[ desimir88 @ 04.11.2013. 17:21 ] @
pozdrav svima

imam jedno pitanje uvezi trazistora, ovako treba mi neki trazistor ko ovaj BD243C base je plus (probudna) colector je izlaz minus a emiter je ulaz minus. e sad nerazumem se toliko treba mi neki trazistor koji bi radio obrnuto da na base ulazi probudna plus a na colector i emiter da ide isto plus? dali ima takav trazistor? nadam se da me razumete sta mi treba hvala unapred. (izlaz trazistora da bude plus).
[ zica49 @ 04.11.2013. 17:56 ] @
Obrnuto od BD243C je BD244C .obrnuto od NPN je PNP..
Ti bi trebao malo po internetu procitati o tranzistorima i njihovim spojevima.Ovako sto si napisao plus ulaz ili izlaz je jedinica u skoli.
[ milan-markovic @ 04.11.2013. 18:51 ] @
Mozes ti da koristis tranzistor BD243C i on da propusta plus samo u tom slucaju ce ulaz plusa da ti bude na colector a izlaz na emiter a pobuda ostaje pozitivna (plus) jer je to NPN tranzistor i njega pobudjujes sa pozitivan napon.
PNP tranzistor isto moze da propusta i plus i minus samo im zamenis mesta na colector i emiter ulaz i izlaz a njega pobudjujes sa negativan napon (minus) .

mislim da sam bio dovoljno jasan znam da se za ovakav odgovor dobija jedinica ali hocu coveku da objasnim najprostije da bi me razumeo zato ne zamerite.

Pozdrav
[ desimir88 @ 04.11.2013. 19:27 ] @
ovo je pravi covek, hvala na lepm objasnjenju. kazem da se ne razumem toliko a vec drugi vredja.
[ zica49 @ 04.11.2013. 19:46 ] @
Desimire cime sam ja to vrijedjao,ako sam rekao da trebas citati o tome i trebas.Na netu bi nasao neograniceno odgovora sa ilustrovanim ili video prikazom i bilo bi dosta lakse,brze i shvatljivije nego cekati odgovore ovdje.

Moras pod hitno pronaci na netu procitati i shvatiti Tranzistor kao cetveropol.

Ako te odgovor vrijedja ignoriraj moju poruku,i kazem izvini.
[ ZAS011 @ 04.11.2013. 21:40 ] @
@desimir88:
Uz našu svesrdnu pomoć bi ti i kao šuster mogao da postaneš super-majstor koji super popravlja elektronske uređaje.
Sve u svemu, moraćeš da se potrudiš da pročitaš opodosta literature da bi uopšte stekao predstravu kako koja elektronska komponenta funkcioniše, kako se vrši odabir, ...
Znaš u Fiću ne možeš da staviš motor od Mercedesa, ali obrnuto MOŽE