[ Lavlja_Jazbina @ 08.11.2013. 20:15 ] @
Zamislio sam da tema bude u duhu informacija koje svako od nas dodje u nekom trenutku i misli da ce biti

interesantna za druge.Ujedno da tema bude mesto koje ce informisati posetioca a nalazi se u svakodnevnici.

Ovaj datum me je asocirao za otvaranje teme,nadam se i drugima interesantna.


Sajam etno hrane i pića od 26. do 29. novembra

Citat:
Predstaviće se veliki broj proizvoda iz kategorija - peciva, hleba, pita, kolača, suvomesnatih proizvoda, ajvara, kisele zimnice, mlečnih proizvoda, meda, džemova, slatka, vina, rakija, sokova i čajeva, ali i lokalni specijaliteti, poput sprže, vurde ili žmulja
etno sajam, sajam hrane,

Sajam etno hrane i pića biće održan od 26. do 29. novembra na Beogradskom sajmu. Najavljeno je učešće više od 300 izlagača koji će na grupnim štandovima, u okviru regionalnih privrednih komora, zemljoradničkih zadruga, lokalnih samouprava, ili samostalno ponuditi više od 1.500 proizvoda.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije je pokrovitelj sajma u cilju promovisanja tradicionalnih proizvoda. Predstaviće se veliki broj proizvoda iz kategorija - peciva, hleba, pita, kolača, suvomesnatih proizvoda, ajvara, kisele zimnice, mlečnih proizvoda, meda, džemova, slatka, vina, rakija, sokova i čajeva, ali i lokalni specijaliteti, poput sprže, vurde ili žmulja.

Sajam, kako se dodaje, pomaže i izvoz, zapošljavanje i razvijanje potencijala najmanje razvijenih opština i regiona, stimulisanjem malih proizvođača da proizvode kvalitetnije i više.

U okviru 8. Sajma etno hrane i pića biće i predstavljeni pobednici lokalnih takmičenja u pripremanju specijaliteta, a najavljena je i izložba rukotvorina, kao i revija torti.

[ Lavlja_Jazbina @ 08.11.2013. 20:30 ] @
.
Međunarodni razgovori 00-24 19011
Vojna hitna pomoć 00-24 1976
Prijava telefonskih smetnji 00-24 19771
[ Milan-USA @ 11.11.2013. 23:55 ] @
Kolundžija i gudači sviraju vama u čast

Proslavljeni violinista Jovan Kolundžija ovu godinu završava koncertom "Vama u čast – Jovan i gudači" koji će biti održan u sredu, 13. Novembra (20h) u Kolarčevoj zadužbini.

Sedmi uzastopni tradicionalni godišnji koncert maestra Kolundžije na Kolarcu, donosi saradnju sa Gudačima svetog Đorđa sa kojima sarađuje više od dvadeset godina. Na programu su Bahova "Čakona", Sarasateove "Ciganske melodije"... Sve su to dela kompozitora koji, kako za B92 kaže Kolundžija, brane klasiku, ali i violinu.

"Ovo je najlepše nešto što je pisano za violinu i tu niko neće moći da me razuveri. Ko god da čuje, vrlo se lako složi sa mnom", objašnjava Kolundžija.

Poseban kuriozitet koncerta je beogradska premijera čuvene Morikoneove "Ljubavne teme" (Love theme) iz Oskarom nagrađenog filma „Cinema Paradiso", koja će u aranžmanu za violinu i gudački orkestar biti izvedena po prvi put.

Sve kompozicije na programu pratiće novi aranžmani, koje su posebno za ovu priliku pripremile kompozitorke Branka Popović i Tatjana Milošević.
[ Lavlja_Jazbina @ 08.03.2014. 14:31 ] @
Citat:
BEOGRAD - Šesti pčelarski sajam otvoren je danas na Beogradskom sajmu i na njemu svoje proizvode predstavlja oko 100 proizvođača meda i uzgajivača pčela.


Ulaz besplatan
[ Lavlja_Jazbina @ 08.03.2014. 15:11 ] @
Citat:
PARKING SERVIS ČASTI: Damama kojima je pauk danas odneo auto, oprošteni troškovi prenosa!

Citat:


Uslov za ovo praznično "oslobađanje" je da automobil preuzmu najkasnije u nedelju, 9. marta
[ Ketrin Linc @ 16.03.2014. 21:30 ] @
16.maja koncert Vlada Georgijevog
http://www.kombankarena.rs/sr/events/details/356/VLADO+GEORGIEV
Do 1.aprila su u prodaji promo cene karata...pa vidimo se drustvo
[ Lavlja_Jazbina @ 29.03.2014. 21:36 ] @
.
[ Lavlja_Jazbina @ 04.04.2014. 16:18 ] @
Renovirana Sahat kula na Beogradskoj tvrđavi biće otvorena za posetioce 10. aprila.http://www.blic.rs/Kultura/Ves...0-aprila-otvorena-za-posetioce
[ Lavlja_Jazbina @ 11.04.2014. 18:22 ] @
Radno vreme prodavnica za Vaskršnje praznike!

