[ Goran Mijailovic @ 30.11.2013. 19:48 ] @
Skinuh ovu verziju Linuxa, treba da liči na Mac OS pa da Vas priupitam da li da instaliram? Znam da je Ubuntu u pitanju ali su ga na nekom sajtu baš nahvalili.
[ Goran Mijailovic @ 30.11.2013. 20:11 ] @
PEAR OS 8: REVIEW

[ calexx @ 30.11.2013. 21:14 ] @
Za početak, sličnost sa Mac OS je samo u tome što mu je u startu ubačen dockbar (tj custom user interface with a Mac OS X-style dockbar) a inače je u pitanju najobičniji debian-ubuntu linux kakvih ima na desetine. Nekada sam i njega probao ali ima mnogo baš sličnih i u to vreme su mi se više svideli Luninux i Pinguy. Pošto imam nekoliko instaliranih linuxa na koje odavno ne računam i ne zanimaju me, možda ću da probam baš ova tri, čisto da se podsetim. Možeš i ti da uradiš isto, meni se pokazalo kao sasvim dovoljno da odvojim po 20GB za neki linux, pa instaliraj i ovaj i još neke, probaj ih paralelno pa proberi. Ja sam ipak odavno izabrao KDE pa ću ove da probam tek da ubijem vreme, uopšte me ne zanimaju ove sorte.

Sve je to isto, razlikuju se samo u tome ko je šta od dodataka ubacio u startnu varijantu, recimo kao što imaš black ili gold xp, tako nešto je i ovde, osim što je ovde u pitanju fraj softver. Neko (većina) ubaci dockbar, drugi instaliraju u startu neki od tweak dodataka, neko izabere set ikona/kursora ili čak napravi svoj, neko ubaci conky ... ali je u osnovi sve isto. Ko imalo zna o tome, sve što ima jedan će za par minuta da nabaci na bilo koji od ovih. Zato probaš sve, izabereš neki koji ima najviše lepih dodataka i nastaviš sa njim. Meni je Pinguy bio najkompletniji ali autor prilično kasni i nikako da dovrši neku verziju. Sada je još u ponudi 12.04 kao konačna (brojevi se poklapaju sa Ubuntu verzijama) i 13.10 alpha ... pa bi trebalo da dođe beta pa konačna ... a već odavno može da se proba Ubuntu 14.04 prealpha verzija. Kada izađe Pinguy 13.10 (ako izađe), već će da bude u opticaju bar 14.04 beta ako ne i više.

Tu je i alternativa Mint koji je krenuo sa drugim de (Cinnamon) ali se meni ne sviđa. Em Cinnamon brlja (bar na mojoj krš grafičkoj, ne znam kako je kod ostalih) i povremeno se bukvalno gube delovi nekih slova (kad počne da nestaje deo slova e, onda na svim slovima e na ekranu nestaje, kad se vrati, na svima se vrati) em mi sam Mint deluje kao nedovršen OS. Stalno pratim šta se dešava, izbace sa velikim zakašnjenjem RC verziju i to još pre nego je prošla testove, posle izbace i konačnu ... zato se ponekad dešava da brlja u radu. Evo skoro su imali neke RC verzije i odbacili su ih a onda su se pojavile kao RC iako su odbačene.
[ Goran Mijailovic @ 30.11.2013. 21:24 ] @
Poslednje što sam od Minta koristio je bio Julia neka extended verzija x64 i baš mi se svideo, to je bilo valjda pre tog Cinnamona za koji i ne znam šta ti je :O)
[ calexx @ 30.11.2013. 22:24 ] @
To je sedam verzija iza ili otprilike pre tri godine ... mnogo toga se promenilo. Tada je Mint bio malo sređen Ubuntu, sada pokušavaju da se malo odvoje i krenu nekim svojim putem ... ali nisam siguran da će daleko da stignu. Cinnamon je novo desktop okruženje, napravili su ga zbog toga što se mnogima nije sviđala Gnome 3 verzija (napravili su i Mate koji je nešto tipa Gnome 2) pa je to neki kompromis. Meni je sve to ipak gnome koji mi nije po ukusu. Mislim da je krenuo brzo posle Julije, možda godinu dana posle, odavno to ne pratim. KDE ruleZ.
[ Goran Mijailovic @ 30.11.2013. 22:39 ] @
Pored postojećih Windows particija šta predlažeš da odvojim i koliko za linux particije? Pretpostavljam za swap i za root a za user ne mora, koji je sad aktuelan fajl sistem, odnosno koji ti predlažeš, mislim da moj Acronis radi sa ext3, jer planiram da odvojim dva komada od postojeće D particije a da grub ili šta već dođe metnem u boot na C.
[ plus_minus @ 30.11.2013. 22:46 ] @
Ne treba više od 30gb za bilo koji linux including home i swap.
I to je možda previše, ako je za probu.
30gb u smislu da se koristi svaki naredni zimski dan do sledeće instalacije, particionisanja, itd.
[ calexx @ 01.12.2013. 00:28 ] @
Ako hoću samo da probam, onda je i 20 sasvim dovoljno. Može 30, može 20 ... ako planiram da koristim malo ozbiljnije, stavim 30 do 50. Mada, sad gledam poslednja dva linuxa (aktuelni i prethodni) koje koristim i potrošeno je po oko 15GB.

Na početku smislim koliko ću da odvojim za razne linuxe i to će da bude extended particija. Na hardu je ona prva mala (za windows 7 ili 8), zatim jedna za windows, treća za podatke i ona je zajednička za sve OS i na kraju pomenuta extended. Na njoj je na početku swap od 2GB a onda ređam linux za linuxom. Ne moraju ni da se prave particije, on će sam da ukapira da moraju da budu logičke i tako će da ih pravi. Odavno koristim ext4, nisam siguran koje su razlike u odnosu na ext3 ali ako je aktuelan, neka bude i kod mene. ;) Na početku svake instalacije izaberem ručno podešavanje, izaberem kolika će da bude particija, formatiram kao ext4, postavim da bude / tj root i to je sve. Posle ostaje da se popuni par podataka, sačeka desetak minuta i restartuje.

Svaki linux je za sebe, svaki ima svoju strukturu i svaki mogu da prejašem kad god mi padne na pamet. Naravno, svaki linux vidi sve particije dok windows vidi samo svoju i onu zajedničku. Ne računam dodatke koji mu omogućavaju da vidi i ext4, mislim na prirodnu varijantu.