fascinira me kako radi storage na osciloskopu starom 40 godina
to je 100MHz 7613 tektronix .. video sam isti takav 500MHz kome storage radi na isti nacin a video sam i koji ima dupli storage .. sta je fora, ti kada "snimis" sliku ti vidis samo snimak, ne vidis i lice snimak e sad je tek smislio foru, podelio je ekran po visini na dva dela (to ovaj 7613 ne moze) i onda posebno imas storage za gornju polovinu i za donju polovinu i onda stavis live snimak u gornji deo ekrana, "snimis ga", spustis ga u donji deo ekrana i gledas dole live a gore snimljen pa poredis :D .. (moze i obrnuto, ili snimis ceo ekran ili ..)
moram priznati da sam totalno fasciniran spravom (zato i napravih video) ... pritom npr (ne vidi se na videu) za snimanje, ima fora da se odredi "Vreme snimanja" tako da npr namestis signal i namestis da snima, recimo, 2 sekunde i on ti snimi tvoj repetitive signal + ti usnimi par tranzijenata koje nema sanse da vidis tako lako bez storage-a ... oni se naravno vide svetlije od ponovivog signala .. ma .. ludnica ..
e sad pored same fascinacije ovim bajatim spravama, mozda bi princip rada samog storage-a bilo iskusno izdiskutovati .. ja nemam pojma kako to sljaka (cak ni osnovni princip) ali planiram da pregledam semu da vidim na sta to lici ... ako ima neko iskusan ko zna na kojim to principima radi bilo bi lepo da nacuka neke osnove :D
[ Odin D. @ 11.11.2013. 00:55 ] @
Ako me sjecanje sluzi - dzaba ces gledati u seme, jer se storage ne radi u nekoj elektronici nego u dielektrici :)
Ne znam detalje, ali se sjecam nekog opisa iz nekog starog casopisa kome se ne sjecam naziva.
Naime, ispred fluoroscentnog ekrana nalazi se neka fina mreza napravljena od nekog dielektrika. Taj mreza se prije "snimanja" signala odgovarajucom elektronikom dovede citava na neki potencijal, a kada snop elektrona iz glavnom topa iscrtava signal na ekranu njegov snop elektrona prolazi kroz tu mrezu i tamo gdje prolazi ostavlja naelektrisan trag na toj dielektricnoj mrezi, tj. neutralise tu inicijalnu polarizaciju.
E sad, pored glavnog snopa (topa) elektrona ima jos neki dodatni koji sluzi za prikazivanje onoga sto je "zapisano" na toj dielektricnoj mrezi: taj top (za razliku od glavnog koji seta onako kako signal varira) prepisuje redom preko citavog ekrana, ali potencijal na toj dielektricnoj mrezi je takav da njegov snop biva odbijen i ne dobacuje se do flouroscentnog ekrana, osim na onim djelovima gdje je glavnim snop "probio" kroz tu mrezicu i na tim djelovima razvalio onu inicijalnu polarizaciju.
Otprilike, jacina glavnog snopa, jacina tog dodatnog topa i potencijal te mreze su podeseni tako da glavni snop moze bez vecih problema da prodje kroz nju i neutralise je tamo gdje je prosao, a da ovaj dodatni snop ne moze da prodje kroz nju, osim na onim mjestima gdje ju je glavni razelektrisao.
Naravno, ovaj dodatni elektronski topic (cini mi se da se zove "flood gun") treba da ima razumno manju snagu od glavnog, kako ne bi i on napolarisao tu dielektricnu mrezu kao i glavni. To se ustvari i desava, ali ne odjednom nego postepeno, pa od duzine i intenziteta prikazivanja signala zavisi koliko ce se dugo odrzati "snimljen" na toj mrezici. Kazu da je u nekim slucajevima moglo i nekoliko dana.
Da li je sem ovoga bilo i nekih drugih nacina za analogni "storage" - ne znam.
[ bogdan.kecman @ 11.11.2013. 01:01 ] @
zanimljivo .. ja sam pretpostavljao da radi neki sample and hold ali ovo sa mrezicom ima vise smisla :D ... tu mu u stvari potpuno nije bitna brzina signala vec samo velicina ekrana :D
[ bogdan.kecman @ 11.11.2013. 18:19 ] @
u pravu si, dupla resetka i 4 flood topa ulivena u crt koji osvetljavaju sekundarnu resetku .. hah ja sam mislio da je to izvedeno sa nekom sumanutom analognom memorijom :D
[ zica49 @ 11.11.2013. 18:50 ] @
Ja imam nekakav bas "sumanuto" rjesenje memorisanje oscilograma i slicno rjeseno na nacin ako je Odin opisivao a numericke vrijednosti poteze iz eeprom-a nekakav hibrid.
Hung Chang 5604 (Protek).
[ macolakg @ 11.11.2013. 22:16 ] @
He he Bogdane,
Vidiš kako su ljudi nekada ranije dobro razmišljali, i sa super jednostavnim napravama pravili mnogo toga, a danas im je malo pet miliona tranzistora u nekom MCU :-).
Šalim se malo, ali stoji da je ranije dovitljivost morala biti na višem nivou.
Stalno iskopam neke stare mašine i unutra vidim po neku briljantnu misao iz prošlosti, iz perioda nepreterivanja komplikovanošću.
Pozdrav svima u temi
[ macolakg @ 11.11.2013. 22:27 ] @
Samo da vidite ruski vremenski relej iz pedeset i neke. I to ne mali relej već kontaktorčina.
C jezgro sa kotvom koja zatvara polje, na jednom stubu namotaj, na drugom stubu masivni aluminijumski cilindar kao kratkospojeni navoj.
Fino podešavanje vremena, podešavanjem jačine opruge na kotvi, grubo biranje opsega debljinom bakarne podloške u "gap" od kotve.
Okačen na njemu set bakarnih podloški sa ispisanim opsezima vremena. Radi veoma tačno za mehaničku napravu, i prvih sto godina se neće pokvariti osim ako pacov ne crkne u zazoru kada je kotva otvorena :-).