Na Veliki petak dežurne prodavnice hipermarketi, supermarketi, superete, mini-marketi radiće od 9 do 12 sati,
baš kao i dežurni prodajni objekti u subotu. U nedelju na Uskrs, dežurne prodavnice mogu biti zatvorene,
dok u ponedeljak, 21. aprila, moraju da rade najmanje od 9 do 12 sati.
Ugostiteljski, zanatski i trgovinski objekti će za vreme uskršnjih i prvomajskih praznika raditi po izmenjenom radnom vremenu.

Tako na Veliki petak dežurne prodavnice pretežno prehrambenih proizvoda (hipermarketi, supermarketi, superete, mini-marketi i drugi), moraju da rade najmanje od 9 do 12 sati, baš kao i dežurni prodajni objekti u subotu.
U nedelju, na Uskrs, dežurne prodavnice mogu biti zatvorene, dok u ponedeljak, 21. aprila, moraju da rade najmanje od 9 do 12 sati.

Dežurni prodajni objekti, pretežno prehrambeni, u sredu, 30. aprila, moraju da rade najmanje od 9 do 18 sati, dok 1. maja mogu biti zatvoreni.

Drugi dan praznika, 2. maja, dežurni prodajni objekti moraju da rade najmanje od 9 do 12 sati, prenosi Beoinfo.
Benzinske stanice na državnim putevima I i II reda i opštinskim putevima na teritoriji grada Beograda rade od 00 do 24 sata, a ostale benzinske stanice u gradu najmanje od 6 do 20 sati.

Prodajni objekti koji rade u vreme državnih i drugih praznika dužni su da raspored, početak i završetak radnog vremena istaknu na vidnom mestu objekta, najmanje tri dana pre dana državnog i drugog praznika.

Svi trgovinski i zanatski objekti u dane uskršnjih i prvomajskih praznika mogu biti otvoreni i mogu raditi duže od radnog vremena navedenog u ovom saopštenju.

U dane kada se praznuje Uskrs (18, 19, 20. i 21. aprila), kao za vreme i prvomajskih praznika (1. i 2. maj), ugostiteljski objekti za pružanje usluga ishrane i pića koji se nalaze u stambenim zgradama, ponedeljkom, utorkom, sredom, četvrtkom i nedeljom mogu raditi najduže do 24 sata i emitovati muziku ili priređivati muzički program najduže do 23 sata, a petkom i subotom mogu raditi najduže do jedan sat i emitovati muziku ili priređivati muzički program najduže do 24 sata.

Ugostiteljski objekti za smeštaj moraju da rade od 00 do 24 sata.Ostali ugostiteljski objekti za pružanje usluga ishrane i pića koji se ne nalaze u stambenim zgradama mogu raditi u okviru maksimalno utvrđenog radnog vremena – od 00 do 24 sata.
[ Lavlja_Jazbina @ 21.04.2014. 23:55 ] @
Citat:
Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) će od 1. maja početi da objavljuje na svom sajtu podatke o približavanju toplotnih talasa koji mogu da ugroze zdravlje stanovništva, u okviru sistema ranog upozoravanja
"Davaćemo prognoze za četiri dana sa većom verovatnoćom, za 10 dana sa manjom verovatnoćom i za tri meseca 'sa izgledima' da dolazi toplotni talas", rekla je Tanjugu načelnica u Nacionalnom centru za klimatske promene pri RHMZ Jasminka Smailagić.

Ona je objasnila da će Savetodavni bilten za toplotne talase biti na sajtu Zavoda od 1. maja do 30. septembra, kad meteorolozi očekuju moguće periode sa ekstremno visokim temperaturama.


http://www.blic.rs/Vesti/Drust...ti-na-toplotne-i-hladne-talase
[ Lavlja_Jazbina @ 30.05.2014. 23:55 ] @
GOOGLE

Citat:
DOTERAJ REPUTACIJU: Gugl najavio brisanje linkova na zahtev korisnika
Zahtevi će moći da se podnose na internet stranici koju je Gugl otvorio zbog ključne presude Evropskog suda za ljudska prava od pre dve nedelje koja nalaže da se moraju izmeniti rezultati pretrage na osnovu "prava da se bude zaboravljen"
SAN FRANCISKO - Kompanija Gugl (Google) najavila je danas da će početi da prima zahteve stanovnika zemalja Evropske unije koji žele da se obrišu nezgodne informacije iz rezultata pretrage na najpopularnjem pretraživaču interneta.

