[ markofpi @ 24.08.2013. 00:52 ] @
Hteo bih da kupim gore navedenu lampu pa me zanima da li su one stvarno toliko mocne kao sto reklama kaze!? Kako ima vise modela ovih lampi ne znam da li su im karakteristike iste i koja je stvarno dobra za kupiti!? Ima li neko nekih iskustava!? U principu ono sto se ima kod nas naci, a evo par primera:
http://www.limundo.com/kupovina/Spor...cena-/16001433
http://www.limundo.com/kupovina/Tehn...PUST-/12306785
http://www.limundo.com/kupovina/Tehn...erije/15762754
http://www.limundo.com/kupovina/Spor...oskop/16085277
http://www.limundo.com/kupovina/Spor...cena-/15163889
[ yz7myg @ 24.08.2013. 06:15 ] @
Pa i nisu tako moćne kao što piše ali su za te pare i više nego dobre.Koristim je na poslu već treću godinu.
[ shadow88 @ 24.08.2013. 08:30 ] @
imam ih vise komada , sto punjive sto ne, sve su dovoljno dobre za te pare, cak sta vise na pijaci ces je naci daleko jeftinije, tipa 500-600 din. ali svakako su odlicne za dzepnu lampu, pogotovo ove sto imaju podesivi fokus pa mozes da bacis snop i na 200m

naravno silne vate koje naznacavaju mozes da zaboravis, ja sam imao originalnu lampu americke policije starog tipa sa halogenkom od 100W koja je ubijala sa svetlom u odnosu na ove, ali je lampa bila duzine preko pola metra i debljine 6cm, naravno islo je podosta punjivih baterija unutra,

sad imam nemacku reflektorku punjivu sa 55W halogenkom, takodje ove igracke ne mogu da joj pridju ali je autonomija 30-40 min.

kad je LED u pitanju , sve se vrti oko stepena efikasnosti i autonomije u odnosu na jacinu svetla

ako zelis ozbiljnu LED prenosivu lampu onda kupi jednu ledovku od 10W i 12V , nakaci na nju hladnjak i povezi je na SLA bateriju 12V 7Ah, ima da sija ko las vegas :D
[ markofpi @ 24.08.2013. 19:08 ] @
Razumeo :) Ali eto, koju onda odabrati od ovih kineskih modela!? Shvatio sam da treba da ima zoom, e sad da li sve imaju istu diodu ili ne!?
[ bakara @ 24.08.2013. 19:24 ] @
Treba da gledas koju Cree diodu imaju, na ovim sto si ti okacio ne pise da imaju neku krstenu diodu.

Od jeftinijih lampi imas Q3, Q5 i T6
http://flashlightwiki.com/Cree
[ shpiki @ 24.08.2013. 22:23 ] @
Koju god da uzmes neces pogresiti, one sto su bile po 1k rsd su skroz ok...
Sto se dioda u ovim lampama tice, cisto sumnjam da su CREE, verovatno je CREE ubaceno zbog imena i marketinga...
Dobra CREE dioda kosta kao cela ova lampa - nelogicno je!
[ bakara @ 24.08.2013. 22:52 ] @
Pa ono gore i nisu CREE lampe.
[ bogdan.kecman @ 24.08.2013. 22:53 ] @
nije sigurno ni u jednoj od tih lampi cree original ali i ove kopije rade prilicno lepo

inace sto se lampi tice, sve zavisi sta ti je cilj, za sta ces da je koristis .. takodje sve to sto vidis na *mund* mozes na bleju da nadjes jos jeftinije, ima odlicnih lampi za bicikle koje dolaze sa nimh ili liio baterijama koje ubijaju kako lepo rade .. a mozes da ih koristis i kao baterisku ako hoces, ima bateriskih koje lepo rade .. nemoj da se lepis na "police", "magnalight" i slicna imena, to su sve kinezi i kvalitet ne moze da se poredi sa originalom, ali da rade lepo, rade

[ markofpi @ 24.08.2013. 23:58 ] @
Gde inace mogu naci ove lampe, ja ih nisam vidjao ili ne obracam paznju dovoljno!? problem je malo deficit sa vremenom trenutno, a lampa bi bila poklon mom buducem tastu pa se zato i raspitujem sta valjda od tih kopija, da ne bude da se ispalim :D Inace lampa kao lampa, nece imati neku specijalnu namenu vec ce vise sluziti nocu za neku vrstu zabave dok se seta ker i svakako ce naci mesta u autu ili sa licnim stvarima.
Shvatio sam da trebam gledati koja je dioda u pitanju i otprilike na ovo cesto nailazim: http://www.kupujemprodajem.com...1-oglas.htm?filter_id=37385272
Takodje vidim da neke lampe imaju socivo i zum, a neke opet ogledalo ali bez zooma. Meni se nekako vise interesantnim cini lampa koja ima zoom.
[ bogdan.kecman @ 25.08.2013. 00:15 ] @
dobra je to lampa samo mozes jeftinije da prodjes
http://www.ebay.com/itm/5-Mode...lights&hash=item232a75e46d
[ tox master @ 25.08.2013. 13:19 ] @
Ja sam na Ebay uzeo 2 ovakve
http://www.ebay.com/itm/1600-L...lights&hash=item3ccbdb9e2b

Sijaju extra a i ne trose puno ,sa obicnim baterijama 1.5v radila je efektivno u jednom danu oko 2h i nisam primetio nikakvo slabljenje jacine svetlosti.
U vecinu moze da se ubaci punjiva baterija (uglavnom 3.7v) sto je dobro ako se lampa koristi svaki dan to jest noc.
Obavezno uzmi neku sa opcijom zuma jer je korisna stvar,moze da baci uzak snop jako par stotina metara a moze i da osvetljava siroko na maloj udaljenosti.
Jedino sto meni licno malo smeta kod ove moje sto ima 7 modova rada a sve je na jednom tasteru pa recimo kad upalis na max snagu i ugasis,moras onda 6 puta da isklikas i prodjes sve ostale modove rada da bi dosao na taj prvi mod ponovo.
Kao sto neko rece ne obracaj paznju na one divlje snage u vatima koje ljudi navode,lumeni su tu bitniji ali je pitanje koliko je i to tacno sto se navodi,mada kinezi opet manje lazu od ovih nasih
[ bakara @ 25.08.2013. 17:36 ] @
Citat:
markofpi:
Gde inace mogu naci ove lampe, ja ih nisam vidjao ili ne obracam paznju dovoljno!? problem je malo deficit sa vremenom trenutno, a lampa bi bila poklon mom buducem tastu pa se zato i raspitujem sta valjda od tih kopija, da ne bude da se ispalim :D Inace lampa kao lampa, nece imati neku specijalnu namenu vec ce vise sluziti nocu za neku vrstu zabave dok se seta ker i svakako ce naci mesta u autu ili sa licnim stvarima.
Shvatio sam da trebam gledati koja je dioda u pitanju i otprilike na ovo cesto nailazim: http://www.kupujemprodajem.com...1-oglas.htm?filter_id=37385272
Takodje vidim da neke lampe imaju socivo i zum, a neke opet ogledalo ali bez zooma. Meni se nekako vise interesantnim cini lampa koja ima zoom.

Imas te lampe i ovde kod nasih kineza pa mozes na licu mesta i da probas (mada mislim da su ovde bez cree lampi)

Sto se tice zuma, za igranje je bolji zum (moze extra da dobaci) ali ako hoces bolje svetlo bolje je da ima ogledalo jer onda svetli homogenije kao pravi far, ali takve lampe su uglavnom skuplje osim ako nije neki krs.
[ markofpi @ 26.08.2013. 01:24 ] @
Hvala, pogledacu. A da li je moguce da na lampi pise cree ili Q5, T6, a da to nije tako!? Kako se najlakse moze videti?
[ bogdan.kecman @ 26.08.2013. 01:26 ] @
naravno da je moguce
- original cree lampe su od aluminijuma, vecina kopija je od plastike
- kada rasturis lampu u original cree lampi se nalazi cree ledara, u
kopijama se nalazi kopija cree ledare
[ markofpi @ 26.08.2013. 23:47 ] @
Ja danas kupih ovu lampu:

U principu nisam mnogo jeftinije prosao cak ni kod kineza ali kako mi je bilo hitno ovaj put neka tako bude. Sledeci put iskljucivo preko Interneta. U odnosu na gabarite svetli mocno i bas bih voleo da vidim slicne modele i neznatno vece kako one svetle. Ono sto mi se svidja je kompaktnost, ima samo jedan mod tj. rezim rada i to mi je ok. Nije potrebno, bar ne meni, a i onom za kog je lampa kao poklon namenjena da ima strob mod i da svetli sa polovinom snage. Kada se snop svetla maksimalno usmeru isti je kockastog oblika, odnosno oblika diode. Na njoj pise Cree Q5, kao i Police 8000W XQ-8468. Sama lampa deluje kvalitetno i ozbiljno i to je i presudilo prilikom kupovine. Primarno je naravno bilo sto pise koja je dioda unutra iako znam da mozda i nije tako.
E sad imam par pitanja. Sto se tice punjaca on se bas jako greje dok puni bateriju, da li je to do kvaliteta istog ili je to normalno da sam punjac bude da kazem ne topao nego bas vruc!? Drugo, koliko treba puniti bateriju i da li dioda koja svetli crvene boje kada bateriju stavim na punjenje kada posle nekog vremena pocne svetleti zeleno oznacava kraj istog!? U kompletu sam osim punjive dobio i jednu obicnu alkalnu bateriju. Da li to oni vade jednu pa stavljaju obicnu da bi jos vise zaradili ili vecina lampi stize u takvom kompletu baterija!?
[ tox master @ 27.08.2013. 01:11 ] @
Punjac je sigurno neki najobicniji (minimalan broj komponenata,bez trafoa verovatno) pa se zato i greje a LED dioda je cisto radi informacije da to uopste radi,cisto sumnjam da prebacuje na zeleno.
Nisi nam rekao glavno,koliko si platio?
[ radarac66 @ 27.08.2013. 09:10 ] @
@tox master:
http://www.limundo.com/kupovin...a-POLICE-5000-W-Extra-/9023757

malo procackaj
[ bakara @ 27.08.2013. 09:25 ] @
Citat:
markofpi:
Ja danas kupih ovu lampu:

U principu nisam mnogo jeftinije prosao cak ni kod kineza ali kako mi je bilo hitno ovaj put neka tako bude. Sledeci put iskljucivo preko Interneta.

