[ DSL @ 21.10.2013. 20:37 ] @
Ja sam, kada sam pocinjao da se hvatam za bilosta sto ima prefiks elektro, prvo otisao do sad vec pokojnog komsije RTV servisera, pokupio od njega idje ista ima knjiga i casopisa, i to suludo usisavao i citao mesecima... Pocev od neke knjige iz osnova elektrotehnike gde sam zaribao vac na desetoj strani ne razumevsi koncept reaktivne energije/impedanse do Radio amatera u kome je svaki 58 clanak iole mirisao na nesto razumljivo, da ne pricam o g. Dobricicu, YU1AW, ciji su clanci i grafikoni rocket science i dan danas... Kad sam nadosao na to da kapiram koje se zice gdje i kako spajaju, otisao sam do tog istog servisera da ga pitam, pre svega ima li delove za to sto meni treba (bistabilni MVB sa dve LED) i sta ja tu mogu da zahebem... Kad mi je objasnio sta sve mogu da zeznem, otisao sam kuci kao popisan i proveo jos par meseci listajuci onu meni debelo nepoznatu materiju...
Tek onda sam trazio da kupim lemilicu i za ono vreme hi tech stvar - digitalni instrument. Lemilicom sam prvo razlemio 5 000 kojecega (skoro sam i bacio tu kutiju punu razlemljenih elemeneta za koje me vezivala samo blaga seta) pa tek onda drhtavom rukom polemio 10 elemenata i veselio se celi dan gledajuci u LE diodu kako treperi...

U poslednje vreme je opsta poplava novajlija koji se odmah hvataju za lemilice i instrumente eksperimentalno ispitujuci elektricna i piroliticka svojstva materijala, pa tek kada nesto bukne i isprangija, dodju ovamo ocekujuci da ih sakrijemo od mame i tate...
Ovde bi kanda trebalo otvoriti i podforum Emergency, za one koji nesto pokvare ili i sami nastradaju.
Omladino, ulozite malo strpljenja i procitajte nesto, pitajte okolo, pre nego sto neko zavrsi na urgentnom...
[ zica49 @ 21.10.2013. 21:02 ] @
Prvi digitalni multimetar koji sam ja uopste vidio u zivotu bio je nekakav Iskrin i stojao je u Doboju u Iskrinoj trgovini na izlogu,kostao bogastvo.
Danas multimetre prodaju kinezi po pijacama i kostaju koliko i steka osrednjih cigareta.
Neko je jednom rekao "Prilika stvara lopova".
Ja cu sad reci ustekavanje multimetra svakud je danas moguce jer ih ima na svakom mjestu pitanje je dana kad ce se poceti vracati kao kusur u trgovinma elketronskih komponenti.Isto tako i komponente ima izobolje elektronskog otpada za rashoda,ja to nisam bas imao u osamdesetim.
Da su djeca nestrpljiva to svakako stoji,da ne koriste blagodati interneta to isto ne rade (a izguglat mogu sve).
Nekada se po cijelu noc ostajalo na precrtavanju sheme i prepisivanju dokumentacije a danans je to copy paste.
[ mikikg @ 21.10.2013. 21:09 ] @
Tako je DSL ... Zanimljiva tema koja vredi paznje, mozda da bude TOP ili tako nesto sa nekim jos UPATLJIVIJIM NASLOVOM.

Pratim ovde forum i vidim da se u relativno kratkom periodu pojavilo 3-4 tema gde neka pitanja postavljaju pocetnici u elektronici.
Mozda je to posledica pocetka skolske godine pa su svi posle nekoliko casova fizike ili nekog drugog strucnog predmeta odmah navalili na "struju".

Struja koliko moze da bude korisna moze da bude veoma veoma opasna. Ja sam to jako dobro zapamtio jer kada sam bio srednjoskolac sam izgubio jednog drugara koji je poginuo od strujnog udara!!! ... :(
To mi je bila "opomena" koja mi je presekla i mozda odlucila neki moj dalji put u elektronici. Od tad se stvarno plasim mreznog napona i ne cackam tamo gde ne treba tek tako.
Zato sam presao u "mikroelektroniku" gde su te stvari malo u drugacijem "fazonu" tj drasticno nizi naponi koji su bezopasni za rad.

Oko ove teme moze dosta da se pise ali je najbitnije da se zna i nauci kakve sve zamke oko toga mogu da postoje, koje su sigurnostne mere, koje su mogucnosti neke merne tehnike i slicno.

[Ovu poruku je menjao mikikg dana 23.10.2013. u 16:20 GMT+1]
[ Darko_zed @ 21.10.2013. 21:12 ] @
Citat:
ja to nisam bas imao u osamdesetim.

eh sta bih dao za te godine , doduse secam se samo druge polovine osamdesetih ali bilo je odlicno ,
ne brines za nista vec samo cekas deda mraza za novu godinu i tome slicno ....
Doduse vec tada sam imao razne experimente sa strujom , i stalno razmisljao zasto jedan steker ima dve rupice ,a jedan tri pa sam tu dosta toga isprobavao
Pozdrav
[ majstor_mensur @ 21.10.2013. 21:17 ] @
Sve pohvale za temu..
Drugari nadam se mi se nece zamjeriti sto cu pozvati sve iskusnije i starije ucesnike da se udruzimo i pokusamo ponasati roditeljski prema tim djecacima.
Bilo smo mi slicni ili isti radoznalost to je cudna stvar.
[ macolakg @ 23.10.2013. 02:27 ] @
Bejahu nekad teška vremena za nabavku literature, instrumenata i delova...

Kao dečak sam mesecima crtao nešto na papiru, pokušavajući da sagledam sve potrebne detalje da bi mi to u glavi proradilo.

Delova i alata nije bilo. Smislim i nacrtam, proradi u glavi, i čeka bolja vremena da bude napravljeno.

Sada literature, delova i alata ima maltene na trafici, takođe i raznih "bljuvotina" na internetu od kojih mnoge nisu dobronamerne, već i potencijalno opasne po život.
----------------------------------------------------------------

Opreznost i zaštita od strujnog udara su na prvom mestu.

Nekoliko osnovnih i zlatnih pravila za rad sa mrežnim naponom su:

-Dobra i suva obuća sa debljim đonom.

-Rad sa jednom rukom u džepu, ako je ikako moguće (iz iskustva znam da se u elektrotehnici mnogo stvari može obaviti samo jednom rukom, i to nije teško uvežbati).

-Ne nositi narukvice i lančiće koji mogu upasti tamo gde ne treba i uzeti vam život!
(jedan moj poznanik je izgubio život sopstvenom greškom zato što mu je lančić oko vrata ispao iz majice i upao tamo gde ne treba, a on je bio unutar tesnog ormara).

-Ne koristiti kratke rukave kada radite sa mrežnim naponima u skučenom prostoru!
(Takođe je jednog mog prijatelja udarilo 5KV iz neispražnjenih kondenzatora u mašini za HF zavarivanje plastike, snage 20KW. Mašina je bila isključena, ali su bili neispravni bleeder otpornici za pražnjenje, a on nedovoljno oprezan, nije dodatno ispraznio kondenzatore. Udarilo ga je u dlan, i završilo kroz lakat koji je bio naslonjen na lim mašine. Preživeo je udar, ali je imao kroz celu podlakticu otvor kroz koji je mogla cigareta da se provuče, koji se zalečio tek posle nekoliko godina uz silne hirurške intervencije. Nije više živ, ali nije umro od struje već od tromba u srcu.)

-Ni u kom slučaju se ne naslanjati na okolne metalne predmete dok radite sa mrežnim naponima, čak i ako to činite nesvesno, pod hitno "istrebiti" tu opasnu naviku!

-Ne dozvoliti neposrednu blizinu druge osobe (tik uz vas), remeti vam koncentraciju i stalno morate paziti čim se ta osoba bavi dok vi "brljate" po opremi koja je pod naponom, takođe vam neće pomoći dobra obuća ako vas on dodirne, nastradaćete obojica! Veoma je bitno da neko ko zna kako vas treba spasti bude blizu, ali nikako neposredno blizu! Dakle, kada se radi pod naponom, ne treba biti sam, već imati osobu koja dežura nad vašim životom sa dovoljno rastojanja.

-Kondenzatori koji mogu biti napunjeni sa par stotina volti ili više, a mogu sadržati više od par Džula energije, u određenim okolnostima mogu biti smrtonosni! Obavezno ih treba dodatno isprazniti, jer nikad ne treba biti siguran u ispravnost elemenata za pražnjenje, ako ih ima uopšte! (udar sa svećice automobila je tek nešto oko 0,05 Džula, a udar iz mehanizma za varnicu džepnog upaljača za cigarete oko 0,005 Džula)

-U slučaju da vam je obuća mokra, ispod nogu obavezno staviti neki dobar i suv izolator, poput neke suve daske, više slojeva suvog kartona , deblju plastiku, gumu i sl...

-Proveriti moguće postojanje napona KA ZEMLJI, najbolje sa bar dve metode, faz-lampa pa instrument, jer vam niko ne može garantovati da je ispravno oboje od te dve naprave. (Dešava se da se prilikom transporta ošteti i postane neispravno, lično sam doživeo strujni udar zbog instrumenta kome je se u torbi prekinula žica od pipka. Takođe sam viđao mrežne trofazne prekidače kojima ostane jedan kontakt zalepljen i kada je isključen, i to se često dogodi posle havarijskog kratkog spoja u mašini. Vi isključite a smrt vreba!)

-Ne dozvoliti situaciju da neko može slučajno da uključi neki prekidač dok vi radite po instalaciji! Ako se prekidač može zaključati (a mnogi mogu) nije teško nositi maleni katanac sa ključem. Kada se prekidač ne može pouzdano obezbediti, ako je moguće povadite glavne osigurače i zaključajte njihov ormar, ključ u džep. To su posebno važne stvari kada je mesto odakle neko može uklljučiti ono što popravljate udaljeno dovoljno da vam ne bude "na jednom oku"! (mnogi su nastradali od radnika iz sledeće smene, koji nema pojma da se tu nešto popravlja, već ono: "vidi vidi, neka budala isključila onaj prekidač što je gazda rekao da ga ne diramo", klik-BUM!!!)

-Kada su osigurači neke instalacije veći od 63A (a dobro je i kod slabijih instalacija), OBAVEZNO staviti zaštitne naočare. Kod nehotičnog kratkog spoja će metal delimično ispariti a delimično u tečnom i usijanom stanju završiti u vašim očima!!! Nehotičan kratak spoj se tako zove zato što ga ne uradimo sa namerom. Kod šinskog kiloamperskog razvoda, kada se dogodi kratak spoj u zatvorenom ormaru, vrata od ormara se otkinu i završe koji metar od ormara!!!


-Nečija smrt od strujnog udara je retko kad posledica krupne greške, već najčešće nesrećan splet, nekoliko na prvi pogled, potpuno naivnih okolnosti! Treba voditi računa o najmanjim sitnicama (iskustvo tu pomaže veoma, pod uslovom da se dotle poživi :-)

-Kada se mora poravljati pod naponom, stvari treba unapred posmatrati kao da ih je Hičkok samo za vas režirao. To će obezbediti da umrete od starosti. Svako k*rčenje kod struje nije pametno! Ne vidi se, ne čuje se, i pogrešite samo jednom! Kao mineri.

-Opreznost i sve mere zaštite iznad svega ostalog. Nema žurbe, nema ucenjivanja od poslodavca, nema "samo da čačnem".

----------------------------------------------------

Napravio sam više tih BUM pojava kao radoznali dečak.

