[ Cal Lightman @ 30.10.2013. 06:50 ] @
Pozdrav svima.

Malo sam tražio po forumu šta bi mi moglo pomoći i naišao sam na kilometarski post od @pribon, gde je između ostalih programa ostavio linkove za programe 7-zip i ZipGenius. Nisam hteo da isprobavam jer imam loša iskustva sa isprobavanjem neproverenih programa, pa vas molim ko se već sretao sa ovakvom situacijom da mi da neke direkcije. Dakle, konkretno, imam gomilu serija na hard disku koje sam već pogledao i koje sada stoje na putu novim serijama zauzimajući prostor. Prvo mi je palo na pamet da ih nabacim na DVD, ali to bi bio vrlo mučan posao - pa gledam da ih nekako ostavim na hardu. Da li postoji neki program koji bi mi "smanjio" foldere i tako oslobodio prostor? Naravno, želim da ostavim mogućnost da jednog dana taj folder "raspakujem" i ponovo pogledam neku od epizoda, a da sve to bude bez "štetnih" uticaja po kvalitet slike, zvuka...

Možda su gore navedeni programi pravo rešenje?

Izvinjavam se ako već postoji slična tema, stvarno nisam naišao.

@edit: Imam oko 300 gb u serijama (avi, mp4, mkv...). Kolika bi bila ušteda otprilike?
[ calexx @ 30.10.2013. 10:03 ] @
Sve su to komprimovani formati i ušteda bi bila minimalna, negde je uopšte ne bi bilo. Valjda si nekad koristio neki arhiver, WinRar je od popularnijih mada je i 7-zip ozbiljan program ... upravo sam probao sa jednim .mkv fajlom i na 691MB je ušteda bila 300KB za zip dok je rar5 fajl bio za nijansu veći od originala. Nema tu uštede.
[ Cal Lightman @ 30.10.2013. 10:18 ] @
Naravno, WinRAR koristim oduvek, s tim da nisam upoznat da postoji opcija da se smanji veličina nekako (ne kažem da ne postoji, samo da lično ne znam za to).

Znači, ne gine mi skladištenje na DVD ili neki externi HD.

U tom slučaju, daj mi molim te neki savet. S obzirom da (u teoriji) želim da što bolje to uskladištim, odnosno da budem u mogućnosti da i za, lupam, 10 godina normalno to otvaram i koristim, šta je bolja opcija? Rezanje na DVD ili da investiram u neki externi HD? U dilemi sam jer imam loša iskustva sa CD-ovima, gde mi se dešavalo da se nakon dugo vremena CD jednostavno "pokvari" i da neće da radi, što ne želim da mi se desi. Pored toga, fizički zauzima manje mesta i praktičnije mi je staviti sve na HD - iako skuplje, naravno.
[ jolemisa @ 31.10.2013. 22:40 ] @
Mnogo je to GB kolicinski za DWD-ove,ako imas eksterni sigurno je bolje.
[ calexx @ 31.10.2013. 23:18 ] @
Ma nije 300GB mnogo, ja na DVD imam bar 6TB. Jedino da nabaviš par hardova za svaki slučaj i da čuvaš dve kopije. Znam ko zna koliko njih kojima je hard prestao da se javlja i imali su muke da nešto izvuku, često nisu ništa. Ja konkretno imam dva harda koji su ispustili beli dim, jedan iznenada i nije se više prijavio kompu, drugi sam nekako uspeo da na vreme sačuvam.
[ Cal Lightman @ 31.10.2013. 23:37 ] @
I ja smatram da nije mnogo, gruba računica kaže da je to oko 75 DVD-jeva. S druge strane, "mnogo" je relativan pojam.

@calexx: Nisam skapirao, jesu ti riknuli externi HD-ovi ili? Iz ove perspektive, je l' postoji nešto preventivno što si mogao da uradiš što bi sprečilo tu havariju?

Na kraju, šta predlažeš - HD ili DVD? I u tom slučaju, kako se pravilno ophoditi? Lupetam - ne izlagati DVD-jeve suncu, vodi, izbegavati određenog proizvođača HD-ova/DVD-jeva, čuvati na suvom i tamnom mestu, redovno "koristiti"...

Nadam se da nazireš šta hoću da pitam.
[ Lavlja_Jazbina @ 01.11.2013. 05:59 ] @
Za takve stvari ide ozbiljan DVD.
http://www.cdrlabs.com/News/jv...rchival-grade-dvd-r-media.html
A eksterni,recimo transend firma ima sleep mod posle 2 sata ako nije pristupano hdd.Naravno nov i serija sa gumenim oklopom.Za tu seriju sam siguran.
Imao sam pre 4 godine transend sa niklovanim kucistem ali je taj vukao napajanje sa ploce,pa i kada je komp ugasen on je radio.
Izbegavaj WD green serije.
[ calexx @ 01.11.2013. 08:36 ] @
Bili su interni, za jedan (stari WD od 320) pretpostavljam da je posledica pada kućišta jer je posle nekoliko dana disk jednostavno nestao i više ga bios nikada nije video. Drugi je bio bleki od terabajta i on je polako počeo da se čudno ponaša i posle nekoliko nedelja prestao da radi.