Ovu lampu sa punjacem i li-jonskom baterijom ne mozes kupiti nesto jeftinije ni preko ebay-a, bez punjaca i baterije mozes, ali kod nas nema takva varijanta da se kupi.

[ radarac66 @ 27.08.2013. 11:40 ] @
Rezime:

sve u svemu, dobra kupovina!
[ markofpi @ 27.08.2013. 17:49 ] @
Sad mi lakse :) A platih je uz cenkanje kod kineza 1300din :)
[ bakara @ 27.08.2013. 19:30 ] @
Onda si ekstra prosao.
[ priest77 @ 29.08.2013. 16:19 ] @
Ja sam narucio ovu:
http://www.ebay.com/itm/151036...&_trksid=p3984.m1497.l2649
Kazu da je T6 led u njemu, a ovde kod nas u ove mini lampe video sam samo Q5. Nadam se da ce biti ono sto pise na nejmu T6 :)
Sada trazim bateriju za nju (18650), sta mi preporucujete, da li mi treba i poseban punjac?

Ovde se vidi razlika izmedju T6 i Q5:
http://youtu.be/VIDh8SxQBfM?t=21s
[ bakara @ 29.08.2013. 17:11 ] @
Citat:
priest77:Ja sam narucio ovu:
Kazu da je T6 led u njemu, a ovde kod nas u ove mini lampe video sam samo Q5. Nadam se da ce biti ono sto pise na nejmu T6 :)
Sada trazim bateriju za nju (18650), sta mi preporucujete, da li mi treba i poseban punjac?

Ova lampa ne koristi 18650 bateriju vec 14500 to je nesto kinez gadno izgresio.

Za litijumske baterije treba poseban punjac (rade na 3.7V) ali u lampu koju si kupio moze i obicna / punjiva i/ili litijumska baterija.
[ priest77 @ 29.08.2013. 19:25 ] @
Ako je 14500 onda znaci da idu one standardne AA baterije ali manjeg su kapaciteta od ovih 18650, odgovara mi i tako.
Javicu za 3 ili 4 nedelje sta mi je stiglo
Malo sam trazio na netu i nasao sam na jos jednom mestu slicnu lampu i opet sa 18650:
http://dx.com/p/ultrafire-sk68...wn-1-x-18650-2-x-cr123a-188992

[ bakara @ 29.08.2013. 20:57 ] @
Ja pred sobom imam dve takve lampe i 14500 baterije.
Ukoliko ide 18650 baterija lampa mora fizicki da bude duza.

edit:
sad se setih da sam video da za ove lampe ima da se naruci drugi poklopac baterije za 18650 bateriju (drugaciji od standardnog), verovatno je to u pitanju.
[ tox master @ 29.08.2013. 21:12 ] @
Mozda i ide 18650 baterija.
Evo kako moja lampa izgleda a trebala bi isto da ide 18650 ali ima i opciju 3 obicne AAA baterije koje se stavljaju u ovo okruglo "pakovanje" .
Ova beli cilindar je pretpostavljam za 18650 bateriju posto je ona malo tanja od ovog drzaca za baterije.

[ priest77 @ 29.08.2013. 21:48 ] @
18650 je duza i deblja
[ bakara @ 29.08.2013. 22:23 ] @
@tox master

U onu gore lampu sa Q5 diodom stane knap R6 / 14500 baterija i nema lufta ni malo, nije ni slicna toj koju si prikazao.
Ova njegova ima T6 diodu koja je veci potrosac pa je moguce da je veca baterija.
Mada ako je narucio bez baterije nece je moci koristiti dok ne kupi 18650

Inace ove lampe sa litijumskim baterijama se greju samo tako.
[ tox master @ 29.08.2013. 22:47 ] @
I u ovoj mojoj je T6 (tako bar pise) i dobio sam ovaj spremnik za baterije iako nije bilo na slikama artikla samo je u opisu pisalo da mogu 3xAAA opciono da se koriste.
Na ovoj njegovoj doduse ne pise u opisu da mogu AAA baterije pa si verovatno u pravu da ce morati da uzme punjivu bateriju.
[ bakara @ 30.08.2013. 09:39 ] @
Tvoj model je skroz drugaciji, ova lampa je manja od nje.
[ Horvat I @ 31.08.2013. 21:15 ] @
Uzeo sam cree q5 BL -9840.
Akumlator je 18640 i ima dodat držač za 3xAAA
Dodat je laser
[ bakara @ 31.08.2013. 21:55 ] @
Meni je crkao punjac za li-jon bateriju, koliko ja vidim prs`o je tranzistor.
Inace je trajao samo jedno punjenje (cuveni kineski kvalitet)

Jel moze neko da mi pomogne da ga zamenim?

Vidi se sa slike koji je pukao, da li na osnovu ostalih zna neko kakav treba da kupim i zamenim?

Taman je prilika i da zavirite u unutrasnjost tog punjaca:

[ bakara @ 31.08.2013. 22:02 ] @
btw, moze li se nekako iskoristiti punjac od mobilnog telefona za punjenje ovih baterija?
[ Horvat I @ 31.08.2013. 22:12 ] @
Može moji punjači daju 5V.
Kodmene se puni u kućištu svetiljke
[ Zlatni_bg @ 31.08.2013. 23:22 ] @
Nikako!!!!!!!!!!!!!!

"Punjaci" za mobilne telefone su u sustini samo adapteri, elektronika za punjenje baterije je u samom telefonu!!!!!! Mozes da napravis pozar ako prepunis bateriju a ako je zakacis na punjac za mobilni telefon, ces sigurno to uraditi jer se punjenje nece zaustaviti!
[ Horvat I @ 01.09.2013. 07:18 ] @
Zači dvostruko su mi obezbedili požar.
Jedino me teši da se bofla ne prodaje u vakom pakovanju
[ bakara @ 01.09.2013. 14:07 ] @
Dobro, kako da napunim bateriju?
[ Homer J. Simpson @ 07.09.2013. 15:38 ] @
Citat:
bakara:
Citat:
priest77:Ja sam narucio ovu:

Ova lampa ne koristi 18650 bateriju vec 14500 to je nesto kinez gadno izgresio.

Za litijumske baterije treba poseban punjac (rade na 3.7V) ali u lampu koju si kupio moze i obicna / punjiva i/ili litijumska baterija.

18650 je 65mm , 14500/AA je 50mm.
Te mini lampe na koje ti mislis (Q5) su 93mm a ova sa T6 je 115/118mm.
Nista kinez nije pogresio , pitanje je samo da li je original LED

A sto ne probas da punis punjacem za telefon , samo budi u blizini i vidi jel se greje.
Ili kupi posebno punjac , video sam da ima po oglasima za 300-400din
[ bakara @ 07.09.2013. 19:10 ] @
Mislio sam da od ovoliko elektronicara neko ima savet koji tranzistor da stavim

Kako da znam koliko da punim punjacem za mobilni, on puni valjda na 5V?
[ ZAS011 @ 07.09.2013. 21:19 ] @
Stavi prvi tranzistor koji ti dopadne šaka.
Kakav si odgovor očekivao bez šeme?

Meni je trenutno kugla na poliranju pa "ne vidim"
[ bakara @ 07.09.2013. 21:22 ] @
Citat:
ZAS011: Stavi prvi tranzistor koji ti dopadne šaka.
Kakav si odgovor očekivao bez šeme?

hehe pa otprilike bas takav :)

Sta moze da se desi da stavim neki bez veze, posto se u elektroniku bas ne razumem, a semu nemam?
[ tox master @ 07.09.2013. 21:22 ] @
@bakara

Pogledaj princip punjenja li-ion baterija (po fazama) pa ce ti biti jasno zasto ne moze obican punjac od telefona jer je on kao sto je vec receno obican izvor napona 5v bez ikakve regulacije,zastite...
Ja bih cak bio skeptican i prema kineskim punjacima koji su cak namenjeni za tu svrhu jer ako taj punjac ne prestane da puni kad treba....ne bi bilo veselo.

http://batteryuniversity.com/l...charging_lithium_ion_batteries
[ Zlatni_bg @ 07.09.2013. 21:49 ] @
Citat:
bakara:
Mislio sam da od ovoliko elektronicara neko ima savet koji tranzistor da stavim :)

Kako da znam koliko da punim punjacem za mobilni, on puni valjda na 5V?

Nema veze koji je napon, bitno je da je samo dovoljno velik da puni bateriju od 4.2V max napona. Do tog napona je punis, znaci do maksimalno 4.2V, ako krene da prelazi to, gasi odmah, a sa adapterom za mobilni telefon to je neminovno. Imas da kupis plocice za punjenje Li-ion baterija na ebayu, kostaju dolar-dolar i po. Kupi tu plocicu, na jednu stranu zalemis ulaz - zicice sa adaptera od 5V, a na drugu stranu konektor za bateriju, i miran si. Prvih par puta proveravaj napon pri punjenju da vidis da li to radi kako treba.
[ ZAS011 @ 07.09.2013. 23:16 ] @
Citat:
bakara: hehe pa otprilike bas takav

Sta moze da se desi da stavim neki bez veze, posto se u elektroniku bas ne razumem, a semu nemam?

Dovuci se do okoline Franša (17/18, jel'te) pa bi možda moglo da se dokuči koji da se dograbi.
Jbg, kad nisi elektroničar, onda barem k'o šuster popravljaj bojlere
[ bakara @ 10.09.2013. 20:30 ] @
Citat:
Zlatni_bg:
Nema veze koji je napon, bitno je da je samo dovoljno velik da puni bateriju od 4.2V max napona. Do tog napona je punis, znaci do maksimalno 4.2V, ako krene da prelazi to, gasi odmah, a sa adapterom za mobilni telefon to je neminovno.

Napunio sam danas uspesno ovu bateriju sa punjacem od mobilnog, pa sad imam neka nova pitanja.

Da li litijumska baterija od mobilnog ima neku zastitu unutar sebe i moze da prekine punjenje?