Sa ove vremenske distance mislim da sam imao poprilično sreće, pa mogu pisati ovde.

Bolje je saznati iz tuđih iskustava nego iz ličnog...

Pozdrav svima

[ Lavlja_Jazbina @ 23.10.2013. 07:58 ] @
Preskakao sam temu zbog naslova,pa pogledah i procitah sve postove do slova pa bih pitao ovo u delo opisa sa smtnim slucajem.
Ja vas zamisljam,kao i neke moje drugare u prostoriji,sa dobrom lemilicom,duvaljkom,osciloskopom,velikom lupom sa svetlom,naocarima na glavi isto sa nekim
socivom i naravno gomilom tranzistora,otpornika i milion drugih sitnica po fiokama kao i rasturenih pojacala TVa i isto milion stvari za koje ljudi zbog toga sto im se ne iosplati popravljati.

Elem,gde je tu visoki napon koji me asocira Na E .Distribuciju i rad sa visokim naponom.
Za tv,stari se secam kao dete imao je na zavrsetku onu katodnu cev i mnogo volti jer mi je probilo glinericu i
malo pecnulo,do petljanja kao i sada sa 220v i bezmalo puta gde sam proverio po 3x da nema napona pa ga je bilo, topio kljesta i ostala drmusanja gde mi se neki put i dopalo kako prostruji kroz ruku.
Svi ste maltene opisali kao da ste na banderi i nekom dalekovodu a ne za fancy stolom.Pitam,moje vidjenje.
[ welding-i @ 23.10.2013. 09:36 ] @
Citat:
macolakg:...
-Rad sa jednom rukom u džepu, ako je ikako moguće (iz iskustva znam da se u elektrotehnici mnogo stvari može obaviti samo jednom rukom, i to nije teško uvežbati)...


Moze li pojasnjenje za ovo?

Svaka cast na savetima, ja licno se plasim struje i izbegavam da bilo sta radim ako nisam 100% siguran. Uvek zovem majstora, a kada dodje, ako mi je nepoznat, pokusavam da u razgovoru procenim koliko je strucan i da li da dozvolim da preveze i poveze opremu (aparati za zavarivanje i masine za odzarivanje). Do sada, ipak su svi bili vrlo ozbiljni ljudi, i nikad nije bilo problema.
(Osim jednog iz US Steel-a iz Smedereva, koji je bio... gej, i to napadan, ali posao smo uradili ipak korektno, doduse razocarao se covek totalno, jer nisam otisao kod njega kuci ni da prespavam besplatno niti cak da da mi samo pokaze svoj alat!).
[ macolakg @ 23.10.2013. 12:25 ] @
Citat:
Lavlja_Jazbina:
Preskakao sam temu zbog naslova,pa pogledah i procitah sve postove do slova pa bih pitao ovo u delo opisa sa smtnim slucajem.
Ja vas zamisljam,kao i neke moje drugare u prostoriji,sa dobrom lemilicom,duvaljkom,osciloskopom,velikom lupom sa svetlom,naocarima na glavi isto sa nekim
socivom i naravno gomilom tranzistora,otpornika i milion drugih sitnica po fiokama kao i rasturenih pojacala TVa i isto milion stvari za koje ljudi zbog toga sto im se ne iosplati popravljati.

Elem,gde je tu visoki napon koji me asocira Na E .Distribuciju i rad sa visokim naponom.
Za tv,stari se secam kao dete imao je na zavrsetku onu katodnu cev i mnogo volti jer mi je probilo glinericu i
malo pecnulo,do petljanja kao i sada sa 220v i bezmalo puta gde sam proverio po 3x da nema napona pa ga je bilo, topio kljesta i ostala drmusanja gde mi se neki put i dopalo kako prostruji kroz ruku.
Svi ste maltene opisali kao da ste na banderi i nekom dalekovodu a ne za fancy stolom.Pitam,moje vidjenje.


Nesrećni ishodi kod rada sa strujom, i za serviserskim stolom, a i u energetskom ormaru ili na dalekovodu, se veoma retko događaju, ali se ipak događaju.

Svi znamo da više ljudi nastrada od gripa nego od struje, ali je daleko bolje biti svestan potencijalne opasnosti nego je biti nesvestan.

To će neiskusnom smanjiti šansu da se priključi tom malom broju nesrećnih slučajeva.

Na "boldovan" deo pitanja-provokacije odgovoriću citatom iz sopstvenog teksta, pošto sam poznavao jednog kolegu koji zbog "sitnice" nije više sa nama:

Citat:
-Nečija smrt od strujnog udara je retko kad posledica krupne greške, već najčešće nesrećan splet, nekoliko na prvi pogled, potpuno naivnih okolnosti! Treba voditi računa o najmanjim sitnicama


Pozdrav
[ macolakg @ 23.10.2013. 13:17 ] @
Citat:
welding-i:
Citat:
macolakg:...
-Rad sa jednom rukom u džepu, ako je ikako moguće (iz iskustva znam da se u elektrotehnici mnogo stvari može obaviti samo jednom rukom, i to nije teško uvežbati)...


Moze li pojasnjenje za ovo?

Svaka cast na savetima, ja licno se plasim struje i izbegavam da bilo sta radim ako nisam 100% siguran. Uvek zovem majstora, a kada dodje, ako mi je nepoznat, pokusavam da u razgovoru procenim koliko je strucan i da li da dozvolim da preveze i poveze opremu (aparati za zavarivanje i masine za odzarivanje). Do sada, ipak su svi bili vrlo ozbiljni ljudi, i nikad nije bilo problema.
(Osim jednog iz US Steel-a iz Smedereva, koji je bio... gej, i to napadan, ali posao smo uradili ipak korektno, doduse razocarao se covek totalno, jer nisam otisao kod njega kuci ni da prespavam besplatno niti cak da da mi samo pokaze svoj alat!).


Ako imate dobru obuću, i jednom rukom se uhvatite za provodnik pod naponom od 220V, najverovatnije da nećete primetiti ništa ozbiljnije od blagog "peckanja", a možda ni to ako vam je obuća baš dobra.

Međutim, ako vam je jedna ruka naslonjena na primer na radijator ili kućište računara koje je po pravilu uzemljeno, a unutrašnjom stranom dlana druge ruke dodirnete provodnik pod naponom, nećete preživeti najverovatnije, jer će vam se mišići dlana zgrčiti i provodnik nećete moći da pustite. Tu volja i želja ne pomažu. Mišići su van vaše kontrole.
Svako ko je doživeo snažniji strujni udar zna odlično o čemu govorim.

Kada vam je jedna ruka u džepu, obezbeđujete se od nesvesnog i nehotičnog dodirivanja uzemljenih predmeta dok "čačkate" po naponu.

To je dobra praksa kod početnika, a kasnije pređe u naviku da se vodi računa o tome gde nam je druga ruka.

@Lavlja_Jazbina reče da većinu nas zamišlja kao servisere, za stolom, koji čačkaju nešto po tv aparatima ili slično...

Pa evo, zapitajte nekog starijeg TV majstora kako strašan strujni udar može biti kada se jednom rukom (nesvesno) drži šasija od nekog TV iz grupe onih što su imali "živu šasiju" tj. galvanski nerazdvojenu, a drugom se rukom dohvati utičnica od antene, sa željom da je uključimo u TV.

Strahovit udar između ruku, kroz srčani mišić, koji vas u deliću sekunde stavi u stanje da nemate pojma šta se događa, i da ste svesni otkazivanja svih delova tela, i da je puka sreća kada taj kabl nekako ispustite ili u grčenju sopstvenog tela otkinete. Opet ponavljam da ljudi koji su doživeli snažniji strujni udar znaju odlično o čemu govorim.

U potpuno naivnim okolnostima, gde imate na stolu neke spravice koje konačno proizvode "bednih" 5 ili 12V, kao što je neko napajanje od računara, kada "čačkate" nešto po njegovoj unutrašnjosti, imate relativno malu površinu gde se nalaze vodovi koji su pod mrežnim naponom (oko 40% prostora na štampanoj pločici), i ako jednom rukom sve to radite, potencijalni strujni udar će vam se dogoditi između prstiju te ruke, bez proticanja struje kroz vitalne organe, i završiće se manjom opekotinom ili bez bitnih posledica. Ali ako vam druga ruka pridržava metalno kućište tog napajanja, strujni udar će proteći kroz većinu vitalnih organa koji su između ruku, pri tom će vam onesposobiti i nervni sistem, onemogućujući svesnu kontrolu mišića, i posledice mogu lako biti fatalne.

Zato: jedna ruka - zlatno pravilo.

Na radnom stolu se treba čuvati uzemljenih predmeta kao što su kućišta računara, razni antenski priključci, radijator pored stola, kućišta ozbiljnijih stonih instrumenata i slične uzemljene stvari. Kada se jedna ruka nalazi blizu opasnih tačaka, druga treba da boravi dalje od uzemljenih predmeta.

Ne želim da vidim lošu nameru u oba prethodna komentara, jer prvenstveno imam najbolju nameru.

Ne da zastrašujem, već da nabrojim neke od "sitnica" koje mogu dovesti do nesrećnog ishoda, i učinim ih vidljivijim, odnosno stavim ih u domen svesnog zapažanja.


Takve "sitnice" se lako previde, kao što je obično zlatno lanče oko vrata mog poznanika koštalo života.

Radi se o iskustvenim stvarima, a ne o hipotezama.

Boldovana insinuacija ne pripada ovoj temi koja je veoma ozbiljna i čiji efekti nisu za podcenjivanje.


Pozdrav

[Ovu poruku je menjao macolakg dana 23.10.2013. u 14:40 GMT+1]
[ macolakg @ 23.10.2013. 13:24 ] @
Temu je postavio član DSL, verovatno kao posledicu teme u kojoj jedan član opisuje eksploziju instrumenta koju je pogrešnim korišćenjem izazvao. Posle nekoliko postova, isti eksperimentator nije pokazao razumevanje uzroka i posledice napravljenog događaja.

Stoga temu maksimalno podržavam, i pozivam sve iskusne članove da iznesu svoja iskustva oko tih nezgodnih slučajnosti koje mogu biti opasne po život ili štetne po opremu.

Tema nije naivna, niti mesto za sprdanje.

Ovo će pročitati mnogi početnici koji nisu dovoljno svesni potencijalnih opasnosti, i čitajući tuđa iskustva mogu sebi sačuvati zdravlje i opremu.

Opet ću ponoviti da šteta na opremi ili opasnost po život retko kada bude posledica krupne radikalne greške, već mnogo češće kao posledica nekoliko veoma benignih, zlosrećno sklopljenih okolnosti, odnosno nedovoljne svesti o opasnim "sitnicama".

P.S.

