[ nikolapirot @ 04.08.2013. 14:41 ] @
Zeleo bih da u moju aplikaciju ugradim opciju za prikazivanje trenutnog stanja baterije. Nesto slicno kao na mobilnom telefonu. Interesuje me na koji se ovo nacin radi pomocu mikrokontrolera? Da li se meri voltaza i ako u stvari opada voltaza tokom rada interesuje me da li se odredi neki minimum na kojem sistem moze da radi i posle toga da prikazuje kao da je baterija prazna? Da li se voltaza linearno smanjuje tokom rada ili?
[ bogdan.kecman @ 04.08.2013. 15:19 ] @
meri se napon na bateriji i u odnosu na to se zna koliko je baterija
puna/prazna. Svaki tip baterije ima svoju krivu (nije linearno)
praznjenja i u odnosu na to se pravi "bar graf" stanja baterije. ako se
koristi "univerzalna baterija" (tj. ne znas sta ce korisnik da gurne u
spravu), onda su bar grafovi male rezolucije (obicno "puna",
"poluprazna", "prazna") u odnosu na nege generalne osobine baterija dok
ako stavljas "svoju" bateriju (npr mobilni ili lap dolazi sa baterijom
za koju proizvodjac zna tacno kako se ponasa) onda mozes da imas vrlo
precizan graf stanja baterije
[ mikikg @ 04.08.2013. 20:13 ] @
@bogdan.kecman je objasnio principe ...

Konkretno se meri sa internim A/D konvertorom ako imas u procesoru (trebalo bi da imas A/D osim ako neki "krsh" od procesora, tacnije mikrokontrolera koristis).
Jedan otpornicki razdelnik (zavisno koji je nazivni napon baterije) i direkt u A/D nozicu. Posle ostalo resavas programski.
[ bogdan.kecman @ 05.08.2013. 04:45 ] @
ima milion nacina za konkretno merenje, od externog battery management sistema sa kojim se prica preko i2c/spi preko internog/externog adc-a pa sve do obicnog komparatora koji daje "vise od pola" ili "manje od pola" izlaz ... u svakom slucaju uvek mora da postoji neki referentni napon, neka referenca, u odnosu na koju se kalibrise citanje tog napona ... kada su bms u pitanju oni obicno imaju internu referencu, kada se koriste adc-ovi obicno se ili koriste externi sa ugradjenom referencom ili interni sa externom referencom .. sve u svemu ima mnogo nacina da se to uradi, poenta je da se "napunjenost" baterije meri tako sto se meri napon na njoj * eventualno neka istorija koja se pamti (u slucaju pametniijh uredjaja tipa laptop gde doticni moze sam da izmeri "novu" krivulju praznjenja baterije)
[ nikolapirot @ 05.08.2013. 15:01 ] @
A da li postoji neka "zajednicka kriva" za akumulatore sobzirom da ce akumulator biti izvor napajanja?
[ mikikg @ 05.08.2013. 18:55 ] @
To verovatno @bogdan.kecman ima nesto na "lageru" ...

Nego koji MCU si planirao da koristis?
[ nikolapirot @ 05.08.2013. 19:24 ] @
Koristim 16F716 i vec sam napravio program za njega, test virtuelni je prosao ok, kada mi stigne MCU videcemo i u stvarnosti kako to sve ide. Samo bilo bi veoma lepo da ugradim opciju za stanje baterije. Jedan port AD konvertora je iskoriscen, ali su ostala 3, tako da to nije problem. Samo mi orijentaciono treba kako tokom vremena opada napon. Da li je na pocetku manji pad pa posle veci, kad na pocetku malo padne npr za 0.1V kolko to znaci otprilike da se ispraznio 10% 20%? Nije mi potrebna neka velika preciznost, moze cak da budu i "tri crtice" ali mi treba orjentaciono kako se menja jer nemam pretstavu a nisam bas nasao neki dijagram koji bi mogao to lepo da mi ilustruje.
[ mikikg @ 05.08.2013. 19:53 ] @
OK, samo nam kazi jos koji tip baterija ces da koristis, kojeg napona i kako je vezan regulator napona (ako ga ima)?
[ bogdan.kecman @ 06.08.2013. 12:08 ] @
Citat:
nikolapirot:
A da li postoji neka "zajednicka kriva" za akumulatore sobzirom da ce akumulator biti izvor napajanja?