To su valjda inteligentne baterije...pa sam mislio jednu da iskasapim izvadim to i tako napravim punjac, jel moze tako?
[ bogdan.kecman @ 10.09.2013. 20:49 ] @
ove od mobilnih najcesce nemaju zastitu (vrlo cesto) posto mobilni ima zastitu na sebi .. mada ih ima i sa zastitom .. u svakom slucaju ta zastita je od prevelike voltaze i od prevelikog praznjenja - nije "punjac", ako tom zastitom pokusavas da napunis bateriju vrlo ces skratiti vek i zastiti i bateriji

kupi na hobi kingu ili bleju punjac, isplati se
[ bakara @ 10.09.2013. 22:26 ] @
Znam da mogu da kupim, nego bi nesto i da naucim

Znaci te "zastite" ne sluze da iskljuce punjenje kada je baterija napunjena?
[ bogdan.kecman @ 10.09.2013. 22:47 ] @
sluze i za zastitu od prepunjenja baterije, ali rade na "prostom"
principu a punjenje baterije treba da ima 3 faze, ako ti punis bateriju
tako sto ces da dovedes napon i da ocekujes da ce zastita da odradi
ulogu punjaca, nema 3 faze vec samo jedna te baterija nece da ima
optimalan rok trajanja a pitanje i ta zastita koliko ce da izdrzi
[ priest77 @ 13.09.2013. 12:36 ] @
Danas mi je stigla ova lampa.
Stvarno koristi 18650 baterije, kinez je bio u pravu. Lepo izgleda i deluje kvalitetno, mada vec mi je otpala gumica u gornjem delu gde se zumira tamo gde je led, otvorio sam taj deo, vratio gumicu i malo podmazao, sada mozda ide prelako ali ne smeta mi.

Takodje mozda bi bilo bolje da sam narucio onu samo sa 3 mode, da ne bih svaki put stiskao u krug po pet puta da bih stigao na ono sto mi treba.
Posto baterije i punjac mi jos nisu stigle, nisam izdrzao i otisao sam do buvljaka da kupim jednu bateriju 18650, i tamo sam uporedio sa par slicnih lampi, ali sve su bile puno slabije od ove sto mi je stigla danas.

Baterije sam narucio ove za koje kazu da imaju realnih 2400mAh i imaju zastitu:
http://dx.com/p/trustfire-prot...lithium-batteries-2-pack-20392

A punjac ovaj posto radi i na 12V:
http://dx.com/p/ac-car-lithium...r-18650-100v-240v-12-24v-33912

Evo par slika:

[Ovu poruku je menjao priest77 dana 13.09.2013. u 13:53 GMT+1]
[ bakara @ 13.09.2013. 12:56 ] @
Posto si platio 18650 bateriju na buvljaku i jel ima punjac da se kupi zasebno?

Dobro si pazario, to je super lampa.
[ Zlatni_bg @ 13.09.2013. 17:16 ] @
Citat:
bakara:
Citat:
Zlatni_bg:
Nema veze koji je napon, bitno je da je samo dovoljno velik da puni bateriju od 4.2V max napona. Do tog napona je punis, znaci do maksimalno 4.2V, ako krene da prelazi to, gasi odmah, a sa adapterom za mobilni telefon to je neminovno.

Napunio sam danas uspesno ovu bateriju sa punjacem od mobilnog, pa sad imam neka nova pitanja.

Da li litijumska baterija od mobilnog ima neku zastitu unutar sebe i moze da prekine punjenje?

To su valjda inteligentne baterije...pa sam mislio jednu da iskasapim izvadim to i tako napravim punjac, jel moze tako?

Pazi, ti tu bateriju mozes da punis i nekim drugim adapterom, od lap topa, rutera, skroz je nebitno, znaci to ti je samo izvor struje, isto kao i taj "punjac" za mobilni. Bogdan ti je sve rekao, uglavnom su samo celije u tim "pakovanjima" baterija u mobilnom telefonu, zastita i neki senzori su u telefonu, jer je baterija pravljena samo za tu namenu.

Sto se punjenja tice, vec sam ti rekao, imas na ebayu plocice koje sitno kostaju, zakacis jedan kraj na neki izvor struje, drugi kraj na bateriju i punis. A ako bi da ucis nesto, onda malo literature pa pravi sve sam, te jednocelijske litijumske baterije su najnajnajlakse baterije za punjenje, kao sto sam ti rekao, samo je poenta da se prekine punjenje kad dostigne napon :) A nadam se da ta baterijska lampa ima u sebi zastitu od praznjenja. Onda bi ti to bilo sves to ti je potrebno.
[ bakara @ 13.09.2013. 18:07 ] @
Citat:
Zlatni_bg: Pazi, ti tu bateriju mozes da punis i nekim drugim adapterom, od lap topa, rutera, skroz je nebitno, znaci to ti je samo izvor struje, isto kao i taj "punjac" za mobilni. Bogdan ti je sve rekao, uglavnom su samo celije u tim "pakovanjima" baterija u mobilnom telefonu, zastita i neki senzori su u telefonu, jer je baterija pravljena samo za tu namenu.

Sto se punjenja tice, vec sam ti rekao, imas na ebayu plocice koje sitno kostaju, zakacis jedan kraj na neki izvor struje, drugi kraj na bateriju i punis.

I ta plocica automatski prekida punjenje?

Daj neki primer - link kako se to zove?

Citat:
Zlatni_bg: A nadam se da ta baterijska lampa ima u sebi zastitu od praznjenja. Onda bi ti to bilo sves to ti je potrebno.

Kako to da znam?

Mogu da opisem kako radi kad se prazni baterija:
-prvo smanji intenzitet svetla na 50%
-kada se jos isprazni pocinje periodicno impulsno da bljeska sve redje i redje.
[ bogdan.kecman @ 13.09.2013. 20:18 ] @
@zlatni, ne znam na koje plocice mislis ali ako mislis na one male okrugle TO NISU PUNJACI, to su samo zastite koje se dodaju na celije koje nemaju zastitu!!! ako preko toga punis bateriju
- nemas 3 faze punjenja nego samo jednu -> baterija ce crci posle 10-20% vremena koliko bi normalno izdrzala, ne postizes 100% napunjenost baterije etc etc
- ako to sra*e crkne, a crcice ako ga koristis kao punjac posto nije namenjeno da se koristi kao punjac, dakle imace mnogo kraci rok trajanje nego normalno (pregreva se etc) moze da se desi haos

kupis punjac za liio bateriju, kosta 10-20$ i zavrsis posao, koja je poenta budzenja

@bakara, ta bateriska lampa NEMA zastitu nikakvu, niti ima ideju koju si ti bateriju stavio unutra, sto se baterija tice, neke imaju zastitu, neke nemaju, zavisi sta kupis normalan punjac i zavrsis posao, ili neki bas za bateriju koju punis ili neki univerzalni za liio/lipo/life baterije .. (ja sam npr kupio neki odlican u madjarskoj ali sad ne mogu da ga nadjem u ovom haosu da ti posaljem marku/model, kinez a puni sta god oces i to radi mnogo dobro) ..

na primer, 4 baterije + punjac: http://dx.com/p/singfire-recha...d-circuit-charger-4-pcs-242259
ili npr 2 baterije + punjac za 12$ (ne preporucujem): http://dx.com/p/ultra-fire-all...3600mah-li-ion-batteries-73442

obrati paznju ove baterije za 12$ (2baterije + punjac) - NEMAJU ZASTITU, dakle mozes da ih previse ispraznis ili da ih zapalis ako ih punis na punjacu koji nije adekvatan

[ tox master @ 13.09.2013. 21:37 ] @
http://www.ebay.com/itm/5V-Min...argers&hash=item1c2d353f3d

http://www.ebay.com/itm/18650-...argers&hash=item232ee0dd20

http://www.ebay.com/itm/18650-...argers&hash=item1e7e188160

[ priest77 @ 15.09.2013. 16:10 ] @
Citat:
bakara:
Posto si platio 18650 bateriju na buvljaku i jel ima punjac da se kupi zasebno?

Na buvljaku u Vrscu 300din komad, a punjac nemaju.
[ bakara @ 15.09.2013. 20:28 ] @
@bogdan.kecman

Kupio sam na kraju drugi punjac, ne isplati se narucivati iz kine.
Mada je ona plocica / punjac sa integrisanim kolom sigurno kvalitetniji punjac.
[ Zlatni_bg @ 15.09.2013. 22:48 ] @
Ma ne, taman posla, uopste nisam mislio na elektroniku IZ baterije. Mislio sam na ovako nesto:

http://www.ebay.com/itm/Micro-...argers&hash=item1c34a54880

Ovo zakacis na +5V na jednom kraju a na drugom kraju na bateriju, malo to doteras da izgleda lepo i napravis lep punjac, bolje ti ne treba. Samo prvih par puta drzis unimer zakacen na to i meris i napon baterije, i kad je pri kraju punjenja tj blizu 4.2V meris redno struju koja tece da vidis da li pri zeljenom naponu smanjuje struju kako bi je napunila maksimalno. Ovo kosta 1.5$, mislim da nije lose za isprobati.

Fora je sto se jednocelijske mnogo lako pune jer nema potrebe za balansiranjem celija, koje je najveci problem. Ono sto sam iz iskustva primetio je da kvalitetne baterije kad se pune i sa 1C, imaju porast napona od 0.03-0.06V pri punjenju, a one koje su pak manje kvalitetne, mogu da imaju i mnogo veci. Te manje kvalitetne se mogu puniti na nacin kao SLA akumulatori, znaci polako se smanjuje struja da se dobije zeljeni napon na bateriji, verovatno tako rade i ovi, cak i jeftiniji punjaci.

Punjaci za litijumske baterije kostaju i dosta manje od toga, ti sto je Bogdan rekao su uglavnom multifunkcijski i pune sve zivo. Licno posedujem

http://www.hobbyking.com/hobby...uh_viewitem.asp?idproduct=7028

i za te pare boljeg nema. Ali za punjenje jednocelijskih baterija, zaista nema potrebe za ovako necim.

Najbolji nacin da saznas da li imas zastitu od praznjenja je da kada ti se baterija istrosi izmeris napon na njoj. Ako padne ispod 3.2V, dolazi do menjanja hemijskog sastava baterije i vise nikad ne moze da bude ista, moze da nastavi da radi i sve ali postaje potencijalno opasna i nije nesto sto zelis u svojoj ruci.