Većina iskusnijih članova je doživela (i preživela) snažniji strujni udar, i nerado ga se sećaju.
Dobra je stvar što su prisutni još uvek pa mogu o tome pisati.
Oni koji nisu više među nama, zbog posledica tuđe ili svoje greške, rado bi upozorili ostale samo kada bi to mogli, ali na žalost, ljudski život nije igrica sa rezervnim "životima".
[ zica49 @ 23.10.2013. 14:01 ] @
Jednom sam cuo duhovitu mozgalicu ili vic islo ovako "Kako je moguce da je poginuo elektricar a nije bio u naponsko kontaktoj situaciji" odgovor "zgazio ga kamion"!
Isto kao sto je opasna struja opasan moze biti i ambijent dok se radi oko te struje,sva paznja se moze usredotociti da se ne zatvori strujno kolo dijelovima tijela a pasti sa visine.
Pre jedno desetak godina bio sam na malo vecoj bausteli ispomoc oko montiranja takoreci cijelog pogona.
Pet elektricara-automaticara Nijemaca i nas sesorica! Nijemci ono matorci godina dvije i svi u penziju ali imaju sve prste,sve oci,ne sepaju ne stenju i slicno.Nasi manje vise mladji u prosjeku 15 godina nedostaje im skoro 30% dijelova tijela ko macori kad se zavrsi veljaca.Banderasi,vukovi za kratke spojeve,strujne lukove i ostala cudesa...
Ono cemu su se nasi smjeskali je ocuvalo nijemce da su kompletni.Rukavice,viziri (naocale),propisna radna obuca,propisno radno odijelo,kvalitetne ljestve,kvalitetna skela,dobre svetiljke i sto je najbitnije radna disciplina.
Jedini ja(sa rukavicama) jer imam konstantan problem alergije na bakar pa sam i pre njemaca koristio one elektricarske rukavice.
O tim rukavicama se moze reci samo najbolje,u pocetku malo smetaju ali kad se stvori navika koriste se i u radionici.
Dobra su zastita od napona dodira mislim da su bezbjedne za 400V.
Vizir ili naocale sam usvojio poslije tog iskustva sa nijemcima (kratki spoj gdje se ima ampera u prostor izbaci istopljeni metal koliko zavisi od energije spoja) nije potrebno da to zavrsi u ocima,nije potrebno ni na kozi ali bolje ista no nista.
A najbolje da se to ne desi nikako.Vizir koristim samo tamo gdje ima amperaze...[img][/img][att_img]
[ Lavlja_Jazbina @ 23.10.2013. 15:11 ] @
Ne znam sta bih rekao a da to ne bude trosmisleno i da to neko ne prezentuje sa sarkazmom.
Elektronicar po meni sem do trafoa ima 220v.Tako gledam svog drugara koji lemi i premoscava na stolu ploce koje nemaju napon.Ja ne znam kako bi onda nazvao elektricara!!!
Zato sam pomenuo smrtni slucaj ,a mali sto gura u 220v i meri nije elektronicar,po meni.Toliko o tome jer ce doci,kao i drugi clan do situacije bad gay sto smo nesto,bar za sebe cisto i iskreno napisao,

Molio bih sem gospodina kome sam i uputio pitanje,a zamislio me sa monofaznom strujom i spaljivanjev vec cega da li u kuci na selu koja ima jedan osigurac za fazu i drugi za nulu kada budem u ponedeljak kacio mesalicu ili
brusilicu i zbog starosti nekih kablova koje vidim da su platneno oblozeni i izazovem neki slus pa drugima napravim stetu.Naravno da ne znam i da li ima uzemljenja.
Ako neko moze da mi odgovori sem gospodina,koji me iz cista mira nabedi za sarkazam.
Hvala.
[ macolakg @ 23.10.2013. 15:56 ] @
@Lavlja_Jazbina

Nema ovde nikakvog nabeđivanja.

Moraću da odgovorim i pored vaše želje za izuzećem.

Pogrešno zamišljate elektroničara.

Elektroničar može popravljati frekventni regulator snage veće od 4KW, koji u sebi sadrži od DSP mikrokontrolera do energetskog dela koji se napaja sa 560 Volti jednosmernog napona, a glavno napajanje je trofazno 3 x 400 V naizmeničnog napona.

To električar ne može popravljati zato što se radi o veoma složenom elektronskom sklopu, dakle mora ga baš elektroničar popravljati.

Unutra se na rastojanju od koji centimetar nalaze naponi od bezopasnih 5V do smrtonosnih 560V, i bez stvarno ozbiljnih mera opreza se može svašta dogoditi. Dovoljno je da sklop za pražnjenje elektrolitskih kondenzatora ne bude ispravan, i može se nastradati od isključenog uređaja.

Ne rade svi elektroničari samo sa baterijama na stolu.

------------------------------------------------------

Na drugo pitanje sam odgovorio u drugoj temi, ali evo dopuniću:
Osigurač na nuli je stavljan kod starijih instalacija. Taj metod je izbačen iz upotrebe jer može biti potencijalno opasan.

Ako su na toj kući osigurači ispravno dimenzionisani, kod kratkog spoja će samo tu nestati struje, bez posledica van instalacije te kuće.

Treba biti oprezan kod instalacija gde postoji osigurač na nuli. U slučaju njegovog pregorevanja, na oba provodnika će biti prisutan napon od 220V.

Kada se koriste mešalica, brusilica i slični metalni električni uređaji, uzemljenje je neophodno kao zaštita vašeg života.

U slučaju nedostatka ili nepouzdanog uzemljenja, sve te metalne uređaje treba priključiti preko FID sklopke koja ima 50mA diferencijalne dozvoljene struje. Takva se danas obavezno koristi za bojler u kupatilu i jevtinija je od posledica strujnog udara.
Može vas pouzdano zaštititi.

Pozdrav
[ Lavlja_Jazbina @ 23.10.2013. 16:02 ] @
Hvala.
[ zica49 @ 23.10.2013. 16:03 ] @
Citat:
Lavlja_Jazbina:
Preskakao sam temu zbog naslova


Misljenja sam da bi pokretac teme ili veliki brat trebali dati drugaciji naslov temi.Tema je za desetku,jako korisna i mozda postane top.
[ YU2AX @ 23.10.2013. 16:04 ] @
Citat:
zica49: Vizir ili naocale sam usvojio poslije tog iskustva sa nijemcima (kratki spoj gdje se ima ampera u prostor izbaci istopljeni metal koliko zavisi od energije spoja) nije potrebno da to zavrsi u ocima,nije potrebno ni na kozi ali bolje ista no nista.
A najbolje da se to ne desi nikako.Vizir koristim samo tamo gdje ima amperaze...

Cak i nije neophodna neka "jaka" amperaza da bi doslo do prskanja istopljenog metala. Dovoljno je da tanak vrh glinerice pri ispitivanju slucajno sklizne i napravi kratak spoj (licno iskustvo), on se topi i prska.


@Lavlja_Jazbina: Imas svoje misljenje i vidjenje stvari i niko ti na tome ne zamera. Srecom, ono je potpuno nebitno za ovu temu. Nema potrebe za daljim replikama, tvoja vizija elektronicara je sasvim ok, ali rasprava oko toga je suvisna i opterecuje inace dobru temu.
[ djsloba10 @ 23.10.2013. 17:54 ] @
Da i ja koju dodam...
Kad sam prvi put sinu dao lemilicu u ruke i počeo da od njega pravim majstora upotrebio sam šok sistem da ga naučim da pazi šta radi:
Dao sam mu elekrtrolit od 1000mmF/16V i objasnio mu da ga poveže na kontra-polaritet. Povezao i kako sam mu rekao stavio ga u metalnu kutiju pa uključio ispravljač.
Kad je grunulo on pao sa stolice. A i kutija sa rasturenim kondezatorom je patosirala.
Objasnio sam mu da MORA da pazi i da iako radi sa malim naponom koji nije opasan po život može da dovede do takvih situacija da ostane invalid.
a i ovo...
U nekadašnjem računskom centru Dunav-osiguranja preko puta Sajma u Bg-u sam povezivao kompletnu automatiku klimatizacije = 1 glavni + 5 ormana po 60 cm širine sa automatikom i dva reda VS klema u dnu svakog ormana.
Na prvom ormanu ručica rastavljača a u ormanu dovod - "sitan" kablić 3X120mm2 + 95mm2 rastavljač i glavni osigurači. Ja taj orman nisam ni otvarao - tu za mene nije bilo posla.
U onih pet koja hiljadica žica sondi temperature, vlažnosti i merenja čestica prašine, ventilatora, žaluzina, isušivača, grejača i ovlaživača vazduha. Ja sve povezao a Italijani dolaze da pregledaju i puste u pogon - njihova oprema njihova garancija.
Sve lepo pregledali palo tapšanje po ramenu i "molto, molto bene" i veliki trenutak:
Kad je Italijan uključio rastavljač orman je eksplodirao a on završio u bolnici. Razlog: U vrhu ormana gde su bakarne šine savijene da pređu u horizontalu kroz sve ormane ispod pertinaks zaštite neki majstor-šaljivdžija u fabrici sabio šinu od jedne faze da leži na limu ormana. Dok su pocrkali osiguračići od 350A sve četiri šine a i dobar deo ormana su ISPARILI u Voltinom luku.
Kako Fata reče svome Muji objašnjavajući to da je trudna: "To ti je bolan Mujo k'o u saobraćaju. Mereš ti paziti kol'ko 'ćeš al' drugi ne pazi"
Uvek proveri sve a naročito sebe i svoj rad pa ćeš stići do penzije u kompletu - da ti ne fali ni jedno parče.
[ zica49 @ 23.10.2013. 19:47 ] @
Kratki spoj i posljedice istog su dozivljaj za sva cula i isto tako dozivljaj za skoro sve moguce instrumente i detektore sto je ljudski rod osmislio.
Nije to nimalo zdrava situacija pa cak i oni bezazleni.[ Seyokiller @ 23.10.2013. 21:38 ] @
Izvor literature u mom periodu školovanja bio je "Klub tehničke knjige- Beograd".
Ne znam šta je sad sa njim, ali dosta se knjiga kupilo.... a i bogami dobilo besplatno
Osim njih časopis Elektro iz Niša je bio HIT !
Od stručnih časopisa je bio popularan i časopis AUDIOFON kojeg nažalost nema više...
Elektronikom sam se prestao baviti jer sam video da je računar jedno veliko čudo šta se sve može uraditi jednim klikom miša ![ bogdan.kecman @ 23.10.2013. 23:35 ] @
Citat:
macolakg:
Većina iskusnijih članova je doživela (i preživela) snažniji strujni udar, i nerado ga se sećaju.


da budem iskren i dan danas mi nije jasno kako sam neke od njih preziveo ..

@lavlja, prijatelju ja ne volim da diram "sa one strane transformatora" ali jbg doslo vreme da vise nemas trafo nigde, zamenili ih ovi coperi a tu za sta god se uvatis ubija :(, sto je najgore, neki ubijaju i ako ne pipnes nego se samo priblizis :( nego .. i na baterije moze da bude problema !!! evo ti par mojih nesreca "na baterije"
- sad skoro nevidljiv ali dugo godina vidljiv oziljak na levoj ruci od zapaljenog tantala (zica na stolu je kratko prespojila 7812 i na 16V tantal je umesto 12V doslo nekih 30tak volti (ispravljenih 24VAC dakle ~32V) go*no se zapalilo i zalepilo mi se za ruku
- ledara u grudima, preko mesec dana sam imao parce crvene ledare koja je explodirala i komad mi se zabio kroz majcu u grudi. moralo je dobro da se zagnoji da bi izaslo napolje, bez ikakvih problema je to moglo da mi ode u oko
- aluminijumski elektrolit mi se zalepio za naocare, ja nosim cvike jeli skoro ceo zivot, dok radim sa elektronikom nosim staklene a preko njih neke zastitne (mislim da je neki karbonat), tada sam imao samo ove staklene, kinez je mrtav ladan izbacio cep, prsnuo vrelu kiselinu po pcb-u a cep se zalepio za staklo od mojih cvika .. bilo bi vrlo zanimljivo da nisam imao cvike
- drajver za steper motor, mrzelo me da srafim hladnjak i uvatim hladnjak samo metalnom stipaljkom za drajver da nesto na brzinu istestiram .. nisam primetio kada je stipaljka spala, hladnjak se pregrejao i keramika je pukla, komad se zabio meni u rame (kroz debeli duks!!!)
- drajver za steper motor, 30V 5A, ispadne mi srebrno go*no od lanca iz majce i padne na pcb, spali mi cca 150eur elektronike, 3 nedelje posla i na sve to tako me drkne struja da sam sve zvezde video, ko kaze da je 30V malo nema pojma sta prica, dakle vrat onako "vlazan", srebrni lanac dotakao ko zna sta na ploci (recimo 30V mada je isprespajao sve zivo) a ja se drzao za ground .. dakle proslo kroz ruke do vrata .. sva sreca sprava se sama ugasila (izgorela stampa i prekinula dovod struje) inace ja nisam mogao ni da pustim minus ni da pomerim glavu ... nista .. imao sam bolove mesec dana (upalu misica)

