[ radovic @ 18.12.2001. 14:15 ] @
Izasao je novi nacrt Zakona o Telekomunikacijama,
koji i nije toliko strasan kao sto se pricalo...


Pozdrav... :))
[ Gojko Vujovic @ 18.12.2001. 14:19 ] @
Može li se negde videti sadržaj istog?
[ torbica @ 19.12.2001. 08:58 ] @
Citat:
radovic:
Izasao je novi nacrt Zakona o Telekomunikacijama,
koji i nije toliko strasan kao sto se pricalo...


Pozdrav... :))

video ga i ja ali nisam smeo da pricam......bar jednu verziju
prebacili clan 33 u clan sto i kusur.... i izdvojili kao internet od monopola....
ali MONOPOL je i dalje UGRADJEN u zakon...
ni reci o wireless komunikacijama o VSAT-u itd..
[ Miloje Sekulic @ 02.04.2002. 01:31 ] @
Citat:
Gojko Vujovic:
Može li se negde videti sadržaj istog?


Citat sa msaotel-a:
"(zavrsen i dat na javnu raspravu). Ovim Zakonom uredjuje se obavljanje delatnosti u oblasti telekomunikacija u Republici Srbiji, na osnovu Saveznog zakona o telekomunikacijama i u skladu sa medjunarodnim pravnim standardima. Pripremljen je u saradnji sa Saveznim ministarstvom za telekomunikacije. Mozete ga download-ovati u PDF formatu."
http://www.msaotel.sr.gov.yu/pdf/PZOT.pdf

Miloje Sekulic
[ Ozbiljna @ 02.04.2002. 20:31 ] @
Za sve nas/vas je najvazniji clan 102 stav 2 kojim u kome se kaze da monopol ("ekskluzivno pravo") Telekoma Srbije ne obuhvata Internet usluge.

Mislim da je to veliki korak u odnosu na sve prethodne verzije.
[ torbica @ 03.04.2002. 03:42 ] @
i novi predlog je sra*je...nema sta da trazi monopol u zakonu... to je ugovor
Burazeri su prvo pokusali tvrdo sada daju soft verziju..... A svi znate kako se digla dzeva...
1. NEMA MONOPOLA U ZAKONU
2. SAVETI I KOJEKAKVA REGULATORNA TELA SE NE ODEDJUJU OD STRANE DRZAVE VEC SE BIRAJU IZ REDOVA PRIVREDE I NAUCNIH I OBRAZOVNIH INSTITUCIJA - nesto slicno izboru radne grupe za YU NIC
ko sto znate ovaj predlog zakona nema dodirnih tacaka sa evropskom regulativom.....
[ Miloje Sekulic @ 03.04.2002. 07:43 ] @
Mnogo toga ce biti jasnije sutra, kad svoje vidjenje ovog predloga daju provajderi.

ES ce imati ekipu izvestaca na skupu pa cete saznati iz prve ruke.

Jos samo da dodju pozvani predstavnici Vlade.

Onako usput, jako je zanimljivo da kada se ova verzija predloga pojavila, sa ugradjenim stavom protiv monopola, to nije objavljeno na sva zvona.
Sta je trulo u drzavi Danskoj?!

Miloje Sekulic
[ Ivan Dimkovic @ 03.04.2002. 10:55 ] @
Sta je trulo u Srbiji do Tokija ? :) Mnogo toga - mnogo...

Od tog ukidanja monopola na fixnu telefoniju nema nista do 2005 - izgleda to odgovara i Telekomu i Vladi... i tu je kraj price :(

[ torbica @ 03.04.2002. 14:06 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
Sta je trulo u Srbiji do Tokija ? :) Mnogo toga - mnogo...

Od tog ukidanja monopola na fixnu telefoniju nema nista do 2005 - izgleda to odgovara i Telekomu i Vladi... i tu je kraj price :(


mozda i ne zele, ali ne treba im dati da ga zacementiraju u zakon !!!!!!