---

sajt mi nije radio 2-3 dana pa tek sad pisem odgovor...
[ priest77 @ 17.09.2013. 13:34 ] @
Stigle mi baterije i punjac.
Punjac moze da puni i samo jednu bateriju, prati stanje posebno za svaku bateriju, to mi je bilo bitno.
Baterije, kao sto sam vec citao na netu, sa zastitom jesu malo duzije ali ne mnogo da ne bi stale u lampu:

[Ovu poruku je menjao priest77 dana 17.09.2013. u 20:37 GMT+1]
[ Zlatni_bg @ 17.09.2013. 18:59 ] @
Li-po i ostale litijumske se pune paralelno vezane ako ih je vise, pa se napon izmedju njih izjednacava medju njima. Nije nikakav problem i da punis 10 baterija vezanih na jedan izlaz dok god postoji kontrola punjenja i neki iole kvalitetniji punjac.
[ priest77 @ 17.09.2013. 19:36 ] @
Nisam te bas najbolje razumeo ali koliko vidim ovaj ima kontrolu punjenja posebno, stavio sam bateriju sa buvljaka pre par sati da se puni i kasnije dodao jos jednu od ovih sto su mi danas stigle, i kada je stigla na 4.2V prikazuje mi da je puna, a onu drugu i dalje puni:
[ tox master @ 17.09.2013. 19:41 ] @
Verovatno ima 2 zasebna modula za punjenje u istom kucistu.
[ Zlatni_bg @ 18.09.2013. 03:38 ] @
Da, ima 2 zasebna modula.

Ja sam hteo da kazem da baterije koje su slicnih karakteristika mogu paralelno da se vezu (ovo vazi samo za litijumske baterije!!!) i da se pune kao jedna baterija. To moze da ide u nedogled, dok god moze da im se pruzi dovoljna struja za punjenje, medjusobno se izjednacavaju u toku punjenja. Tako da bas i nema preterane potrebe za "dvokanalnim" punjacem. Ja npr vec duze vreme za jedan rc quadcopter punim 5 baterija preko jednog, istog izlaza punjaca tako sto ih paralelno vezem, samo saljem 5x vecu struju na izlaz.
[ bogdan.kecman @ 18.09.2013. 04:12 ] @
na taj nacin dosta opterecujes onu plocicu za zastitu btw, mnogo je
bolje da punjac sam radi balansiranje tako sto ima izvod do svake celije
[ markofpi @ 24.09.2013. 21:52 ] @
Sad ja da opet malo skrenem sa strucnih stvari i pitam nesto opet vezano za kupovinu. Opet cu kupovati slicnu lampu ali ovog puta za mene licno i mozda za jos neke drugare. Naravno ovaj put ce se narucivati preko neta. Kako je na istom izbog mnogo bolji i kvalitetniji ja sam tek sad au dilemi. Da li postoji nesto jace od T6 diode a da cena nije trocifrena!? Ono sto definitivno znam jeste da lampa treba da bude dzepna i po mogucstvu da ima jedan jedini mod osvetljenja. Imate li sta konkretno preporuciti?
[ markofpi @ 26.09.2013. 12:54 ] @
T6 Vs. U2?
[ bogdan.kecman @ 26.09.2013. 13:05 ] @
sta radite vi ljudi sa tim lampama? komunikaciju sa broda na brod kroz maglu? ove najjeftinije kineske "cree kopije" u malom alu kucistu sa 18650 baterijama svetle jace nego sto je bilo kome potrebno za normalnu upotrebu, sigurno se neces saplesti, promasiti stepenice ili slicno, u kuloaru je kao da si upalio dan... ne kapiram za koji treba ista jace od toga .. vecina tih lampi ima najvecu manu sto ne moze da se dimuje svetlo posto su prejake ... koga zanima sto lampa osvetljava 50m ispred sebe, ako ti treba "search light" sigurno neces da uzmes lampu od 20eur i 100g.. jedino gde ja vidim korist bacanja 30-50m je za bajs, a za bajs postoje mnogo bolja resenje od rucne "privezak lampe"

[ markofpi @ 26.09.2013. 13:16 ] @
Stoji sve sto kazes ali znas kad jednostavno nesto zelis, a da pri tom ne mora postojati racionalno objasnjenje. :) A opet u rangu od par desetina $ zelim najbolje. Eto neki moj hir, zanimacija, zelja i slicno :)
[ Zlatni_bg @ 26.09.2013. 15:37 ] @
Imas na ebayu lampi sa 3-4 diode u sebi, to je jedino sto moze da posluzi, ali ti treba isto toliko i baterija u njoj.
[ priest77 @ 26.09.2013. 17:20 ] @
Citat:
markofpi:Ono sto definitivno znam jeste da lampa treba da bude dzepna i po mogucstvu da ima jedan jedini mod osvetljenja.

Bolje uzmi onu koja ima bar tri moda. Koristan je onaj mod kada radi sa 50% snage, recimo sada za weekend nismo imali struje skoro sat vremena i drzao sam je na taj smanjeni mod jer i on daje dosta svetla na T6, a manje trosi bateriju.

P.S. Juce sam narucio i onu manju sa Q5 (nasao sam sa tri moda LINK) i kada stigne poredicu je sa ovom T6.
Posto ova mini moze da koristi AA i 14500 baterije, zanima me kolika je razlika u osvetljenju jer razlika u voltazi je dupla 1.5V vs 3.7?
[ markofpi @ 26.09.2013. 23:50 ] @
Meni ti modovi nisu potrebni i nekako je bar meni licno najprakticniji jedan jedini mod, sto opet ne znaci kada bih se odlucio za neki dobar model da bi od istog odustao zato sto ima vise rezima rada. Treba mi kao sto rekoh jedna sa zoom funkcijom, a jednu mogu uzeti sa klasicnim ogledalom i kao sto si rekao 3 diode. E sad na netu ima brdo modela pa ako neko ima neku preporuku nek slobodno kaci slike.
[ Zlatni_bg @ 27.09.2013. 04:09 ] @
Citat:
priest77:
Citat:
markofpi:Ono sto definitivno znam jeste da lampa treba da bude dzepna i po mogucstvu da ima jedan jedini mod osvetljenja.

Bolje uzmi onu koja ima bar tri moda. Koristan je onaj mod kada radi sa 50% snage, recimo sada za weekend nismo imali struje skoro sat vremena i drzao sam je na taj smanjeni mod jer i on daje dosta svetla na T6, a manje trosi bateriju.

P.S. Juce sam narucio i onu manju sa Q5 (nasao sam sa tri moda LINK) i kada stigne poredicu je sa ovom T6. :)
Posto ova mini moze da koristi AA i 14500 baterije, zanima me kolika je razlika u osvetljenju jer razlika u voltazi je dupla 1.5V vs 3.7?

Ona 100% ima u sebi ugradjen DC-DC konverter jer beli LED ne moze da radi na 1.5V. Tako da ti je isti napon, verovatno i ista struja, ista snaga i osvetljenje, samo ti je struja koja izlazi iz baterije duplo veca i ona duplo krace traje.
[ priest77 @ 27.09.2013. 10:45 ] @
Znaci ako koristim onu od 3.7v imacu manju autonomiju nego ako bih koristio standardne AA od 1,5V?
[ Zlatni_bg @ 27.09.2013. 20:59 ] @
Obrnuto, step-up DC-DC konverter je u pitanju, 1.5V raste na 3.7V ili koliko vec, sa porastom napona, raste i struja koja se povlaci iz baterije, znaci da ako ti iz 3.7V vuce 1A struje, iz 1.5 ce ti vuci recimo 2.5A struje.
[ priest77 @ 16.10.2013. 21:15 ] @
Stigla mi je ova mini lampa Q5, svidja mi se narocito sto je driver tako odradjen da uvek krene na najjace i ako hoces da prebacis na drugi mod onda moras brzo da klikces bez vece pauze od par sekundi.
Ne moras da se vrtis stalno ceo krug kao kod ove druge lampe sto imam i koja uvek pamti gde je ostala.

Sto se tice razlike T6 jeste dosta jaca ali i ova Q5 nije uopste losa, evo par slika Q5 vs T6 (na Q5 sam koristio obicne punjive AA baterije, jos uvek nisam nabavio one 14500 od 3,7v):

[ markofpi @ 17.10.2013. 11:13 ] @
Mozes li reci model ove T6 lampe, kako da je nadjem na e-bay?
[ bakara @ 17.10.2013. 16:38 ] @
Pa ostavio je covek link:

Citat:
priest77:
Ja sam narucio ovu:

Ovde se vidi razlika izmedju T6 i Q5:
http://youtu.be/VIDh8SxQBfM?t=21s
[ markofpi @ 17.10.2013. 17:01 ] @
Au izvinjavam se, ne videh, a priznajem da su mi slike bile primamljivije.
Koja je sledeca dioda po rangu posle T6!? Ako znamo vec da ide Q5, T6...?
[ bakara @ 17.10.2013. 17:36 ] @
Imas ovde:
http://flashlightwiki.com/Cree
[ zica49 @ 17.10.2013. 17:54 ] @
@priest77 I ne plasis se da sa tom lmpom neces nesto zapaliti ha ha ha..
[ priest77 @ 17.10.2013. 18:14 ] @
rukujem pazljivo sa njom

@markofpi
Posle sam nasao i u crnoj boji OVDE
[ X Files @ 17.10.2013. 18:26 ] @
Ove godine sam nabavio lampu za glavu "Cree XML-T6 LED". Koristim je za noćni ribolov u večernjim/noćnim satima, iz čamca ili sa obale. Stvar je jaka, a za mene "must have"...
[ priest77 @ 21.10.2013. 09:54 ] @
Citat:
Zlatni_bg:
Licno posedujem

http://www.hobbyking.com/hobby...uh_viewitem.asp?idproduct=7028

i za te pare boljeg nema. Ali za punjenje jednocelijskih baterija, zaista nema potrebe za ovako necim.

Meni je posle drugog punjenje kineski punjac prestao da radi pa sada trazim nesto drugo i imam par pitanja u vezi ovog tvog punjaca:
Da li si ga ti narucio sa tog linka i koliko je kostao sa postarinom?
Koje napajanje koristis za njega?
Da li moze da puni i one (olovne) akumulatore za motocikle?
Koliko je praktican za punjeje recimo jednocelijiskih AA baterija, kako moze da se prikaci baterija na njemu?

Inace ovaj moj radi samo kada prikacim na onaj adapter od 12V za auto upaljac, dok na 220v ukljuce se ledare na sekund i to je to. Na ploci sve izgleda normalno (bar meni):

Da li imate neki predlog sta da proverim?

P.S. Sta kazete za ovo?
http://www.ebay.com/itm/Soshin...argers&hash=item1e8093991f
[ Zlatni_bg @ 21.10.2013. 14:42 ] @
Punjac je savrsen. Ima gomilu opcija, kontrola... bukvalno sve sto ti padne na pamet mozes da podesis. S njim sam punio 1S, 2S, 3S i 6S LiPo baterije, LiFe, SLA (zapecacene Pb) akumulatore, NiMH baterije.