Hardovi imaju "šansu" da prestanu da rade iz mnogo razloga a onda gubitak može da bude preveliki. DVD je ipak mali pa i ako neki prestane da radi, to je samo 4,3GiB i šteta nije velika. Da ponovim, meni sasvim normalno radi svaki CD od kako sam ih rezao (negde 1997. sam počeo sa njima) kao i svaki DVD (od 2004. godine) ali sam uvek kupovao u proverenoj radnji i svaki disk je u svojoj kutiji, poređani u polici na zidu gde sunce ne zalazi. ;) Svaki disk izgleda kao da je sad raspakovan, nijedna ogrebotina, otisak prsta, prljavština bilo koje vrste ... to je verovatno i glavni razlog trajanja.
[ Cal Lightman @ 01.11.2013. 09:41 ] @
@Lavlja_Jazbina: ne radi ti link. Vidim da je u pitanju neki "archival" dvd, pa sam malo proguglao i naidjoh na neki Verbatim-ov "Archival Grade Gold DVD-R". Da li je to ok proizvođač ili tražiti neku alternativu? Pretpostavljam da to nije nikakva svemirska tehnologija i da mogu da pazarim gde god u SRB? Je l' se zna cena po komadu otprilike? Mislim, da nisu nešto preterano skupi, pošto vidim u nazivu GOLD ... ?

@calexx: malo sam se dodatno informisao i mislim da ću ipak da roknem sve na DVD-eve, mala brzina rezanja, pravilno čuvanje i to mu dođe to.

Hvala
[ calexx @ 01.11.2013. 09:53 ] @
Link radi, negde grešiš u kliku. ;) To su JVC diskovi koje pravi Taiyo Yuden, po meni ubedljivo broj 1 od proizvođača (mislim na TY) mada mislim da ih bar u ovim krajevima nema. Ipak, ja trošim Verbatim diskove, za sada sve radi dobro. Dok je Verbatim imao seriju koju je pravio TY, nisam razmišljao ... mada su i ovi MCC dobri.
[ Cal Lightman @ 01.11.2013. 10:05 ] @
Glupost, kunem se nije radilo, sad radi.

Sad sam gledao na WinWin, Tehnomaniji...ne znam gde drugde da gledam. Ne znam koliko je pametno da tražim to po eBayu i sl.
[ jolemisa @ 02.11.2013. 15:00 ] @
I ja imam dosta filmova,ali sam povremeno kupovao DWD-e i narezivao,ja sam te razumeo da ti je potrebno odma da ih skines sa sadasnjeg HDD-a,ako ti nije hitno sigurno da je bolje narezati i to maxi. brzinom 4x i cuvati ih na tamnom mestu i povremeno ih pustati.Onda polako kupuj DWD-e i narezuj i tak sacuvaj filmove.Ima dobrih filmova koji posle izvesnog vremena vredi opet pogledati,znaci samo udri po przenju.
[ calexx @ 02.11.2013. 15:10 ] @
Ne mora da se preteruje sa sporim rezanjem, moj rezač i ne reže ove diskove sporije od 8x što meni sasvim odgovara. Sve brže od toga je samo za nijansu gore ali i samo za nijansu kraće traje pa nema nikakve koristi. Imam i neke rezane 16x i ne fali im ništa. Inače nemam filmove osim gomile originala koje sam uzimao po raznim akcijama, samo muzika u audio i video obliku.
[ jolemisa @ 05.11.2013. 19:02 ] @
Citao sam mnogo po sajtovima i mnogi preporucuju nizu brzinu za veci sadrzaj na DWD-u.Mnogi su se zalili koji su O.S. rezali na velikim brzinama i posle treceg,cetvrtog puta nisu mogli da podignu sistem i li film,razne podatke i t.d.
[ calexx @ 05.11.2013. 19:11 ] @
Nije tu brzina najvažnija, diskovi su često sumnjivog kvaliteta a ni rezači nisu isti. Kao što sam pisao, moj rezač ne dozvoljava sporije od 8x za +R i mislim 6x za -R za diskove koje koristim. Možda bi dozvolio za neki nonejm ili sumnjiv disk ali nemam nameru da to probam. To što se negde piše ne mora ništa da znači, neko napiše i onda resavci to prepisuju. Meni je važnije kako se kod mene ponašaju a mislim da je nekoliko hiljada diskova sasvim dovoljno da znam kako da radim.
I nije DWD nego DVD. ;)