[ bogdan.kecman @ 11.11.2013. 22:34 ] @
nagledah se neke matore opreme danas u VF-u ... prodali su fabriku za smesne pare :( .. (oko 150keur) i eno rasturili su je celu u sekundarne sirovine .. plac majke bozije :( .. da vidis kako ersa liniju za lemljenje kasape brusilicama :( .. vf jezgra i tela po podu ... doslo mi da placem .. ryonic stolovi iskasapljeni .. ma .. tuga .. nego, da, potpuno je cudovisno kako neke od tih sprava rade, kako rade i posle 40-60 godina, kakve su im specifikacije ... zastrasujuce .. to su stvarno neka genijalna resenja ... ja se ovih dana nesto kanim da se bacim na servis ovog 7104 (imam neki sum preko svega, i A i B i readout rade super ali preko svega ima neki pozadinski sum, kao da dolazi iz mixera readouta i ostalog signala) .. za koji god deo da se uvatim zanimljivo mi kako je resen :D
[ macolakg @ 11.11.2013. 23:41 ] @
Verovatno buka iz nekog od napajanja zbog suvog elkosa.
[ mikikg @ 11.11.2013. 23:56 ] @
Da vrlo verovatno, to treba prvo prekontrolisati.
Ja pre nekoliko dana zamenih dva bulk elektrolita na 468. Nista od kapaciteta nisu imali!
Ne znam kako su u tom osc resili PS, ali klasika kod TEK je ta da prakticno svi DC naponi su u nekoj medjusobnoj zavistnosti, npr 5V zavisi od 15V a on od tamo nekog -18V a on od nekog 55V i tako u krug i tako kad jedna grana "popusti" to ima mnogo siri uticaj.
I da, prvo "izlape" niskonaponski elco pa posle neki sa vecim naponom.
U svakom slucaju posto su svi bulk elco prakticno "isto godiste" valjalo bi svi da se zamene.
Jeste problem malo da se nadju originali obicno radialni ali ja sam stavljao 105C HE serija Nichicon vise komada paralelno + SMD keramika 4.7uF paralelno.
[ bogdan.kecman @ 12.11.2013. 01:01 ] @
to je i moja pretpostavka, 90% popravki ove bajate opreme se svodi na
zamenu elektrolita nego mi je malo sumnjivo sto postoji taj sum preko
celog ekrana dok je sam signal cist .. sad cu da vidm da probam da
okacim neku sliku .. malo mi je ovde ludnica posto sam isao u VF (prodali ga)
pa sam skidao one stege za drzanje pcb-a sa ryonics stolova (jao majko kako
je to tek lepo, uzeo drugar jedan ceo sto) pa sad to perem sto uz kadi sto
rucno, sve je ulepljeno od mesavine duvana i kalafonijuma
sad jbg malo je tesko to uvatiti na film ali generalno kada se "ceo ekran osvetli" to nije zato sto sija od trace-a vec po celom ekranu ima sneg
[ mikikg @ 12.11.2013. 02:05 ] @
Hmm, ko zna zbog cega se to desava, vidim da nije u relaciji sa V-AMP, mozda H-AMP ili nesto oko tog analognog storage-a.
Proveri ti prvo PSU, isprati ripple na bulk elktrolitima, nebi smeo da bude veci od 0.5 - 1.5V p-p (imas sigurno specificiran / nacrtan ripple na shemi), posle gledaj dalje.
[ Odin D. @ 12.11.2013. 02:45 ] @
Provjeri da ti nije slucajno ukljucen onaj "flood gun", tj. zaceprkaj malo oko storage opcija (polarizacija dielektricne mrezice, iskljucivanje flood guna...), izgleda bas kao da bi moglo imati neke veze sa time, sumnjam da bi glavni snop mogao toliko da brljavi po ekranu.
[ macolakg @ 12.11.2013. 02:48 ] @
I ja mislim da bi mogao tu biti problem.
[ bogdan.kecman @ 12.11.2013. 03:05 ] @
ovaj filmic sa snegom je 7104 (1ghz) on nema flod gun, tj nema storage. ne vidi se lepo sneg je mnogo tackica po ekranu ne svetao ekran (kao sa flood)
[ Odin D. @ 12.11.2013. 05:55 ] @
Ti brzi osciloskopi su imali vrlo vrlo osjetljive CRT ekrane kako bi elektronski snop mogao da ostavi vidljiv trag na njima pri velikim brzinama (ili su imali neki veseli dodatak koji im je to omogucavao, a ti dodaci su imali neki zivotni vijek obicno kraci od samog ekrana). Ako se ne varam taj 7041 je bio jedan od najbrzih analognih u svoje doba. Trebalo bi da ima prilican broj dugmica koji se odnose samo na kontrolu ekrana (intenzitet, fokus, kontrast, iscrtavanje onog "grida"... itd.). Moguce da ima i onih vrlo sitnih dugmica koji se vrte srafcigerom. Ne sjecam se dobro, davno je bilo kad sam poslednji vid'o taki' neki osciloskop... :(
Probaj malo da cackas oko tih kontrola za displej, pa vidi da li sta pomaze.
U svakom slucaju, user manual za te Tektronixe vjerovatno moze bez problema da se nadje, pa ako nista ne pomogne - pogledaj u uputstvo :)
[ mikikg @ 12.11.2013. 08:31 ] @
Ima i service manual da se skine, to sa tim matorim TEK nije problem ;)
Nego Odin spomenu "vrtenje potenciometra / trimera", to ti je verovatno poznato, nemoj napamet to da okreces, iskljucivo po service manual-u i propisanim procedurama.
To jednom kad se rasteluje je muka ziva vratiti na svoje mesto, uglavnom zato sto te procedure zahtevaju neke jos "grdje" sprave, tipa puls generatori, precizni izvori napona i signala itd.
