[ xgrep @ 08.10.2013. 22:28 ] @
http://blog.qt.digia.com/blog/...-qt-developer-days-2013-berlin

https://twitter.com/qtproject/status/387485150142951424
Citat:

Cross-platform environment for Android & iOS app development (plus other mobile platforms to be added soon)
.,,,
Subscription-based self-service model starting at $149 per month per user license


Šta kažete?
Ok, ovo je za sada samo mobile i uz to na zvaničnom Twitter nalogu potvrđuju da će open source edition i dalje biti kao sada, sa podrškom za Android i iOS. Ipak.. da li ovo može oslikavati smer kojim žele da idu? Potencijalno veće zatvaranje, restrikcije, povećanje cene itd. Biće šteta ako se nekako izgubi fokus na besplatnoj otvorenoj verziji.
[ Dejan Lozanovic @ 17.10.2013. 21:34 ] @
hahahahahah, na kojim su oni drogama :D 150$ mesecno :D. Ako neko zeli bas da juri multiplatform projekat, onda ce verovatno birati nesto tipa http://cordova.apache.org/
[ Burgos @ 17.10.2013. 22:09 ] @
Pazi, postoje kompanije koje su vrlo blisko povezane sa Qt-om, već im sav softver pokreće isti, itd. i kojima tih 150$/m/dev nije nikakav trošak. Cenim da ciljaju baš na njih, a lično znam i dve kompanije koje će da uzmu to, i sve da se lupaju u dupe nogama od sreće. Bukvalno će klijentima da naplaćuju mobilni pristup 10$/m, i čak i da im ništa ne ostane od para, dobiće veliku prednost nad konkurencijom.
[ Nedeljko @ 18.10.2013. 03:33 ] @
Deki, oni idu na to da su najbolji. Ne trkaju se cenom, već kvalitetom. To što imaju FOSS izdanje je valjda dosta za raju.
[ Dejan Lozanovic @ 18.10.2013. 18:52 ] @
Citat:
Nedeljko: Deki, oni idu na to da su najbolji. Ne trkaju se cenom, već kvalitetom. To što imaju FOSS izdanje je valjda dosta za raju.


I steve Jobs je mislio da su najbolji pa ih je android pretekao.
[ Nedeljko @ 19.10.2013. 14:29 ] @
Pa, znaš šta, od poznatijih frejmovrka za C++ nisam koristio samo VCL/CLX i mogu ti reći da je od ovog ostalog sve ostalo najobičnije smeće (sa naročitim akcentom na MFC, koji je đubre, ne zna se) u odnosu na Qt. Šta bih mogao da mu izdvojim kao mane?

1. Nema relaksiranu LGPL, pa da linkuješ statički bez isporučivanja svojih objektnih fajlova, osim ako platiš vrlo skupu komercijalnu licencu.
2. Ima glomazne dll-ove, ako je to danas ikome bitno.
3. U verziji 5 su zakomplikovali proceduru kompajliranja Qt-a iz izvornog koda da ti se smuči, ali ima binarne pakete.
4. Besplatno izdanje nema pite i druge grafikone (komercijalno ima), ali ako je to nekome bitno, napavi se za 40 čovek časova na osnovama onoga što već ima.

Najveća mana mu je što ima jedna super knjiga koju objavljuje proizvođač, ali koju niko ne čita, pa im onda ne radi ovo i ono. Kad se to lepo pročita, znaš kako ide? K'o pesma.
[ Dejan Lozanovic @ 20.10.2013. 10:12 ] @
Ima tu jedna druga stvar, ko hoce brzinu i perfomanse, i da moze da koriste latest and greatest features pravice native aplikacije jer ima najveci pristup bibliotekama, a tu obicno dodju i biblioteke za oglasavanje i ostala cudesa. A sa druge strane onaj ko bira multiplatform to radi iz jednog jedinog razloga sto pre da razvije aplikaciju i da je izbaci na trziste, sa tog nekog aspeka, ovi javascript frameworci su ipak u prednosti u odnosu na C++ jer je javascript lakse nauciti nego c++ i sa druge strane poprilicno velik broj web front end developera moze da radi i mobile tu, za razliku od skupih C++ programera. Sa trece strane java script ne moze da zaglavi u seg fault. Uzimajuci sve ovo u obzir, kazem da ja qt nikada ne bi birao za mobile.
[ Nedeljko @ 20.10.2013. 21:23 ] @
Qt krasi kvalitet. Nemam pojma kako je u mobilnom svetu, ali na desktopu mu je jedina aventualna konkurencija VCL.

Ti ga možda ne bi odabrao, a nisi ciljna grupa. Ima onih koji imaju desktop aplikaciju koju treba (ili njen značajan deo) da portuju na tablete.
[ tdusko @ 12.03.2014. 16:19 ] @
Citat:
Nedeljko
Najveća mana mu je što ima jedna super knjiga koju objavljuje proizvođač, ali koju niko ne čita, pa im onda ne radi ovo i ono. Kad se to lepo pročita, znaš kako ide? K'o pesma.
Na koju knjigu si mislio? Gledam sad ovde i vidim ima ih puno, ali interesantno da nema nijedne na engleskom za verziju 5. Koliko sam ukapirao tu ima dosta novina posebno sto se tice QML-a. S obzirom da se tek upoznajem sa QT rekoh da krenem odmah od najsvezije :)
[ tosa @ 13.03.2014. 05:34 ] @
Citat:
Nedeljko:3. U verziji 5 su zakomplikovali proceduru kompajliranja Qt-a iz izvornog koda da ti se smuči, ali ima binarne pakete.

Pa i ne bas, dve komande u cmd promptu i gotovo...
[ Nedeljko @ 15.03.2014. 22:40 ] @
tdusko

Mislio sam na ovu knjigu

https://qt-project.org/books/v...edition_the_official_c_qt_book

Šteta što je nisu objavili za Qt 5.
[ tdusko @ 16.03.2014. 10:14 ] @
^Zahvaljujem :)