[ mrki @ 18.03.2004. 08:10 ] @
Neka iskustva i koja distribucija? |
[ mrki @ 18.03.2004. 08:10 ] @
[ madamov @ 18.03.2004. 08:41 ] @
Citat: mrki: Neka iskustva i koja distribucija? Ja sam instalirao probe radi svojevremeno Yellow Dog (www.yellowdoglinux.com), ali nemam baš mnogo iskustva. Postoji mnogo distribucija za Maca (Debian, Mandrake, MkLinux,...). [ alex @ 18.03.2004. 09:44 ] @
YellowDog se, po mom iskustvu, pokazao kao najbolje odradjen. Mada je i Debian odmah tu iza njega.
Ipak, da sam na tvom mestu, odlucio bih se za Debian, zbog lakoce odrzavanja, instaliranja novih verzija paketa i slicno. [ zi:: @ 18.03.2004. 16:25 ] @
Svakako bih odabrao Debian, Alex je naveo zašto.
No, ja koristim Debian kao radne stanice i servere (na više od 20 mašina) u PC okruženju, ne na Macu. Možete li mi objasniti razloge zašto da se instalira linux na platformi koja je po prirodi UNIX-olika? Ja često i rado koristim powerbook, i ne osećam se hendikepirano zbog toga što nije linux, jer mi Fink donosi apt- i dpkg veselje koje koristim na Debianu. Sa druge strane u linuxu na Mac platformi osećao bih se hendikepirano bez odličnih iPhoto, iTunes aplikacija. GUI da i ne pominjem. Dakle, pitam: da li postoji neki razlog da se instalira linux na Macu, kada se velika većina open-source aplikacija može svakako pokrenuti? Ispravite me ako grešim. [ madamov @ 18.03.2004. 16:39 ] @
Citat: zi::: Dakle, pitam: da li postoji neki razlog da se instalira linux na Macu, kada se velika većina open-source aplikacija može svakako pokrenuti? Ispravite me ako grešim. U principu ne grešiš, ali je za starije Mac mašine (one sa PPC601, 603 ili 604 procesorima) neki Linux jedino rešenje za UNIX OS jer Mac OS X ne radi na njima. Štaviše, Mac OS X 10.3 (Panther) je oficijelno podržan samo za mašine sa G3 i jačim procesorima i ugradjenim USB portovima. [ mrki @ 27.03.2004. 23:45 ] @
Bas tako rec je o staroj masini Power mac 4400/200 sa MacOS 9.1. Prethodni vlasnik je poprilicno ostetio sistem u smislu da je vecina softvera neupotrebljiva. Masinu sam dobio :) pa reko da je na neki naci iskoristim. Sa linuxom sam famiijaran a ne znam gde bi i nasao neki noviji MacOS za ovaj model i koliko bi i nakon toga bio funkcionalan i upotrebljiv za stvari koje meni trebaju. Verovatno bih sa nekim eksperimentisanjem nesto i postigao ali trenutno za takve stvari nemam vremena. To je otrilike osnovni i jedini razlog zbog kojeg zelim neku linux distro da pokrenem na njemu. Mogao bih ga upotrebiti kao mrezni prolaz, ruter ili mozda i terminal...ima dobar 17" monitor:) ... Pokusacu sa Debijan-om.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|