[ bogdan.kecman @ 12.11.2013. 08:55 ] @
yup, jeste jedan od najbrzih (u klasi 7000 je najbrzi), yup ima vrlo
cudnu katodnu koja je ulivena sa nekim fletovima i cudima, nope, nema
nesto preterano tastera za kontrolu ekrana, cak manje od nekih drugih iz
7000 serije .. intensity a, intensity b, intensity readout, focus i beam
finder i to je to ... ono sto ima je detekcija intenziteta pa u odnosu
na intenzitet koji ide na ekran ima tajmer, upali zutu lampu kada je
"ovo smes da gledas par minuta" ili krene da trepti zutu lampu sa "ovo
smes da gledas ispod minut" ili ti ladno zatamni ekran ako previse
odpanjis .. a kada istekne "vreme" ugasi ti ekran pa mora stisnes dugme
da resetujes tajmer :D ... to je realno za zastitu same cevke od
potrosnje jer jeli te brze cevke sto rece kolega ... ima pozadi steker
koliko je osetljiv taj crt protection (off, medium, high) .. no ovaj
sneg nema sanse da ima veze sa kontrolama ... ravnomeran sneg po celom
ekranu, to je "generisana slika", negde se taj sneg generise ... posto
ne utice A/B snop na sneg ja sam prilicno siguran da je kolega sam vec
gledao to u pravu, da je propistao neki tranzistor u mixeru ... on negde
mora da mixuje signal sa hor/ver i sa readouta i 99% je prso taj mixer
.. tako da cu ja da vidim kroz semu kuda ide signal sa horizontale i sa
readouta pa da nadjem sta me %@$#% ... nece biti prvi put za jurenje
takvih bagova, jedino sto kod ovih sprava koje prave kilovolte nikad
nisam opusten dok radim jbg pa to traje
[ mikikg @ 12.11.2013. 09:07 ] @
Nije toliko strasno kao sto se cini taj visok napon. Tu je samo visok anodni napon i to je uglavnom zatvoreno / prekriveno ispod nekih plehova gde pise High-voltage, tu nema sta ni da cackas jer "sliku" imas.
Nesto veci napon je na resetkama, cca 150V, sve ostalo je low-voltage.
BTW: jedna od caka koju sam video kod Macole za jurenje tih nebuloznih bugova je pomocu freon spreja :)
Dok je ukljuceno poprskas sa njim parce plocice (da ohladis komponente) i vidis da li se nesto desava.
Secam se da je sa tim na njegovom osc nahvatao neki problem, jedan tantalac mu otisao, znas kada bi ga bez toga nahvatao :)
[ bogdan.kecman @ 12.11.2013. 13:24 ] @
Citat:
mikikg: Nije toliko strasno kao sto se cini taj visok napon.
znas kako, neke stvari su mi se izmenjale u glavi zadnjih 10tak godina .. do pre 10g sam setao po vrlo klizavom limenom krovu na 14tom spratu sa prilicno velikim nagibom (tipa 45o) i nisam imao nikakav problem, opravljao sam neke extra zeznute sprave (high power RF / high voltage ...) live do nekih obicnijih stvari tipa live menjao grlo na stepenistu (ne moze drugacije osim da gasim struju u celoj zgradi..) i nikakav problem .. sve normalno .. e sad to nekako ne ide .. sada mi je krov od tegole izlazi se na njega kroz prozor, nagib je patetican, skoro ravan i ja ne smem .. evo godinu dana nisam jos skupio cohones da izadjem na krov ... kad opravljam nesto izvadim iz struje, cacnem, upalim, ugasim, izvadim cacnem ... kad treba nesto live prvo se 10min spremam psihicki pa tek onda .. i sve nekim drvetom i plastikom .. ma .. tako da .. nije to vise tako kako je bilo nekad, posebno sto realno ne bi smeo niko takvu spravu da opravlja sam, to je jedan od osnovnih postulata servisiranja, live sprave uvek uz nekoga ko ima osnovnu ideju "kako da te skine sa struje" i kako da zovne hitnu, da vestacko ..
Citat:
mikikg:
BTW: jedna od caka koju sam video kod Macole za jurenje tih nebuloznih bugova je pomocu freon spreja :)
to je osnovni nacin jurenja bagova koji su "kad se zagreje prestane da radi" :D .. kad nemas freon sprej radi posao i obicna butan boca za upaljac, spusta temperaturu trenutno mada freeze sprej ipak mnogo laksi za rad ... cak i obicna konzerva sa kompresovanim vazduhom radi posao, samo je okrenes naopacke :D
no ne verujem da ce ovde mnogo da pomogne posto je sneg odma tu, izduvam celu masinu otvoren prozor, nekih 10tak stepeni upalim i odma je sneg tu, nema sanse da je stiglo toliko da se zagreje odma, kao sto rekoj ja mislim da je neki trandza propistao ili neki paket trandzi .. imaju ove sprave neki tektronix pandam za uln2003 koji se cesto koristi (i menja sa uln2003 1/1) na nekoliko sprava je to crklo
[ macolakg @ 12.11.2013. 14:40 ] @
Led sprej je komprimovani CO2. Nezapaljiv je i dobar izolator, a hladi na -42*C.
Kad nema toga može poslužiti i propan-butan, osim što je zapaljiv u gasovitom stanju.
Kada smo već kod freona: u prisustvu plamena freoni formiraju gas koji je bojni otrov, a zove se fozgen.
To sam pročitao negde, a i čuo od boljih frigomehaničara, a oko preciznijeg objašnjenja te opasnosti bi bilo dobro da se javi neki hemičar.
Nego Bogdane,
Ako si već upecao service manual za tu aždaju, stavi ovde link, pa će više nas pogledati malo po tome.
Raste verovatnoća ka otkrivanju kvara.
Poz
[ bogdan.kecman @ 12.11.2013. 14:56 ] @
ah pa manual je dostupan kao i za skoro sve tekove na bami
24 do 26 sekunda klipa jasno govore da u napajanju ima poprilican ripple,buduci da je smetnja vidljivija sa jacim intenzitetom (veca potrosnja energije).