a one glupe .. to me sramota da pisem tako da .. (npr uzmem ja da "ostarim" neki medaljon tako sto ga vezem za fazu, stavim u vodu, nulu stavim sa strane u vodu i dodam so i onda se nerviram sto nista ne radi, naravno nemam pojma da se elektroliza pravi sa DC a ne sa AC no nije strasno posto sam 6ti osnovne, onda izvadim to sve iz vode i stavim na tepih da odem po jos soli i ladno se naslonim rukom i dlanom preklopim fazu i nulu .. sva sreca posle jedno 4-5 sekundi "drmanja" dok nisam mogao da pustim zice one mi se u ruci spoje i izbije osigurac .. ili situaciju gde sam majstoru spasio zivot i izbio 2 zuba, bio sam tako slicno nesto mozda 7mi osnovne, majstor je drzao antenu ustima i uvatio se za sasiju od tv-a i kreno da "plese", ja uvatio kabl i iscupo mu iz usta zajedno sa vrhovima 2 zuba .. imao je srece sto sam ja gledao)

tako da .. obracanje paznje u fundamentu na sve sto se radi pod obavezno .. ja kako sam se ugojio imam ogroman problem sa majcama, majca mi ide preko stomaka i onda visi dole jeli, debeli znaju sta pricam, e ustanem od stola da nesto uradim i majcom napravim haos na stolu .. sad sam u fazonu onih metroseksualnih majica (6 brojeva manje) koje su dovoljno uske da ne prave haos kako se krecem ..

ono sto sam provalio, dok sam bio mladji hodao sam po krovu, prevezivao 380V na zivo na dobar dan (sa jednom rukom u dzepu i dobrim gumenim djonovima ali .. svejedno na zivo), nista mi nije bilo "frka", danas kada treba da otvorim glavnu spratnu tablu da odvrnem 3 topiva osiguraca prvo 10min gledam u tablu i proveravam na sta sve to lici pre nego pridjem osiguracu .. na krov jos nisam skupio hrabrost da izadjem ..
[ macolakg @ 24.10.2013. 03:51 ] @
Citat:
ko kaze da je 30V malo nema pojma sta prica, dakle vrat onako "vlazan", srebrni lanac dotakao ko zna sta na ploci (recimo 30V mada je isprespajao sve zivo) a ja se drzao za ground .. dakle proslo kroz ruke do vrata .. sva sreca sprava se sama ugasila (izgorela stampa i prekinula dovod struje) inace ja nisam mogao ni da pustim minus ni da pomerim glavu ... nista .. imao sam bolove mesec dana (upalu misica)


O sličnim stvarima sam i pričao.

Nije uopšte bitno koliki je napon. Bitna je električna otpornost našeg tela na putanji električne struje.

Svi znamo da kada liznemo bateriju od 9V osetimo prilično neprijatno peckanje.

Ruke imaju prilično zadebljanu kožu i dosta veliki otpor, dok delovi koji imaju tanju i "življu" kožu imaju znatno manju otpornost. Veliki broj ljudi neće ni osetiti na rukama napon reda 50-60V, dok će na vratu ili ustima doživeti popriličan udar od 24V.
To važi za sve vlažnije delove tela: sluzokože, i delove koji se intenzivno znoje i solima obogaćuju kožu na tom mestu, a slani rastvori su veoma provodljivi.
Osobe koje imaju tanku kožu i puno se znoje, strujni udar u vrat sa svega 24-40V će za 30tak sekundi onesvestiti i izazvati spazam pluća i eventualni zastoj rada srca.

Sve ono što kroz naše telo može razviti više od nekoliko miliampera struje, a pri tom protiče kroz delove tela gde su vitalni organi ili glavniji nervni snopovi, može biti opasno po zdravlje i eventualno život.

U suštini je tu prvo i najštetnije delovanje na nervne puteve, gde se signali koji podržavaju rad vitalnih organa poremete.
Mišići se zgrče, pluća otkazuju, a može otkazati ili se blokirati i potpuno autonomni deo srca, SA i AV nervni čvorovi, koji mu daju ritam čak i ako ga mozak ne šalje.

Što duže traje strujni udar, šanse za preživljavanje su sve manje.

Kada dođe do poremećaja srčanog rada, postoji poprilična šansa da se ritam ne uspostavi ponovo, dođe do fibrilacije (podrhtavanja) komora, i ako se neko ne pojavi u roku od nekoliko minuta da vas opali defibrilatorom (opet vas zvekne strujom koja može konja da obori), kraj priče...

Inače, paradoks je što se reanimacija obavlja uređajem koji se zove defibrilator, koji je sprava koja vam opali tako strašan strujni udar da može da vam ostavi opekotinu na grudima.
Srce je neobičan organ: kad radi, takav ga strujni udar može smesta zaustaviti, a kad ne radi taj isti strujni udar ga može pokrenuti.

Radi se o energijama i do 300 Džula u najtežim slučajevima, a verujte da to može odraslog konja da nokautira kao muvu.

Poređenja radi, udar iz automobilske bobine raspolaže sa 0,05 Džula tipično, a većina nas zna kako to udara :-).

--------------------------------------------------------------------------------

Da ne zaboravim jedno veoma smrtonosno mesto koje se u najvećem broju domaćinstava krije ispred nosa, a to je kada ili tuš kabina.

U mom gradu je 90-tih godina, u roku od godinu dana poginulo dvoje studenata u jednoj tipično podstanarskoj ulici, zbog neuzemljenog bojlera kome je probio grejač.

To je jedno od najsmrtonosnijih mesta ako vam se tamo dogodi strujni udar.

Verujte mi da onako mokri sa bosim nogama nemate nikakve, ni teoretske šanse da preživite. Jedina šansa vam je ako pregori osigurač (a to se dogodi najčešće prekasno, kad vas pečene pronađu u kadi).

U kadi ili tuš kabini ste totalno bespomoćni, u trenutku vam otkažu svi mišići i još ste na klizavoj podlozi, a voda iz tuša kroz koju stiže struja ne prestaje da teče.

Najveći broj ljudi nema naviku da isključi bojler kada ulazi u kadu ili tuš kabinu, i nije uopšte svesno da mu život zavisi od celosti i dobrog kontakta one žuto-zelene žice koja ga uzemljava, a ako je bojler malo stariji ta žica često istruli ili se otkine...
Posle toga proboj grejača neće spaliti osigurač nego vas.

Novije preporuke elektrodistribucija nalažu ugradnju posebne FID sklopke sa osetljivošću od 50mA diferencijalne struje.

To je veoma pouzdana zaštita kada uzemljenje otkaže.

Cena joj UVEK manja od mogućih posledica.

Jedno njeno iskakanje dok se kupate, i već ste joj dužni život.

Takođe treba insistirati da svi članovi porodice OBAVEZNO isključuju bojler kada se kupaju, ukoliko nemate FID sklopku od 50mA, pogotovo deca (za nas matore konje i nije tolika šteta).

To sam hteo da kažem kao veoma važnu stvar, a zaboravio sam u prethodnim postovima.

Pozdrav

[ Lavlja_Jazbina @ 24.10.2013. 05:22 ] @
E,tema je vise nego odlicna.Mogu reci da u mom slucaju onaj put iz D..... u glavu je isao malo sporije ali je stigao.Ova zadnja 2 posta su ostavila
mogu reci iskreno veliko znak ? koliko se nekim stvarima njuskalu kao sto sam ja i krece da mlatara glinericom i pocinje da cacka sto ne bi trebao.


Jel to @macola ovako izgleda (manjih vrednosti) i stavlja se u tablu sa osiguracima za bojler ?[
[Ovu poruku je menjao Lavlja_Jazbina dana 24.10.2013. u 06:36 GMT+1]
[ Lavlja_Jazbina @ 24.10.2013. 06:52 ] @
[ DSL @ 24.10.2013. 09:15 ] @
Ode ovo presiroko, jbt..nisam ocekivao da ce se iskusni ovoliko ukljuciti u inicijalni topic...

Elem, dobro je sto pisete ovakva iskustva - pre svega sto i oni laici/neiskusni vide da se i dobrim i iskusnim mogu potkrasti fatalne i letalne greske.

Sa druge strane, vecina dece dozivljava skolu kao bauk ili kao neminovno zlo... S tim u vezi, nastavu prate povrsno i dovoljno samo onoliko koliko treba da dobiju prolaznu ocenu. Secam se, kada sam isao u srednju (elektro) skolu, od nas 30 dece u razredu, samo nas je 5 (i slovima: petoro) znalo bez problema ukljuciti ampermetar u kolo. Onih 25 bi ladno "merilo struju u uticnici"... Posle prakse sam ostajao sat dva da sa profom krpim instrumente koje su pametni trcali da ubodu u 220... Ovo je vec problem celog drustva koje na obrazovanje gleda kroz prizmu Megatrenda ali, u elektrotehnici (ili generalno u tehnici) ovakav pristup moze da rezultuje smrcu.
Drugi problem je sto su deca nestrpljiva - vide ovde Macolukg, Bogdana i ostale, da sad ne nabrajam, ljudi prave satelite i kojekakva cuda... Odmah se prime (kao moj sestric koji na svadbi celo vece zuri u masinu koja pravi baloncice i vec sutradan pokusava da napravi nesto slicno) na ideju i pokusavaju da smisle nesto iz sopstvene glave koja je, ruku na srce, jos nedozrela i bez iskustva... Iskustvo se i stice radom ali, kad sad bar ima materijala na internetu i ljudi po forumima koji znaju svasta, to bi trebalo iskoristiti i ne zuriti sa lemilicom... Ja sam pola teorije ucio iz Philipsovih datasheetova (ah ti poceci interneta u nas..) a o znacajnijoj praksi iz Radioamatera (izlazi li on danas?) i svaki put kada iznova procitam isti clanak ili datasheet, imam osecaj da prodornije gledam kroz tekst i nesto novo vidim...Zbog toga sam naucio da sve zivo procitam vise puta...

I ja sam kroz eksperimente sazrevao, da ne pricam sad svasta... ali, em su moji roditelji (laici kad je struja u pitanju) strahovali, em sam i ja bio sa dobrom dozom rezerve kad god nesto ukljucujem u struju... Valjda je tome doprineo i prvi HV sok kada sam prvi put otvarao TV, lampas... bacilo je plavu varnicu odnekle i roknulo me o pod da sam jedva dosao sebi... To sam doziveo u sestom razredu, na vreme da moju samouverenost i lakomislenost skrese na potreban nivo.

"Da vidim sta ce da bude" je takodje problematican pristup kod dece - tako sam ocu zgurao starog keca u jarak (da vidim sta ce da bude kad spustim rucnu)
Tako zamalo da odem u tri lepe -uzeo parce valjda aluminijumske trake sirine nekih 7-8 cm (koristi se kao fotooslojeni lim u offset stampi) i kratko spojio 45Ah akumulator, izvadjen kao prazan iz auta... trenutno isparavanje kompletne trake i klema, a zamalo i ja da odem u tacku.,..

