[ sinip @ 01.09.2013. 20:09 ] @
Izvinjavam se ako je već bilo, ako može kratka informacija koju od ove tri visoke škole izabrati, kad je u pitanju IT sektor. Dakle:

- ITS (Visoka škola za informacione tehnologije, računarski dizajn i savremeno poslovanje) - www.its.edu.rs
- ICT (Visoka ICT škola) - www.ict.edu.rs
- VIŠER (Visoka škola elektrotehnike i računarstva strukovnih studija) - www.viser.edu.rs

U pitanju je samofinansiranje. Ako je neko imao pozitivna/negativna iskustva, priznavanje diploma u inostranstu itd. isl.
[ cape011 @ 01.09.2013. 20:41 ] @
Sto ne razmislis i o FIT - Fakultet informacionih tehnologija, Metropolitan univerzitet ?


Imaju i program koji traje 3 godine, pa ako bdes hteo mozes da ides i na cetvrtu pa da imas diplomu fakulteta.

Program od tri godine ima i Racunarski fakultet, ali ne mozes posle da nastavis na cetvrtu.
Ali mislim da je najbolje da uporedis planove i programe svih fakulteta/visis skola pa da vidis ko nudi najbolje. Tj sta ces konkretno da ucis , ko ima najmanje nepotrebnih stvari .

[ sinip @ 01.09.2013. 21:49 ] @
Koliko vidim i ICT i ITS takođe imaju trogodišnje programe a pregledao sam i ICT, ITS i FIT-ove programe, koliko ima da se vidi na sajtu. Osim što ITS ima daleko najbolji sajt sa najviše informacija, što se tiče Web programiranja ovako "na papiru" ICT ima po meni bolji program http://upis.ict.edu.rs/internet_tehnologije/it_nastavni_plan i http://www.its.edu.rs/ITS-Plan...fil-Internet-programiranje_943 dok je sajt Višera "malko" zastario a gledam im programe i ne vidim ništa slično kao na ITS-u i ICT-u.
I koliko piše, na ICT-u nema više slobodnih mjesta a na ITS-u je samo jedno, za IT oblast, mada možda upišu i "preko plana" pogotovo kad se "kešira" čitava godina odjednom?
[ ser_nicky @ 02.09.2013. 07:22 ] @
Pozdrav,

ja mogu da ti prenesem iskustva sa VIŠER-a (program Nove računarske tehnologije), s obzirom da sam upravo završio 1.godinu:)
Prvo, ne obraćaj mnogo pažnje na izgled sajta, bitnije je ono što dobiješ "na licu mesta" za pare koje daješ. Kad smo već kod para, ništa ne brini oko upisa, kad se pojaviš sa "živom lovom" svako će da te ubaci na spisak, makar ga i proširivali:)...
Sledeća bitna stvar u formalnom smislu je predlog izmene Zakona o obrazovanju, čiji je nacrt već pripremljen i koja predviđa zvanje "strukovnog mastera", odnosno nakon završenog trogodišnjeg školovanja u strukovnoj školi više nećeš morati da ideš na neki faks da bi stekao zvanje mastera, već se uvodi zvanje "strukovni master", što znači da na višoj školi možeš da nastaviš školovanje i stekneš pomenuto zvanje.

VIŠER - Program je jako dobar i raznovrstan, u prvoj godini polaziš bukvalno od osnova (arhitektura računara, osnovi informacionih tehnologija, Adobe CS paket, malo matematike...), a zatim se znanje produbljuje iz specifičnih oblasti. Dobra stvar je što su svi predmeti izborni, dakle ukoliko već imaš određeno znanje iz nekih oblasti možeš zaobići te oblasti (ukoliko želiš) i posvetiti se proširivanju znanja iz drugih oblasti. Nastavno osoblje je jako dobro i, što je još važnije, uvek spremno da pomogne. To su u najkraćem moji utisci o VIŠER-u, ako te još nešto konkretno zanima slobodno pitaj.
[ markoM98 @ 17.04.2017. 19:29 ] @
Da li mi neko moze preneti svoje iskustvo za VIŠER-Nove računarske tehnologije (ucenje ,da li je potrebno uciti samostalno pored onog redovnog,steceno znanje,primenljivost tog znanja,isplativost upisivanja ,mogucnost zaposlenja...).Zavrsavam ETŠ Informacione tehnologije smer pa razmišljam da li da upisem ETF ili Višu.Verovatno necu uspeti ETF jer je mata tamo bas teska pa sve vise i vise razmišljam o visoj .Hvala :D


[ Aleksandar Đokić @ 17.04.2017. 22:41 ] @
Ako te IT zanima onda to nije ucenje, nego nesto sto ces raditi sledecih X godina.