Nekoliko elektrolita ce 100% rjesiti problem. Brzi test umotaj ga uljucenog kavim pokrivacem na nekih pola sata,onemogucii mu hladjnje da unutarnja temperatura ugrije elektrolite te onda pogledaj kakva je ta smetnja.
[ bogdan.kecman @ 12.11.2013. 16:20 ] @
mislim da nema veze sa potrosnjom - nivo suma je jednak sve vreme samo
kad ja pojacam ukupan intenzitet pojaca se i intenzitet suma .. na
zalost to se i na 60fps filmu jako slabo vidi :( (a i ne vidi se kako ja
vrtim tockice :D )
pustio sam ga da radi 48h bez prekida u sobi gde je 32C i iako se lepo
zagrejao sum se nije promenio ni na bolje ni na gore
u svakom slucaju promena elektrolita mu ne gine posto je bajat tako da
cu to izmenjati "trebalo ne trebalo" :D .. ako to slucajno resi problem,
extra, ako ne idemo dalje ..
[ zica49 @ 12.11.2013. 16:50 ] @
Textronix je to napravio da mozes ukljuciti i ne iskljucivati narednih 20 godina,mislili na sve pa i na hladjenje.Ipak da ga zamotas da mu onemogucis hladjenje da se elektroliti ugriju.
[ Odin D. @ 12.11.2013. 17:22 ] @
Sama tehnologija i tehnika proizvodnje slike na osciloskopu meni zvuci "nekompatibilna" sa snijegom na ekranu.
Kakav god da je sum - trebalo bi da proizvodi nekakvu krdzavu liniju, pa nek je i razmazana - ali ujednacen snijeg preko citavog ekrana mi ne izgleda kao posledica vrldunja snopa vec vise kao neko sacmasto rasipanje elektrona.
Pitanje je sad sta moze biti uzrok tome?!
Kao sto rekoh - ti brzi osciloskopi najcesce nisu imali obican ekran vec ili neke super osjetljive fosforne premaze koji zasvjetle kad kihnes u njihovoj blizini ili pojacavace elektronskog snopa (micro-channel plate CRT) koji su imali unekoliko ogranicen zivotni vijek, pa je rukovanje njima trebalo biti strogo pazljivo da bi trajali sto duze.
U tom smislu ti preporucujem da niukom slucaju ekran tog osciloskopa ne ostavljas ukljucen satima, ako ne znas sta radis i ako nisi procitao uputstvo, ili se raspitao kod nekog ko je bas upucen u tu problematiku. Metodom nasumicnih pokusaja i promasaja mozes da napravis promasaj koji ce ti smlatiti tako dobru spravu beyond point of repair. Pri tom uglavnom mislim na ekran.
Dugotrajan jednolican trace na tom ekranu vrlo lako moze da istetovira trajno tu sliku na fosforu i da smlati MCP, pogotovo ako je jaceg intenziteta.
[ bogdan.kecman @ 12.11.2013. 17:30 ] @
Citat:
zica49:
Textronix je to napravio da mozes ukljuciti i ne iskljucivati narednih 20 godina,mislili na sve pa i na hladjenje.Ipak da ga zamotas da mu onemogucis hladjenje da se elektroliti ugriju.
probao, ne pomaze
[ bogdan.kecman @ 12.11.2013. 17:36 ] @
Citat:
Odin D.:
Sama tehnologija i tehnika proizvodnje slike na osciloskopu meni zvuci "nekompatibilna" sa snijegom na ekranu.
Kakav god da je sum - trebalo bi da proizvodi nekakvu krdzavu liniju, pa nek je i razmazana - ali ujednacen snijeg preko citavog ekrana mi ne izgleda kao posledica vrldunja snopa vec vise kao neko sacmasto rasipanje elektrona.
upravo, prva ideja je bila da je u pitanju readout posto readout injectuje signal i on ako rsne moze da dovede do slicnog efekta ali na readout-u ima on/off taster koji ugasis (na samom pcb-u) i on prespoji ulaz/izlaz i otkaci ceo readout sa linije a sneg ostane, tako da, nije readout .. e sad ... obzirom da je sama linija (pricam o trace-u) cista, ostra, bez ikakvih problema, ja kapiram da je sneg injectovan u signal. Kako imamo signal sa A, signal sa B i signal sa readouta oni mora negde da idu u neki mixer (nisam jos stigao da vidim semu) i jedino sto meni pada na pamet je da je rsno taj mixer i da on ubacuje pored A+B+Readout i neki sneg ..
Citat:
Odin D.:
U tom smislu ti preporucujem da niukom slucaju ekran tog osciloskopa ne ostavljas ukljucen satima, ako ne znas sta radis i ako nisi procitao uputstvo, ili se raspitao kod nekog ko je bas upucen u tu problematiku.
on ima sam detekciju i auto-off za ekran kao sto vec rekoh, tako da dok radi "i greje se" ja mu zavrnem osvetljenost tako da se ekran ne trosi, inace ako ga ostavis da radi on sam posle par minuta ugasi ekran ne dozvoljava da radi sam po sebi dugo :) ... nije ni tek lud da ti da scope koji kosta ko dobra gajba i da ti crkne ekran posle 5 dana :D
[ zica49 @ 12.11.2013. 17:44 ] @
Bogdane trebas poceti nalikovati na onog Dejva sa bloga.On o bilo cemu kaze uvodnih par recenica i slijedece sto pokaze je sarafciger he he.
[ Odin D. @ 12.11.2013. 18:05 ] @
Ja mislim da je tesko da se radi o injektovanom sumu u sam signal. Kad bi sum bio toliki da baca snijeg po citavom ekranu - ti onda od suma nikakav "glavni trace" signala ne bi ni mogao da vidis, jer bi amplituda suma bila u tom slucaju istog reda kao i signal, ako ne i veca.
Da li ti je sum isti bez obzira na intenzitet ili se pojacava sa jacim intenzitetom? Da li snijeg ima tendenciju da se grupise oko glavnog signala ili je razmazan ravnomjerno svuda bez ikakvog reda ili patterna?