[ Miloje Sekulic @ 06.04.2002. 10:56 ] @
Slobodan Markovic, osnivac i moderator diskusione liste www.internodium.org.yu dao je intervju za novi broj magazina za IT I Internet COM koji izlazi iz stampe u utorak 9. aprila.
U intervju Sloba se bavi odnosom prethodne vlasti prema razvoju IT i interneta i iznosi vise primera kriminalnih dela koja su u tom periodu pocinjena!
U delu razgovora gde ocenjuje odnos aktuelne vlasti prema razvoju ovog sektora najvise prostora posveceno je novom predlogu zakona o telekomunikacijama.
Taj deo teksta mozete premijerno da procitate na llisti:

Nase telekomunikacije regulisu zakoni od kojih su neki jos iz Titovog perioda. Ti paragrafi odavno ne regulisu veliki segment telekomunikacija, a Interneta tu nema ni u tragovima! A sada se pravi zakon o telekomunikacijama koji ce da bude jos gori od sadasnjeg...

- Kad smo vec kod tog zakona o telekomunikacijama od leta prosle godine su krenule neke rasprave i postoji predlog zakona koji nikako da dodje u skupstinsku proceduru...
Kada je Boris Tadic (potpredsednik Demokratske stranke, a danas predsednik UO JP PTT Srbije) postaljen na mesto saveznog Ministra za telekomunikacije, najavljivao je naravno kule i gradove. Savezno ministarstvo je od britanske vlade dobilo pomoc za izradu studije o trenutnom stanju i pravcima daljeg razvoja nasih telekomunikacija. Ta studija (iskopana i objavljena na Internodium forumu) predlozila je set mera koje moraju da se ugrade u zakon ako zelimo da nase telekomunikacije prosperiraju. Kad sam procitao taj dokument imao sam utisak da ce u predlog novog zakona da se ugradi vecina pozitivnih predloga, ali obavezno svi oni kljucni, koji ukljucuju i demonopolizaciju telekomunikacija, bez koje ceo dokument prakticno mozes da uzmes i bacis u djubre, zajedno sa lepim zeljama o brzom i kvalitetnom razvoju telekomunikacija.
Ispostavilo se ubrzo da je radna grupa za izradu predloga novog zakona sastavljana vecinom od ljudi koji upravo sede u UO Telekoma ili na drugi nacin imaju direktne interese da se monopol Telekoma ocuva.
Sada nam opet poturaju privremena resenja koja ce, po nasem starom obicaju, da postanu stalna. Takodje, jedna ugovorna obaveza (o davanju ekskluzivnog prava Telekomu na razvoj i pruzanje "svih sadasnjih i buducih telekomunikacionih usluga" do sredine 2005. godine) preti da se ozakoni, cime ce privatnim inicijativama za razvoj telekomunikacija biti zacementirane noge i bacene na dno reke da tamo tavore jos narednih nekoliko godina.

- Taj monopol koji Telekom ima na razvoj fiksne telefonije u Srbiji, to je nesto sto vuce rep jos od prethodne vlasti?
Ne samo iz vremena Slobodana Milosevica, nego jos i iz komunistickog perioda kada je PTT ustanovljen kao jedina drzavna firma za pruzanje i razvoj telekomunikacionih usluga.

- I po ugovoru o prodaji dela Telekoma, koji je potpisan sa grckim i italijanskim partnerima 1997. godine, oni imaju monopol na razvoj fiksne telefonije do 2005 godine?
Ne samo telefonije, nego svih sadasnjih i buducih telekomunikacionih usluga! Imaju ekskluzivno pravo na polaganje, vlasnistvo i eksploataciju svih kablova, sve optike, svega od cega zavisi razvoj Interneta, konkretno.