Narucio sam ga sa tog linka pre nekih godinu dana, postarina je za njega 10$ (ja ga nisam narucio samog u paketu, bilo je jos stvari), za te pare dobijes tracking, iz dosadasnjeg iskustva, nekih 15-20 dana se ceka.

Za napajanje koristim preradjeno ATX napajanje od kompjutera, ima gomila uputstava na netu kako to da se odradi, mada ima i jeftinih adaptera od 5A da se nadje cak i u Srbiji, ako ne volis ceprkanje.

Punjac ima 50W, ne znam tacno da li su akumulatori za skutere 6V ili 12V, ako je 6V moze da puni sa nekih 7-8A, ako je 12V sa nekih 4A max.

Ja sam AA baterije punio tako sto im nadjem odgovarajuca kucista (mada moze i da se improvizuje), potom uhvatim kablove krokodilkama koje dobijes uz punjac, izaberes brzinu kojom zelis da ih punis, i on ce ti prikazivati na ekranu brzinu punjenja, koliko je trenutno uslo struje u bateriju, napon zakacenih baterija itd. Moguce je puniti do 15 NiMH baterija istovremeno. Koristio sam i brz i spor tip punjenja NiMH, oba rade super.

U sustini, lepa investicija za punjenje svih baterija u kuci a i sire.
[ bogdan.kecman @ 22.10.2013. 14:19 ] @
evo jedno iskustvo od sinoc, ispadne mi ova kineska "cree" lampa (M-L T6) i u njoj trustfire 2400mAh baterija (obe stvari spominjane u temi) sa nekih 50cm na parket .. lampa je pre toga radila nekih 40min i bila je topla .. naravno kako je pala tako se ugasila .. izvadio bateriju, vratio, ne radi, rasturio lampu na delove i nasao da se zica koja je zalemljena na led otkacila, zalemio je nazad, spojio napajanje sa lab napajanja, sve radi, sklopio nazad - ne radi .. izvadio bateriju, stavio drugu, lampa radi ..

sad gledam bateriju, napajanje na njoj 0.3V !!! stavim u punjac on je ne vidi, rastavim bateriju, skinem zastitnu plocicu, sama baterija (bez zastite) 0.3V ?!?!? mrtvo g*vn* .. stavim je bez zastite u punjac, ista prica, punjac je ne vidi .. kanta :(

dakle lampa sa baterijom je pala sa 50cm na parket i baterija je umrla :D :D :D koji kineski kvalitet :D
[ bakara @ 22.10.2013. 14:46 ] @
Znaci cuvati da ne ispadne, tj. nije otporno na padove
[ bogdan.kecman @ 22.10.2013. 14:53 ] @
ma da mi je bar ispala iz ruke ono sa metar ipo pa da kazem jbg .. ili
na beton .. nego sa kolena na parket .. smesno .. evo raskupuso bateriju
elektronika je ok nije se nista tu spojilo, baterija je ladno samo
odlucila da umre od pada sa 50cm
[ mstevic @ 24.10.2013. 19:51 ] @
Jel ima neko ideju gde, u Srbiji, mogu da kupim 10440 bateriju, treba mi 2kom i punjač za nju?
[ Zlatni_bg @ 24.10.2013. 20:06 ] @
Ne znam odakle si, u bloku 70 su poceli i litijumske baterije da prodaju, mada ja ne bih to bas drzao pored sebe.
[ mstevic @ 24.10.2013. 20:24 ] @
Paraćin, toga ove nema :(
[ ZAS011 @ 24.10.2013. 20:34 ] @
Citat:
Zlatni_bg: Ne znam odakle si, u bloku 70 su poceli i litijumske baterije da prodaju, mada ja ne bih to bas drzao pored sebe.

Nemoj ni mobilni da držiš pored sebe, drži ga na nekom štapu k'o g***o dalje od sebe
I nemoj samo da se vadiš da u tom slučaju možeš da koristiš BT slušku, znaš, i ona ima Lixx u sebi

Uopšte nemogu da sFatim kako to da se pojedini plaše Lixx baterija Da li ti isti pojedinci ne koriste mobilne telefone koji, zamisli, imaju Lixx baterije u sebi, da im se, ne daj Bože, od uveta ne napravi čvarak u slučaju samozapaljenja iste
Poatavi moron klip na YT kako Lixx baterija počinje da gori, a bez da napiše koliki je napon doveo na istu, i odmah se gomila mladih maj***a primi na isti i počne da advokatiše pritiv Lixx baterija.
Pa Lixx baterije imaju najbolji odnos energija/težina, ukoliko se ne maltretiraju traju ašaša (bez fuel chip-a u "pametnoj" elektronici koji samo služi za otimanje kinte).
[ Zlatni_bg @ 24.10.2013. 21:59 ] @
Ne kazem generalno za litijumske baterije, vec te iz bloka 70 koje ko zna kakvog su kvaliteta i ko zna sta su i prezivele... nemaju cak ni ime proizvodjaca, samo ofarbane u plavo, natpis 3.7V XXXXmAh i to je to... 200 din komad...
[ Horvat I @ 25.10.2013. 20:42 ] @
Bogdane meni nije pala al mi crko akumlator počeo se punit i odustao sad se ponaša kao kondenzator, do 1,5V instrument brzo izvuče i drži, kad prstima "opteretim" padne na 1V a posle se vrati na 1,5V.
Na baterije radi
[ priest77 @ 28.01.2014. 14:58 ] @
Ova moja T6 lampa ima takozvani "next mode memory driver" sto ume da bude jako iritantno jer svaki put kada je ugasim ona pamti gde je stala i ukljuci sledeci mod i posto ih ima 5, svaki put kada ukljucim lampu moram pet puta da klikcem da bih stigao ponovo na prvi mod koji svetli 100% jacinom i koji koristim u 95% slucajeva.
Prvo sam resio da narucim OVAJ driver koji ima normalnu memoriju i ukljucuje uvek zadnji korisceni mod koji se koristio duze od 2 sekunde, i takodje je moguce da se bira koje modove zelite da koristite premoscavanjem onih zvezdica na ploci.

Ipak guglajuci nasao sam jedno drugo resenje OVDE. Treba samo pronaci pravi kondezator (neki driveri ih imaju vise) na ploci koji treba isprazniti (kratkim spojem) da bi se resetovao driver svaki put kada ostane duze vremena bez napajanja i tako uvek ce krenuti od prvog moda, onaj sto svetli 100%. Kada ste pronasli kondezator, treba preko njega samo da zalemite neki otpornik koji ce ga isprazniti za odredjeno vreme. Kod mene otpornik od 470kΩ isprazni kondezator za manje od 2 sekunde i tako imam vremena da menjam modove sa brzim klikom ili poluklikom, a svaki put kada upalim lampu posle pauze duze od 2 sekunde, krece od prvog moda.
Bilo bi dobro ako imate SMD otpornik da stavite preko kodezatora, ja sam stavio obican (jer takav sam imao) koji je veliki ali imao sam dosta mesta pa ne smeta

[Ovu poruku je menjao priest77 dana 29.01.2014. u 08:10 GMT+1]
[ vladanet @ 01.08.2014. 11:08 ] @
Momci

Sta kazete na led baterijsku lampu koja moze da dobaci 1.7 kilometara????
[ bogdan.kecman @ 01.08.2014. 11:21 ] @
- da je do dzadza beskorisna normalnom korisniku
- da se do jaja greje
- da trosi struju
[ Zlatni_bg @ 01.08.2014. 11:58 ] @
I da moze ozbiljno da ti osteti vid.
[ vladanet @ 01.08.2014. 21:08 ] @
Lampa ima klasične spoljašnje hladnjake a unutra je poseban bakarni hladnjak.

Lampa ima nekoliko režima,ne morate uvek da idete na 1.7 km.Imate klasične režime kao bilo koja baterijska lampa osim što kada zatreba ima i 1.7km dometa.

Trajanje baterija nije problem idu 4x18650 litijumske baterije 3400mah,koje su sasvim dovoljne.Postoji opcija sa termalnim prekidačem koji če automatski isključiti turbo režim rada ako je temperatura visoka odnosno ako dugo koristite turbo režim rada.

[ yt1nvs @ 01.08.2014. 21:20 ] @
kolko para,neka slika itd. da vidimo o cemu se radi.
[ vladanet @ 02.08.2014. 03:36 ] @
Radi se isključivo po narudzbini,nema je u slobodnoj prodaji.Cena zavisi od mnogo opcija koje postoje.Svaki deo se kupuje od posebnog dobavljača kao na primer:telo,led sijalica,driver,žice,elektronika,interni hladnjak.......
Na kraju se sve izmeri profi aparatima :

Beam Intensity: 740,000cd

Slika govori više od hiljadu reči.

[Ovu poruku je menjao vladanet dana 02.08.2014. u 04:48 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao vladanet dana 02.08.2014. u 04:50 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao vladanet dana 02.08.2014. u 04:58 GMT+1]
[ priest77 @ 02.08.2014. 21:45 ] @
Ja od onih sto daleko dobacuju imam UF-T20 sa zumom na koju sam kasnije promenio emiter i driver, stavio sam XP-G2 i Nanjg 105c (8*AMC7135) i Convoy C8 (XML2 emiter i isti driver 8*7135 ) koja je bez zuma ali ima reflektor i jako dobro dobacuje takodje.
UF-T20 ima neki kao bakar dok C8 ima samo aluminijum, inace i jedna i druga imaju gde da sprovode toplotu i greju se prihvatljivo kada ih forsiras na max :
[ vladanet @ 03.08.2014. 09:55 ] @
Napravi sliku svetlosnog snopa noću ako možeš pa okači.Koliko baca??Koliko te je sve na kraju koštalo?

Mene je ona moja koštala poprilično mada vredi svaku paru.

Za one koji ne znaju svetski rekord u dužini snopa drži američki model DEFT-X,oko 2km ili ti 1.000.000 CD, ali je proizvodnja trajala manje od godinu dana.Ameri su takoreći zabranili prodaju jer su u nekim državama uveli ili će uvesti ograničenje jačine lampi kako bi samo vojska i policija raspoloagali ovakvom opremom.Oni koji su je kupili sada je ne bi prodali ni za 1500 usd.

[ Zlatni_bg @ 03.08.2014. 20:21 ] @
I za sta je koristis?
[ tox master @ 03.08.2014. 21:11 ] @
Citat:
Zlatni_bg: I za sta je koristis?

U paru sa dvogledom
[ vladanet @ 03.08.2014. 21:29 ] @
Obezbeđenje objekata,šumskih gazdinstava.
Sportski lov i krivolov.
Spasilačke operacije:gorska služba,elementarne nepogode.
Granična i pogranična kontrola.
Sastavni deo opreme u kolima za putovanja noću.

