[ Risto. @ 17.08.2013. 14:18 ] @
Dakle izvukao sam iz nekog starog televizora tda 1521 i resio da napravim neko malo pojacalo (2x12W). Ovo ce mi biti prvo pojacalo koje pravim, pravio sam neko sa lm386 ali to je nista, takodje nemam nekog iskustva ni sa transformatorima. Prvi problem mi je trafo. Posto po datasheetu ovo kolo radi od 7.5V do 22V ili 16V koje preporucuju, mislim da mi treba 2x16v (16 0 16) i bar 30VA, e sad to je za sinhrono napajanje. Od trafoa sam nasao jedan od 10.5V 1.8A (merim 11V na njemu), ali ima samo 2 izvoda na sekundaru nema onaj srednji, ako zanemarim to sto je samo 1.8A da li je dovoljno ovih 11V za kakav takav rad ovog pojacala. Imam i drugi koji je na 24V 21.6VA, 900mA ima isto samo dva izvoda na sekundaru, ali ovaj ne radi mada je moguce da je prekinut kabl od trafoa do utikaca posto je iz adaptera nekog. Razliku izmedju sinhronog i asinhronog bas i ne razumem najbolje. Ostale komponente za ispravljac i za pojacalo nisu narocito skupe, neke imam neke cu da kupim. Ali jedino mi je trafo problem ne znam da li da kupujem ili da trazim, koliko kosta takav trafo, da li ovi sto imam mogu da se iskoriste? Bilo bi pozeljno da trafo ima jos neki izvod za vu metar koji bi kasnije napravio uz pojacalo. Gledam da prodjem sto jeftinije posto ne pravim pojacalo da traje nego samo kao pocetak, pa bi bilo pozeljno da trafo mogu kasnije da iskoristim za nesto jace ako je skuplji. Hvala unapred! |