[ Stefan Markic @ 08.12.2013. 14:12 ] @
Ne mogu da verujem dokle su ovi spremni da idu sa svojim ponašanjem. Ne razumem se u biznis, ali meni se povraća od ovakog ponašanja. Ne bih da ulazim u to šta je korisnije pojedincu i šta kome treba.[ tuolarips @ 08.12.2013. 14:57 ] @
Meni je cela "Scroogled" kampanja smesna. Blatiti konkurenciju nije put do uspeha. Da ne pricam o tome koliko su tek snimci iz tvog posta smesni (na negativan nacin)...
[ Nedeljko @ 08.12.2013. 15:26 ] @
Ni ignorisanje oflajn rada nije put do uspeha.
[ tuolarips @ 08.12.2013. 16:13 ] @
To treba korisnik da zakljuci na osnovu svojih potreba, pa da ne kupi Google-ov proizvod ako mu ne odgovara. Uostalom, ako je proizvod toliko los, propasce sam po sebi, nije potrebna Scroogled kampanja.
[ Nedeljko @ 08.12.2013. 16:46 ] @
Ma, da, reklamiranje je nepotrebno. Dobar proizvod će uspeti sam po sebi. Reklamiraju se samo loše stvari. Kako da ne.

Naravno da je svakom proizvodu potrebna reklama ili ništa od njega, koliko god da je dobar (ako je dobar).

A korisnici su poznati kao sve sama inteligencija, koja je sposobna da zaključi šta joj treba. Epl je izgradio imperij na toj pretpostavci.
[ ventura @ 08.12.2013. 17:00 ] @
Citat:
tuolarips:
Meni je cela "Scroogled" kampanja smesna. Blatiti konkurenciju nije put do uspeha. Da ne pricam o tome koliko su tek snimci iz tvog posta smesni (na negativan nacin)...

Objasni to ovima...

[ Nedeljko @ 08.12.2013. 17:52 ] @
Meni nisu jasni pojedinci iz gugla. Da bi se novinom prevazišla konkurencija, ta novina mora da ima opipljive prednosti.

Svojevremeno su pokrenuli Hrom OS sa idejom da brauzer ne bude u prozoru, nego ceo ekran, što se inače na standarnim sistemima postiže pritiskom na F11. Dobro, taj sistem je trebao da se samostalno odžava ako je priključen na internet. To u dobroj meri već postoji na npr. arč linuksu, samo što nije jednostavan za instalaciju, a gugl je to zamislio ne znam ni ja kako. Sada žele da ponude rešenje koje ima "prednost" da ne može izvršava aplikacije koje nisu veb zasnovane.
[ Zoran Milovanovic @ 08.12.2013. 18:16 ] @
Ispod Chromebooka je ChromeOS. Nikada to nije bio samo full screen browser. Nesto ti nisi dobro razumeo.
[ Nedeljko @ 08.12.2013. 18:31 ] @
Gledao sam guglovu prezentaciju istog na početku i to su istakli prvo i kao najvažnije. Ono što je trebalo da bude "killer feature", to je samoodržavanje. Međutim, rešili su pošto-poto da upropaste tu najvažniju ideju, ne samo tako što su je gurali pod tepih, nego i sakaćenjem za oflajn funkcionalnost.
[ calexx @ 08.12.2013. 18:34 ] @
Kako god, blaćenje konkurencije je samo znak da nisi siguran u svoj proizvod ili svoj marketing koji ne ume da istakne prednosti onoga što nudiš. Bolje da su napravili kontra reklamu (ko god da je ovo pravio) na kojoj prikazuju svoj bolji proizvod i šta sve može a ne šta konkurentski ne može. Kao oni prilozi u kojima klinac pokazuje majci razne OS i ona se oduševljava. Namenjeno samo klincima i eventualno njihovim majkama.
[ Ivan Dimkovic @ 08.12.2013. 18:39 ] @
Blacenje konkurencije je standardna stvar u marketingu za USA trziste.