MCP ispred CRT-a proizvodi dodatnu eksitaciju elektrona, a njima je potrebno prilicno jako elektricno polje (~10kV) da bi iz te mrezice nastavili da idu ka fosforu u nekom relativno fokusiranom snopu (neko rasipanje tog snopa je neminovno kod takve vrste ekrana cak i kad su 100% ispravni, ali ako je MCP pred penzijom ili nije nesto u redu sa naponima koji je polarisu i sa el. poljem koje treba da vlada oko nje - moguce je da imas taj snijeg naprosto od MCP-a i tih dodatnih eksitovanih elektrona koji nasumicno lete okolo).
Ja bi prvo provjerio te kV-e koji treba da se nalaze na i oko MCP-a i CRT-a.
[ bogdan.kecman @ 12.11.2013. 18:30 ] @
Citat:
zica49:
Bogdane trebas poceti nalikovati na onog Dejva sa bloga.On o bilo cemu kaze uvodnih par recenica i slijedece sto pokaze je sarafciger he he.
to bi bilo lako da sam npr na godisnjem ali moram radit a nemam mesta na radnom stolu, trenutno mi 7104 zaklanja jedan ceo i pola drugog monitora i radim pokrivljen .. kada bi ja imao gde da ga rastavim na delove, popisem sta mi treba, odem kupim, vratim se ... to bi bilo super ali nemam a ako ga rastavim ovde ne mogu sutra da radim ... tako da je cim skinem jednu karticu, izmenjam kondove probam sta mogu, vratim karticu, vidim sta se desava, skinem drugu karticu ... i tako u krug .. za pocetak ce bit napajanje .. samo da vidim kako da dodjem do njega :D
[ bogdan.kecman @ 12.11.2013. 18:34 ] @
Citat:
Odin D.: Ja mislim da je tesko da se radi o injektovanom sumu u sam signal. Kad bi sum bio toliki da baca snijeg po citavom ekranu - ti onda od suma nikakav "glavni trace" signala ne bi ni mogao da vidis, jer bi amplituda suma bila u tom slucaju istog reda kao i signal, ako ne i veca.
hm, ne mislim da je tako
Citat:
Odin D.:
Da li ti je sum isti bez obzira na intenzitet ili se pojacava sa jacim intenzitetom? Da li snijeg ima tendenciju da se grupise oko glavnog signala ili je razmazan ravnomjerno svuda bez ikakvog reda ili patterna?
sum je bas sum, sneg, nema pattern, ne menja se sum kao takav kada se menja intenzitet na tocak ali se menja intenzitet suma .. takodje ako napunim ekran signalom (dakle ima mnooogo vise samog signala na ekranu a ne da sam pojacao intenzitet signala na tocak) sum ostaje kakav je i bio, ne povecava se ... dakle intenzitet suma se povecava ako povecavam intenzitet bilo kog trace-a na ekranu (npr readout-a) linearno sa tim intenzitetom, ne menja se kolicina suma ni u jednom trenutku
Citat:
Odin D.:
MCP ispred CRT-a proizvodi dodatnu eksitaciju elektrona, a njima je potrebno prilicno jako elektricno polje (~10kV) da bi iz te mrezice nastavili da idu ka fosforu u nekom relativno fokusiranom snopu (neko rasipanje tog snopa je neminovno kod takve vrste ekrana cak i kad su 100% ispravni, ali ako je MCP pred penzijom ili nije nesto u redu sa naponima koji je polarisu i sa el. poljem koje treba da vlada oko nje - moguce je da imas taj snijeg naprosto od MCP-a i tih dodatnih eksitovanih elektrona koji nasumicno lete okolo).
Ja bi prvo provjerio te kV-e koji treba da se nalaze na i oko MCP-a i CRT-a.
to jeste mogucnost ali je to nesto sto ja ne mogu / necu da popravljam tako da ako ne bude neki od delova koji rade na par desetina volti ili ce ostati sum ili ce ga popravljati drugar koji nema problem sa kilovoltima :D
[ macolakg @ 13.11.2013. 02:44 ] @
Bogdane,
pogledaj stavku 11 iz tabele 4-4.
Pozz
[ bogdan.kecman @ 13.11.2013. 08:36 ] @
11 i 12 stavke zvuce interesantno mada scintillation je vise distorzija
nego sum a ja imam bas sum no moze da bude .. to je tacno ono sto je
odin pretpostavio .. videcemo ..
[ DSL @ 13.11.2013. 08:37 ] @
Imas li Gajgerov brojac pri ruci?
[ bogdan.kecman @ 13.11.2013. 08:45 ] @
nemam sto?
[ salec @ 13.11.2013. 13:50 ] @
Imam jednu hipotezu u vezi sa ovim:
Osciloskop posle svakog perioda prikaza trejsa gasi i vraća mlaz ponovo na levu stranu ekrana. Tvoj "sneg" se verovatno u tom periodu iscrtava na ekranu, jer gašenje mlaza nije sasvim uspešno, a pri tom imaš neki slučajan impulsni šum na pločama za vertikalni otklon, pa se vremenom cela pozadina ekrana ispuni?
[ bogdan.kecman @ 13.11.2013. 14:01 ] @
ono sto je macola nasao u datasheet-u u procedurama za opravak se dosta
slaze sa onim sto je odin pretpostavio (pred fosfor se nalazi mcp plocka
za "ubrzavanje" posto na ovu brzinu kretanja topa mora da se "dobudzi"
malo elektron da bi se videlo nesto na fosforu .. ) tako da ce da dodje
drugar sa visokonaponskom sondom za voltmetar da premerimo i namestimo
napon na mcp, pa cemo da krenemo odatle ... u medjuvremenu cu ja da
probam da zamenim sta stignem od elektrolita cisto da ga malo osvezim
nevezano za taj sum.... u svakom slucaju ne smem da pipam HV sam tako da
ce to morati da saceka da se drugar i ja ukomponujemo kad imamo vremena
obojica :D
inace trebao sam da otvorim zasebnu temu za opravku ovog 7104 i dignem i
slicke opravke posle tu .. ovo sam poceo kao cisto divljenje onom 7613
storage-u :D (on radi savrseno)
[ macolakg @ 13.11.2013. 14:21 ] @
Citat:
bogdan.kecman:
11 i 12 stavke zvuce interesantno mada scintillation je vise distorzija
nego sum a ja imam bas sum no moze da bude .. to je tacno ono sto je
odin pretpostavio .. videcemo ..