Zahtevi će moći da se podnose na internet stranici koju je Gugl otvorio sinoć zbog ključne presude Evropskog suda za ljudska prava od pre dve nedelje koja nalaže da se moraju izmeniti rezultati pretrage na osnovu "prava da se bude zaboravljen".

Odluka suda znači da će žitelji EU moći da doteraju svoju reputaciju na internetu tražeci od Gugla i drugih pretraživača interneta da se uklone linkovi ka novinskim člancima i drugim sajtovima s problematičnim podacima o ranijim aktivnostima.

Time se međutim stvara podela između rezultata koje Gugl daje za ljude u EU i za ljude iz ostatka sveta. Zasad će Gugl morati da vodi računa od 28 članica EU, Islandu, Lihtenštajnu, Norveškoj i Švajcarskoj. Gugl će obrazovati tim koji će razmatrati zahteve, ali bi to mogao da bude veliki problem čak i za kompaniju s tolikim finansijskim i tehološkim resursima. Investitori zasad nisu pokazali znake zabrinutosti zbog odluke Evropskog suda za ljudska prava. Akcije Gugla su porasle za šest odsto od te presude.

Evropa je jedno od najvećih tržišta za interent oglašavanje odakle dolazi najveći deo Guglovih prihoda. Sprovođenje "prava da se bude zaboravljen" ne bi trebalo da utiče na promet na Guglu pošto ista pravila važe i za ostale pretraživače. Na internetu: https://support.google.com/leg...ct/lr_eudpa?product=websearch#.
Autor: Agencija TANJUG
[ Lavlja_Jazbina @ 03.06.2014. 19:27 ] @
Uporedni pregled cena rominga mobilnih operatora na dan 19.05.2014. godine

Citat:
Da bismo pomogli građanima Srbije da smanje troškove korišćenja mobilnih telefona tokom korišćenja godišnjih odmora i putovanja u inostranstvo, napravljene su tabele cena roming usluga sva tri domaća mobilna operatora.

Pregled obuhvata 50 zemalja po sledećem redosledu: zemlje u okruženju, ostatak Evrope, Azija, Severna Amerika, Afrika.http://www.ratel.rs/za_korisnike/cene_rominga.37.html
[ Lavlja_Jazbina @ 05.06.2014. 20:38 ] @
Citat:

Najjeftinija, najjednostavnija i najefikasnija zamka za komarce!

Kreće ljeto što znaći i pomama komaraca, pogotovo uz poplave koje su nas zadesile pošto su mokra područja njihova gnijezda! U ovom videu možete naučiti kako napraviti jednostavnu, jeftinu a vrlo efikasnu zamku za komarce. Zaboravite na sprejeve, uređaje koji troše struju a potom i Vas truju, ventilatore i zavjese, ova zamka je sve što Vam treba!

Kako bi izradili ovu zamku za komarce čija su temeljna svojstva šećer i kvasac potrebno vam je:
- dvolitrena prazna platična boca,
- komad crnog neprozirnog najlona (ili nekog drugog crnog materijala)
- 200 ml vode
- 50 grama smeđeg šećera
- 1 gram svježeg kvasca (u prahu ili svježeg)

1.) Plastičnoj boci izrežite gornji dio (gornji dio/lijevak če vam trebati kasnije)

2.) Sada taj donji dio boce oblijepite crnom trakom ili bilo kojim crnim materijalom. Crna boja privlači komarce.

3.) U nekoj drugoj posudi ugrijte oko 1 litre vode i u nju umiješajte smeđi šećer dok se ne rastopi. Kada se ta smjesa/tekućina ohladi ulijte je u donji dio boce koji ste prehodno obložili crnom trakom

4.) Po vrhu te tekućine izmrvite, ili uspite kvasac.

5.) Na vrh donjeg dijela boce stavite gornji dio (lijevak) ali da lijevak ne dodiruje vodu nego da bude vrlo blizu vrha vode a sa strane da nema prostora za izaći.

6.) To je to, spremna je zamka za komarce, jednom kada uđu u nju – nema im spasa! Nakon 2 tjedna miris će gotovo nestati i efikasnost zamke zajedno s njime, pa s toga ponovite proces i promijenite tekućinu.[ fanfon @ 06.06.2014. 06:21 ] @
Ima li gde potvrda da crna boja "privlaci" komarce? To mi deluje kao urbani mit.
[ Lavlja_Jazbina @ 06.06.2014. 11:40 ] @
Licno treba da tek probam,sutra idem na plac mada ih nema jos.

Citat:
Istine i zablude
Pre svega treba zaboraviti na veoma rasprostrajeno verovanje da komarce privlači svetlost. Utvrđeno je da komarci za orijentaciju u prostoru tj. za letenje moraju imati vizuelnu kontrolu tj. da nisu u stanju da se dobro orijentišu u potpunom mraku. Veštačko svetlo komarcima dakle nekad pomaže u orijentaciji ali ih ne privlači kao takvo. Komarci koji se hvataju u veštačke svetlosne izvore u njima završavaju uglavnom zato jer se nikada ranije nisu susretali sa tako jakim bljeskom.

