[ CS10 @ 27.08.2013. 13:58 ] @
Nov tablet prestigio 5588c ne prepoznaje svoju internu flash memoriju iako je ima 8GB, apsolutno kao da je nema. Ne može se na njega nista prebaciti niti nista preuzeti sa google play storea, jednom rijecju tablet je kao takav van funkcije. I jos jedna stvar; ne moze se iskljuciti tj. izgasiti normalnim putem. Ide animacija za iskljucivanje i tako dok se ne istrosi baterija cijeli dan.

Uređaj je je pod garancijom i ici ce na servis ali me zanima kakva je to vrsta greske i kako se može popraviti???
[ Binary Mind @ 27.08.2013. 19:25 ] @
Popraviti se moze naravno. Verovatno ce zameniti celu maticnu plocu posto je interna storage memorija, koja je verovatno problematicna, zalemljena za maticnu. Mozda ce ti, sa obzirom da je tablet u garanciji, dati isti nov uredjaj.
[ hotchimney @ 20.12.2013. 10:00 ] @
Da li factory update briše internu flash memoriju ili je ostavlja sa zatečenim sadržajem?
[ Binary Mind @ 20.12.2013. 22:20 ] @
Možda si mislio na factory data reset. Da factory data reset briše sve podatke sa interne memorije i pri tom se instalira fabrički "stock" ROM pod uslovom da nije modifikovan. Ako je kojim slučajem android uređaj bio rootvan, a stock ROM modifikovan brisanjem nekih aplikacija i slično, vraćanje u fabričko stanje se može odraditi flešovanjem adekvatne verzije stock ROM-a sa eksterne SD kartice.
[ hotchimney @ 21.12.2013. 01:35 ] @
Nisam mislio na "factory data reset" već na flešovanje sa eksterne SD kartice. Za očekivati je da se fleš memorija briše, ali "ko pita ne skita".

E sad, šta znači "android uređaj bio rootvan"?

Po tome što si napisao sledi da je "stock" ROM moguće brisati (ili bar delove). To je izgleda greška OS-a?

Onda imam još pitanja.
Ako je deo "stock" ROM-a obrisan da li je moguće pristupiti podacima na flash memoriji. Bilo kroz android ili spolja na primer preko USB-a ili na neki trećii način?

Hvala unapred.
[ Binary Mind @ 21.12.2013. 18:45 ] @
Delove stock ili fabričkog ROM-a, to jest softver za koji se proceni da je iz nekog razloga nepotreban (postoji bolja alternativa ili je neka fabrička aplikacija stvarno nepotrebna i uludo troši resurse) koji ide uz ROM je moguće deinstalirati uz pomoć aplikacija za deinstaliranje sistemskih aplikacija (Tu funkcionalnost ima na primer Titanium Backup ali postoji brdo takvih aplikacija koje mogu da deinstaliraju sistemski softver pod uslovom da je android uređaj rootovan.), kad je android uređaj rootovan. Kad imaš root access moguće je ROM modifikovati na razne načine, ali kad se android uređaj rootuje gubi se garancija na isti. Vrlo je teško vratiti rootovan uređaj u fabričko stanje jer uvek ostaju repovi koji ukazuju da je uređaj bio rootvan. Kad dodje do problema i kad takav uređaj treba da se šalje na servis uvek postoji mogućnost da se garancija ne prizna.

Kada se radi flešovanje ROM-a sa eksterne micro SD kartice svi podaci koji su na internoj SD kartici se brišu. Zato ono što želiš da sačuvas bekapuješ na razne dostupne načine (sinhronizavanje email kontakata na gmail, auto bekapovanje slika i video klipova na Google+ nalog, bekapovanje statusa (sejvovanih igrica na primer) i podešavanja aplikacija uz pomoć nekog programa poput Titanium Backup itd.)