kada kazes "akumulator" u nekom AUTO forumu onda je svima jasno o cemu pricas, kada kazes "akumulator" na elektronici ili mikrokontrolerima to je vrlo sirok pojam

otvoreni lead-acid akumulator (iliti jeftini za kola)
gel lead-acid akumulator (iliti skupi za kola)
sealed lead-acid akumulator (iliti ono sto ide u ups)
nicd akumulator (razne lampe, nocna svetla, srafcigeri, busilice)
nimh akumulator
liio/lipo/life akumulator
...

https://www.google.rs/search?q...IQsAQ&biw=1280&bih=695

sama kriva zavisi mnogo i od struje praznjenja, ali to valjda znas za svoj uredjaj, tako da izmeris koliko tvoja sprava trosi, uzmes tipicnu bateriju koju planiras da koristis kada je puna, ispraznis je tom strujom i izmeris krivu napon/vreme i to je to, imas sam krivu :D

za "klasicni auto akumulator" pun je 12.6V (moze da ide do 14.5 ali ce sam da padne do 12.6V dakle od 12.6 i preko to je 100% pun) a skroz prazan je 8.1V, dakle ne bi smeo da dozvolis da se prazni ispod 8.1V (postoje neki deep discharge koji dozvoljavaju praznjenje do 4V ali ako gledas genericki 8.1V ti je prazan accu i na toj voltazi treba da "ugasis" spravu da prestane da prazni accu). E sad za marker, 8.1V nije "0%", to je "opasna voltaza", baterija ti je prazna mnogo ranije (zavisno od baterije, ako se secam to je oko 11.2V) a od tih 11.2 pa do ovih 8.1 padne vrlo brzo. 11.89V ti je tipicna vrednost do koje je dobro prazniti auto accu, u toj tacki (11.89V) on ima jos 40% kapaciteta ali ako ga praznis samo dotle tako ce "najduze da traje" no to su sve neke "uopstene" stvari, svaka baterija ima svoje karakteristike, proguglaj malo, pogledaj neki datasheet .. sve pise tamo :D (pogledaj datasheet nekih kvalitetnih baterija tipa panasonic, sanyo..)

[ zica49 @ 07.08.2013. 15:33 ] @
Pimjer da nije bas banalno ili jednostavno rjesenje moze se vidjeti kod skupih prenosnih multimetara.
Nabrijan multimetar do bola ono mjeri precizno,brand da iskolacis oci cijena da se onesvijestis a raport o preostalom kapacitetu nema.Dobijes ono LO BAT da znas da tacnost vise ne mora biti dobra.
A obicna suva baterija 9V ili dva ili tri puta 1,5 V...A da je bas igranka tehnologije izrade..cink,carbon,alkalne,ima zive,nema zive,sa marmeladom,sa margarinom i slicno..

U svojoj karijeri sam sreo samo kod dva modela koji su koristili svoju internu punjivu...koliko je i to bilo vjerodostojno nemam pojma..
Stanje napunjenosti ili preostalog kapaciteta se moze rjesiti na dva nacina..

1.Koristiti samo jedan model i jednog proizvodjaca baterije..(to ima smisla i bilo bi poprilicno realno prikazano).

2.Bilo koja baterija ali pre koristenja unijeti vrstu i proizvodjaca (ali to je da umres dok napises cod za to i sakupis po bijelom svijetu parametre i krive praznjenja istih). Lakse uzeti pistolj i ubiti se...znaci nema smisla..
[ Zlatni_bg @ 10.08.2013. 12:58 ] @
A ampermetar integrisano kolo, koje ce da salje MCU podatke o potrosnji ukupne struje, pa po tome da racunas koliko je ostalo baterije? Jeste da je skuplje, ali dobices informaciju o potrosenoj struji...
[ mikikg @ 11.08.2013. 14:42 ] @
Ne praktikuje se to ...

Pazi ti za neku vrstu baterija moras da se odlucis, kada se odlucis onda nadjes grafikon za nju i tacno po naponu mozes da znas stanje baterije. U tom smisli nema potrebe za merenjem struje.

Dodatno se ne praktikuje merenje struje jer opet ti moras da znas kapacitet baterije (kako ces to, svaki put da kontroleru kazes sta si stavio unutra) ...
Ako neces da mu kazes nego da radi automatski, onda moras da osposobis kontroler i da puni te baterije i da meri tu neke U/I/TEMP kako bi sam izracunao kapacitet ... Komplikacija ...

To se obicno uzme neki prosek za standardne AA / AAA ne punjive baterije, iste takve punjive i mozes lako da nadjes neke naponske vrednosti da imas za signalizaciju stanja u 2-3-4 nivoa.

Kada imas striktno fiksiran tip baterije u uredjaju onda imas i preciznije parametre o njoj i tako mozes da imas vise podela na indikatoru samo mereci njen napon.