Komarci reaguju na tri načina u zavisnosti od jačine svetlosnog izvora. Slabiji opseg jačine odbija ženku jer joj taj intenzitet smeta i većina njih se okreće i odlazi na suprotnu stranu. One jedinke koje ipak nastave dolaze do srednjeg graničnog opsega u kojem se njihove oči prilagođavaju na sve jači intenzitet posle čega ostaju u toj zoni. Poslednji i najjači opseg je zaslepljenje kada oči komarca više ne mogu razlikovati okolinu od bljeska pa tako ne mogu ni da se odmaknu od njega. Očima komarca kojima je svetlost meseca i zvezda sasvim dovoljna da bi našli "domaćina" veštački izvor svetlosti u suštini samo smeta. Prva dva opsega jačine veštačkog svetla komarce uglavnom odbijaju. Da slaba svetlost najviše odgovara komarcima dokazuje i činjenica da su u prirodi oni aktivniji kada mesec nije pun nego kada je vidljiv samo njegov manji deo.

Osim uobičajenih industrijskih preparata za zaštitu i odbijanje komaraca možete koristiti i neke prirodne načine zaštite. Iako su komarci u stanju da prelaze velike daljine od mesta gde su se izlegli, velike su šanse i da su se rodili na nekoliko metara od mesta gde su Vas uboli.http://www.zivotinjsko-carstvo.com/divljina/komarci.php
Citat:
Komarci su ove godine stvarno dosadni. I da, u pravu ste, krvopije više vole određene ljude. Profesor entomologije na Univerzitetu Florida Phil Koehler kaže da metabolizam i hemija tela nekih osoba stvarno privlače komarce. Evo šta bi trebalo da znate.

Krvna grupa 0

U ovom slučaju, nažalost, nema previše pomoći. Krvnu grupu ne možete da promenite. Komarci gotovo dvostruko češće sleću na ljude krvne grupe 0 nego na one krvne grupe A.

Vole pivo

Dovoljno je da popijete samo jedno pivo i nećete moći da živite od komaraca.

Pun mesec

Komarci su do 500 puta aktivniji kada je mesec pun. Inače, najaktivniji su u zoru i sumrak.

Noge

Miris (prljavih) nogu je neodoljiv komarcima. Uz to vole i smrdljivi sir i osobe koje su ga konzumirale.

Znaju da ste trudni

Buduće majke dvostruko su više napadnute nego žene koje nisu trudne. Komarce privlače posebni mirisi budućih mama.

Sport

Znoj i jaki mirisi će ih brzo privući. Šansa da će vas ugristi posle fizičke aktivnosti je veća za 50 posto.

Odeća

Komarci najviše vole crnu i crvenu boju. Zelena, bež i žuta su im manje privlačne pa se te boje preporučuju.


[ Lavlja_Jazbina @ 02.07.2014. 20:40 ] @
Citat:


BEOGRAD - Turistička organizacija Beograda organizuje u subotu, 5. jula, besplatne vožnje turističkim brodovima za Beograđane i goste.

Razgledanja brodovima će realizovati Jahting klub „Kej” od 14 do 15.30 i od 16 do 17.30 časova (prijave i informacije: 064/8251-120), brod „Kornjača” od 14 do 15.30 časova (prijave i informacije: 064/4412-986) i brod Sirena – od 17 do 18.30 časova (prijave i informacije: 060/7654-321).

U isto vreme, u Beogradu se održava internacionalna manifestacija posvećena reci Dunav (Danube Blue Week) u organizaciji Dunavskog centra za kompetenciju i uz podršku Nemačke organizacije za saradnju GIZ.

Pod zajedničkim sloganom „Učini to za Dunav” održavaju se različite aktvnosti u Bugarskoj, Rumuniji i Srbiji, kako bi se skrenula pažnja na značaj Dunava, međunarodnu saradnju dunavskih zemalja i uključivanja lokalnih zajednica u ekološke, kulturne i društveno odgovorne projekte vezane za razvoj potencijala Dunava.

U okviru Blue Week-a, na platou ispred restorana „Vodenica” kod Kule Nebojša u Donjem gradu Beogradske tvrđave, organizovan je događaj Blue Rowing.

Od 10 do 17 časova će biti postavljen šator, gde će posetioci imati prilike da vide izložbu posvećenu Dunavu, saznaju više o potencijalima reke Dunav, učestvuju u Dunavskom kvizu i prijave se za besplatne vožnje kajakom.

Eko-kajak ture do Velikog ratnog ostrva će se realizovati u 11 i 16 časova, polasci kod Kule Nebojša. Tokom vožnje, posetioci će moći da vide Konjsko ostrvo, kanal Galijaš i Kalemegdan iz druge perspektive.

