[ blaki @ 04.11.2013. 11:55 ] @
Pozdrav svima,

Da objasnim pitanje. Ovih dana kontaktiram sa jednom prodavnicom kod koje sam kupio tehnicki uredjaj preko interneta i treba da mi posalju garanciju. Zena koja tamo radi u korenspodenciji koja traje duze vremena nekad mi odgovori na poruku ( jednom je i poslala posiljku, ali nije dobro napisala adresu, pa se vratilo), a nekada, pretpostavljam i ne stize, jer naravno ima posla, ali ja ne znam da li je moju poruku primila - otvorila.

Kada joj posaljem poruku sa opcijom da potvrdi da je mail otvorila, da li namerno ili po automatizmu klikne na NE. Meni je vazno samo da znam da li je poruku otvorila na svom racunaru.

Pitanje sam postavio racunajuci da je moguce znati da li je poruku otvorila i bez njenog znanja, naravno bez virusa i nekih posebnih spijunskih programa, jer u vise uputstava za izbegavanje spama pise "da nezeljene poruke ne treba otvarati, jer onda spamer zna da je e-mail adresa aktivna".

Moze li mi neko dati uputstva u vezi ovoga, naravno ako to nije protivzakonito.

Hvala unapred na pomoci.


blaki
[ madamov @ 04.11.2013. 13:14 ] @
SMTP, POP3 i IMAP protokoli jednostavno nemaju na osnovu čega da ti daju povratnu informaciju, nije predviđeno portokolom. Čak i ovo što "zahtevaš" potvrdu je stvar tvog email klijenta (Outlook, pretpostavljam) i zavisi da li neko ima Outlook na drugoj strani.
[ _owl_ @ 04.11.2013. 13:22 ] @
Otvaranje/pregledanje poruke bi moglo da se prati tako što se u telo poruke ubaci slika (tj. link na skriptu koja generiše sliku i evidentira pristup).
Ipak mislim da je podrazumevano ponašanje email klijenta da ne prikazuju slike iz poruka sem ako korisnik to ne odobri/zatraži.
[ blaki @ 06.11.2013. 09:06 ] @

Bukvalno dva minuta po pisanju ove poruke dobro sam koncipirao pitanje u pretrazivacu i nasao nesto sto moze odraditi posao. Besplatno je za 10 poruka mesecno, a vezano je, nazalost, samo za Gmail.
Pored opcije informacije da je poruku primalac otvorio ima i druge korisne opcije. Mozda nekome bude od koristi.

http://www.rightinbox.com/

Pozdrav,

blaki.