E ovako, pocetnik sam i hteo bih da ucim elektroniku. Znam da lemim, lemio sam razne telvizore itd. E sad da li ima neka jednostavna sema za mene da napravim nesto sa tranzistorima i kondenzatorima i tako dalje. Usput ako ima neka knjiga u pdfu pa da citam, neke osnove na primer zasta sluzi kondenzator i tako dalje. Hvala uunapred
[ mikikg @ 15.10.2013. 18:00 ] @
Evo za pocetak preuzmi ovo (43MB), to je "cuveni" prirucnik!
Tu imas materijala za "studiranje" narednih par godina ;)
[ SASA M. @ 15.10.2013. 19:01 ] @
skini neki program za simulaciju kola, electronic workbench npr.
[ zica49 @ 15.10.2013. 19:08 ] @
@SASA.M jesi li procitao sta je pokretac teme spomeuo "na primer zasta sluzi kondenzator" program za simulaciju mozda za jednu godinu,a sad kako je kolega mikikg rekao studiranje materijala.
[ mataj @ 16.10.2013. 14:31 ] @
Hvala svima, jos neki savet?
[ Odin D. @ 16.10.2013. 14:59 ] @
Reci sta ti je cilj, pa cemo ti reci kojim putem.
Oces li samo da sklapas kitove da ubijes dosadu ili ti je sklapanje zabavno?
Jesu li ti zanimljivi elektronski sklopovi sa stanovista korisnika ili dizajnera?
Oces li samo da se time zajebajes ili mislis da ti to bude zivotni poziv?
[ SASA M. @ 16.10.2013. 17:38 ] @
Citat:
zica49:
@SASA.M jesi li procitao sta je pokretac teme spomeuo "na primer zasta sluzi kondenzator" program za simulaciju mozda za jednu godinu,a sad kako je kolega mikikg rekao studiranje materijala.
Njegova recenica sadrzi nekoliko pitanja, ja sam savetovao za jedno, dakle siguran sam da je lakse ono sto bude ucio da to proba u simulatoru nego da proba odmah sa nekom semom. Takodje sam siguran da se moze dosta nauciti iz primera koje moze vezbati kroz simulator zbog brzine "eksperimentisanja", pogotovo sto mu na raspolaganju stoji niz instrumenata koje sigurno nema. Obrati paznju na rec "usput".
[ zica49 @ 16.10.2013. 18:24 ] @
Tu rijec "usput" sam prvu vidio i shvatio sam da je u tvom komentaru bila sve dobronamjerno.Reagovao sam zbog misljenja da pokretac teme ne poznaje principe rada elementarnih elketronickih ili eketrotehnickih komponenti.
Ako se pita "na primer zasta sluzi kondenzator" nema simulatora koji mu tu moze pomoci osim mozda nekakvih sto koriste instituti i ljudi koji pisu doktorat na temu Kako se ponasa kondenzator utorkom?
Po meni pokretac teme treba da cita da pocne o elektricitetu pa na dalje simulator svakako dobra pomoc ali nekad kasnije,sad bi ga samo poremetilo.
Molio bi da ovo ne shvatis pogresno mozda povremneo ukrstimo koplja ali zelim da budemo kolege i poslije takvih kometara ili slicno.
[ mataj @ 16.10.2013. 19:07 ] @
Ne, ja imam sve, lemilicu sa regulatorom, multimetar i to :D Inace znam Html i css, i oko kompa dosta i upisao bih elektrotehnicku ali ne verujem da cu da uspem da upisem
[ zica49 @ 16.10.2013. 19:24 ] @
Vidis imati lemilicu i multimetar te poznavati html i css ti uopste nece pomoci sa simulatorom ako ne znas osnove elektrotehnike.
Kazes imas zelju da upises elektrotehnicku skolu,ta zelja ce ti biti ostvariva na dva nacina prvi da takva skola nije daleko ali ako se nesto zeli onda to nije daleko.Drugi da imas dobre ocjene sad ne znam da li ima prijemni ili sta vec ali elektrotehnicka skola da bi se upisao trazi znanje (nikada mi nije bilo jasno da su gimnaziju smatrali jacom skolom od elektrotehnicke).Trebas uciti nema ti druge,pojavis se sa dobrim ocjenama zadovoljis i to je to.
[ zus @ 16.10.2013. 19:34 ] @
Evo za početak nešto lako a korisno.
[ mataj @ 16.10.2013. 22:39 ] @
Ja sam vrlodobar od 5 do 8 razreda, samo imamo nastavnike stare i oni ne rade nista, nista nam i ne objasne, ako upisem elektrotehnicku mislim da necu imati problema, zato sto me to interesuje i nije mi problem da naucim
[ Burgos @ 16.10.2013. 23:34 ] @
Ako te to interesuje, onda treba da upišeš elektrotehničku školu (odgovarajući smer). Danas tu školu završava ko stigne, uključujući i ljude koje to u životu nije interesovalo, niti će ih interesovati, i šteta je da, ako si ti željan znanja, ne upišeš. Osnovno znanje se tamo nudi na tacni, tvoje je samo da uzmeš.