I kad smo stariji, nehotice mozemo (ne daj boze u pijanstvu, da se samodokazujemo) da napravimo nemerljivu stetu...
Tokom sluzenja vojnog roka (lokacija nebitna) sam sluzbovao pri komandi vojske i to u jednom departmanu koji je bio grejan na el. energiju preko nekih kotlova, vise se i ne secam snage, nije ni bila bas za bacanje... I sad, jedan kotao je stalno pravio probleme, njegov kontaktor nije bio bas u zdravlju... a nama vojsci bilo zima...i resim ja da ispitam sta se desava, nadjem da je kontaktor los, haj reko da ga ocistim... Nisam znao sta je na kojoj je fazi pa sam otvorio GRT i izvadim jedan osigurac, mislim da je bio 250A, ne bi li se iskljucilo sta treba... Do qrca...iskljucim svetlo tu gde sam bio i ostanem u mrklom mraku (evidentan sled naivnih dogadjaja koji zbirno vode u katastrofu).. umesto da ulozim strpljenja i potrazim neko svetlo, ja odlucim (pajz budale) da napamet vratim osigurac u leziste oslanjajuci se samo na motoricku sliku koju sam imao u glavi u kretanju dok sam cupao, stojeci na stolici, osigurac iz lezista (kao sto napamet vozite sekund ili dva dok ste zaslepljeni)... I tu ti napravim takav medjufazni spoj da su klesta momentalno isparila, kao i po pola nosaci nozastih osiguraca, a sva ona vatra i srapneli meni izbuse uniformu i zapeku se u grudi, sj* naocare..pola kose, trepavice i obrve - ćao... Osnovna greska je sto sam bio preterano samouveren, a jednako velika greska je sto sam to radio u 22h, kad se nista ne vidi, kad nema osoblja pri ruci i nema ko da te udari po usima ili povuce za ruku...

Sada, bezim od 220 kad god mogu... osetivsi da me drma i na obicnom elektrolucnom aparatu za varenje, svojevremeno sam proglasio aparat za neispravan i odmah prvom prilikom pitao profu sa prakse sve o konkretnom uredjaju... a ne da se igram, da ga otvaram, i glumatam majstora..
Nehoticno cupanje zica ili nesistematski pristup kada otvaramo neki novi uredjaj koji nikad nismo videli je cest uzrok fatalnih gresaka - posle sklapamo ćereslo napamet ili po sopstvenom nahodjenju... Dao Bog pa sada svi imamo telefone sa kamerama, sada sve novo snimam po 50 puta iz svih mogucih uglova ne bi li ga posle lako i bezgresno sklopio...


[ macolakg @ 24.10.2013. 12:36 ] @
@Lavlja_Jazbina

Vrlo nalik tome, samo je malo manja i diferencijalna struja pri kojoj će isključiti je 50mA.
[ macolakg @ 24.10.2013. 12:49 ] @
@DSL

Tema ti je i više nego odlična.

Osim što sam se pozabavio opisivanjem dejstva električne struje na telo, pozabaviću se i opisivanjem improvizovanih načina spašavanja unesrećene osobe kod strujnog udara.

Svi smo mi to nekada učili, ali brzo se zaboravlja, pa da se podsetimo.

Pozdrav
[ macolakg @ 24.10.2013. 13:58 ] @
Pre nego što pređem na metode spašavanja od strujnog udara, razjasniću nekoliko uobičajenih a pogrešnih predrasuda kod ljudi, gde je jedna takva i inicirala pokretanje ove teme.

Počeću od onih najkrupnijih stvari da bih olakšao razumevanje pojava:

Dakle, krupna zabluda o tome šta to može stići iz utikača počiva na pogrešnom tumačenju onog natpisa na utičnici ili njenom osiguraču, poput onog 16A, 25A itd...

Ta oznaka u stvarnosti znači da proizvođač garantuje da ta veličina struje sme kontinualno (neprekidno) teći kroz utičnicu ili dotični osigurač, pri čemu dotični mora ostati ispravan i neće se pregrejati.

Posebno se nema osećaj o tome kako rade topljivi i automatski osigurači, i kakvi su odnosi između struje i vremena njegovog dejstva (osiguravanja,kako mu i ime kaže).

Za one koji su ozbiljnije zainteresovani oko rada (na prvi pogled jednostavnog) osigurača, evo jednog pdf dokumenta od firme koja je poznati proizvođač osigurača. U dokumentu su temeljno opisani principi rada i pravila upotrebe:

http://www.google.rs/url?sa=t&...mxtw&bvm=bv.55123115,d.Yms

Prostijim rečima ću opisati šta se dešava kod osigurača kod preopterećenja ili kratkog spoja.

Kada tipičnom topljivom osiguraču piše 25A to znači sledeće:

-skinite dokument za koji sam priložio link, i idite na 14. stranu, na dijagram "KARAKTERISTIKE NV OSIGURAČA". Krajnja levo, crvena linija na dijagramu je karakteristika topljivog osigurača od 25A.

Sa dijagrama možemo očitati da će njegovo pregorevanje nastupiti za izvesno vreme pri različitim strujama preopterećenja, i to:

-za 2 sata pri 37A
-za 10 minuta pri 45A
-za 1 minut pri 58A
-za 10 sekundi pri 72A
-za 1 sekund pri 105A
-za 0,1 sekund pri 170A
-za 0,01 sekund pri 400A
-za 0,001 sekund pri 1100A !!!

Dakle, koliko će struje poteći iz utikača pri kratkom spoju, zavisi samo od sposobnosti i kvaliteta mreže na dotičnom mestu, i od toga će zavisiti VREME za koje će pregoreti osigurač.
Kada ste baš blizu trafostanice poteći će kojih par hiljada ampera, dok ako ste na kraju linije i veoma udaljeni, nekoliko stotina ampera pri totalnom kratkom spoju.

Otud potiču veoma razorni efekti kod kratkog spoja. Odnosno, utičnica može isporučiti MNOGO ampera dok osigurač ne pregori. Cifre iznad to lepo objašnjavaju.

Krajnja desno, crvena linija na dijagramu pokazuje karakteristiku topljivog osigurača od 250A, i tu vidimo da je njemu potrebno čitavih oko 12000A !!! da bi pregoreo za 0,001 sekund.

Mislim da će ovo biti dovoljno za shvatanje poente, a neće škoditi da pročitate ceo dokument.

Ništa se na ovom svetu ne može dogoditi trenutno (za nulto vreme) pa ni topljenje osigurača.

U određenim uslovima osigurači ne pregorevaju tako brzo kao što se misli.

Evo jednog videoklipa koji govori o tome:

http://www.youtube.com/watch?v=yX5TIDLvMyw

Pozdrav

P.S.

Evo jošjednog klipa:

http://www.youtube.com/watch?v=hA-w0QAaxRU


[Ovu poruku je menjao macolakg dana 24.10.2013. u 15:10 GMT+1]
[ mikikg @ 24.10.2013. 14:45 ] @
Citat:

-za 2 sata pri 37A
-za 10 minuta pri 45A
-za 1 minut pri 58A
-za 10 sekundi pri 72A
-za 1 sekund pri 105A
-za 0,1 sekund pri 170A
-za 0,01 sekund pri 400A
-za 0,001 sekund pri 1100A !!!


^^^ Ovo treba da se zapamti!!!

Neka su nekoliko puta manje struje u pitanju za neke "manje" osigurace ali su i dalje ogromne struje u pitanju pa to puta napon pa puta vreme i eto te razorne energije sto pretvara u dim kablove i PCB vodove!

Dakle cim se barata sa nekim izvorima velike energije, bilo da je to iz mreznog napona, bilo velike akumulatorske baterije, kondenzatori u SMPS, PC, TV, pojacalima i slicno, dobro voditi racuna sta se tu radi i sta pokusavamo da izmerimo!

Na to se nadovezuje pitanje "A kako se meri napon i struja?" ... Sad iskreno ne znam da li to treba pisati ovde jer su to elementarni stvari, mada nebi bilo lose da se opise ...
[ crko_otpornik @ 24.10.2013. 18:19 ] @
Citat:
Lavlja_Jazbina:


Ahaaa...jos se nekom desilo..
[ ZAS011 @ 24.10.2013. 19:08 ] @
Citat:
crko_otpornik: Ahaaa...jos se nekom desilo..

Kontrolisano uništavanje kineza s' namerom da se snimi i pokaže takvima kao ti šta ne treba raditi.
[ Zlatni_bg @ 24.10.2013. 19:19 ] @
Citat:
crko_otpornik: Ahaaa...jos se nekom desilo..


Jednu stvar me je otac uvek ucio - ne poredi se s drugima.

"Tata pa celo odeljenje je dobilo keca" - "Ne interesuju me drugi"

Poenta price, to sto se jos nekom desilo ne mora da znaci da je dobro.
[ zica49 @ 24.10.2013. 19:56 ] @
@crko_otpornik rekao sam ti jos tamo na onoj temi kad bi volio cuti tvoj slijedeci komentar.Klip je ono kao sto je ZAS011 reko test.
Isto kao krash test kad "srokaju" auto koji je jucer sisao sa proizvodne trake naravno sa visim ciljem.
Nekad se poneki multimetar mora unistiti da bi de dobili nekakvi odgovori,ti si takodje unistio svoj ali izgleda nisi dobio odgovor.Ako si trol ili neko od onih sto nemaju sta da rade pa to rade ovdje na forumu neka ti je na dusu,a ako nisi moj prijateljski,ocinski,ljudski ili kako hoces savjet je uzmi knjigu u ruke.Rekao si da te ceka profesor slijedece sedmice a nesto dana je vec proslo.Impresioniraj profesora impresioniraj nas na forumu da si znao da si shvatio.

Odosmo sa teme...
Koliko zna biti neugono blisko iskustvo sa strujom imam primjer da je direkno uticala covjeku na zivotni poziv.
Ja sam inace ono vrijeme kad nisam bio obavezan u skoli provodio kod jednog RTV servisera (stariji covjek lampas majstor) koji je tesko usvajao tranzistore i mirio se sa tim ono bio poslijednji mohikanac za lampe.
Jos je tu bio jedan djecko zvao se Suljo iz istih razloga kao i ja zeljan znanja.
Suljini roditelji su u njemu vidjeli RTV servisera u buducnosti i stvarno su investirali u njega cak su mu u medjuvremneu kupili poslovni prostor i dali se u renoviranje.
Ono cekalo se da suljo usvoji znanje i da se osmostali kad postane punoljetan.
Korist bila obostrana majstor imao autoritet i status kako je odgovoran i dobar majstor a mi imali masu tranzistorskih televizora sa kojima smo izlazili na kraj jednom rjecju nadopunjavali se.Davao nam i novaca moram biti posten pa priznat.
Majstor nam stalno govorio da pregledamo po pretincima i stalazama materijal i sta je za baciti da bacimo a mi nikad..jebes to daj lemilicu daj unimer idemo popravljat he he he :)
Suljo je pusio ja nisam,ali suljo nije htio pred majstorom koji je isto pusio i povremneo nudio nas dvojicu mi odbijali a on vikao pametno momci pametno.I malo malo pripali cigaru na onu lampu sto je ispravljacka dioda poslije vn trafoa he he he.
Ostali nas dvojica sami i Suljo da bi oponasao majstora
Uzme cigaru polize je jezikom(majstor to nije nikada) u usta i priblizi toj lampi he he..