Tamo je to dozvoljeno (unutar granica, naravno) i firme to obilato koriste, tako da nije to nista specijalno vezano za Google.
[ X Files @ 08.12.2013. 19:31 ] @
Dal' je moguće da su ona dva lika koja drže zalagaonicu/otkup, svarno učestvovala u anti-reklami!? Gledao sam njihove emisije u više navrata. Nekako mi se čini da su im glasovi u reklami previše "digitalizovani", kao da su fake.
[ Sapphire @ 08.12.2013. 20:04 ] @
Citat:
X Files: Dal' je moguće da su ona dva lika koja drže zalagaonicu/otkup, svarno učestvovala u anti-reklami!? Gledao sam njihove emisije u više navrata. Nekako mi se čini da su im glasovi u reklami previše "digitalizovani", kao da su fake.


Looks real to me...On topic - bio ovo put do uspjeha ili ne, meni je MS u zadnjih par godina sve vise poceo padati u ocima, a ovo im ne ide bas u prilog; jednostavno izgleda cheap, bili oni u pravu ili ne.

Mac vs PC je svjetlosnim godinama ispred ovoga.
[ plus_minus @ 08.12.2013. 20:45 ] @
Ne treba zaboraviti pre svega relevantnost koja je sve gora i gora kod core feature-a.

google admits search bug

A ovo sa ovim 'chrome-spyware-hardware' readerom, pa, imaće prođu koliko i gugl baz.
[ Tyler Durden @ 08.12.2013. 21:40 ] @
Odavno nisam vidio nesto gluplje od ovog prvog video klipa
[ Ivan Dimkovic @ 08.12.2013. 22:49 ] @
Meni je zanimljivije da se Microsoft uopste bavi ovim.

Chroomebook drzi apsolutno irelevantan deo trzista posle vise od 2 godine, bez ikakvog prakticnog rasta. Laptop market trpi zbog sasvim drugih razloga - zato sto vecini domacica uopste i ne treba laptop sada kada postoje tableti.

Doduse, Google ih lesi samo tako u search marketu.
[ Dejan Lozanovic @ 08.12.2013. 23:31 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Meni je zanimljivije da se Microsoft uopste bavi ovim.

Chroomebook drzi apsolutno irelevantan deo trzista posle vise od 2 godine, bez ikakvog prakticnog rasta. Laptop market trpi zbog sasvim drugih razloga - zato sto vecini domacica uopste i ne treba laptop sada kada postoje tableti.

Doduse, Google ih lesi samo tako u search marketu.


A meni je jos zanimljivije sto je google uopste izbacio chrome os, pored androida kojeg imaju. Sve sto moze chrome OS moze i android a i vise od toga. Imesto da se potrude lepo da malo srede runtime od andorida, naprave ga laksim za genericki update a ne da se cekaju vendori da naprave patcheve. Oni drndaju pricu oko chrome osa.
[ Nedeljko @ 09.12.2013. 01:17 ] @
Pazi, možda je guglu baš u interesu da samo neksus ima automatski apdejt, da bi bili u prednosti u odnosu na android uređaje drugih proizvođača.

Međutim, vizija hrom os-a je čist promašaj, još od starta. Ako neko ne može da shvati da se prednost preko inovacija stvara isključivo opipljivim prednostima za korisnika u odnosu na konkurenciju, onda taj ne treba da sedi na tom mestu. Nije "veb" nikakva čarobna reč, već moraju da postoje konkretne funkcije koje kod konkurencije ili ne postoje ili se teže koriste ili imaju neki drugi nedostatak u odnosu na novo rešenje.
[ jablan @ 09.12.2013. 08:41 ] @
Vizija Hrom OS-a svakako nije promašaj, već trenutno pati zbog kombinacije preuranjenosti i loše izvedbe. Tendencija jeste ta da se sve više posla seli na web i pre ili kasnije svi ćemo tamo završiti, kao što smo npr svi završili na PC-jevima a ne na mejnfrejmovima i kao što smo svi završili na smartfonovima. HTML/JS je uostalom softverska platforma kao i bilo koja druga i "veb aplikacije" su sve manje veb, a sve više aplikacije (videti i pod "Firefox OS").
[ Dejan Lozanovic @ 09.12.2013. 09:25 ] @
Citat:
jablan: Vizija Hrom OS-a svakako nije promašaj, već trenutno pati zbog kombinacije preuranjenosti i loše izvedbe. Tendencija jeste ta da se sve više posla seli na web i pre ili kasnije svi ćemo tamo završiti, kao što smo npr svi završili na PC-jevima a ne na mejnfrejmovima i kao što smo svi završili na smartfonovima. HTML/JS je uostalom softverska platforma kao i bilo koja druga i "veb aplikacije" su sve manje veb, a sve više aplikacije (videti i pod "Firefox OS").Tesko da ce ikada taj all online da radi. Evo pogledaj recimo smart phone trziste, vecina korisnika skine native aplikaciju nego sto otvara web browser.
[ jablan @ 09.12.2013. 10:54 ] @
Isto su verovatno osamdesetih tvrdili za "kućne računare". Pa pogledaj upravo to što si napisao:

Citat:
vecina korisnika skine native aplikaciju


Native? Koliko "native" su npr. Android aplikacije? Samo je pitanje vremena kada ćemo JS aplikacije početi da nazivamo "nativnim". A to da li aplikaciju pokrećeš kliktanjem na ikonicu browsera ili na ikonicu aplikacije (koja u pozadini podigne HTML "VM") je samo tehnikalija.
[ Ivan Dimkovic @ 09.12.2013. 12:08 ] @
Chromebook je jednostavno ono sto Englezi zovu "solution in search for the problem".

Cloud aplikacije je moguce imati na "obicnim" laptopovima, a onda i jos mnogo toga drugog. Ideja nekakve cloud-only masine nije puno smislena zbog par razloga:

a) Razlika u ceni i nije neka - danas je moguce kupiti laptopove za $250-300
b) Ogranicenja su velika

Drugim recima, ne postoji nikakav "killer app" razlog zasto bi ljudi prestali da kupuju obicne laptopove i presli na Chromebook.

Tableti su sasvim druga prica - nude potpuno drugaciji UI koji je optimizovan za konzumaciju sadrzaja. Ljudima koji 99.9% vremena konzumiraju sadrzaj tableti nude vidne prednosti u pogledu portabilnosti, lakoce koriscenja i autonomije.
[ jablan @ 09.12.2013. 12:28 ] @
Sve je tačno što pričaš, ali to ne menja činjenicu da se "personal computing" lagano ali sigurno pomera na veb (mislim da je "cloud" termin pomalo misleading). Chromebook-ovi su samo "prvi mačići". Po meni, form faktor (da li su u pitanju desktopovi, laptopovi, tableti, fableti, štagod) ne igra tu veliku ulogu, i jedni i drugi će završiti na nekom obliku HTML/JS rantajma pre ili kasnije... :)
[ Nedeljko @ 09.12.2013. 13:06 ] @
Jablane, kućni računar ima prednost nad meinfrejmovima što je jeftin i stae na pisaći sto. Nemanje podrške za oflajn upotrebu nema nijednu prenost nad imanjem podrške za to. Klasični laptopovi i tableti mogu da koriste veb aplikacije onoliko dobro, koliko i ovo guglovo vnogo. Sa druge strane, ovo vnogo ne može ono što mog klasični tableti i laptopovi, tako da je računica jasna. online + offline > online.

Da li treba na telefonu u slučaju nemanja internet veze da mi budu nedostupni

1. bLudilnik,
2. kalkulator,
3. kompas i GPS koordinate,
4. časovnik,
5. podešavanja sistema,
6. kamera,
7. blutut,
8. fajl menađer,
9. telefon,
10. telefonski imenik,
11. video igre,
12. ofis,
13. elektronska pošta,
14. mlatimudija,
15. navigacija,
16. sms...

Ništa od toga ne treba da bude nedostupno bez pristupa internetu. Čak ni elektronska pošta. Čuj, da ne mogu da vidim poštu koju sam ranije skinuo. Npr. da podesim da mi pamti poslednjih nedelju dana, pa neka se sinhronizuje kada bude imao pristup internetu. Isto važi i za sve ostalo što je sinhronizovano sa vebom, a da ne pričam o programima koji nemaju veze sa tim (ljuštim šah u prevozu na primer). Moj android telefon (čiok neka nekopogodi kojhi model imam) je sinhronizovan sa gmail adresarom, ali nisam primetio da kada isključim intzernet ne mogu da pristupim kontaktima.

Neki i dalje ne mogu da shvate da nemanje nečega nije prednost nad imanjem, osim kada ograničenje doprinosi bezbednosti ili nečemu drugom. Ako ograničenje nema opipljivih prednosti, onda je nedostatak.
[ jablan @ 09.12.2013. 13:35 ] @
Aj malo da izbrojimo do 10 pa da vidimo ko šta tvrdi.

