[ pisac @ 20.09.2013. 09:02 ] @
Isplati li se koristiti ikakav SATA RAID na ploči, umesto softverskog Linux RAID-a?

Dakle, Ploča ASRock z77 pro4 ima nekakav integrisani RAID na SATA kontroleru na ploči. Nisam se ranije bavio hardverskim RAID-om na linuxu, pa rekoh da probam. Podesih BIOS(UEFI), konfigurisah kontroler, i probah to čudo, koristeći linux 3.2.29 i procesor i7-3770.

Probao sam i upoređivao RAID 0, 5, 10, sa 4 diska.

Prvo što me iznenadilo jeste da se sva administracija obavlja i dalje kroz mdadm, samo je RAID /dev/md126 a particija /dev/md126p1, što je za nijansu drugačije nego softverski raid na linuxu.

Drugo što me iznenadilo jeste da taj hardverski raid po brzini nema nikakve prednosti u odnosu na softverski, čak štaviše malo je i lošiji: Opterećenje procesora je isto ili za nijansu veće na hardverskom raidu (recimo raid5 rebuild opterećuje 3% na hardverskom a 2% na softverskom), a brzina upisa je ista ili za nijansu manja na hardverskom raidu (pri RAID5 čak i do 15-20%).

Pitanje... pa u stvari pretpostavljam da ovaj "hardverski" raid i nije baš hardverski već se obavlja kroz neki drajver za dotični kontroler u kernelu? Da li su moji rezultati testiranja realni, ili sam nešto negde propustio? I na kraju, postoji li (koji je) RAID kontroler/ploča/štagod koji je zaista bolje koristiti od linuxovog kernel/softverskog RAID-a, pošto ovo što sam ovde video isključivo govori u prilog softverskom RAID-u.
[ vladared @ 20.09.2013. 12:45 ] @
Odgovor na ovo pitanje je veoma jednostavno.
Da, tvoji testovi su u principu realni pokazatelji stanja. No da malo produbim ogovor:
1. Software raid je gotovo uvek bolje rešenje jer ne košta ništa
2. Kod hardware raida imamo single point of failure! - sam čip ili kartica (u zavisnosti o kakvom serveru pričamo) koji ako crkne, crknuo je i raid (odnosno hardovi su ne funkcionalni). Upravo zbog ovoga kod hardware raida specijalno se mora obratiti računa o "backup planovima" pogotovo o varijanti šbbkbb u koju obavezno moraš uvrstiti i neku rezervu koja čeka da rikne glavni server ako pričamo o produkciji (što još pride drastično povećava troškove).
3. Ako crkne hardware raid, u velikom broju slučajeva moraš pronaći odgovarajuću raid karticu, jer bi se u protivnom moglo dogoditi nepovratno gubljenje podataka. Npr. kod softare radida, ako crkne matična ploča, samo povadiš diskove, ubaciš u drugi računar i sve radi...
4. Brzina upisa jeste na strani hardware raida, ali sa novim rešenjima ta brzina je sve manje i manje presuđujuća, odnosno kako i sam primećuješ već su veoma blizu takod a kada pogledaš sve predhodno što sam naveo veoma ozbiljno se postavlja pitanje o "isplativosti" hw raida.
5. Ono što je bilo nekada velika prednost hw raida - hot swapping, sa novim generacijama sata diskova je rešeno tako da je sada ovo moguće i u software raidu.


No, to je moje skromno mišljenje....
[ vladared @ 20.09.2013. 12:50 ] @
E da,
još jedna sitnica, koju gledam sada gledajući tvoju ploču. Nisu svi hw raidovi pravi, tako da i pored toga što nešto piše ovo može više štete da nanese nego koristi (već nekoliko puta sam se susrećao sa kvazi raidovima, koji kada rikne raid OBAVEZNO riknu i HDDovi vezani na isti).
[ Stator @ 20.09.2013. 13:08 ] @
Tu je najveca razlika sto kod HW RAID-a imas writeback cache a kod kod SW RAID-a nemas cache.
[ sdurut @ 07.10.2013. 20:33 ] @
To sto imas na ploci je nesto sto se u Linux svetu zove fake RAID ili ti lazni RAID. RIAD funkcionalnost se ostvaruje na nivou drivera na OS-u. Lepa marketinska fora da se proda ploca ali od Raid-a tu nema ni R. Ako ti crkne ploca ili kontroler ode mast u propast. Isprobao sam ja nekoliko slicnih ploca sa PROMISE kontrolerom i od FAKE RAID-a treba bezati pogotova na Linuxu. Ako nemas pravu RIAD karticu nesto kao HP SmartArray koja ima WritBack cache i backup bateriju onda ce DMRaid da ti odradi posao.
[ BigFoot @ 09.11.2013. 15:09 ] @
Hardverski RAID je samo onda ako ga kreiraš i konfigurišeš iz BIOS-a. Sve ostalo, što radiš iz sistema, jeste softverski RAID.