[Ovu poruku je menjao vladanet dana 03.08.2014. u 22:46 GMT+1]
[ priest77 @ 04.08.2014. 00:22 ] @
Citat:
vladanet:
Napravi sliku svetlosnog snopa noću ako možeš pa okači.Koliko baca??Koliko te je sve na kraju koštalo?

Mene je ona moja koštala poprilično mada vredi svaku paru.

Evo slikao sam sada na brzaka da vidis od prilike razliku izmedju ovih dve sto ja imam:
UF-T20 posto ima zoom mozes da napravis jako uzak snop:

C8 ima reflektor i ima manje gubitka svetla pa moze u isto vreme da ima i uzak i sirok snop:

UF-T20 sam kupio odavde i imao sam neki kupon za popust pa me izasla $19.24. Kasnije sam ubacio ovaj XP-G2 emiter jer sam procitao da taj najbolje ide uz to socivo koje ima ova lampa, i ovaj 8x7135 driver u kojem sam ubacio drugi soft i sada imam i jedan mod kojeg zovu moonlight i koji svetli bas slabo kada zelis jako slabo svetlo nocu i na tom modu baterija bi trebala da izdrzi oko nedelju dana non-stop.

C8 je ovaj sa XML2 1A (i tu sam imao neki kupon za popust) ali mislim da sam ipak trebao da izaberem 4C emiter koji ima malo topliju (po meni) prijatniju boju. C8 pravi i Ultrafire ali ovi od Convoy-a su daleko kvalitetnije odradjeni.

Meni su ove baterije postali hobi i pokusavam da se zaustavim , trenutno ih imam devet i cekam da mi stigne Roche F6 i jedna AA mala metalna i misim da je dosta

Ovo je moja kolekcija:

[Ovu poruku je menjao priest77 dana 04.08.2014. u 01:40 GMT+1]
[ priest77 @ 06.08.2014. 15:16 ] @
@vladanet
Da li ti pricas o ovoj TK61 ?
Ako ti treba bas za nesto specificno onda vredi tih 150$, ali za kucnu upotrebu ja je ne bih kupio jer pored cene ne svidja mi se ni to sto je bas velika.
Imas ovde vise detalja o toj lampi.
[ vladanet @ 13.08.2014. 19:51 ] @
Telo je od TK61 ali je sve ostalo promenjeno.Fabrička Tk61 ima domet od oko 800 metara.

Mozda mi uskoro stigne i kralj nad kraljevima ,Čuveni DEFT-X ,sa dometom od 2km i preko 1.000.000cd.Od kada je prestala proizvodnja cene su otišle pod oblake.Prvih 50 komada je bilo po ceni od 590 usd,druga i poslednja serija od 20 komada bila je 900 usd.Sada su da tako kažem polovne preko 1000usd ako ih uopšte ima.Niko neće da ih proda.Inače poseduju doživotnu garanciju.
[ markofpi @ 09.12.2014. 23:01 ] @
Koji je po tebi trenutno best buy za lampu sa zoom-om dzepnih dimenzija i cenom od oko 30$?
[ Monac2012 @ 03.01.2015. 22:12 ] @
Pitanje jer mi je crko punjac koji ide u lampu nasao sam usb kabl koji ima isti dzek samo sto je na originalnom punjacu 4.2V 500mah a na adapteru sto sam naso na koji kacim usb je 5V 450mah pa me zanima jer smem da punim na ovome punjacu da ne ostetim lampu
Pozdrav
[ zorroz @ 13.04.2016. 13:11 ] @
Pozdrav svima... imam jedno pitanjce... Hteo bih da nabavim baterijsku lampu koja bi mi posluzila za dosvetljavanje mracnih scena na terenu. Pokusao sam sa nekom kineskom verzijom 25000w. Svetlo je vrlo jako sto je ok, ali je problem bio sto je svetlo koje baca isuvise hladno, detalji scene odu u plavo i sve postaje neupotrebljivo. Znaci, zahtevi bi bili: da daje toplije svetlo, da svetlosni snop nije previse uzak, po moguctvu da ima mogucnost zumiranja fokusa, po mogucstvu da ima vise rezima snage svetla. Budzet bi bio tu negde oko 50-60E. Ono sto sam uspeo da skontam cackajuci po netu jeste to da se led diode razlikuju i po toploti svetla koje emituju, u stepenima Kelvina. Da li imate neku sugestiju? preporuku? Sta da trazim? Na cega da obratim paznju?
[ bogdan.kecman @ 13.04.2016. 13:32 ] @
ne postoji za te pare to sto trazis
[ bogdan.kecman @ 13.04.2016. 13:34 ] @
jeftine led imaju jako mali CRI sto ce reci imaces rupe u svetlu (bojama) abitno koju boju svetla uzmes, dalje te "super high power" ledice u warm white verziji se ne stavljaju u bateriske lampe, mozes da kupis reflektore (i na baterije) sa warm white, mozes da ih kupis i sa ozbiljnim ledicama koje pokrivaju veci spektar svetla nego klasicne (mesaju se razne ledice u matricu) i sa sirokim uglom svetla ali ne za 60eur
[ ZAS011 @ 13.04.2016. 13:44 ] @
Heh , ima li Mercedes za dinar
[ zorroz @ 13.04.2016. 16:59 ] @
Ok, konkretno o ovome je rec... radim virtuelne panorame prostora u apsolutnom mraku. To izgleda otprilike ovako....

Radim uz pomoc stapa i kanapa... blic + kolegina no name lampa, verovatno kineska kopija za dosvetljavanje okoline (koja se zapravo pokazala fenomenalnom za ovaj posao) + Horoz 339L (za ovestljavanje dubokih hodnika). Rezulati su iznenadjujuce dobri. Horoz vuce na plavkasto/tirkizno ali to u prikazu dubokih hodnika deluje sasvim ok

Pokusao sam i sa ovom. Istina vrlo je jaka ali su rezultati bili bedni

... ode sve u ljubiljasto sto je nedopustivo...

A evo ovo je ta kolegina lampa koja se pokazala sasvim ok. Verovatno je kopija (nema vidljive oznake brenda ni na telu ni na kutiji), glava se pomera gore-dole za zoom, ima 2-3 moda snage svetla, ima i strobo, a sa donje strane se nalazi i kompas. Da li neko moze da prepozna o kom modelu je rec?

Na fotki se vidi da mu je mlaz svetla na zidu topao
Cini mi se da nije bas Mercedes ;-)
[ bogdan.kecman @ 13.04.2016. 17:46 ] @
ova zadnja slika je lampa koja je drasticno skuplja od 60EUR ima u verziji od 200 do 1000eur i u originalu ne koristi led nego zarulju

ona zuta ti radi posao zato sto ne koristi jednu high power led kao ove ostale vec brdo malih "obicnih" ledica (cela ta zuta nema vise od 400-600Lm a ove lampe imaju po 1000-1600 Lm) .. u jednoj high power ledici neces naci svetlo koje je prijatno za fotkanje.

ako hoces da uzmes jaku lampu, mozes da biras da uzmes original "nekineza", original "kineza" i kopije ... originali koriste valjane cree ledice, kopije koriste sta nadju ... original non kinez, najjeftiniji su ti (da valja) fenixi:
500-1000lm (za to sto ti radis verovatno slabo): https://www.fenixlighting.com/...shlights?filter_max-lumens=262
ili preko 1000lm (ovu ja imam npr): https://www.fenixlighting.com/...ical-edition-fenix-flashlight/ (eventualno mozda dodas https://www.fenixlighting.com/product/diffuser-tip-aod-s/ )

fenixi su zgodni ali u tvom >60eur opsegu nes naci nista sto ti zadovoljava potrebe

sa druge strane original kinezi su UltraFire. original UltraFire je odlicna lampa, nema veze sto je kineska, problem je sto postoji milion kopija ultraFire koji su kinesko smece koji nisu ni za sta ...

ja sam po preporuci kupovao od ovog lika: http://www.ebay.com/usr/etrade2global zato sto navodno on valja originale, na dosta mesta ga spominju kao dobar izvor originalnih kineskih ultrafire lampi ... ja imam nekoliko (1600, 2000 i 2200 Lm) a tebi bi verovatno ovako nesto mozda radilo posao:

http://www.ebay.com/itm/10000L...m3f59be1971:g:iMEAAOSwwE5WWYwx

http://www.ebay.com/itm/New-Tr...m41a248dc99:g:jLIAAOSwgyxWWDfw

i dalje ostaje problem boje - nijedna od tih lampi nije topla, nijedna nije namenjena za fotografiju, svaka pravi belo svetlo tako sto ima fosfor preko UV ledice dakle uvek vuce na tu stranu svetlo

za fotografiju (idalje vrlo loseg kvaliteta u odnosu na sprave koje imaju visok cri i mnoogo manje svetla nego ove lampe):

http://www.ebay.com/itm/600-LE...m1e9d615327:g:M~EAAOSwYGFU1B4D

bolje skupi kintu izmi nekoliko bliceva i resi problem, ne znam koju opremu koristis ali mozes da uzmes YN analogne bliceve za smesne pare a odlicnog su kvaliteta vezes nekoliko bliceva mozes izvedes sta oces u tim kasabama
[ bogdan.kecman @ 13.04.2016. 17:47 ] @
a inace to ljubicasto se da srediti u fotosopu :D
[ zorroz @ 13.04.2016. 18:14 ] @
@bogdan.kecman hvala za info. Istini za volju, koleginu lampu nisam na terenu otvarao i "zavirivao pod haubu", tako da je sasvim moguce to sto kazes... da zapravo i nije led nego sa zaruljom. Da li mozes da prepoznas o kom modelu je rec?