Ja ne kažem da je nemati bolje nego imati (na kraju krajeva, ne bi mi palo na pamet da kupim Hrombuk). Samo tvrdim da se neke komparativne prednosti tradicionalnih (da ne kažem, nativnih) aplikacija polako gube, kao što se gubi i razlika između nativnih, "nativnih" (na neki način interpretiranih) i veb aplikacija. Ono što treba shvatiti je da savremeni brauzeri podržavaju oflajn rad, tj. kalkulator, spreadsheet i angry birds ne moraju da zahtevaju da budeš povezan na net da bi radili. Sa druge strane, internet već postaje toliko dostupan da se postavlja pitanje kad smo mi uopšte prinuđeni da budemo zaista offline.

Dakle, da se vratim na temu, dobar deo programa koje si naveo već postoje kao oflajn veb aplikacije, i sve ih je više. Browseri već nude API-je za pristup hardveru (nažalost, Flash je unazadio ovo polje za 5-10 godina, ali na sreću lagano umire) itd. Tako da dilema prestaje da bude offline vs online, već se zaista svodi samo na toolset, odnosno html5/js VS .net VS jvm VS štagod.
[ Ivan Dimkovic @ 09.12.2013. 14:00 ] @
Citat:
jablan:
Sve je tačno što pričaš, ali to ne menja činjenicu da se "personal computing" lagano ali sigurno pomera na veb (mislim da je "cloud" termin pomalo misleading). Chromebook-ovi su samo "prvi mačići". Po meni, form faktor (da li su u pitanju desktopovi, laptopovi, tableti, fableti, štagod) ne igra tu veliku ulogu, i jedni i drugi će završiti na nekom obliku HTML/JS rantajma pre ili kasnije... :)


Hm, ne dovodim uopste u sumnju da je cloud tu i ostaje, samo nisam siguran da "100% cloud" uredjaji predstavljaju dobru kupovinu uopste.

Kada bi ti cloud-bookovi bili, sta znam, 10x jeftiniji - tipa da kostaju 30-50 EUR, ostalo Google subvencionise kroz reklame, kapiram da bi mozda neki % ljudi iste kupio iz prostog razloga sto su skoro pa dzabe, i za nekog ko samo salje e-mailove i gleda YouTube, mozda ima nekog smisla.

Ali ti cloudbookovi kostaju koliko i jeftiniji laptopovi - a ne nude apsolutno nista vise, samo manje.

To ih cini vrlo upitnom kupovinom, sto trziste i pokazuje.

Citat:

Browseri već nude API-je za pristup hardveru (nažalost, Flash je unazadio ovo polje za 5-10 godina, ali na sreću lagano umire) itd. Tako da dilema prestaje da bude offline vs online, već se zaista svodi samo na toolset, odnosno html5/js VS .net VS jvm VS štagod.


Ne znam, mozda sam ja postao old fart - ali mi se cini da postoji vec nesto sto nudi pristup hardveru vec vise decenija, zove se operativni sistem.

Meni cela ta ideja sa "native aplikacijama iz browsera" (pod "native" mislim na aplikaciju ciji veci deo izvrsenja predstavlja neko direktno koriscenje hardvera poput GPU-a itd. bez gomile wrapper-a) izgleda kao totalno sumanuta stvar, bukvalno samo zato sto browser vendor hoce da ima kontrolu nad app ekosistemom, a ne nudi ama bas nista sto OS ne nudi.

Zasto bi ti, kao aplikativni vendor, ako vec imas potrebu za pristupom hardveru (znaci pricamo o nekom OpenGL-u ili high-performance I/O stvarima koje zahtevaju sto manji broj wrappera izmedju tebe i hardvera), koristio browser okruzenje umesto OS okruzenja?

Svaki OS danas ima "app store" i ovako i onako, dakle unificirana distribucija aplikacija nije problem.

Sta ti to browser nudi a da nemas pod OS-om? Jos jedan u nizu novih API-ja i debugging okruzenja?

Jel mogu ja danas da imam aplikaciju koja zove native API-je koja ce da mi radi preko razlicitih operativnih sistema i klijenata? Nesto mi se cini da ce to teze da ide - sam OpenGL, na primer, je pun vendor-specific ekstenzija i ovako i onako, tako da per-platform kodiranje ti ne gine i ovako i onako.
[ Nedeljko @ 09.12.2013. 14:30 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Jel mogu ja danas da imam aplikaciju koja zove native API-je koja ce da mi radi preko razlicitih operativnih sistema i klijenata? Nesto mi se cini da ce to teze da ide - sam OpenGL, na primer, je pun vendor-specific ekstenzija i ovako i onako, tako da per-platform kodiranje ti ne gine i ovako i onako.

