[ Darko Nedeljković @ 03.12.2013. 13:14 ] @
Blizi se kraj godine i samim tim rok za nabavku kvalifikovanog sertifikata, potrebnog za slanje poreskih prijava i slicno. Posto je broj ponudjaca ogranicen na nekoliko, verujem da je dozvoljeno porediti cene, rok vaznosti, dodatne pogodnosti koje se uz sertifikat dobijaju i ostale parametre koji mogu biti od uticaja pri izboru. Tu su Halcom, Postanska stedionica, Privredna komora, MUP... Da li je sertifikat mup na svakoj licnoj karti sa cipom, ili se dodatno trazi? Sta ste vi izabrali?
[ S A J A @ 04.12.2013. 17:03 ] @
MUP je besplatan i doda ti sertifikat na ličnu kartu (moraš da imaš LK sa čipom).

Ovi ostali ti naplate sertifikat, daju ti posebnu karticu i vezuju ti sertifikat za firmu, valjda kako bi za svaku firmu posebno plaćao. Sertifikat treba da se izdaje na fizičko lice i jedini je tu MUP korektan jer te oni uopšte i ne pitaju za firmu. Ne moraš ni da imaš firmu. Samo odeš u stanicu policije sa ličnom kartom, popuniš dva obrasca i za 10 minuta imaš sertifikat.
[ gosha @ 04.12.2013. 18:03 ] @
Ja koristim MUP.ov već duže vremena. Igrom slučaja danas sam uspeo i da je blokiram. Odblokirah je u Ljermontovoj za 10-15 minuta.
Lične karte sa čipom izdate posle nekog datuma 2010 imaju sertifikat.
Najbolje je skinuti program sa MUP-ovog sajta i proveriti.
http://ca.mup.gov.rs/

Pisao sam im u vezi korišćenja sertifikata na linux-u i rekli su da rade na tome. Nešto ne verujem da će ikad uraditi podršku za linux ali se nadam :)

Poz. Gosha
[ Goran Rakić @ 06.12.2013. 03:42 ] @
Iako sertifikati drugih sertifikacionih tela mogu da sadrže i podatak o firmi, za upotrebu u postojećim popularnim servisima nije neophodno kupovati više sertifikata za svaku firmu posebno. Nosilac sertifikata je fizičko lice. Dok je MUP CA verovatno povoljan izbor za većinu korisnika koji imaju ličnu kartu sa čipom, druga sertifikaciona tela nude određene pogodnosti. Na primer različiti midlver softver koji možda ima bolju kompatibilnost sa drugim softverom poput softvera za ebanking, podršku za Linux u slučaju Pošta CA, mogućnost korišćenja iste kartice za ebanking i elektronski potpis u slučaju Halcoma, ili mogućnost dobijanja sertifikata čak i kada osoba nema ličnu kartu sa čipom ili je strani državljanin bez lične karte. Neke kompanije i organizacije mogu želeti da bolje upravljaju korišćenjem sertifikata, što nije moguće sa sertifikatom na ličnoj karti, pa da zato za zaposlene obezbede kvalifikovane sertifikate kod drugih sertifikacionih tela.

Registar sertifikacionih tela je dostupan na stranici: http://epotpis.mtt.gov.rs/elektronski-potpis/?lang=lat#registar

Blog: http://blog.goranrakic.com/arc..._potpis_pogled_na_propise.html


[Ovu poruku je menjao Goran Rakić dana 06.12.2013. u 05:29 GMT+1]