[ YU2AX @ 17.10.2013. 01:50 ] @
Citat:
zus:
Evo za početak nešto lako a korisno.
ha hah .... koliko kilometara je potrebno da se napuni baterija mobilnog?
Steta sto pronalazac nema nameru da to pusti u komercijalnu prodaju.
[ HeYoo @ 17.10.2013. 11:09 ] @
Ne bi ja savetovao bilo kome da upisuje elektrotrhnicku (lii bilo koju tehnicku) skolu. One su spale na najnize grane. Sve sto se tamo od korisnog znanja nudi na tacni vezano za elektrotehniku se moze samostalno savladati za mesec dana. S druge strane trebace malo vise vremena da se nadoknadi znanje koje je propusteno da se usvoji usled opsteg jevasluka koje vlada u tim institucijama.
Neko je ovde vec pre postovao ovaj edukativni simulator koji je odlican kao pomocno sredstvo za razumevanje kola: http://www.falstad.com/circuit/
[ ZAS011 @ 17.10.2013. 11:57 ] @
Citat:
HeYoo: Ne bi ja savetovao bilo kome da upisuje elektrotrhnicku (lii bilo koju tehnicku) skolu. One su spale na najnize grane. Sve sto se tamo od korisnog znanja nudi na tacni vezano za elektrotehniku se moze samostalno savladati za mesec dana. S druge strane trebace malo vise vremena da se nadoknadi znanje koje je propusteno da se usvoji usled opsteg jevasluka koje vlada u tim institucijama.
A koju bi ti školu preporučio? Srednju đubretarsku? Srednju zaobilaznu? Nijednu?
Eeee, znam, GIMNAZIJU, pa da ostane teret i sebi i drugima u narednih 20+ godina
[ HeYoo @ 17.10.2013. 15:10 ] @
Citat:
A koju bi ti školu preporučio? Srednju đubretarsku? Srednju zaobilaznu? Nijednu?
Bilo koju iole pristojnu skolu u kojoj ucenici ne izbacuju klupe kroz prozor za vreme velikog odmora, a profesori se ne smucaju po kafanama i kladionicama u vreme nastave!
To da li ce neko biti teret druztvu zavisi iskljuciov od njega samog.
Generalno pravilo pri izboru srednje skole bi danas bilo - pogledati crnu hroniku u proteklih 6 meseci i traziti naziv skole.
Ako se ucenici te skole nisu pojavljivali u tekstovima o grupnim razbojnistvima, premlacivanju slucajnih prolaznika i sl - good enough
[ ZAS011 @ 17.10.2013. 15:47 ] @
Aha, znači u Babičku školu
Mislim da ti MZ bolje leži nego ovaj forum.
Ako nemaš ništa pametno da posavetuješ dečka, bolje se ne "fataj" tastature da troluješ (podsećaš povremeno na Venturu).
[ shpiki @ 17.10.2013. 16:12 ] @
[quote]HeYoo:
Citat:
To da li ce neko biti teret druztvu zavisi iskljuciov od njega samog.
To da li ce nesto nauciti u toj (kako je predstavljas) kaubojskoj skoli isto vazi samo od njega.
Ako hoce da nauci - naucice! Sigurno ce nauciti vise o elektrotehnici u elektrotehnickoj skoli nego u Gimnaziji, muzickoj ili medicinskoj.
I nije istina da u tehnicke skole idu divljaci, razbojnici, huligani, narkonani i ne-znam-ko-sve-ne. I u tim "finim" skolama menju "maminom i tatinom decom" ima istih tih huligana, razbojnika, divljaka... da se ne lazemo!
Ako hoce da se bavi nekim "tehnickim" pozivom - moj glas je za tehnicku skolu.
Lepo je u gimnaziji, al samo u teoriji...
[ zica49 @ 17.10.2013. 17:17 ] @
Citat:
HeYoo:
Citat:
Bilo koju iole pristojnu skolu u kojoj ucenici ne izbacuju klupe kroz prozor za vreme velikog odmora, a profesori se ne smucaju po kafanama i kladionicama u vreme nastave!
To da li ce neko biti teret drustvu zavisi iskljuciov od njega samog.
Generalno pravilo pri izboru srednje skole bi danas bilo - pogledati crnu hroniku u proteklih 6 meseci i traziti naziv skole.