A meni se čini upravo suprotno - da to većim delom funkcioniše, ali ne 100%.

Jablane, ako smo se složili oko toga da nemati nije bolje nego imati, šta ima hrom os kao prednost u odnosu na konkurenciju? Navedi mi jednu jedinu. Neka bude da se sve može napraviti kao veb aplikacija onlajn ili oflajn. U čemu je prednost onemogućavanja klasičnog pristupa?
[ jablan @ 10.12.2013. 09:15 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Hm, ne dovodim uopste u sumnju da je cloud tu i ostaje, samo nisam siguran da "100% cloud" uredjaji predstavljaju dobru kupovinu uopste.

Pričamo o različitim stvarima, ti pričaš o trenutnoj situaciji na tržištu (koju ja ne sporim), ja o trendovima razvoja računara i nečemu što pretpostavljam da ćemo videti u sledećih 5-10 godina.

Citat:
Ne znam, mozda sam ja postao old fart - ali mi se cini da postoji vec nesto sto nudi pristup hardveru vec vise decenija, zove se operativni sistem.

Da, to su tvrdili i 1990... Ne znam da li se sećaš, tih dana su se PC-jevi bootovali u komandni prompt, pa onda kucaš "win" ako hoćeš da startuješ windows. Čemu li je služio taj windows kad si već imao OS koji je sasvim lepo pružao pristup hardveru? :) Bože me sačuvaj i sakloni, dobili smo još jedan nivo apstrakcije po cenu performansi. Ali ne vidim da se iko osvrtao nakon toga. :)

Da ostavimo [url=http://en.wikipedia.org/wiki/Cherry_picking_(fallacy)]cherrypicking[/url] primere poput OpenGL-a sa strane (mada koliko čujem i na vebu postoji nešto slično, webgl, kako već). Čudo nisi uzeo za primer imejl, imenike, e-banking, poslovne aplikacije itd. Primene koje uzimaju 95% upotrebe PC-jeva danas...

Citat:
Svaki OS danas ima "app store" i ovako i onako, dakle unificirana distribucija aplikacija nije problem.

Kako to unificirana distribucija nije problem, ako svaki OS ima svoj app store? A da ne pominjemo drugu stranu priče, odn. razvoj tih istih aplikacija.
[ jablan @ 10.12.2013. 09:53 ] @
Citat:
Nedeljko:Jablane, ako smo se složili oko toga da nemati nije bolje nego imati, šta ima hrom os kao prednost u odnosu na konkurenciju? Navedi mi jednu jedinu. Neka bude da se sve može napraviti kao veb aplikacija onlajn ili oflajn. U čemu je prednost onemogućavanja klasičnog pristupa?

Kao što sam već rekao, mislim da Hrom OS nema najbolji pristup (što uostalom i tržište pokazuje). Po mom mišljenju, nema puno smisla onemogućavati klasičan pristup, već će sama evolucija veb aplikacija u jednom trenutku dovesti do toga da "klasičan pristup", kako si ga ti krstio - mada se pojam klasičnog pristupa očigledno menja svakih 20 godina, jednostavno odumre. A prednosti veb aplikacija nad običnim su mnogobrojne:

1) neuporedivo veća portabilnost
2) jeftiniji razvoj
3) lakša integracija
4) lakše održavanje

Naravno, postoje i mane, i uvek je moguće naći kontraprimer (eto kao Dimković), ali za gro primena nema nikakvih prepreka. Uostalom, da evolucija weba nije izgubila par godina tavoreći u slepoj ulici zvanoj Adobe Flash (a bogu hvala pa je Silverlight propao sam od sebe) već bismo bili tamo gde smo se zaputili.
[ Ivan Dimkovic @ 10.12.2013. 11:02 ] @
Citat:
jablan
Da ostavimo [url=http://en.wikipedia.org/wiki/Cherry_picking_(fallacy)]cherrypicking[/url] primere poput OpenGL-a sa strane (mada koliko čujem i na vebu postoji nešto slično, webgl, kako već). Čudo nisi uzeo za primer imejl, imenike, e-banking, poslovne aplikacije itd. Primene koje uzimaju 95% upotrebe PC-jeva danas...