Da sam vidio u zivotu takvu scenu ,da sam cuo takav krik ,da sam vidio takvu facu nisam.Lansiran tamo na kontra stranu radionice u one stalaze i pretince i sve ono po podu sto smo trebali pogledat i bacit.
Poslije dva tri minuta gleda u mene koji umirem od smijeha i pita me ima li zube,ima li usne,ima li nos ima li bradu?
I poslije rece u je*em ti alaha mal ne poginu izvadi kutiju cigara iz dzepa zguzva i baci u kos za smece.
Ustade i kaze ja moram ici nisam dobro.
Otisao on ja ostao pomeo ono sto je sasuo po podu i poceo vaditi korisne i aktuelne komponente.
Malo poslije dolazi majstor i vidi me pored hrpe komponenti i pita sta je to,ja mu odgovorim ovako najlakse sve na pod korisno izaberemo ostalo pometemo,opet je rekao pametno pametno i otisao.

Suljo se sutra nije pojavio.Nikad vise nije dosao u radnju,pitao sam majstora zna li on zasto rekao da je i njemu cudno ali odlucio da mijenja zanimanje,kasnije je u tom prostoru koju su roditelji renovirali bila trgovina obuce promijenio karijeru.
Danasnji mu je posao uvoz i podaja polovnih auta iz zapadne evrope....ne pusi!
[ majstor_mensur @ 24.10.2013. 21:01 ] @
http://www.iaei.org/blogpost/8...cal-Inspector-s-Survival-Guide

Vrijedi procitat.
[ Chojba @ 25.10.2013. 12:56 ] @
Iako o struji pojma nemam, moracu da iznesem 2 saveta pri nosenju sa istom:

#1 - Ne popravljajte nesto ako ne znate
#2 - Ako se vec nesto lose dogadja, ne sramite se da potrazite pomoc i ne rizikujte da situaciju ucinite 10x gorom

Moj otac, koji ruku na srce sa trogodisnjom srednjom skolom(nevezanom za elektroniku) ima 10x sire i svestranije obrazovanje od vecine ljudi koje znam(ukljucujuci mene), usled finansijske situacije je po kuci popravljao sam, sporete/usisivace/zamrzivace/ves masine... samo nije popravljao televizore vec zvao majstora, ne znam zasto...

Da li usled njegove greske(#1), ili neispravnih instalacija, u jednom trenutku smo dosli u situaciju da struja "povremeno" drma iz bojlera ako je ukljucen i u tom periodu se ukljuci i zamrzivac, samo sto mi to nismo znali.

Moj 18 rodjendan, ustao ujutru u 6 da se istusiram pre skole, dok sam skidao odecu pridrzim se za vlaznu kadu i osetim drmusanje ali to pripisem sanjivosti?! Upadam u kadu, tusiram se jedno 2 minuta, i ta sekunda u kojoj mene drma u ruku kroz tus i ja refleksno iskacem iz kade na plocice pritom ne lomeci nista ce mi ostati u vecnom secanju...

Da stvar ucinim gorom, slusam onu vodu u kadi kako prede i umesto da razbudim oca i pustim da sredi stvar, ja dotaknem metalno lance koje drzi cep(srecom sam ga samo dotakao, nisam uhvatio zatvorenom sakom) i drmne me opet.(#2)

Jeste mi otac naknadno objasnio da je ta struja bila "samo" neprijatna i relativno bezopasna, jer u suprotnom verovatno ne bih bio sposoban da izletim iz kade, ali gasenje bojlera i obavestenje ostalim ukucanima da sam usao na tusiranje mi je postalo nezaobilazni ritual...
[ bogdan.kecman @ 25.10.2013. 13:43 ] @
kad smo kod rituala :D .. stavljam sad neku izolaciju i zice u zidu naravno ne mogu da dohvate kroz izolaziju i moraju da se produze .. nije to neki uman posao no .. ritual ide ovako
- pristekam lampu na steker i upalim je
- odem do table sa osiguracim i iskacim osigurac koji ugasi tu lampu (nemam jos zapisano koji osigurac vezuje sta, nov mi stan a nisam se preterano cimao posto svejedno tu tablu menjam uskoro)
- vratim se u sobu i glimericom proverim da nema faze (na sve 3 zice)
- odem glimericom do nekog stekera sa strujom (da proverim da radi glimerica)
- rastavim steker, izvucem zice, sve izolovanim klestima ponasajuci se kao da radim pod naponom
- kada moram da uvatim zicu (jeli sad vec moram pipnut), prvo gornjm stranom prsta "lupim" po zici da proverim jos jednom dal ima struje pre nego krenem da je uvrcem sa drugom zickom ..

i tako u krug za nekih 9 dozni u dnevnoj sobi, pa za jos 4 u spavacoj pa ...

[ DSL @ 25.10.2013. 14:03 ] @
Treba li pomoc?... usluzno `vatam gole zice "da vidim sta ce da bude"...
[ bogdan.kecman @ 25.10.2013. 14:09 ] @
:D zavrseno to sve za jedno popodne, hvala :D ali sam primetio da svako
ima svoj ritual kada su te stvari u pitanju (bar ovi sto su doziveli
cetrdesete :D )
[ zica49 @ 25.10.2013. 17:24 ] @
Ka si dovoljno ljut otporniji si na struju
http://www.youtube.com/watch?v=_paFZjxovK0
[ djsloba10 @ 28.10.2013. 07:48 ] @
Citat:
DSL:
Treba li pomoc?... usluzno `vatam gole zice "da vidim sta ce da bude"...

Ženooooo dođi da mi pomogneš!
Šta treba da ti pomognem?
Uhvati ovu žicu.
Evo uhvatila sam.
Osećaš li nešto?
Ne.
Ajd' sad ovu drugu.
Dobro evo.
Osećaš li nešto?
Ne.
U redu je znači da sam pogodio koji osigurač da izvadim pa sad mogu mirno dalje da radim.
[ SStudio @ 06.12.2013. 09:11 ] @
Citat:
Rad sa jednom rukom u džepu


I kod elektronike, a naročito kod elektrike, zlatno pravilo.

Doduše meni je majstor Pera pre cca 15 godina rekao "Sine ako ćeš od ovoga da živiš ceo život, uvek kad nisi siguran stavi levu ruku u pantalone na dupe"

Manje više što možete nehotice da se uhvatite za predmet pod naponom, već iz razloga skraćivanja putanje struje i preusmeravanje dalje od vitalnih organa.

Samim gestom stavljanja ruke, značajno se smanjuje otpor putanje po kojoj struja ide a ona naravno ide linijom manjeg otpora, jer trup u tom trenutku predstavlja veći otpor od ruke na stražnjici.


[ brkchey @ 15.07.2014. 18:57 ] @
Citat:
zica49:
Jednom sam cuo duhovitu mozgalicu ili vic islo ovako "Kako je moguce da je poginuo elektricar a nije bio u naponsko kontaktoj situaciji" odgovor "zgazio ga kamion"!
Isto kao sto je opasna struja opasan moze biti i ambijent dok se radi oko te struje,sva paznja se moze usredotociti da se ne zatvori strujno kolo dijelovima tijela a pasti sa visine.
Pre jedno desetak godina bio sam na malo vecoj bausteli ispomoc oko montiranja takoreci cijelog pogona.
Pet elektricara-automaticara Nijemaca i nas sesorica! Nijemci ono matorci godina dvije i svi u penziju ali imaju sve prste,sve oci,ne sepaju ne stenju i slicno.Nasi manje vise mladji u prosjeku 15 godina nedostaje im skoro 30% dijelova tijela ko macori kad se zavrsi veljaca.Banderasi,vukovi za kratke spojeve,strujne lukove i ostala cudesa...
Ono cemu su se nasi smjeskali je ocuvalo nijemce da su kompletni.Rukavice,viziri (naocale),propisna radna obuca,propisno radno odijelo,kvalitetne ljestve,kvalitetna skela,dobre svetiljke i sto je najbitnije radna disciplina.
Jedini ja(sa rukavicama) jer imam konstantan problem alergije na bakar pa sam i pre njemaca koristio one elektricarske rukavice.
O tim rukavicama se moze reci samo najbolje,u pocetku malo smetaju ali kad se stvori navika koriste se i u radionici.
Dobra su zastita od napona dodira mislim da su bezbjedne za 400V.
Vizir ili naocale sam usvojio poslije tog iskustva sa nijemcima (kratki spoj gdje se ima ampera u prostor izbaci istopljeni metal koliko zavisi od energije spoja) nije potrebno da to zavrsi u ocima,nije potrebno ni na kozi ali bolje ista no nista.
A najbolje da se to ne desi nikako.Vizir koristim samo tamo gdje ima amperaze...[img][/img][att_img]


Koliko su ove rukavice pouzdane i koliki napon mogu da podnesu?
Ja nisam nigdje uspio da nadjem da kupim pa sam uzeo neke obicne gumene, da li obicne rukavice mogu da stite od 220 V? Vidjecemo :)

[ zica49 @ 15.07.2014. 22:00 ] @
Oprosti i molim te da me ne shvatis takoreci doslovno.Rukavice nemaju atest ono da su deklarisane za neki napon.
Rukavice nisu namjenje da se sa njima konstantno sarafa nesto pod naponom,njihova svrha je da ono na trenutak (ono sa cime bi refleksno napravio pokret,trzaj i mogao ugroziti sebe ili ekog drugoga).
[ Horvat I @ 16.07.2014. 06:15 ] @
U rukavni deo takvih rukavica je uliven napon, i periodično se atestiraju.
[ brkchey @ 18.07.2014. 15:13 ] @
Citat:
zica49:
Oprosti i molim te da me ne shvatis takoreci doslovno.Rukavice nemaju atest ono da su deklarisane za neki napon.
Rukavice nisu namjenje da se sa njima konstantno sarafa nesto pod naponom,njihova svrha je da ono na trenutak (ono sa cime bi refleksno napravio pokret,trzaj i mogao ugroziti sebe ili ekog drugoga).


Hvala na odgovoru, na to sam i mislio, jer znam da postoji specijalizovana oprema za visoke napone (i rukavice i cipele i odijela) a meni je trebalo samo da se osiguram da ne bih slucajno dotakao vod dok radim oko njega, sto mi je i poslo za rukom uspjesno.
[ brankotod @ 18.08.2014. 20:29 ] @
Grozim se kada vidim da neko radi oko struje u papučama ili sličnoj obući. Samo cipele sa dobrom gumom,
izolovan alat, i jedna ruka. Nisam imao naviku da radim sa rukavicama jer se većinom bavim elektronikom,
ali me je par puta zato lepo prodrmalo. Vizir je lepa stvar na koju se treba učiti od prvog dana.Posle par godina
rada bez adekvatne zaštitne opreme čovek je opušten, i siguran da mu se ništa neće desiti, dok jednog dana....
Tehnička kultura se uči od mladih dana. Od početka rada u struci.Kao što je odelo obavezno za advokata tako
je i zaštitna oprema obavezna za električara. U elektronici svako treba da koristi odvojni trafo.
U Americi policajac koji bude pogođen bez pancira nema pravo na oštetu.
[ brankotod @ 19.08.2014. 22:32 ] @
Pogledajte ovaj grozni snimak!Uvek pažnja, oprez i promišljen rad !
[ zica49 @ 26.11.2014. 20:33 ] @
Stradao radi struje u bez kontaktnom stanju,, :)
[ stefankgr @ 14.02.2015. 15:14 ] @
Svaka cast za temu!
Ja sam ovo naucio na tezi naci... Krenuo na pravni, a jos od svoje 12te cackam programe i njihov kod... Misleci: sta ti meni preporucujes knjigu (objektno orijentisano programiranje), kad ja znam da programiram, drugar ipak kaze da je procitam. Tek kad sam je procitao, skontao sam da ja pojma nemam. Kad sam procitao ovu temu, pomislio sam - sreca pa je programiranje bilo, a ne elektrotehnika. Verovatno ne bih bio ziv da nije. :D

A sada, godinama kasnije, uvidjam da programiranje vodi u robotiku. Imam nekoliko ideja, koje bih hteo da sprovedem u delo, ali nemam znanja. Umesto da vas smaram kako i zasto to (ne)radi (pod uslovom da prezivim), voleo bih da mi preporucite knjige za pocetak. Latio sam se osnova elektronike pre par dana i posle pete strane vise nisam mogao da pratim. Kad mi se to desi, pretpostavljam da mi nedostaje predznanje. Dakle, gde je pocetak ako se kraj zove elektronika?