Ako se ucenici te skole nisu pojavljivali u tekstovima o grupnim razbojnistvima, premlacivanju slucajnih prolaznika i sl - good enough
Kolega HeYoo nije sve tako ni crno po skolama kako si ti opisao.Ne kazem da nema situacija koje si naveo od ucenika huligana do profesora ovisnika o kladionicama.
U mene kcerka zavrsila elektrotehnicku skolu i koliko se sjecam na takmicenjima iz matematike na drzavnoj razini ona i njena
ekipa uzimali druga ili treca mjesta (prva osvajali neki iz matematicke gimnazije).
Trenutno je na drugoj godini Elektrotehnickog fakulteta u Osijeku HR i iz njenih usta prenosim ono kako mi je receno.Profesor ili taj sto drzi vjezbe u laboratoriji nekoliko puta do sad ponovio tim iz gimnazije"Drzite se ovih djevojaka iz BiH izginucete od struje"
E sad ta skola gdje je zavrsila je u biti Katolicki skolski centar koji ima dvije skole Tehnicko/obrtnicku i Gimnaziju.
Disciplina i red se tu mora postovati,leti se van za polomljenu stolicu a da ne pricamo o premlacivanju nekoga.
mala foto galerija http://www.kscdonbosco.ba/inde...gory&catid=3&Itemid=80
Milina je uci u takvu skolu na roditeljski sastanak ili informcije..sve cisto,niko se ne dere,nema jurnjave wc-i besprijekorno cisti i uvijek ima sapuna i ostalog (cistacica obavezna svakih 20 minuta da pregleda) Jednom rjecju zna se red.
[ Burgos @ 17.10.2013. 18:05 ] @
Kolega shpiki i ja smo (pretpostavljam po lokaciji iz profila) završili istu školu - jes' da nije toliko čista, ali nije ni bilo izbacivanja klupa kroz prozor, a profesori su bili uvek na nastavi.
[ aleksa20.07 @ 17.10.2013. 22:41 ] @
Ako zivis u BGu preporucujem ti ETS Nikola Tesla, ja sam se pokajao sto nju nisam upisao posto mi je glavno interesovanje elektronika, ali sta je tu je, sad zavrsavam ovu skolu pa valjda necu promasiti fax. Za Teslu znam da je najbolja jer uporedjujem moje znanje (koje sticem u skoli) sa znanjem nekog od drugara iz Tesle i shvatam da sam ja na nivou njihovog prvog ili mozda cak drugog razreda, zato znanje dopunjavam kod kuce za knjigom ili internetom. Koliko znam oni u skoli imaju dosta prakse sto mislim da je vrlo bitno u sticanju pravog znanja.
Upisi ono sto te interesuje jer ako odes u gimnaziju tesko ces se za**bati, osim ako vec nemas "obezbedjeno" gde ces da radis, mada sam ja i u tom slucaju izabrao da ucim ono sto volim pa da mozda jednog dana i napravim nesto za siroku upotrebu.
Pamet u glavu i ne slusaj sta ti drugi pricaju vec sta osecas
Pozdrav!
[ Burgos @ 17.10.2013. 22:50 ] @
Daleko od toga da će se zaje*bati ako upiše gimnaziju. Dipl. inženjer elektrotehnike se jednako teško postaje sa bilo kojom školom, stvar je samo da učini da mu četiri godine života budu što zanimljivije.
[ aleksa20.07 @ 17.10.2013. 23:15 ] @
Pa valjda ce mu biti zanimljivije ako uci sta voli, ne?
[ macolakg @ 18.10.2013. 01:59 ] @
@mataj
Mladiću,
Knjige u ovoj zemlji srećom nisu zabranjene.
Ako stvarno nešto svim srcem želiš i voliš, veruj mi, teško da postoji šansa da ti to "pobegne" iz ruku.
Samo otkrij šta ti je ona prava želja, ona iz "pete" a ne samo iz srca.
Pozdrav
[ mataj @ 19.10.2013. 09:54 ] @
Dobro onda sta da upisem i gde je u Srbiji najbolja skola za ovo? Razmisljao sam da upisem onaj kurs It academy ali nemam pare. Koju skolu mi savetujete i gde da je upisem? Hvala
[ aleksa20.07 @ 19.10.2013. 10:09 ] @
Moj savet ti je ETS Nikola Tesla koja se nalazi u BGu.
[ zica49 @ 19.10.2013. 11:39 ] @
Od skole imas jedno 10% stecenog sveopsteg takoreci bespotrebnog znanja u struci,ostalih 90% je do tebe.Ako ti izbor bude elektotehnika u karijeri elektrotehnicka skola je dobar pocetak.
[ aleksa20.07 @ 19.10.2013. 19:36 ] @
Istina je da ono sto se uci u skoli da je mali procenat korisnog znanja, preporucio sam Teslu jer ce mu barem biti zanimljivo, praksa, sklapanje raznih uredjaja itd.