Inace, za to "dosvetljavanje prostora" nije mi bitno da lampa bude suvise jaka zato sto ce "spaliti" zidove ocas posla. Konkretno , za kombinaciju blic+kolegina lampa isao sam sa dugom expozicijom od 3sec (iso 200 naravno). Kada sam isto probao sa onom led kopijom morao sam da spustim ekspoziciju na 1 sec, zato sto je sa 3sec sve bilo spaljeno. Jednom recju velika zajebancija ali se na kraju isplatilo

I jos nesto, posto smo cini mi se iskristalisali zakljucak da mi led ne bi odgovarao, koje modele sa zaruljom bi mi preporucili, a da naravno rade posao ?
[ bogdan.kecman @ 13.04.2016. 19:05 ] @
ova velika sa znakom exit?
lici do jaja na jednu moju koju sam doneo iz usa, ne pise nista na njoj
kupio je tamo u nekom military shop-u, izgleda poptuno isto kao ta na
slici, idu unutra ono debele baterije, jedno 6 komada ako ne i vise,
kostala je jedno 350$ u usa ... na zalost kantirana je pre par godina
iscurele baterije unutra i sve se zapeklo ... a i preglomazna je da bi
bila korisna, tamo ih ljudi drze u kolima i koriste kao "motku" ako ih
neko napadne da se biju sa tim (opterecen narod sta ces, mada ko zna
verovatno imaju razlog) ...

sto ne pitas kolegu dal je led ili zarulja i koja je marka? ili ako ne
pise nigde, zna valjda gde je kupio?

inace ako ti to nisi video uzivo, nemoj da se uzdas u to da joj valja
svetlost gledajuci sliku posto obzirom na to koliko su ovom liku crveni
prsti ta slika je ozbiljno kolorno korektovana u fotosopu a kolicina
zelene ispod lampe tesko da govori u prilog tome da joj je svetlo nesto
specijalno "toplo" :(

inace pogledaj
http://www.ebay.com/itm/Hot-Sa...ba5e:m:m-B13MfI4YdpIDcRcNr0rnQ

imas i ovo :D
http://www.ebay.com/itm/20000L...m35fc8cd6e3:g:1AEAAOSwAuNW3nq1

to ti je veliki izbor velikih lampi, problem je tu svuda i uvek boja :(
... led je led jbg .. bolje ti je skupi pare uzmi 3 blica, analogna,
spojis sva tri ledja u trougao i montiras na stalak, na drugi stalak
aparat i skljocas 360 loptu, imas konzistentno svetlo (sto ne mozes sa
samo jednim blicem) imas 100CRI znaci sve boje su tu jer cak i najgori
kineski blic ima klasicnu lampu koja ima ful spektar i resis problem ...
mozes polovne bliceve analogne da nadjes za 20eur cak i kod nas .... ako
se iole razumes u elektroniku mozes da napravis hot shue izolator da
mozes da koristis i one bliceve od pre hrista za "bilo koji stari
aparat" (njih ne smes direkt na moderni dslr jer ce da izgori) tih
bliceva moz kupis 20 komada za 60eur ... spojis ih u "loptu" i tuces sve
istovremeno, ima da imas fotke ko niko bar sto se svetla tice :D ... led
svetlo i fotkanje - nema jeftina varijanta
[ bogdan.kecman @ 13.04.2016. 19:13 ] @
vidi ovaj: http://www.ebay.com/itm/YONGNU...m3d1743b9c2:g:lxkAAOSwiylXDPBN
uzmes 3 komada :D i resis problem
[ zorroz @ 13.04.2016. 19:19 ] @
Pogledaj molim te ovu panoramu... panorama sa zutim oreolima ... sa nje je cropovana ona fotka. Videces kako po zidovima baza zuto svetlo sa zutim oreolima... ok, moguce da ima i mrvicu zelenog
Za linkove ti hvala, pogledacu ih, a ono nosenje neke robusnije opreme ne dolazi u obzir zato sto dosta ima i ovoga, tako da mi je trenutni setup "puna kapa" :-)

[ bogdan.kecman @ 13.04.2016. 19:39 ] @
nemam pojma koja je to lampa, meni po toj fotki gde je drzi upereno na dole lici po senkama da je u pitanju klasicna zarulja a i po velicini same lampe bi rekao da je zarulja jer ta "cevka" koju drzi u ruci pasuje za D baterije, najdeblje baterije koje se danas guraju u lampe su 26650 debele baterije precnika 25mm (drzalja je ~30mm kod ovih debljih led lampi u koje idu te debele 26650 baterije) .. ta lampa (osim ako taj covek nema bas male ruke) deluje da u nju idu D baterije obicne 1.5V ...

elem evo zakacicu ti par fotki sad sam ti skljocno (telefonom ali dovoljno da vidis boje mrzi me sad da vadim dslr dete malopre zaspalo ako ga probudim zena ce me rokne) sa 3 original kineza (ultrafire) .. zid iza je beo slika je akril ..

sve fotkano u mrklom mraku, jedini izvor svetla je lampa + ekran telefona koji fotka

veca lampa:

srednja lampa:

malecna lampa:

povuci full size fotke ne vide se boje na thumbovima od 150px
[ zorroz @ 13.04.2016. 19:57 ] @
Ova "srednja" ima najlosije ivice sa ostrim prelazima. Cini mi se da ova "debela" ima tek mrvicu magente oko rama slike. Mozda je ona jos i naj upotrebljivija. Koji je tacno model u pitanju?
[ bogdan.kecman @ 13.04.2016. 20:23 ] @
debela je "UF 2200Lumen CREE XM-L T6 LED Flashlight Focus light Torch+26650+Charger+Holster"
iliti UltraFire W878 nacices brdo YT videa sa njom pa mozes da cujes sta ljudi kazu i koliko su zadovoljni

mala je UltraFire XML-T6 stim da postoji jedno 10 verzija sa istim imenom :( ova moja je verzija od 1600lm
http://alexnld.com/product/ult...modes-zoomable-led-flashlight/

srednja je POLICE 38000W kineska kopija naravno, dobio sam na poklon nemam pojma gde je kupljena i koja je specifikacija ali je cca 1000Lm po mojoj slobodnoj proceni

fenix ti nisam slikao ni fotku ni lampu svetlo je isto, lampa jeste kvalitetnija ali je 1000Lm samo i u jakni mi je a to zahteva ustajanje, vadjenje lovacke ogromne jakne iz ormara...

ivice imaju veze sa tim u kom "zoom" polozaju je lampa, obzirom da bi ih ti koristio u "najsirem" 99% vremena to ti ne pravi neku razliku ...

[ scoolptor @ 14.04.2016. 09:53 ] @
Citat:
UF 2200Lumen CREE XM-L T6 LED Flashlight Focus light Torch

Kako se Kinezi sopaju sa lumenima i vatima. 2200 lumena jedva mogu da daju tri ovakve baterijske lampe.
Jedan LED emiter koji koriste Kinezi u vrh kape moze da da 1000lm/10W i to dok je hladan. Ako se u obzir uzmu i gubici u optici, izlaz drasticno opada.

Elem, meni danas stize ThruNite TN12 2016 cool white

Ova lampa se prodaje i u neutral white verziji.
[ bogdan.kecman @ 14.04.2016. 10:53 ] @
Citat:
scoolptor: Kako se Kinezi sopaju sa lumenima i vatima.

ako su samo kinezi :D

pazi fenix su ameri, made in usa i sve te perverzije, ova 2200lm kineska je min 2x jaca od od 1000lm fenixa ako nije i 3x jaca tako da, ova 1600lm kineska je osetno jaca od 1000lm fenixa, sad dal je 1.6x jaca ili 1.4x jaca ne mogu da procenim al.. tako da koji god koeficijent lazu, lazu svi proizvodjaci tih lampi poprilicno isto ... sto se optike tice tu je najveca razlika, pogledaj tri slike, 2 original kineza i 1 kopija kinez, 2 original kineza imaju kvalitetno stakleno socivo, kopija ima socivo mnogo losijeg kvaliteta, doduse i ovo je stakleno ... vidjao sam kopije ultrafire-a koji imaju plasticna sociva, to tek nije ni za sta i naravno jedno 70% manje svetla iz same ledice i ..
[ zorroz @ 14.04.2016. 12:00 ] @
@scoolptor I ja sam bas gledao tu lampu ali u neutral white verziji ThruNite TN12(2016) Neutral White. Da li bi ta lampa mozda bila izbor za mene? Uklapa se u cenu, znatno toplija od cool white varijanti, ima vise rezima rada... prakticno ima sve osim zoom opcije
[ bogdan.kecman @ 14.04.2016. 13:52 ] @
ThruNite TN12 ima gore staklo od sve tri sa moje slike i ima mnooogo manje svetla one najmanje svetle sa moje slike...

neutral white se slika vrlo sivo sa aparatom, to je ista ta high power low cri ledica kao i u ostalim lampama
[ scoolptor @ 14.04.2016. 18:25 ] @
Citat:
ThruNite TN12 ima gore staklo od sve tri sa moje slike i ima mnooogo manje svetla one najmanje svetle sa moje slike...

Hoces da kazes da TN12 nema mogucnost fokusiranja svetla a Ultrafire ima, pa zato prividno daje manje svetla?

Ja mislim da je ThruNite pojam za Ultrafire, sto se tice dizajna, kvaliteta izrade i kvaliteta komponeti.
[ bogdan.kecman @ 14.04.2016. 19:04 ] @
nema sta prividno ili ne, daje znacajno manje svetla od 1600Lm UF lampe
( i manje svetla od one police lampe koja nemam ideju koliko bi trebalo
da daje po "spec-u" a po mojoj proceni daje jedno 1000 ) kako god da
namestis zoom na UF lampi.

sto se "delova" tice, nema tu neko veliko m00do, imas LED, original UF
lampe koriste original CREE ledice, kvalitetnije od toga ne postoji,
istu tu ledicu bi trebalo da koristi i TN12 samo TN12 koristi slabiju
ledicu od ove u 1600Lm UF lampi (ako je ova moja polica 1000Lm onda je
TN12 750Lm ledica ali ne mogu da kazem 100% nisam otvarao ni jednu ni
drugu, znam da ova police kopija 100% ne koristi CREE ledicu!! , samo
sam uzeo da probam jer je isto americki brend a jeftinija je od falkona
pa sam mislio da uzmem nju a ne falkona) imas unutra drajver koji je 2
feta, jedan uber jednostavan cip (on daje onih 5 tipova svetla, sos,
razlicite strobove i slicno) i bateriju. bateriju ako uzmes losu trajace
ti kratko, drajver je toliko jednostavan da za "najjace setovanje" nema
sta to i najgori kinez radi ok, za ostala setovanja razlika jeste
ogromna izmedju razlicitih lampi, recimo kineske kopije oce da "piste",
oce da im "aprijatno treperi" svetlo na ovim manjim intenzitetima i
slicno, original UF radi ok tu ne cvili, ne treperi ... e sad,
mogucnisti jesu drugacije, nisam probao TN12, nije mi bilo interesantno,
ali npr UF strob je "obican" strob, sluzi da manje trosis bateriju a da
dojavis nekome gde si na primer .. na fenixu je "tactical strobe" to je
strob koji je mnoooogo brzi od onog na UF-u (zahteva bolji fet zato UF
to radi sporije) i koji ima neke efekte ako ides u borbu nesto da zbunis
neprijatelja da ne zna odakle dolazis i neke fore, ne razumem to tacno
al ne idem da ratujem sa lampom pa mi nije znacajno ... kontam da TN12
isto ima "pametnije" te opcije od UF-a al nesto im ja ne vidim korist :D
...