Dodatna vožnja u 12.15 časova namenjena je isključivo predstavnicima medija, dok će kraj događaja biti obeležen puštanjem plavih lampiona sa kajaka u 19 časova.

Učesnicima Dunavskog kviza na Blue Rowing događaju, Turistička organizacija Beograda, u saradnji sa Glob Metropoliten tursom i SP „Lasta” je pripremila i nagradne programe „Tesla u Beogradu”, obilazak grada na skuterima „Smile & Ride” i poludnevne izlete do Avale. Organizator Blue Week-a će takođe obezbediti nagradne vožnje kajakom i vina iz dunavskog regiona.
[ Lavlja_Jazbina @ 04.08.2014. 19:42 ] @
1% nisam siguran da je danas RODJENDAN Gojku Vujovicu,pa da cestitam.SREĆAN ROĐENDAN GOJKO.Necemo koji je,mada nije ni mnogo.

Najbolje godine.Od mene sa muzikom.
[ Lavlja_Jazbina @ 24.09.2014. 21:09 ] @
Princ izdaje dva albuma 30. septembra - "Art Official Age" i "Plectrumelectrum".

Citat:
Princ (56) sukobio se sa Warner Bros Recordsom početkom 90-ih zbog čega je ime promenio u simbol i u javnosti se pojavio sa rečju "rob" ispisanom preko obraza
prins, parfem, sud, Revelejsens,

NJUJORK - Pop zvezda Princ objaviće krajem septembra dva nova albuma, saopštila je njegova izdavačka kuća okončavši tako jednu od najdužih rasprava u muzičkoj istoriji.

Princ (56) sukobio se sa Warner Bros Recordsom početkom 90-ih zbog čega je ime promenio u simbol i u javnosti se pojavio sa rečju "rob" ispisanom preko obraza.

Promena imena u znak zbunila je fanove zbog čega ga je štampa nazivala "Umetnik ranije poznat kao Princ". Posle pomirenja sa WBR početkom godine, dva albuma - "Art Official Age" i "Plectrumelectrum" biće objavljena 30. septembra, navodi se na sajtu izdavacke kuće.

"Art Oficial Age" je album sa 13 pesama koji izdavač opisuje kao savremenu kombinaciju soula, R&Ba i fanka. Drugi album Princ je snimio sa novim bendom 3RDEYEGIRL koji čine Dona Grantis (gitara), Hana Ford Velton (bubnjevi) i Ajda Nilsen (bas).

Većina "fank rok" numera izvedena je uživo na nedavnoj mini turneji benda, piše AFP.Princ i WB su sarađivali od 1977. a novi ugovor usledio je pošto je izdavač vratio Princu master snimke albuma iz 80-ih "Dirty Mind", "Purpule Rain" i "sing o" the Times". Muzičar je zahtevao te snimke. Pre pomirenja sa WBom, Princ je svoje albume izdavao kroz sopstvenu NPG Records kuću.
[ Lavlja_Jazbina @ 24.09.2014. 21:11 ] @
[quote]Ljubitelji epskih dela, priča i igara imaće priliku da 27. i 28 . septembra u Domu omladine Beograda prisustvuju drugom po redu Festivalu epske fantastike, koji se održava u organizaciji društva „Mač i Magija“ i Doma omladine Beograda.[quote]

Citat:

Program obuhvata niz predavanja, prezentacija, takmičenja, muzičkih nastupa i emitovanja animiranih filmova, a cena dnevne ulaznice je 150 dinara

Citat:

O predstojećem Festivalu epske fantastike razgovarali smo sa jednim od ogranizatora, Markom Miranovićem iz udruženja „Mač i magija“. Prvi festival epske fantastike održan je početkom ove godine u Domu omladine Beograda. Marko Miranović kaže da je na prvi festival gledao sa određenom dozom sumnje, jer nije bio siguran kakav će biti odziv publike i u kojoj meri će mediji ispratiti događaj.

“Moram priznati da nismo očekivali tako veliki odziv ljudi na prvom festivalu. Tada nije postojalo naše udruženje Mač i magija, koje se u suštini bavi organizacijom i realizacijom čitavog događaja. Prve nastupe bilo je najteže organizovati, osmisliti i realizovati, ali na kraju se sve završilo više nego uspešno. Uspeli smo da postavimo zdrave temelje na osnovu kojih ćemo kasnije osmisliti i sve druge događaje“, ističe Marko.

Marko navodi da će drugi Festival epske fantastike biti koncipiran slično kao i prvi, s tim što nas očekuje nekoliko novina: "Sada festival traje dva dana, a obuhvata glavni i sporedne delove programa. Veći deo događaja odvijaće se u Velikoj, bioskopskoj sali Doma omladine Beograda“.