Hvala!
[ Zez-zez @ 16.02.2015. 22:51 ] @
Danas je to lako: Google. Prvo na čemu si zapeo (ništa strašno, svi smo to prošli) ubaci u tražilicu i prouči ono što ti vrati. Koliko je dovoljno, određuješ ti. A onda nastaviš sa čitanjem do slijedeće zagonetke. Dalje već znaš. Za par mjeseci čitanje će biti puno lakše i brže. Sretno!
[ 101- @ 29.09.2015. 18:05 ] @
Pozdrav svima , evo listam ovaj forum i gledam gde da postavim pitanje, iako sam siguran da je vec brdo njih pitalo ovo sigurno vec, ali ja sam trazio slicnu temu i pretragu sam koristio ali nisam uspeo da nadjem.. Interesuje me da li postoje neki "linkovi" gde se prica o nekim osnovama gde mozda ima i neki video? Neki sajt? casovi , sta znam.. Ja sam se do sada bavio samo programiranjem, i to mi ide solidno i nemojte me pogresno shvatiti nije da ja sada zelim da naucim sve za 5min i nesto slicno tome.. Stvar je u tome, da sam skoro radio neki prodjekat za jednog tipa, neko sitno programiranje za 3d stampac, i onda sam prvi put poceo da se interesujem za tako nesto. I pitam njega kakav je proces koliko je komplikovano, kaze on ma nista obicna el. to se da savladati pitas nekoga da ti objasni .. I ja seo za komp reko sad cu sve da izguglam pa da pokusam, ako shvatim nesto kupicu delove ako ne nista.. i tako citam ja citam vec 5 6 meseci , ali nemam osecaj da sam skontao kako radi .. Tako da ako mozete da me uputite negde da pogledam iscitam.. imam neki osecaj da knjiga nije dovoljna.. da to bez prakse nece ici .. ili bar nekog videa.
[ bogdan.kecman @ 29.09.2015. 18:18 ] @
nadji knjige iz osnova elektrotehnike neke tehnicke srednje skole, to ti
je vise nego dovoljno za pocetak ..
[ zica49 @ 05.01.2016. 22:02 ] @
Od jutros razmisljam o ovome sav i se najezim :(
Doneose mi invertorski aparat za zavarivanje te zamolise da pokusam rijesiti kako kazu havariju.U firmu su dobili "friskog" mladog i poletnog elektricara koji je kako mi rekose jucer mijenjao utikac na aparatu.Sve bilo skoro ok radio ali kao da nema punu snagu.Radili sa nekim tankim materijaloma pa nije bilo ni bitno. Jutros poslije preseljena na drugu uticncu :(
Rezulatat ...dim,nestalo struje u pola pogona,varioc u trenutku doslovno zamijenio mjesto glavi i nogama..
Slike utikaca kazuju sve...koji kralj od elektricara.....
Slika istopljenog zastitnog voda upucuju da u pogonu nema FID zastite,da nema odekvatnih osigraca i da je najvjerovatnije topljivi pokrpljen ekserom :(
[ yz7myg @ 06.01.2016. 07:40 ] @
Očigledno da taj električar nema nimalo iskustva a još je i daltonista jer ne raspoznaje boje.
[ vucko47 @ 06.01.2016. 16:25 ] @
Tu budalu bi trebalo poslati u zatvor na duze vreme.
Mogu misliti kako je instalacija razvedena kad je ovo ovako povezao.
[ ZAS011 @ 06.01.2016. 17:37 ] @
Auh, toliko ni ovdašnji Rusi ne mogu da se zaj....
[ zica49 @ 10.02.2016. 21:26 ] @
Nisam mogao da odolim da sliku ne nabacim na forum.Dugo sam razmisljao gdje, mnogi je na zakon fotka ne bi razumjeli.Buduci da se ista dodiruje sa temom odlucih ovdje.
Mozda bi trebalo pokrenuti novu temu pod naslovom elektro humor ili ovako se to "ne" radi,mataerijala za nju stvarno ima :)
[img][/img][att_img]
[ bogdan.kecman @ 10.02.2016. 21:36 ] @
ovo sam na zalost mnogo cesto vidjao :(, bas ovako sa drvcima i zicom :( a video sam jedno takvo i koje se zapalilo (sva sreca samo je izgoreo steker i zica nista drugo)
[ VlaK @ 10.02.2016. 21:45 ] @
Evo ko ima FB nalog:
link
[ bogdan.kecman @ 10.02.2016. 21:53 ] @
mislim da taj pravi sprdnju, nema teorije da bi preziveo do sada da je sve ono prosao .. mislim da je fora jurenja broja pregleda i broja klikova na taj nacin
[ VlaK @ 10.02.2016. 22:04 ] @
Naravno, ali vredi pogledati u smislu da struja uvek može da opali. Čak i kad je nema... :)
[ zica49 @ 05.08.2018. 20:44 ] @
Sinoc nekoliko km daleko od mene lik se ubio sa transformatorom iz mikrovalne.
Bio ubjedjen da je sekundar 12 ili 24 volta pogodan za okretanje raznja.
[ scoolptor @ 05.08.2018. 21:53 ] @
Procitao sam celu temu.
Uh, setio sam se svih gluposti sa strujom koje sam radio kada sam bio mali.
Najranija glupost, jek kada sam sa 4-5 godina napravio U od zice i krenuo da gurnem u suko uticnicu.

U nizim razredima osnovne skole ovo mi je bila ubedljivo najbolja igracka
[ bogdan.kecman @ 05.08.2018. 23:08 ] @
@scoolptor eh da sad ima valjanih paketa kao elektropionir :(

@zica darvin jbg neka je :D .. btw sta je uopste na izlazu od
mikrotalasne? neki kilovolti?
[ scoolptor @ 05.08.2018. 23:29 ] @
@bogdan

U vezi mikrotalasne i trafoaLik objasnjava opasnosti koje prete tako sto ih namerno izaziva.
Svidja mi se njegov rad. Nadam se da nece preterati.
Inace je pazljiv. Jedan video pravi 15 dana.
[ bogdan.kecman @ 05.08.2018. 23:35 ] @
ma znam kako radi microvawe nego mi stao mozak dal se magnetron napaja
sa 2kV ili 20kV ..
[ scoolptor @ 05.08.2018. 23:50 ] @
2-2.2kV iirc. Electroboom kaze 'upwards of 2kv'
U drugom videu izmeri 2400V https://youtu.be/sFTjFD84Q1c?t=395
[ vogelserbia @ 14.02.2019. 17:10 ] @
Citat:
macolakg:
Citat:
ko kaze da je 30V malo nema pojma sta prica, dakle vrat onako "vlazan", srebrni lanac dotakao ko zna sta na ploci (recimo 30V mada je isprespajao sve zivo) a ja se drzao za ground .. dakle proslo kroz ruke do vrata .. sva sreca sprava se sama ugasila (izgorela stampa i prekinula dovod struje) inace ja nisam mogao ni da pustim minus ni da pomerim glavu ... nista .. imao sam bolove mesec dana (upalu misica)


O sličnim stvarima sam i pričao.

Nije uopšte bitno koliki je napon. Bitna je električna otpornost našeg tela na putanji električne struje.

Svi znamo da kada liznemo bateriju od 9V osetimo prilično neprijatno peckanje.

Ruke imaju prilično zadebljanu kožu i dosta veliki otpor, dok delovi koji imaju tanju i "življu" kožu imaju znatno manju otpornost. Veliki broj ljudi neće ni osetiti na rukama napon reda 50-60V, dok će na vratu ili ustima doživeti popriličan udar od 24V.
To važi za sve vlažnije delove tela: sluzokože, i delove koji se intenzivno znoje i solima obogaćuju kožu na tom mestu, a slani rastvori su veoma provodljivi.
Osobe koje imaju tanku kožu i puno se znoje, strujni udar u vrat sa svega 24-40V će za 30tak sekundi onesvestiti i izazvati spazam pluća i eventualni zastoj rada srca.

Sve ono što kroz naše telo može razviti više od nekoliko miliampera struje, a pri tom protiče kroz delove tela gde su vitalni organi ili glavniji nervni snopovi, može biti opasno po zdravlje i eventualno život.

U suštini je tu prvo i najštetnije delovanje na nervne puteve, gde se signali koji podržavaju rad vitalnih organa poremete.
Mišići se zgrče, pluća otkazuju, a može otkazati ili se blokirati i potpuno autonomni deo srca, SA i AV nervni čvorovi, koji mu daju ritam čak i ako ga mozak ne šalje.

Što duže traje strujni udar, šanse za preživljavanje su sve manje.

Kada dođe do poremećaja srčanog rada, postoji poprilična šansa da se ritam ne uspostavi ponovo, dođe do fibrilacije (podrhtavanja) komora, i ako se neko ne pojavi u roku od nekoliko minuta da vas opali defibrilatorom (opet vas zvekne strujom koja može konja da obori), kraj priče...

Inače, paradoks je što se reanimacija obavlja uređajem koji se zove defibrilator, koji je sprava koja vam opali tako strašan strujni udar da može da vam ostavi opekotinu na grudima.
Srce je neobičan organ: kad radi, takav ga strujni udar može smesta zaustaviti, a kad ne radi taj isti strujni udar ga može pokrenuti.

Radi se o energijama i do 300 Džula u najtežim slučajevima, a verujte da to može odraslog konja da nokautira kao muvu.

Poređenja radi, udar iz automobilske bobine raspolaže sa 0,05 Džula tipično, a većina nas zna kako to udara .

--------------------------------------------------------------------------------

Da ne zaboravim jedno veoma smrtonosno mesto koje se u najvećem broju domaćinstava krije ispred nosa, a to je kada ili tuš kabina.

U mom gradu je 90-tih godina, u roku od godinu dana poginulo dvoje studenata u jednoj tipično podstanarskoj ulici, zbog neuzemljenog bojlera kome je probio grejač.

To je jedno od najsmrtonosnijih mesta ako vam se tamo dogodi strujni udar.

Verujte mi da onako mokri sa bosim nogama nemate nikakve, ni teoretske šanse da preživite. Jedina šansa vam je ako pregori osigurač (a to se dogodi najčešće prekasno, kad vas pečene pronađu u kadi).

U kadi ili tuš kabini ste totalno bespomoćni, u trenutku vam otkažu svi mišići i još ste na klizavoj podlozi, a voda iz tuša kroz koju stiže struja ne prestaje da teče.

Najveći broj ljudi nema naviku da isključi bojler kada ulazi u kadu ili tuš kabinu, i nije uopšte svesno da mu život zavisi od celosti i dobrog kontakta one žuto-zelene žice koja ga uzemljava, a ako je bojler malo stariji ta žica često istruli ili se otkine...
Posle toga proboj grejača neće spaliti osigurač nego vas.

