[ BVB @ 01.12.2013. 12:43 ] @
Zdravo svima,nakon evo par mjeseci ucenja php-a dosao sam do dijela koji se odnosi na baze podataka.Ranije sam sto se tice baza radio u ms access-u i tamo sam relativno lagano vrsio povezivanje dvije tabele.Medjutim sada imam problema,a evo u cemu.
Imam jednu bazu sa dvije tabele: Studenti i Skolarine.
Studenti Skolarine
BrInd(PK) IDUplate(PK) auto_increment
Ime BrInd
Prezime Iznos

Pitanje tj ono sto ja ne umijem uraditi jeste kako da povezem polje BrInd iz tabele Studenti sa poljem BrInd iz tabele Skolarine ? To bi bila veza 1 prema vise,to sam lako radio u access-u al sad sam zakocio,gledao sam par nekih tutorijala sa onim "FOREIGN KEY" al nisam uspio da povezem. Jer zelim da u slucaju promjene vrijednosti iz polja BrInd iz tabele Studenti to da se odrazi na polje BrInd u tabeli Skolarine.Nadam se da ce neko naci vremena da mi na ovom kratkom primjeru to objasni,pa eto onda ako ima koji link sa dobrim tutorijalom da mi ostavi.. Zahvaljujem svima na odgovoru.
[ dakipro @ 01.12.2013. 12:50 ] @
Ako sam dobro razumeo treba ti Left Join, pod poretpostavkom da koristis mysql.
Mozda je bolje da postavis pitanje u Baze Podataka?
[ BVB @ 01.12.2013. 13:06 ] @
Da mysql. Al me interesuje da li se tabele mogu povezati prilikom njihovog kreiranja,kao ono u access-u,relationships i jednostavno prevlacenjem misa.. Ja sam nesto pokusavao na ovaj nacin al vidim da grijesim :

CREATE TABLE Studenti(BrInd INT NOT NULL,Ime CHAR(20),Prezime CHAR(20),PRIMARY KEY(BrInd),FOREIGN KEY(BrInd) REFERENCES Skolarine(BrInd));

Tako nesto,al ovako javlja gresku,tj ne valja. Samo sam htjeo ako moze da se stvori veza 1 prema vise izmedju ove dvije tabele ?

Zahvaljujem na odgovoru,a postavicu to pitanje u dijelu za baze,mada cu prvo da provjerim mozda tamo nesto vec postoji.. Pozdrav
[ weeboo @ 01.12.2013. 13:45 ] @
Mislim da trebaš ovako nešto...

ALTER TABLE Skolarine
ADD CONSTRAINT Studenti_Skolarine
FOREIGN KEY BrInd
REFERENCES Studenti(BrInd)
[ gotivac @ 02.12.2013. 12:41 ] @
Ako sam dobro shvatio, ti bi i u mysql-u da nastaviš da praviš relacije mišem. :)

Onda treba da koristiš neku aplikaciju, tipa MySQL Workbench ...