dakle
- led, izvor svetla, bolje od UF original ne postoji, fenix, tn,
police, maglite i ostali originali za debele pare mogu samo istu tu
ledicu da stave, bolja ne postoji
- baterija, hm, nisam spominjao da kupujes kineske baterije, pricao sam
vec da sam merio kineske 5000mAh baterije da nemaju ni 750mAh u sebi :(
- socivo, sve original UF imaju extra kvalitetno stakleno socivo
- kuciste, sve original UF imaju extra kvalitetno izdradjeno kuciste od
eloksiranog alumijuma vrlo kvalitetno obradjeno, sa vrlo kvalitetnim
gumenim delovima
- drajver, nije toliko dobar ni na original UF lampama kao kod usa
ekipe ali da li ti znaci da ti je strobe brzi, da ti "pamti poziciju" i
slicno (doduse ove UF se daju prepraviti za to pamcenje pozicije ako ti
je to problem, ja sam moju prepravio)

na zalost ima pun krivi kineskih kopija i UF-a (, i police i tn i fenix
i .... ) i oni imaju od loseg stakla do lose plastike sociva ... takodje
gumeni delovi "strule" za mesec dana, aluminijum je uzasno lose
obradjen, nisu vodopropusne, drajveri zuje i piste, trepere na srednjem
i niskom nivou svetla .. onako bas bas bas uzas ... a kostaju isto
koliko i original UF lampe !!!

inace
PD35
koju sam preporucio (koju imam od fenixa) je pojam za TN12 :D ... a evo
sad gledam TN12 koristi CREE XML2 a PD35 koristi CREE XPLV5, moja malena
UF koristi CREE XMLT6

takodje zdrakni: https://youtu.be/ko25nYDAJvg

verovatno si imao iskustva sa fake lampama
[ bogdan.kecman @ 14.04.2016. 19:54 ] @
nego da se vratimo na osvetljavanje pecina i podruma ... pored varijante sa par bliceva, koja jeste mozda malo skuplja, ali je idealna, moze da se naruci lepo nekoliko komada XLamp XHP50 dioda, ima verzija warm white 2600 – 3700K ... te ledice niko ne stavlja u lampe ali su odlicne ovako ima svaka oko 2500Lm, zalepis ih na parce aluminijuma koje ces da hladis i to je to .. kupis neki constant current drive da ih vozis 19W drajver ti treba (12V 1.5A guras u ledicu ili 3A na 6V) i to je to ... to su HIGH CRI ledice, od led svetla generalno najbolje sto tebi radi posao!! .. u lampe (sve ove o kojima pricamo, ultrafire, fenix, thrunite ..) se guraju XLamp XM-L diode zato sto one daju mnogo vise svetla po watu potrosene energije ali imaju CRI oko 80 sto znaci da ti fali 20% boja, abitno da li si uzeo zutu ili plavobelu isto ti se vata, 20% boja ti fali i slike budu ko d00pe ... dok sa XLamp XHP50 imas mnogo vise boja ... obrati samo paznju XHP50 ima raspon CRI-a treba da uzmes model koji zelis ... na primer: XHP50A-00-0000-0D0UG230H

obrati paznju da sto je "toplija" boja (tj zuca, posto su to u stvari hladnije temperature) to je manji cri i manja efikasnost (za istu kolicinu struje dobijes manje svetla) ..tako da recimo ova ledica na najbeljoj varijanti ima 2500Lm dok joj najzuca varijanta 3000L sa CRI70 (uzas) ima max 970Lm !!! dok sa CRI90 gura ispod 800!

XHP50A-00-0000-0D0UG230H http://www.digikey.com/product...words=XHP50A-00-0000-0D0UG230H
je:
CRI90
3000K
780Lm (ako je pustis da se zagreje) inace ako mozes da je drzis na 25C (dobro hladjenje) 894Lm
[ scoolptor @ 14.04.2016. 19:55 ] @
Nemam iskustava sa fake lampama, niti sa originalnim UltraFire lampama.
Verujem da su originalne UF lampe dobre, ali ja ne mogu da predjem preko preterano laznog reklamiranja. 1600 lumena?
Ako tako reklamiraju svoj proizvod, onda nisu ozbiljni.

Ponovicu: Jedan LED emiter koji koriste Kinezi u vrh kape moze da da 1000lm/10W.
Ako hoces vise, moras da koristis LED array u jednom kucistu, kao sto je CREE MT-G2, ali ta cuda gutaju 18-25W za izlaz od 2000lm.

Tvoja UF 1600lm lampa koristi emiter koji daje 692 lumena na 2000mA @ 25C (Vf = 3,18V), datasheet
Da koristi i maksimalnih dozvoljenih 3000mA izlaz je veci za 325%/245%=1,33 puta nego na 2000mA. Znaci imamo 692lm * 1,33 = 920lm. (Vf = 3,33V)
Cim se ugreje na 75C - za par sekundi, izlaz opada na 90%.
Neka je efikasnost optike 95%. Izlaz je 787 lm.

Kako UltraFire od ovoga pravi 1600lumea, to samo oni znaju.

Izmeri struju koju vuce direct drive te lampe, i pretpostavi da nema gubitaka, pa ces videti da LED ne radi ni na 80% maksimalnih mogucnosti.

Stariji Fenix PD35 su koristili CREE XM-L2 U2 isto kao ThruNite TN12 2016. I sa novim emiterom ove lampe su u istoj klasi, i predstavljaju flaghship 1 x 18650
modele ovih firmi. U istoj klasi je i Nitecore P12.

CREE za nove emitere u dokumentaciji definise izlaz @ 85C, a ne @ 25C kao pre.
XM-L2 U2 daje 728lm na 2000mA @ 85C.
Na 75C odgovarajuci izlaz je 103% onog na 85C.
Na 3000mA XM-L2 U2 daje 327%/242%=1,35 vise svetla nego na 2000mA.
Neka je efikasnost optike 95%. Znaci izlaz je 962lm. Blizu reklamiranom izlazu.

XP-L V5 daje 460lm na 1050mA @ 85C.
Na 75C odgovarajuci izlaz je 103% onog na 85C.
Na 3000mA XM-L2 U2 daje 235%/100%=2,35 vise svetla nego na 1050mA (Vf = 3,33V)
Neka je efikasnost optike 95%. Izlaz je 1057lm. Oko 10% bolje nego XM-L2 U2.
[ bogdan.kecman @ 14.04.2016. 20:21 ] @
slikacu ti za koji dan kako PD35 smesno svetli u poredjenju sa UltraFire :D

"Kako UltraFire od ovoga pravi 1600lumea, to samo oni znaju."

pa lako, butnu luxmetar ispred i izmere :D, time sto imaju fokus dobiju vece merenje, inace sisa 3A samo tako

PD35 u poredjenju sa ovim UF lampama, kada se iste navrte da imaju "isti krug" kao PD35 svetle vise nego duplo jace .. na zalost umro mi luxmetar (pokusavao sam da ga "iskalibrisem" :D ) a ovo prirucno sto sam koristio sa tabletom ne radi za vece vrednosti
[ zorroz @ 14.04.2016. 20:44 ] @
@bogdan.kecman gde ili kod koga bih to mogao da nabudzim? Ja nemam pojma sa svom tom elektronikom. Moze na pm? Koliko bi me otprilike izasla ta varijanta?
[ bogdan.kecman @ 14.04.2016. 20:52 ] @
to moras da vidis sa ljudima koji to rade za novac, verovatno ce ti se
javiti neko na forumu ali savetujem da otvoris posebnu temu samo za to
posto retko ko zalazi u ove teme sa mnogo strana
[ scoolptor @ 14.04.2016. 21:03 ] @
Sta kazete na ovo?
[ bogdan.kecman @ 14.04.2016. 21:13 ] @
e! skroz sam zaboravio da comet drzi boga oca od dobrog osvetljenja!! :D
...
bojim se samo da mu treba par komada ovih i da mu je veliko plakao je da
vec nosi puno opreme :D

LMH2 bese ima i verzija sa 95CRI
[ zorroz @ 15.04.2016. 17:42 ] @
Evo jos fotki famozne lampe... izgleda da je ipak ledica! Kolika otprilike moze biti cena ovakve nove lampe?

[ bogdan.kecman @ 15.04.2016. 18:05 ] @
interesantan budz, tolika lampa a staje samo jedna baterija ?!

koliko vredi, kako kome, meni nista, prevelika je, tebi mozda vredi 5000eur jer ce ti zavrsi posao ... koliko kosta, ne verujem da je preko 20$ na bleju (iliti znaci 4000din u srbistanu) ako nadjes ko je prodaje, ja nisam vidjao takve nikad na bleju/aliju i slicnim mestima... mozes da se prosetas po kineskim radnjama mozda naletis ima tamo svacega cega nema na bleju

[ zorroz @ 15.04.2016. 18:36 ] @
Evo nesto sam "napipao" zahvaljujuci natpisu na kutiji... Lampa ... mislim da je to ta, ali bez ikakvih detalja. Posto je u pitanju No name, lako moze da se desi da nakon isporuke ustanovim da je u tom primerku nabudzen cool-white led... zar ne?...
[ scoolptor @ 20.04.2016. 07:18 ] @
Ako je neko sumnjao da TN12 2016 ima slab izlaz, neka pogleda moj test
[ Predrag Supurovic @ 20.04.2016. 10:03 ] @
A za šta vam trebaju tako jake lampe?
Ja sam to uvek gledao kao sisače baterija koji su samim tim slabo korisni.
[ scoolptor @ 20.04.2016. 10:12 ] @
Postoji 5 modova rada + 12 Hz SOS strobe.

-Turbo (1050lm/95min)
-Strobe (800lm/3.8hrs)
-High (370lm/4.2hrs)
-Medium (145lm/11.8hrs)
-Low (11lm/5.5days)
-Firefly (0.4lm/74days)

Koristis mod koji ti trenutno treba.

Kod najslabijeg, 'svitac' moda, punjivi li-ion 18650 baterijski ulozak od 3400mAh traje 74 dana.
Kod najjaceg 'turbo' moda, traje 90 minuta.