Svečano otvaranje Festivala zakazano je za subotu, 27. septembar, u 13 časova. Prvog dana događaja publika će imati priliku da prisustvuje predavanjima „Srpski pisci u epskoj i naučnoj fantastici“, na kojima će govoriti Nebojša Petković (autor knjige Poslednji Grad-Potraga) od 14:00-15:00 i Aleksandar Tešić (autor triologije Kosingas) od 16:00 do 17:00. Predstavljanje udruženja vitezova zakazano je za 18:00 i trajaće jedan sat, dok je koncert Celtic/Irish benda Krčmarice predviđen za 20:00. Prvi dan Festivala zatvoriće projekcija crtanog filma „Fire and Ice“ od 21:00 do 22:30.

Za nedelju, 28.septembar, predviđena su dva predavanja: „Vampirizam u FRPu“ (govori Dušan Kovijanić) od 14:00 do 15:00 i „Okultizam i misticizam u epskoj fantastici“ („Mač i Magija“) od 16:00 do 17:00. Drugog dana Festivala održaće se maskenbal i takmičenje u kospleju (Vampire Cosplay) od 18:00 do 19:00. Koncert Celtic/Irish benda Loch Whisky počeće u 20:00, a nakon muzičkog dela programa sledi projekcija crtanog filma „Vampire Hunter D (Bloodlust)“ od 21:00. DJ night, koji će biti održan u malom klubu Doma omladine Beograda, od 22:00-01:00 zatvoriće drugi Festival epske fantastike.

Posetioci Festivala imaće priliku da prisustvuju turnirima WarHammer (Klub Zmaj), Magic The Gathering (Klub C22), Yugioh (Klub C22) i takmičenjima u video igricama. U subotu od 13:00 počeće takmičenje u igricama Mortal Kombat 9 i Ultra Street Fighter 4, dok su za nedelju, u isto vreme, predviđena nadmetanja u igricama Tekken Tag Tournament 2 i Soul Calibur 4.

Marko Miranović smatra da je, kao i svuda u svetu, ovaj žanr postao veoma popularan i kod nas. „Ekranizacije Gospodara prstvenova, Hari Potera i Igara prestola odigrale su presudnu ulogu u širenju i popularizaciji epske fantastike širom sveta, pa i kod nas. Epska fantastika je popularnija u zemalja Evrope nego kod nas, ali smo sasvim zadovoljni odzivom ljudi i u Srbiji.“ kaže on.

Marko navodi da je teško izdvojiti pojedinačna dela određenih autora epske fantastike, pa se on fokusira na opuse pojedinih autora ističući da su dela ovih pisaca povezana i da je teško odvojiti jednu knjigu od druge.
[ anon142305 @ 24.09.2014. 21:20 ] @
Ne bih da zazvucim kao dzangrizavi starac, ali ponadao sam se da ce na festivalu biti ponudjen i neki popust na pomenute knjige.
Vec neko vreme merkam Konsingasa, ali mi je previse skup.
[ valerijan @ 24.09.2014. 21:24 ] @
U duhu ove dve poruke sledi informacija, mislim da naslov to dozvoljava:

"Pogled iz svemirskog broda" se od 27.02.2011. emituje na Beogradu 202, tako da se po prvi put čuje u celoj Srbiji.
Naravno, putem interneta kao i do sada - u celom svetu. Termin emitovanja: nedeljom od 20.00 do 22.00."

EOGRAD 202 (FREKVENCIJE PO GRADOVIMA)

Beograd - 104,0
Novi Sad - 101,8
Subotica - 98,5
Niš, Kruševac, Leskovac - 103,5
Čačak, Kraljevo - 101,6
Kragujevac, Požarevac - 101
Zaječar, Bor - 101,4
Negotin - 98,9
Vranje - 101,1
Novi Pazar - 102,1

BEOGRAD 202 (AKTIVNE FREKVENCIJE):

01. Avala 104
02. Zvezdara 101,8
03. Besna Kobila 101
04. Crveni Čot 101,8
05. Deli Jovan 98,9
06. Jagodina 101,0
07. Jastrebac 103,5
08. Ovčar 101,6
09. Subotica 98,5
10. Tupižnica 100,4
11. Kopaonik 102,1

LIVE STREAMING: BEOGRAD 202

http://www.sfpogled.net/

Upozorenje: na sajtu, deo Arhiva Avira mi je prijavila JS/Blacole.DH.1 pa je završio u karantinu.

[Ovu poruku je menjao valerijan dana 24.09.2014. u 23:06 GMT+1]
[ Lavlja_Jazbina @ 25.10.2014. 11:27 ] @
Da ne zaboravite!

Letnje računanje vremena završava se u Srbiji u nedelju 26. oktobra u tri sata ujutru, kada kazaljke na časovnicima treba pomeriti za jedan sat unazad, odnosno sa tri na dva sata ujutru.