Imaš ubrzanja te cevi od 12,5KV i čini mi se za MCP još -2,4KV. Zbirno je to oko 14,9KV.
Nedovoljno ni za X zrake koji (po sećanju) nastaju iznad 27KV ubrzanja, pa verujem do od visokojonizujućih čestica ništa neće proći ni kroz papir, odnosno da ti je samo staklo crt potpuna zaštita.
Mislim da ti ne treba Gajgerov brojač osim ako objekat, gde je bio taj osc., nije bombardovan osiromašenim uranijumom.
Papak01 ti može mnogo preciznije reći o tim stvarima jer su visoko jonizujuće čestice njegova uskostručna oblast.
Mislim kao i Odin da treba proveriti tih -2,4KV koji se dobijaju čoperom. Pošto taj napon ima crowbar, verovatno nije viši, ali je vrlo verovatno da je loše filtriran.
Pozz
[ macolakg @ 13.11.2013. 14:28 ] @
Mnogo dobrih spravica si se dokopao :-)
Zverka je tj 7401, samo je pitanje koje module umaš. I sebi bih poželeo jedan takav :-). Ono "i tata bi sine" iz "Ko to tamo peva" :-).
Pročitao sam neke delove manuala i vidim koliko je jaka naprava.
Da imam jedan takav, pročitao bih njegova dokumenta od slova do slova...
Pozz.
[ bogdan.kecman @ 13.11.2013. 14:29 ] @
a to je bio hint za brojac :D nije mi palo na pamet uopste :D :D :D :D
a za mcp napon, ima vrlo smisla, jedino nemam cime da izmerim 2k4V,
mislim da nemam u kuci nista sto moze preko 1k2V da meri tako da ce
morati da se cekaju te HV sonde za voltmetar ... no teoretski to moze da
bude vrlo lagana opravka .. samo da se skupimo nas dvoica i alat na isto
mesto :D
[ macolakg @ 13.11.2013. 14:31 ] @
Samo guraj. Valja se potruditi oko te naprave. U vreme kada je izašla to obični smrtnici nisu mogli imati. Enormno je koštao.
[ bogdan.kecman @ 13.11.2013. 15:12 ] @
Citat:
macolakg:
Mnogo dobrih spravica si se dokopao :-)
aha, kao klinac sam zeleo osciloskop a nisam mogao da ga imam i sad sam ko najgori krenuo da kamarim :D
tek 2225 (prodao drugaru, jedva se odvojio od njega :D ) 50MHz
tek 7613 100MHz
tek 7104 1GHz
tek 2465 4x300MHz
3-4 neka usb/handhanld-a (jedan picoscope)
gwinstek 2x25MHz dso
tako da .. sa sam preterao :D, vise ne kupujem osciloskope :D
Citat:
macolakg:
Zverka je tj 7401, samo je pitanje koje module umaš. I sebi bih poželeo jedan takav :-). Ono "i tata bi sine" iz "Ko to tamo peva" :-).
imam samo jedan gigahercni vertical (7A29), jurim da kupim jos jedan
imam jedan 400MHz 50R i jedan 200MHz (ili bese 100MHz) 1M
nemam najbrze vremenske baze imam 500MHz vremensku a jurim da kupim 7b10 i 7b15, ima ih na bleju po ~100$ komad, kalibrisane refurbrished ali dovlacenje toga iz usa ume da kosta tako da cu da vidim kad budem isao sledeci put da mozda narucim nesto pa da dopeljam ja ovamo, ili ako izvedem neku drugu akciju ... nisam ih vidjao na evropskim sajtovima cesto
Citat:
macolakg:
Pročitao sam neke delove manuala i vidim koliko je jaka naprava.
Da imam jedan takav, pročitao bih njegova dokumenta od slova do slova...
krenuo sam polako, imam 434Mb pdf-ova za njega i plagine .. tako da .. na tenane, ne zurim nigde :D, imam drugara koji isto ima dve sedmice i jednu peticu, i bas se razmisljamo da napravimo port extender da mozemo da opravljamo module za njih, posto ja za sedmicu imam jos dva neka modula, jedan je ispravan ali ne preterano koristan (ad konvertor, on prima module, ja imam sample and hold modul koji moze da izmeri razliku potencijala izmedju 2 tacke na signalu) i drugi koji je mozda zanimljiviji ali je neispravan (frekvencmetar, sam frekvencmetar nije preterano bitan iako ima lep oven na sebi, ali je fora sto moze lepo da se vidi na ekranu na koji deo signala je uvatio trigger za counter :D ), neko je njim verovatno 1/1 merio dal mreza ima stvarno 50Hz pa mu je spalio ulaz
[ zica49 @ 13.11.2013. 15:58 ] @
Citat:
aha, kao klinac sam zeleo osciloskop a nisam mogao da ga imam i sad sam ko najgori krenuo da kamarim :D
tek 2225 (prodao drugaru, jedva se odvojio od njega :D ) 50MHz
tek 7613 100MHz
tek 7104 1GHz
tek 2465 4x300MHz
3-4 neka usb/handhanld-a (jedan picoscope)
gwinstek 2x25MHz dso
Jesi li siguran da si se izlijecio?