- To je balast koji je nova vlast nasledila. Vruc krompir.
Znas sta, diskutabilno je koliko je on zaptavo vruc! Da li taj krompir topliji od isporucivanja Milosevica Hagu? Da li je topliji od "eutanazije" bolesnih banaka? Da li je topliji od reformi poreskog sistema? Ne mogu tako lako da prihvatim opravdanje da je taj problem toliko tezi, da ima poseban status koji omogucava odlaganje njegovog resavanja do 2005.
Ono sto ja vidim jeste nepostojanje politicke resenosti da se problem napadne. Zvanicni kurs do sada je bio vrlo jasan: Braco Srbi, 'ajde zdravo - imate monopol do 2005

- Zasto taj monopol nas koji smo na neki nacin profesionalno u Internetu i korisnike toliko boli?
Boli nas jer su kablovi pomocu kojih se Internet dovlaci i distribuira u nasoj zemlji iskljucivo vlasnistvo Telekoma, a Telekom odredjuje neopravdano visoke cene za zakup tih sistema prenosa i pruza uslugu niskog kvaliteta. Pored toga, pumpanjem cena zakupa medjunarodnih sistema prenosa efikasno se ubija konkurencija i poskupljuje nabavna cena Interneta u nasoj zemlji. Telekom se zapravo od prosle godine zvanicno bavi stvaranjem monopola u oblasti pruzanja usluga Internet provajderima.
Do sredine prosle godine veci broj domacih provajdera imao je direktne veze sa inostranstvom, a onda ih je Telekom klepio nekoliko puta visim cenama zakupa tih veza i svi su bili prinudjeni da predju na koriscenje nekvalitetnog Telekomovog backbone-a. Vlasti se na ovo uopste nisu osvrtale...

- Poslednja vest: na sajtu Republickog ministarstva za saobracaj i telekomunikacije dostupna je najnovija verzija predloga zakona o telekomunikacijama (www.msaotel.sr.gov.yu/pdf/PZOT.pdf). Kakav je tvoj prvi komentar?
Cini se da su neki pritisci ipak urodili plodom i da je ucinjen izvesni napredak u odnosu na prethodne verzije nacrta. I dalje je veoma lose to sto se u tekstu zakona jos uvek nalazi odredba (clan 102) prakticno prepisana iz ugovora o privatizaciji Telekoma, kojom se ovoj firmi daje monopol na razvoj i pruzanje "svih sadasnjih i buducih" telekomunikacionih usluga do sredine 2005. godine. Ohrabruje pojava drugog stava istog clana u kome se iz ovog monopola eksplicitno izuzimaju usluge Interneta i razvoj KDS sistema.
Ukoliko bi se zakon usvojio u sadasnjoj formi, privatnoj inicijativi bi se verovatno dao nesto siri prostor za razvoj infrasatrukture za prenos podataka, sto bi poboljsalo kvalitet i kapacitet linkova prema inostranstvu i medjusobnu povezanost provajdera. Takodje bi verovatno doslo i do povecanja broja ulaznih linija provajdera. No, i dalje ne bi bilo znacajnijeg pomaka na planu brzeg dosega do krajnjih korisnika (tj. razvoja telefonske mreze i stvaranja tehnickih uslova za poprecne veze) i povecavanja procenta populacije koja bi mogla da koristi blagodeti Interneta.


Miloje Sekulic
[email protected]
[ torbica @ 30.04.2002. 18:55 ] @
[mod's note: ...u januaru ste rekli zakon u aprilu... ;-)
http://www.internodium.org.yu/...gDisplay.php?id=20020112152717 --sloba]

www.danas.co.yu
27-apr-2002

ZAKON O TELEKOMUNIKACIJAMA STARTUJE ZA DVA MESECA

Beograd - Ministar saobraćaja i telekomunikacija u Vladi Srbije Marija
Rašeta-Vukosavljević izjavila je, juče, u razgovoru sa novinarima, da će
zakon o telekomunikacijama biti donet za dva meseca i to u paketu sa zakonom
o radio-difuziji. Ona je istakla da se na zahtev EU, koja je stavila dve
primedbe na Predlog zakona, unose izmene, ali da se njegova suština neće
menjati.

[...]

M. Miloradović


--
Internodium "forum" mailing lista. Vise informacija
o listi (ukljucujuci i uputstvo za odjavljivanje)
nalazi se na adresi: http://www.internodium.org.yu