[ Lavlja_Jazbina @ 09.07.2015. 08:06 ] @
Citat:
Šta donose izmene Zakona o hipoteci

Usvojenim izmenama se uređuje pitanje vansudske prodaje hipotekovane nepokretnosti, koja predviđa ili aukcijsku javnu prodaju ili prodaju nepokretnosti neposrednom pogodbom.

Predviđeno je da se nepokretnost, pre objavljivanja javnog poziva za održavanje aukcijske prodaje, može prodati neposrednom pogodbom, ali za vrednost koja ne može biti niža od 90 odsto procenjene vrednosti.

Među usvojenim izmenama je i da poverilac ima pravo da zahteva da mu dužnik pruži dodatno obezbeđenje sličnog stepena sigurnosti ako je zbog ponašanja, odnosno radnji vlasnika, vrednost predmeta hipoteke smanjena, a u slučaju da dužnik ne pruži dodatno obezbedjenje poverilac ima pravo da zahteva naplatu celog potraživanja iz vrendosti nepokretnosti bez odlaganja.

Izvor: Teleprompter.rs / Tanjug / B92
[ Lavlja_Jazbina @ 09.07.2015. 08:16 ] @
Besplatni džez koncerti na Belefu ispred Bitef teatra

http://www.b92.net/kultura/ves...7&dd=08&nav_id=1013275
[ Lavlja_Jazbina @ 09.07.2015. 08:19 ] @
Počinje festival klasične muzike “Boljšoj”

http://www.b92.net/kultura/ves...7&dd=08&nav_id=1013071
[ Lavlja_Jazbina @ 09.07.2015. 21:47 ] @
Citat:
OD 1. OKTOBRA
NOVI TARIFNI SISTEM: Beograđani, evo koliko ćete odsad plaćati gradski prevoz

Mesečne karte za vožnju u Zoni 1 biće 2.990 dinara, za Zone 1 i 2 biće 3275 dinara,

za Zonu 1, 2 i 3 biće 3. 890 dinara, za zone 3 i 4 3.890, za sve četiri zone biće 4.990 dinara
[ Lavlja_Jazbina @ 21.07.2015. 21:08 ] @
Citat:
Postoji nekoliko jednostavnih trikova pomoću kojih ćete lakše prepoznati koja hrana je genetski modifikovana, a koja je prirodna.

Nutricionist koji je studirao na Harvardu i Jejlu Džejson Kalton, koautor je knjige „Bogata hrana, siromašna hrana” ističe potencijalne opasnosti GMO proizvoda.

Industrijski dobijeno mlijeko, meso i riba često potiču od životinja hranjenih GMO kukuruzom, pšenicom ili sojom. Kalton kaže da postoji trik koji vam može pomoći u prepoznavanju GMO voća i povrća i drugih namirnica.
Potražite broj na nalepnici proizvoda – PLU (Product Lookup Number).

Ako je PLU četvorocifren broj koji počinje sa 3 ili 4, to znači da proizvod nije GMO, ali je nastao na farmi koja koristi hemikalije i pesticide što je takođe otrovno i opasno za ljudski organizam. Ukoliko broj na nalepnici ima pet cifara koje počinju sa 9, to znači da je proizvod organski, uzgojen bez hemikalija, pesticida, odnosno genetske modifikacije.

"Možete mirne savesti kupiti ove namirnice”, kaže Calton.

Proizvodi, pak, označeni petocifrenim brojem koji počinju brojem 8 su GMO usevi.

Zbog činjenice da su GMO proizvodi široko rasprostranjeni i uobičajeni i nisu obeleženi gotovo je nemoguće izbeći ih u potpunosti. Postoji ipak voće i povrće koje se retko genetski modikuje: luk, ananas, avokado, grašak, mango, plavi patlidžan, kivi, dinja, kupus, slatki krompir, grejp, lubenice i pečurke.

Sledeći proizvodi imaju daleko veće šanse da budu genetski modifikovani: jabuke, celer, paprike, breskve, jagode, nektarine, grožđe, spanać, zelena salata, krastavci, borovnice, krompir, boranija, kelj, pomorandže, kukuruz, tikvice, višnje i ljute papričice. Pravo povrće i voće pokazuju različite znakove koji će vam otkriti GMO proizvode. Možete malo pritisnuti paradajz, ako se pojave modrice, male su šanse da nije GMO. Pokušajte da pronađete voće i povrće koje nisu estetski savršeni. Oni će biti jednako ukusni i nadasve zdraviji.

Kupovina voća i povrća od poljoprivrednika koji sami uzgajaju svoje proizvode su najbolje rešenje. Ako već morate da kupujete u trgovini izbegavajte određena pakiranja hrane.

S obzirom da GMO hrana donosi više profita proizvođači mogu sebi da priušte određenu ambalažu kojom će privući što više kupaca.