[ macolakg @ 13.11.2013. 20:23 ] @
Izlečio se isto kao supruga kada je pustiš u prodavnicu cipela :-)
[ bogdan.kecman @ 13.11.2013. 20:40 ] @
pa vidi, izlecio nisam ali sam bolje :D .. bili neki dan drug i ja u
VF-u (to je EI nisov vojni pogon u beogradu za projektovanje, izradu i
testiranje VF uredjaja), extra fabrika bila nekad, radili tamo neki
mnogo pametni ljudi .. velika ERSA kalajna kada, ludilo zezanje ... i
sad jbg prodali je, seku tamo sve te komponente brusilicama i prodaju u
sekundarne sirovine .. otisli mi da vidimo sta moze da se uzme za male
pare ... pazi sad ryonic sto za 4000din .. sto je potpuno u onom zeleno
crnom antistatik materijalu, ima na sebi veliki drzac za pcb, odozgo cnc
lampu koja ti je pointer na tvoj pcb govori "gde da gurnes sledecu
komponentu", a sto ti izbacuje na "next" dugme sledecu komponentu koju
treba da gurnes u pcb .. sto ima milion fiokica us ebi i motor i ti kad
kliknes next on izvrti fioke i dostavi ti komponentu koja ti treba. Bez
projektovanja putanje u najgorem slucaju najdalja komponenta je dostupna
za 4 sekunde !! ludnica ... i ja ga nisam uzo :D (drug je uzeo sebi
jedan), ja sam se suzdrzao npr :D ... pa onda sto je ostalo neke VF
opreme.. nije sveza ali je i dalje odlicna, brdo nekih generatora,
countera ... sve simens, tektronix, racal dana i tako neke marke .. sve
60din kilo !!! NISTA nisam uzeo :D ... vidis, nisam izlecen ali sam
bolje :D ...
tako da .. i dalje cu ja da tovarim ovde staru opremu kojoj ne mogu da
odolim, ali sa osciloskopima sam za sada zavrsio :D (osim ako mi neko ne
ponudi neki deep memory DSO velikog bw-a za ok pare, ali to je vec
prilicno nemoguce posto su meni dobre pare 300-400eur a te sprave
polovne kostaju 50,000-80,000 eur :D tako da se to sigurno nece desiti :D )
[ Zlatni_bg @ 13.11.2013. 20:42 ] @
Citat:
bogdan.kecman:
...
imam samo jedan gigahercni vertical (7A29), jurim da kupim jos jedan
:D
[ bogdan.kecman @ 13.11.2013. 20:45 ] @
@zlatni, to nije osciloskop, to je samo vertical amp za postojeci osciloskop, treba mi jos jedan da bi imao 2 kanala na gigaherc :D
nisam rekao da necu da pimpujem ovaj, samo da necu da kupujem ceo drugi :D a ovaj cu naravno da pimpujem koliko god mogu, ima kupim sve module za sedmicu koje uspem ma koliko mi (ne) trebaju :D
[ bogdan.kecman @ 13.11.2013. 20:49 ] @
nego nadjoh u VF-u mnogo dobru stvar, ona silikonska crevca 0.5x1.5mm i 0.5x1.0mm .. koliko vidim oni su to koristili da kraj zicke za vn trafo provuku kroz to .. mnoogo dobra stvar otporna na sve zivo .. kupio brdo .. koga zanima moze da ode do VF-a u zemun i da prodje kroz smece moze svasta da se kupi za 60din kilo ..
[ nedicma @ 13.11.2013. 21:35 ] @
Bogdane gde se nalazi VF u Zemunu? Skoknuo bih za vikend da probrljam malo, mozda iskopam nesto :)
[ mali genije @ 13.11.2013. 21:41 ] @
Citat:
bogdan.kecman: pa vidi, izlecio nisam ali sam bolje :D .. bili neki dan drug i ja u
VF-u (to je EI nisov vojni pogon u beogradu za projektovanje, izradu i
testiranje VF uredjaja), extra fabrika bila nekad, radili tamo neki
mnogo pametni ljudi .. velika ERSA kalajna kada, ludilo zezanje ... i
sad jbg prodali je, seku tamo sve te komponente brusilicama i prodaju u
sekundarne sirovine .. ... pa onda sto je ostalo neke VF
opreme.. nije sveza ali je i dalje odlicna, brdo nekih generatora,
countera ... sve simens, tektronix, racal dana i tako neke marke .. sve
60din kilo !!! NISTA nisam uzeo :D
Auuuuuu a nisi dostavio info.Hmmm biraj,da te kunem u grejanje ili tusiranje:))?
[ bogdan.kecman @ 13.11.2013. 21:44 ] @
nema tamo vikendom nikoga, moras da odes izmedju 10 i 16h kada su tamo
ljudi koji mogu da te puste unura i kazu ti gde sta mozes da gledas
inace nemam pojma koja je adresa, tu je ona vrtlarska ulica .. sad cu ti
posaljem koordinate pa nadji na google earth :D
LAT: 44°50'20.69"N
LON: 20°24'30.44"E
[ bogdan.kecman @ 13.11.2013. 21:49 ] @
Citat:
mali genije:
Auuuuuu a nisi dostavio info.Hmmm biraj,da te kunem u grejanje ili tusiranje:))?
ma nisam ni ja znao, zvao me drugar, otisao juce nisam imao pojma sta cu zateknem tamo .. nisi mnogo propustio, da smo znali za ovo pre nedelju dana kad je krenulo kupusanje bilo je verovatno iskusnijih stvari, sada je onako vec sve rascerupano, iseceno na komade da se lakse iznese .. mislim, kapiram da je tamo danas sutra identicno kako je bilo juce ..
