[ savicbn59 @ 24.08.2013. 21:08 ] @
Da li se na neki način kod IF funkcije, može kao kriterijum postaviti prazno polje ili opseg polja?
Primer: =IF(B2="blanks";1;0) ili =IF(B2:B5="student";1;0)
[ 3okc @ 25.08.2013. 14:51 ] @
Pojedinačne ćelije se različito tretiraju od opsega sa >1 ćelije - to je ono kada u napomeni stoji da je potrebno formulu uneti sa CTRL+SHIFT+ENTER, tzv Matrični unos.

Obično znamo da li imamo da pišemo formulu za ćeliju ili za opseg; ali, ako postoji neizvesnost, dovoljno je formulu uneti kao da je za opseg jer je to univerzalnije.

Što se tiče slučaja kada proveramo da li je ćelija prazna, možemo da ispitamo da li joj je sadržaj jednak sa 'spojenim navodnicima' - što je način kako se obeležava prazan string. Ili, upotrebimo namensku f-ju ISBLANK().

Ni za jedan od dva slučaja, koje navodiš, nije potrebno IF. Unesi kao matričnu formulu:
Code:
=PRODUCT(N(rng="student"))

ili
Code:
=PRODUCT(N(rng=""))
=PRODUCT(N(ISBLANK(rng)))
[ savicbn59 @ 25.08.2013. 20:27 ] @
Hvala puno na pomoći. Prevideo sam da se mora koristiti Ctrl+Shift+Enter kod upotrebe osega. Sa druge strane hteo sam da proverim da li reč:blanks, nekako može zameniti duple navodnike (""), kao kriterijum i vidim da ne može. Ali kada primenim PRODUCT f-ju kao što si rekao, za rezultat dobijem samo nule, i tamo gde je ćelija prazna i gde nije prazna, dok upotrebom IF f-je dobijem ono što mi treba, Veliki pozdrav!!!
[ Jpeca @ 26.08.2013. 10:03 ] @
Ako baš insistiraš moguće je da definišeš ime blanks i da njemu pridružiš prazan string pa da to po posle koristiš u formulama umesto duplih navodnika
1/ Startuješ Name Manager sa kartice Formulas
2/ Izabere New...
3/ U dijalogu New name
- uneseš naziv blanks (ili kako ti odgovara)
- u polje Refers to uneseš =""
[ savicbn59 @ 26.08.2013. 21:14 ] @
Hvala puno na odgovoru, višeme je zanimalo da li je to moguće nego što se time nešt odobija jer rezultata je isti,Veliki pozdrav!!!