Generalni principi prepoznavanje GMO hrane

GMO hrana je lepša, okruglija, sjajnija, ujednačene veličine i izgleda, sjajne boje, bez modrica i oštećenja, bez imalo truleži i ožiljaka.Kupujte kvrgavo, nepravilno voće i povrće, takoreći ružnog izgleda. Gledajte da je voće i povrće različitih boja, veličina i oblika. Zanemarite ako je voće i povrće malo udareno, i da pokazuje znakove da je živo, tj da malo truli.
Na policama gdje ima takvog voća i povrća, velike su šanse da nisu GMO.

Zanemarite lepo pakovanje

Profitabilnosti GMO biljaka, voća i povrća dopušta proizvođačima da potroše novac na lepa pakovanja. Informišite se na internetu o zemljama koje uzgajaju GMO.

Zemlje koje zabranjuju proizvodnju i uvoz GMO su Francuska, Švajcarska i Mađarska. Tako ćete biti bar donekle sigurni da proizvod nije GMO.

Najveći proizvođači GMO hrane su SAD, Argentina, Brazil, Kina i Indija, koja proizvodi GMO pamuk.
[ Lavlja_Jazbina @ 03.09.2015. 16:33 ] @
Otvoren ATLAS ekskluzivni salon nameštaja u Beogradu

Citat:
Kompanija Atlas nastavlja da širi mrežu svojih maloprodajnih objekata, i svoje sugrađane je obradovala novim ekskluzivnim salonom nameštaja u Beogradu, koji se nalazi u Bulevaru Arsenija Čarnojevića 69a, preko puta Kombank Arene.U saradnji sa italijanskim brendom Pensarecasa predstavljen je koncept nameštaja koji sanjate, po pristupačnim cenama. U salonu koji se prostire na 1.500 kvadratnih metara očekuju vas dizajnerska rešenja kompletno opremljenih stanova različitih kvadratura, kuhinje sa tehnikom, spavaći blokovi sa garderoberima, dnevni boravci, sofe i ugaone garniture, dečje sobe i asesoari.


ATLAS salon zadovoljava sve zahteve za kompletno opremanje stambenog prostora. Naši proizvodi su u potpunosti projektovani i proizvedeni u Srbiji i Italiji. Sve naše ponude nastaju pažljivim spajanjem tehničkih i estetskih rešenja kako bi što bolje zadovoljile svakog našeg kupca i pomogle mu u ostvarenju vlastitih zamisli. Naši dizajneri enterijera i arhitekte svakodnevno uz pomoć profesionalnog softvera nude našim kupcima brojne mogućnosti za opremanje stana, od kuhinje, preko spavaće do dnevne sobe.

Ukoliko imate nedoumica i manjak vremena prilikom opremanja vašeg doma iz snova, ne morate više brinuti. Našim kupcima nudimo kompletnu uslugu u pogledu mnogobrojnih rešenja za kompletno uređenje uz prepoznatljiv italijanski dizajn, transport do vašeg doma, viskok nivo servisne podrške, i montažu na licu mesta, po principu ključ u ruke.Posetite nas i zakažite vaš razgovor sa arhitektama i dizajnerima enterijera radnim danima i subotom od 10 do 21 čas i nedeljom u periodu od 10 do 18 časova. Na licu mesta se možete uveriti u kvalitet naših pločastih materijala, završne obrade, tekstura, koža i štofova.

Više na www.atlasuzice.com i www.pensarecasa.it
[ Lavlja_Jazbina @ 26.11.2015. 10:55 ] @
Citat:
BEOGRAD - Sajam etno hrane i pića na kojem je oko 400 izlagača počeo je danas na Beogradskom sajmu i trajaće do 28. novembra.


Citat:
Izloženo je više od 2.000 različitih tradicionalnih prehrambenih proizvoda najčešće ručne izrade i od organski gajenih sirovina. Sajam je otvorila ministarka poljoprivrede
Snežana Bogosavljević Bošković koja je istakla da Srbija ima potencijale za proizvodnju tradionalnih proizvoda i da veliki broj malih poljoprivrednih gazdinstava mogu da se uključe u tu vrstu proizvodnje.

Sajmu etno hrane i pića, čiji je slogan "Utemeljenje robne marke etno proizvoda", predstavljaju se i proizvođači opreme za čuvanje i pakovanje tradicionalnih proizvoda, kao i laboratorije za kontrolu kvaliteta hrane. Tokom sva četiri dana trajanja sajma biće organizovani i stručni prateći programi iz oblasti zaštite geografskog porekla, receptura, uvođenje sistema kvaliteta, pravne zaštite, unapređenja pakovanja i metoda prodaje, a biće organizovana i izložba rukotvorina i Revija torti.

Autor: Tanjug
[ 9a2us @ 22.02.2018. 05:36 ] @
..