[ Milosh Milosavljevic1 @ 31.08.2013. 18:55 ] @
[ Milosh Milosavljevic1 @ 31.08.2013. 18:55 ] @
[ Nedeljko @ 31.08.2013. 22:02 ] @
4a)
![]() ![]() ![]() ![]() Odatle sledi da je ![]() Smenom ![]() ![]() ![]() Dakle, polazni integral je jednak ![]() 4b) Simetrična realna matrica ima dijagonalizaciju preko ortogonalne matrice. Stoga se u integralu može uvesti linearna ortogonalna smena, kojoj je jakobijan jednak 1, pa se sve svodi na prethodni zadatak. Rešenje je ![]() ![]() 5a) Determinanta je neprekidna funkcija. Skup svih tačaka koje se nekom neprekidnom funkcijom slikaju u npr. realne brojeve različite od nule je otvoren skup. 5b) Treba ti promena determinante kada se jedna komponenta malo menja. Dodaj h jednoj komponenti jedinične matrice, pa izračunaj determinantu, pa od toga oduzmi determinantu jedinične matrice, pa razliku podeli sa h i na kraju pusti da h teži nuli. Imaš dva slučaja - kada je ta komponenta na dijagonali i kada je van nje. Rezultat je da je diferencijal u jediničnoj matrici upravo jedinična matrica. 5v) Nemam pojma šta im je ono V, kolona matrica ili kvadratna matrica. U svakom slučaju, postupak je sličan kao malopre i dobićeš da je diferencijal matrica kofaktora bez transponovanja. 5g) Stepeni iste matrice A komutiraju. Ostatak je sličan kao dokaz za klasičnu realnu eksponencijalnu funkciju u realnoj analizi, samo se ovde radi sa matričnim normama. 5d) Determinanta sličnih matrica je ista. Ako su A i B slične matrice onda su to i e^A i e^B. Dokaži to najpre za delimične sume, a potom pređi na limes. Na kraju pređi na Žordanovu kanonsku formu. Nije bitno šta je e na Žordanov blok, šta je determinanta, a za to je dovoljno da odrediš determinantu. Drugo rešenje je da dokažeš da se sve komponente matrice mogu mrdnuti jako malo, a da se dobiju različiti elementi transcedentne baze, kada neće biti višestrukih sopstvenih vrednosti, pa će matrica biti slična dijagonalnoj. Taj slučaj je lagan, a pošto je leva strana jednaka desnoj na svuda gistom skupu, a obe strane su neprekidne funkcije, one će se poklapati u celini. [ Milosh Milosavljevic1 @ 01.09.2013. 03:57 ] @
Nedeljko, mislim da imas sitnu gresku u cetvrtom zadatku, ovaj integral je samo koren iz pi, a ne 2 korena iz pi. To si preneo i na deo pod b). Ja sam uspeo da uradim 4b) imitacijom dokaza Silvesterovog kriterijuma, okacicu moje resenje sutra, sad je isuvise mracno i mutna ispadne slika. Sto se tice petog, nismo ucili Zordanovu kanonsku formu, jel mozes da me uputis na neku literaturu?
[ Nedeljko @ 01.09.2013. 11:35 ] @
Citat: Milosh Milosavljevic1: Nedeljko, mislim da imas sitnu gresku u cetvrtom zadatku, ovaj integral je samo koren iz pi, a ne 2 korena iz pi. To si preneo i na deo pod b). Ja sam uspeo da uradim 4b) imitacijom dokaza Silvesterovog kriterijuma, okacicu moje resenje sutra, sad je isuvise mracno i mutna ispadne slika. Sto se tice petog, nismo ucili Zordanovu kanonsku formu, jel mozes da me uputis na neku literaturu? Da, u pravu si za integral. Žordanova kanonska forma treba da se uči iz linearne algebre. Ako polažeš analizu 2, to se valjda podrazumeva da je rađeno. Ako nije pogledaj http://en.wikipedia.org/wiki/Jordan_normal_form No, zadatak se može rešiti i bez toga. Neka je u preseku ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Za ![]() ![]() ![]() Za ![]() ![]() ![]() ![]() Nastavljajući postupak, dobijaš matricu B koja je u matričnoj normi bliska matrici A, a čije komponente ne zadovoljavaju nijedan algebarski zakon, tj. ne postoji nenula polinom sa ![]() Izabrani nenula polinom p sa racionalnim koeficijentima i k promenljivih predstavimo kao polinom po k-toj promenljivoj, čiji su koeficijenti polinomi po preostalim promenljivama. Jednostavno, za svako ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Neka je ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() No, svakako je ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Determinanta matrice je polinom po njenim komponentama, a komponente ove matrice su polinomi po komponentama matrice B. Zamislimo da smo na isti način formirali determinantu od kvadratne matrice C reda ![]() Dakle, matrica B ima samo jednostruke sopstvene vrednosti, pa je slična nekoj dijagonalnoj matrici D. No, u tom slučaju su matrice ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Obzirom da su determinanta i trag neprekidne funkcije, ![]() ![]() Drugi sabirak je 0, a prva dva se mogu izborom matrice B dovoljno bliske matrici A učiniti proizvoljno malim, pa jednakost važi u opštem slučaju. [ Milosh Milosavljevic1 @ 01.09.2013. 13:48 ] @
Imao sam i polozio linearnu algebru. Nismo to radili, iako sam sad video da se pominje u udzbeniku koji je bio za taj kurs. Medjutim profesor je to izbacio, presao je negde oko 2/3 udzbenika i to je sve sto je zahtevao. Ja sam bio lenj da samoinicijativno naucim tu 1/3 i sad mi se to vraca. Sto kazu ko ne plati na mostu, plati na cupriji.
Sad cu da pogledam ovo resenje bez Zordana. Hvala! :) [ Milosh Milosavljevic1 @ 02.09.2013. 12:52 ] @
[ Nedeljko @ 02.09.2013. 16:34 ] @
1a) Poredak integracije možeš da menjaš po Fubinijevoj teoremi, odakle ćeš dobiti da je
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ovaj integral se računa smenom ![]() ![]() Obzirom da je domen otvoren skup i postoje parcijalni izvodi na celom domenu i neprekidni su na njemu, funkcija je neprekidno diferencijabilna. 1b) U ma kojoj tački domena je funkcija integral pozitivne podintegralne funkcije na domenu pozitivne mere, pa je veća od nule. Neprekidna slika povezanog domena je povezan skup. Stavljajući da su ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Napisaću ti ostalo kasnije. [ Milosh Milosavljevic1 @ 02.09.2013. 22:24 ] @
Ne vazi ti jedna od nejednakosti u poslednjem redu. Ali razumeo sam ideju :)
[ Nedeljko @ 03.09.2013. 11:40 ] @
[ Nedeljko @ 03.09.2013. 13:55 ] @
3a)
Ako bi jakobijan u nekoj tački ![]() ![]() ![]() ![]() 3b) Za ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3v) Svaka bijekcija ima inverzno preslikavanje, a njegova diferencijabilnost i neprekidnost izvoda slede iz teoreme o izvodu inverzne funkcije. Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|