Takodje, moje iskustvo sa VTŠ je da mozes poloziti ispite i sa ucenjem, i bez - pa je na tebi. Ali ako hoces, onda mozes da naucis dosta.
[ markoM98 @ 18.04.2017. 13:33 ] @
E to mi je bitno da moze da se nauci dosta....vec dosta znam o programiranju (ali ne dovoljno).Bitno mi je da mogu da prodjem predmete koji me ne interesuju bez muke, a da ono sto me interesuje naucim.Jesam li dobro razumeo ?
[ Zlatni_bg @ 18.04.2017. 18:13 ] @
A ako vec placas, sto ne zavrsis fakultet? FIR na Singidunumu?
[ mjanjic @ 24.04.2017. 17:01 ] @
Postavljač teme prvo treba da napiše šta ga najviše privlači (dizajn, programiranje-dekstop/web/mobilni..., modelovanje baza/podataka/procesa, administracija...)?

Drugo, ako su predmeti svedeni na nivo nekog kursa sa interneta, onda ti praktično polažeš gomilu ispita samo da bi stekao diplomu, čak ćeš neretko imati gomilu ispita koji će ti biti čisto maltretiranje.

Ali, ako je već tako, bolje ti je da ideš na neki (koliko je moguće) normalan fakultet, posebno ako plaćaš.
Međutim, tu je potrebno da se dobro informišeš, jer na mnogim fakultetima nemaš ni 10% asistenata i nastavnika od kojih možeš nešto zaista korisno naučiti.


Iz iskustva mogu da preporučim PMF u Novom Sadu, ali ne za one koji beže od matematike. FTN u Novom Sadu takođe obezbeđuje dobro i kvalitetno znanje.
Ali, generalno u Srbiji se ne može očekivati kvalitet ni blizu kao na prestižnim svetskim univerzitetima, jer kod nas nikad neće biti dostignut standard da ide 1 saradnik na 30 studenata, što je na IT smerovima apsolutni maksimum - sve preko toga niko normalan ne može da podnese i da ih nauči kako treba, jer to nije Sociologija ili Ekonomija.


Drugi pristup je, pošto ionako većina firmi preferira ljude koji imaju diplomu, ali se gleda realno znanje, odabrati fakultet ili visoku školu koji se lako završavaju, a sa strane učiti i sticati iskustvo koje se više ceni od diplome sa malo korisnog znanja.


Za inostranstvo priznavanje diplome je jedino važno ako se nastavlja obrazovanje, inače iskustvo mnogih je da ih nisu ni pitali koju diplomu imaju - jer svakako nećeš raditi u nekom njihovom javnom preduzeću ili državnoj upravi gde je diploma bitna.
[ RBW1 @ 24.04.2017. 17:54 ] @
Pa nece na ftn-u i to na racunarskim smerovima pobeci od matematike :)
[ since1986BC @ 28.04.2017. 21:23 ] @
Ako ce da bezi od matematike, bezace i od IT-a (onog pravog).

Moj savet: na privatne studije idi samo ako ti garantuju praksu i moguci posao nakon zavrsetka. Bez toga je bacanje para.
Verovatno i vremena.

Dakle bez toga...bolje da ti sastavimo listu online kurseva (coursera, edx, lynda...) pa da to sam obavis za mnogo manje para.
[ Zlatni_bg @ 30.04.2017. 01:44 ] @
Privatne studije mogu da pruze itekako dobro znanje ako si voljan da ga primis. Fora je sto vecina gleda da pije kafice i bleji sa devojcicama dok su predavanja u toku.
[ Antropos @ 02.05.2017. 14:51 ] @
Sve je privatno u Srbiji. Ako se pogleda odnos školarina na državnim institucijama i na privatnim, to je to.
[ sgtalexxx @ 07.05.2017. 20:30 ] @
Jesi li razmisljao o FKN-u,Univerzitet Dzon Nezbit?
[ mjanjic @ 08.05.2017. 04:02 ] @
Ako će da razmišlja u tom pravcu, onda mu je bolji Singidunum, tamo čak može da bira i kinski kao strani jezik ;)
[ filip3ff @ 05.06.2017. 02:01 ] @
Megatrend...mislim,razumeš
[ mjanjic @ 26.06.2017. 23:56 ] @


I posle nekog vremena...


[ Webstar1 @ 14.11.2017. 17:03 ] @
Sve zavisi šta želiš, manje više programi su tu negde, da ćeš morati sam se usavršavati to stoji, ako hoćeš da pališ odavde gledaj ko je priznat napolju i čiju diplomu možeš da isporistiš tamo gde želiš da ideš. Može ti se desiti da ti je diploma priznata u Austriji sa jednog faxa a sa drugog u Francuskoj pa zbog toga valja se dobro informisati. A ako hoćeš odmah da radiš vidi ITS Comtrade Technology Center.