e ne verujes sta sam uzeo za 500din :D .. uzeo sam punu kutiju simensovih neotpakovanih kartica za dokumentaciju :D znas ono sto obicno imas na instrumentu u nekoj fioci 2mm visokoj, izvuces a ono u foliji 10tak kartica sa uputsvom, procedurama, vremenom kalibracije .. uzeo punu kutiju toga (ako nekom treba xyz komada neka se javi dajem na poklon!!) bilo mi zao da bace a ne treba mi ni za .... lud bre .. skroz lud
e ne verujes sta sam uzeo za 500din :D .. uzeo sam punu kutiju simensovih neotpakovanih kartica za dokumentaciju :D znas ono sto obicno imas na instrumentu u nekoj fioci 2mm visokoj, izvuces a ono u foliji 10tak kartica sa uputsvom, procedurama, vremenom kalibracije .. uzeo punu kutiju toga (ako nekom treba xyz komada neka se javi dajem na poklon!!) bilo mi zao da bace a ne treba mi ni za .... lud bre .. skroz lud
Hmmm motaju mi se neki cevapi za sutra u ustanickoj ako si u luftu:)))
[ bogdan.kecman @ 13.11.2013. 22:06 ] @
na zalost napakovani su mi pon, uto i cet svake nedelje to su dani kada nemam vremena ni za sta .. ako budes petak/sredu mozemo nesto da organizujemo .. no bolje to preko pp ? :D
nego da se vratimo na osciloskope, video sam u VF-u neke stare (ali bas bas stare, sa onim veeeelikim gumenim tockovima, moguce da su lampasi) oscilografe i osciloskope .. sva oprema koja je ostala je jako bajata + je skoro svoj opremi nesto skinuto (neko pokupio dugmice, neko skino kazaljku, kabl ...) .. zato kazem dobro bi bilo da smo znali za to pre mesec dana kad je prodat vf a ne danas :( ... elem, verovatno bi se od toga tamo dalo sklopiti nesto ali ti osciloskopi tamo su oooooooogromni (recimo 1x1x0.6m) i teski ko tuc (min 20kg) a placa se na kg takoda ..
[ zoksy @ 02.03.2014. 06:24 ] @
Pozdrav, potrebna mi je sema za tektronix465, nesto sam naso ali nije potpuna. Imao je uvecane visoke napone. Smanjio sam na trimer i radi ok (nije hteo da ugasi mlaz pri povratku ) .Bilo bi dobro da imam semu za u buduce. Naravno treba izmenjati sve elektrolite. Ako neko ima semu ili link neka mi posalje,unapred hvala.
Pitanje za iskusne,sinusoida iz gradske mreze izoblicena a iz signal generatora je ok, 50Hz, menjao sam sve elektrolite. Tektronix 465 . Pozdrav
[ bogdan.kecman @ 21.04.2014. 09:38 ] @
deluje kao da klipuje vrh, jesi probao sa vecim V/segmentu? kakva je
sonda? meris direkt 230? sta ti je na istoj fazi? ako ti je neki veci
cap load (npr komp napajanje malo jace a losijeg kvaliteta) na istoj
fazi moze da izgleda tako zaravnjen vrh
da, i naravno, da li imas jos jedan scope da overis isti signal :)
[ zoksy @ 21.04.2014. 09:47 ] @
Na isto fazi gde je osc. merim preko trafoa ,nije ukljucen komp, isto i na nizem i na visem naponskom o opsegu ( na preklopniku ) cudno ,iz generatora funkcije je ok a iz mreze izobliceno. Ma nebitno, pozdrav
[ bogdan.kecman @ 21.04.2014. 09:52 ] @
preko trafoa neces videti ta izoblicenja ako ih i ima u mrezi .. sad bez
jos jednog scopa, tesko, mozda neko bude imao bolju ideju
[ zoksy @ 21.04.2014. 09:56 ] @
Hvala na odgovoru Bogdane, pozdrav.
[ zica49 @ 21.04.2014. 13:23 ] @
Ono sto smo ucili u skolama i bezbroj puta nacrtana matematicka sinusoida jos nikada nisam vidio u gradskoj mrezi.
Najvjerovatnije je to sve ok jer uticaj capacitivnih i induktivnih potrosaca u gradskoj mrezi destruktuiraju matematicku sinusoidu.
Ako iz generatora mjeris ok za sinusni,cetvrtasti i pilasti signal onda je scope u redu .
[ zoksy @ 21.04.2014. 13:52 ] @
Pozdrav zica, Ne znam sta je, a i nebih da se previse smaram oko toga,iz generatora je ok signal,a iz mreze izoblicen ,nekad sa vecim a nekad sa manjim izoblicenjem. Osciloskop jeste mator pa netreba od njega traziti mnogo, mada on je 100 MHz ali bez problema vidi 200,naravno to nije verni prikaz . Pozdrav
[ zica49 @ 21.04.2014. 14:37 ] @
Ne smaras ni najmanje,bas to sto kazes "nekad sa vecim nekad sa manjm izoblicenjem" isto tako gradska mreza nikada nije jednako opterecena kapacitivno i induktivno zavisi ko je i kad ukljucio kakav jaci motor,frekventni regulator ili neko jace postrojenje.Danasnji kucanski elektronski uredjaji uglavnom imaju SMPS ispravljace svaki se sinhronizuje sam za sebe i sta ocekivati od sinusoide koju u toku dana devastira od nekoliko stotina do nekoliko hiljada po trafostanici.Ne opterecuj se previse. Etaloni za umjeravanje i kalibraciju osciloskopa nikada nisu direktni izvori gradske mreze.
Ako je sa signal generatora ok prihvati da je ok.
[ HeYoo @ 21.04.2014. 21:32 ] @
Taj kliping pri vrhu nastaje zato sto gvozdje trafoa odlazi u zasicenje. To je posebno izrazeno kod trafoa koji se ugradjuju u kucne uredjaje gde je svaki cent bitan.
Citao sam pe nekog vremena o sistemima za monitoring mreze (racunanje trenutne snage, eff napona itd..) - poenta je da se za preciznija
merenja koristi naponski razdelnik kako bi se izbegla izoblicenja trafoa.
Dokle god se drzi STRUJA ulaza ispod dozvoljene granice (da ne stradaju interne klamping diode), sve ce biti OK :)
Isto to vazi i za PIC, i ja sam to u nekoliko situacija radio, samo se stavi adekvatan otpornik i to je to …
I da, tacno je da je zasek sinosoide na sekundaru trafoa prouzrokovan zasicenjem jezgra, jednostavno nakon neke granice jacine magnetnog polja trafo ne moze vise da prenosi energiju, to mu je limit, tehnicki trafo je trebao da ima nesto manje namotaja da se to nebi desavalo ili da bude izlozen nizem naponu na primaru.