključak
e sada zasilji olovku, pljuni u sake i izracunaj koliko kostaju
solarni paneli za 11kWh, zatim akumulatori koji mogu da uskladiste minimalno
250 kWh, i na kraju pretvacac sa xyVDC na 3 x 380 VAC pa nam javi rezultat.
Koliko puta cena prevazilazi tih 2500evrica???
[ Horvat I @ 24.08.2013. 20:54 ] @
oklen ti ove vrednosti?
[ shadow88 @ 24.08.2013. 21:01 ] @
prvo, prosecno cetvoroclano domacinstvo zahteva svega 6-7KW a ne 11, a imas i vetrogeneratore ukombinovane koji su daleko jeftiniji a potencijalno proizvode struju i nocu, samim tim se drasticno smanjuje potreba od akumulatora koji skladiste 250KWh a ne vidim ni cemu toliko sve i da je samo solarni sistem u pitanju.
kao sto rekoh tehnologija napreduje , vidim da su na pomolu paneli koji ce moci i nocu da proizvode nekolicinu struje, tako sto ce neke folije biti preko njih, koje ce preko dana upijati odredjen deo svetla a nocu predavati isto panelu, takodje se planira ubacivanje superkondenzatora u panel da imaju ulogu baterije koja bi opet predavala energiju kad nema svetla dovoljno.
istina je da je trenutno skupa izrada jednog postenog izvora alternativnog izvora energije , recimo dva do tri puta vise od uvodjenja struje sa mreze, ali pitanje je koliko ce to jos biti nepristupacno nama obicnim smrtnicima, her cene padaju iz dana u dan.
problem je u nasoj zemlji i zakonu, monompolu itd, na zalost kod nas jos uvek ne postoje subvencije drzave za green energy.
evo sad bas cekiram cene, mogu se kupiti novi paneli za 0,6$/W sto mu dodje oko pola evrova po W sto je daleko jeftinije od pre pola godine samo.
[ radarac66 @ 24.08.2013. 21:20 ] @
Citat: Horvat I: Pre koju godinu sam trebo pljunit 25öö€ za 3X16A priključak
sam si rekao da si pricao o cen za 11kW prikljucak;
zato sam ti te vrednosti naveo kao primer
@shadow88:
odlicno ja znam koliko je potrebno cetvoroclanom domacinstvu,
ali onda mozemo da pricamo i o prikljucku 3X10A'
a isti ima i nizu cenu od 2500evra, zar ne???
Zatim, uvodis i mogucnost vetrogeneratora,
a postavljac teme pominje SAMO izradu solarne elektrane!!!
[ ventura @ 25.08.2013. 00:42 ] @
kao sto rekoh tehnologija napreduje , vidim da su na pomolu paneli koji ce moci i nocu da proizvode nekolicinu struje, tako sto ce neke folije biti preko njih, koje ce preko dana upijati odredjen deo svetla a nocu predavati isto panelu, takodje se planira ubacivanje superkondenzatora u panel da imaju ulogu baterije koja bi opet predavala energiju kad nema svetla dovoljno.
Bogami, nekome se smeši nobelova nagrada...
Citat: radarac66:
sam si rekao da si pricao o cen za 11kW prikljucak;
zato sam ti te vrednosti naveo kao primer
Ali ni to nije tek tako, staviš 11kW i završio si posao.
Ajde da kažemo da je za jedno prosečno domaćinstvo, energetski svesno i štedljivo, potreban UPS koji može da izgura jedno 20kWh, što je dnevna potrošnja. Takav UPS košta reda veličine 30.000 evra. Neka ga onaj gore majstor sam izgrunfuje, to će opet da ga košta 10-15 hiljada evra. Ako kažemo da tom domaćinstvu struja treba stalno, i da nije opcija da nekoliko dana ostanu bez struje ako ne duva vetar, onda solarne panele moraju da prilagode svojoj dnevnoj potrošnji. To bi generalno kad se gledju proseci bilo 16kW, da takav sistem u decembru i januaru može da napuni za jedan dan UPS od 20kWh. Međutim ako uračunamo i to da će nekim danima biti više oblačno nego što je u proseku, onda sigurno treba predvideti sistem od 20kW i moliti se bogu da ako bude baš oblačno, da je verovatnoća da će da duva vetar pa će biti struje.
Kad se podvuče kalkulacija:
UPS: 15-30 hiljada
Solar 20kWp, 24.000 evra
Vetrenjača 2kW, 3.000 evra
Total: 42-57 hiljada evra
Ako kažemo da nekom magijom ovaj sistem neće trebati održavati, da akumulatori nikada neće izgubiti kapacitet, koliko to kWh domaćinstvo treba da potroši da bi bilo na nuli?
Ako domaćinstvo plati 2500 evra priključak, ono treba da potroši između 720 i 990 hiljada kWh samo da dođe na nulu u poređenju sa ovim gore rešenjem. A to jedno domaćinstvo koje troši ekoloških 600kWh mesečno potroši za samo 100-140 godina.
Sad, tu se može praviti kalkulacija da višak struje, pogotovo sa solara u letnjim mesecima predaješ u mrežu pa tu prihoduješ neki novac, ali sve dok prvo podmiruješ svoju potrošnju, a tek višak predaješ u mrežu, nema šanse da dođeš na nulu bez nekoliko decenija, i to ako kažemo te održavanje celog tog sistema neće koštati ni evra sve te decenije, što je nerealno.
[Ovu poruku je menjao ventura dana 25.08.2013. u 01:59 GMT+1]
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|