Novije preporuke elektrodistribucija nalažu ugradnju posebne FID sklopke sa osetljivošću od 50mA diferencijalne struje.

To je veoma pouzdana zaštita kada uzemljenje otkaže.

Cena joj UVEK manja od mogućih posledica.

Jedno njeno iskakanje dok se kupate, i već ste joj dužni život.

Takođe treba insistirati da svi članovi porodice OBAVEZNO isključuju bojler kada se kupaju, ukoliko nemate FID sklopku od 50mA, pogotovo deca (za nas matore konje i nije tolika šteta).

To sam hteo da kažem kao veoma važnu stvar, a zaboravio sam u prethodnim postovima.

Pozdravtema jeste bajata, ali veoma veoma korisna, pogotovo deo o fidovoj zastiti,slucajno naleteh na temu, i da napomenem da 50 mA zastite nije bas za kupatilo, treba koristiti one od 30mA!!!! probao na sebi tu od 30, mlatne struja opasno ali odradi posao ovu od 50mA ni u ludilu nema sanse da probam na sebi
[ vucko47 @ 14.02.2019. 17:39 ] @
A kako si na sebi probao tu FID sklopku?
[ vogelserbia @ 14.02.2019. 18:20 ] @
prosto pljesno grejac na bojleru, cevcuge naravno metalne, pitam se da li bi bilo razlike da su bile plasticne, one zelene?!
nema price kad se radi struja, ukoliko lik kome recimo menjam tablu sa osiguracima nece da stavi fid, odbijam posao ma koliko on insistirao, nema brate, jednom se zivi, posle da nosim budalu na dusi, verovatno u zatvoru
[ vucko47 @ 01.10.2019. 18:12 ] @
Evo kako se radi po apartmanima i stanovima na Zlatiboru. Jedan prijatelj mi posla slike onoga na sta je naisao.
Ovo je u dva razlicita stana kako sam razumeo
[ vucko47 @ 01.10.2019. 18:21 ] @
A evo kako se vezuje i ostavlja razvodna tabla u jednoj drvenoj kuci. Inace, struja je pustena i tabla je pod naponom.
[ TRUE RMS @ 01.10.2019. 18:35 ] @
vucko,
Ovde samo iskra nedostaje da se zapali cela drvena kuća.

Na banderama, dobro je dok nije ovako:

[ gilopile @ 01.10.2019. 19:03 ] @
Jeste dobro uradjen orman, ali ipak je to u drvetu, sto mi se ni malo ne dopada.
Kako bi se to trebalo odraditi po PS-u? Nisam do sada stavljao table u drvetu? Ma ne volim uopste da vidim ni suko koji je u lamperiji, to je jos opasnije nego ova razvodna. Ipak je to od nezapaljive plastike i lepo u kucistu...

Living, a ti smotani kablovi su od neplatisa. Samo se popne i umota ti kabel pa se heftaj :D :D
[ vucko47 @ 01.10.2019. 19:19 ] @
Ova tabla stoji bas ovako kako je slikana bez poklopca i sa sve ovim zicama sto vire iz nje a ljudi su se vec uselili u kucu. Slika iznad toga je prekidac za bojler montiran na kabl ispod bojlera i prekida nulu dok faza prolazi direktno a zutozelena nije vezana vec je bila smotana uz kabal. Tako mi rece covek da je zatekao.
I ona jos jedna slika gde je zamenjena nula sa uzemljenjem isto na bojleru al u drugom stanu.

Sad treba dobro razmisliti dal uci pod tus
[ TRUE RMS @ 01.10.2019. 19:40 ] @
Možeš pod tuš,
ali da obavezno isključiš prekidač od bojlera. (ako je na Fazi)

NE tuširam se, ( i uz ispravu instalaciju), pored uključenog bojlera!

Ako me sutra nema:

1) Ili me ubila struja "sa vode iz tuša",

2) Ili me dokrajčila nemogučnost pisanja/pitanja za CV.

(ovo drugo me skroz dotuklo, a radi se o životnoj prekretnici)

..nema druge...

Pozdrav Vucko.
[ gilopile @ 01.10.2019. 19:50 ] @
Ja tek sad vidim te druge slike.
Pa to je strasno.
Na drugoj slici nula preko prekidaca umesto faza.
Za poginuce dusu dalo.

Tog sto je to radio bi trebalo vezati za stolicu i spojiti mu na papke fazu i nulu i onda pustiti sekund da uvidi da se nije zahebavati s tim :)

Lifing, ma ti ces pre stradati od srcke koliko se nerviras.
Ima vreme, vreme ima za sve, samo opusteno.

CV, pa nadji nekog da ti napise, nije to nuklearna fizika. Naskrabajte nesto i vozi misko.
[ DSL @ 01.10.2019. 20:16 ] @
Citat:
vucko47:
Ova tabla stoji bas ovako kako je slikana bez poklopca i sa sve ovim zicama sto vire iz nje a ljudi su se vec uselili u kucu. Slika iznad toga je prekidac za bojler montiran na kabl ispod bojlera i prekida nulu dok faza prolazi direktno a zutozelena nije vezana vec je bila smotana uz kabal. Tako mi rece covek da je zatekao.
I ona jos jedna slika gde je zamenjena nula sa uzemljenjem isto na bojleru al u drugom stanu.

Sad treba dobro razmisliti dal uci pod tus


Prekida nulu... Bas si 100% siguran da je nula? Da neko ko ovako fuseri postuje color coding scheme?

Robija, ne daj se. Jednom sam naleteo na pricu, mozda i urbana legenda, da je coek napisao samo Dobar programer trazi dobro placen posao...i prosao... Probaj i ti tako. Dobar whatever trazi dobro placen posao.
[ vucko47 @ 01.10.2019. 20:28 ] @
Da, nulu prekida i verujem coveku 100%. Tesko je poverovati sta se sve radi i kako. Ovakvi pajseri verovatno nemaju grama mozga u glavi al nazalost takvo je stanje zavladalo u svim oblastima ovoga drustva.
[ ziki_the @ 01.10.2019. 20:31 ] @
A zamisli situaciju gde kolega odlazi da zameni bojler:
Ugasi na prekidac, glinerica svetli.
Odsrafi sve osigurace glinerica svetli.
Proveri sve uticnice sve ima instrumentom 220 izmedju zemlje i faze, bez osiguraca.
Na banderi okrenuli fazu i nulu(nesto su tokom tog meseca radili na mrezi ili menjali bandere).
Instalacija monofazna.
[ Zlatni_bg @ 01.10.2019. 20:32 ] @
Ja sam to sa prekidanjem nule proverio 2x kad su papagaji resili da je igranje po lusterima i cackanje kablova dobra ideja - i kod osiguraca i u prekidacima. Srecom, ormar radjen pre 40 godina i treba mu podmladjivanje ali se nigde ne prekida nula.

Ima svega, samo mi nije jasno kako nekom na dusu moze da ide prekidanje nule, to mi stvarno nece biti jasno. Menjanje boje kablova jos manje.

Inace, ovo sve se desilo kada je papagaj napravio kratak spoj i pola stana ostalo bez struje. Ispostavilo se da nije prekidalo nulu vec da je nesto sto je cackao bilo pod naponom :) Dobro je prosao, samo se isprepadao u mraku :)
[ ZAS011 @ 01.10.2019. 20:45 ] @
Šta da se radi, u Srbiji ne možeš da sabereš 50 električara (fušere u iste ne računam). Sve je to otišlo "preko", recimo znam ekipu koja jeu DE i imaji 11 € po satu, plaćen smeštaj (koji je veoma pristojan, nisu barake već stanovi).
Kod mene, u sasvim novom stanu sam električare istresao iz gaća kako bi odradili posao kako treba.
Sve neki priučeni mamlazi, i kad pokušavaš da mu nešto objasniš, oće da se naljuti.

U stanu gde su ukrštene nula i faza očigledno nema FIDovke. Da je ima, izbacila bi u trenutku uključivanja osigurača a papan bi se češkao po doopetu satima dok ne skonta gde se zaheb'o.
Prekidač ispod bojlera, i još nezaštićen, kao i leteće žice neću ni da komentarišem.
[ vucko47 @ 01.10.2019. 20:48 ] @
@ziki_the

Komsiji u selu cackali nesto na banderi i prvo raskacili nulu a covek pojma nije imao da neko nesto tu radi. Ostao bez tv-a kolko se secam.
[ TRUE RMS @ 01.10.2019. 21:35 ] @
Kod mene, na poslu je bilo
nešto slično ovom, užas.

https://www.youtube.com/watch?...8lbZ2EfCovqj5HfPgh&index=3

Samo, navija, navija, navija,
oprugu od rastavljača, ne odustaje.

Ne dao ti BOG, da imaš razvodno postrojenje u dnevnoj sobi!
[ bogdan.kecman @ 01.10.2019. 22:12 ] @
prica mi jaran, pre koji mesec su menjali neki vn trafo za neku fabriku
pored bgd-a (stavljali jaci) i doso lik da to poveze, ovi iz ED ugasili
struju, kaze moj jaran koji je to pratio ovaj je izasao iz kombija, prvo
je gadjao stari trafo necim, pa je onda prisao i bacio ono tipa "kljuc
30tku" preko faza, po kad je proslo "taj test" prisao i premerio
instrumentom, video da je stvarno iskljuceno, izvadio iz kombija bakarnu
sinu od 50kg i usrafio sve tri dolazne faze u tu bakarnu sinu, i tek tad
krenuo da radi :D
[ gilopile @ 01.10.2019. 23:04 ] @
Do jaja opasan posao, nema tu mesta za greske. Nikad se ne zna, mozda ovi greskom iskljuce neki drugi vod...
I ja kada radim oo 220V mreze, ispitam prvo glimericom, pa onda unimerom, pa tek onda brzo pipnem kaziprstom i kad ustanovim da je ok, onda se prihvatim opusteno da radim :)
[ SASA M. @ 02.10.2019. 11:25 ] @
Davno sam prisustvovao dogadjaju kada je jedan majstor mogao da ubije drugog, ali ne od strujom, vec neslanom shalom. Ovaj drugi se pripremao da zameni osigurac, tzv. niskonaponski visokoucinski... od vise stotina ampera. bilo je tu nekoliko josh majstora i par nas klinaca koji smo ga okruzili da vidimo to cudo kako se menja osigurac. Majstor je otvorio krila ormana u kome se nalazio osigurac, pripremio je specijalnu rukavicu koja na vrhu ima kljesta za prihvat tog osiguraca, psihicki se pripremao da ga ubode ocekujuci prasak kada se krajevi spoje. Sekund pre toga kolega koji je bio iza otvoreog krila snazno je lupio cekicem po tom krilu. kolega mu je samo napravio skok unazad iz cuceceg polozaja. Osigurac i rukavica su takodje u luku krenuli unazad. Iskreno tada nam je to bilo smesno, ali sada kad se setim najezim se kroz koju traumu je prosao covek.

Mimo toga gde je opsasnost bila minimalna, fascinantni su mi majstori koji popravljaju dalekovode na "zivo" iz helihoptera... prvo se helihopter sipkom poveze na vod dalekooda i kada su na istom potencijalu majstor koji lici na gnjurca radi onda opusteno

Ako bash mora da se radi pod 220v iliti sada 230v, bilo bi dobro da se koristi tih 230v galvanski odvojeno. Vidjao sam cak da negde koriste nozni prekidac, tj taster, koga drzish dok radish, ako te nesto zvekne telo se opusti i telo se opusti taster odreaguje, ofc to nije bezbedno ali bolje ista nega nista.