Err, ni jedan od tih primera nemaju apsolutno nikakve potrebe za native API-jima i, gle cuda, vec godinama savrseno funkcionisu kao web aplikacije. To samo pokazuje da kada nesto ima smisla, donosi konkretne prednosti (u slucaju web mailova i poslovnih aplikacija, ociglednu portabilnost i lakocu pristupa klijenata) - to osvaja trziste bez problema.

Moj problem je upravo sa native aplikacijama gde se kojekakvi browser vendori trte sa izmisljanjem rupa na saksiji (duplikacijom OS API-ja kroz layere i layere nepotrebne apstrakcije koja ne donosi nista novo) i, bas kao sto se vidi, trziste nije bas raspolozeno za prelaz na tako nesto.

To jeste 5% trzista - ali laptopovi mogu da podrze i tih 5%, dok Chromebook to ne moze ni u teoriji.

Nezgodna stvar sa "5%" je sto dosta korisnika ima potrebe bar za nekom stvari od tih 5% (nekome treba Photoshop, neko voli da pika igrice, nekome treba CAD, nekome treba pravi Office, nekome treba Matlab, nekome treba GCC/MSVC/..., nekome treba Premiere/After Effects, nekome treba obrada zvuka, nekome treba Visio, itd...)

Laptopovi nemaju kompromis, ako ti treba nesto od "5%" - nema frke. A kostaju isto kao i "cloudbook-ovi".

Izbor je jednostavan.


[ Nedeljko @ 10.12.2013. 11:47 ] @
Citat:
jablan: Kao što sam već rekao, mislim da Hrom OS nema najbolji pristup (što uostalom i tržište pokazuje). Po mom mišljenju, nema puno smisla onemogućavati klasičan pristup, već će sama evolucija veb aplikacija u jednom trenutku dovesti do toga da "klasičan pristup", kako si ga ti krstio - mada se pojam klasičnog pristupa očigledno menja svakih 20 godina, jednostavno odumre. A prednosti veb aplikacija nad običnim su mnogobrojne:

1) neuporedivo veća portabilnost
2) jeftiniji razvoj
3) lakša integracija
4) lakše održavanje

Naravno, postoje i mane, i uvek je moguće naći kontraprimer (eto kao Dimković), ali za gro primena nema nikakvih prepreka. Uostalom, da evolucija weba nije izgubila par godina tavoreći u slepoj ulici zvanoj Adobe Flash (a bogu hvala pa je Silverlight propao sam od sebe) već bismo bili tamo gde smo se zaputili.

Jablane, složili smo se koliko vidim oko toga da nema mnogo smisla onemogućavati klasičan pristup. Takođe slažemo se da veb aplikacije imaju neke prednosti. Međutim, to su prednosti veb aplikacija, a ne hrom OS-a jer iste te aplikacije rade i pod klasičnim OS-ovima. Stoga smatram da hrom os nema jasnu viziju i da je u tom pogledu promašaj od početka.

Takođe, procenti broja nekakvih programa ili vremena provedenim u njima nisu nikakvo merilo važnosti tih programa. Eto, razvijalac softvera provodi vrlo malo vremena u alatkama za praćenje zadataka ili kontrolu verzija, ali su mu ti alati vrlo važni. Poenta je u tome kako da podmirim sve svoje potrebe ili kako podmiriti sve potrebe što većeg broja korisnika.

A opipljive prednosti vondouza nad dosom su mnogobrojne.

1. Lakše korišćenje, lepši izgled i udobniji rad.
2. Uniforman način rada sa uređajima, tako da program može ravnopravno da radi i sa npr. modelima štampača koji su izašli posle njega.
3. Multitasking.
4. Klipbord za lako prenošenje podataka između programa.
5. Komunikacija između procesa.
6. Višenitna obrada (nešto od ovoga je moglo preko TSR programa, ali sa mnogo nepotrebne muke).
7. Bezbednost.
8. Korišćenje memorije preko 640 KB.
9. Virtuelna memorija.
10. Ukidanje segmentiranosti memorije.
11. Preciznije merenje vremena, koje je omogućilo da igra radi glatko, ali ne prebrzo na "prebrzom" računaru.
[ pisac @ 10.12.2013. 11:49 ] @
Citat:
jablan:Da, to su tvrdili i 1990... Ne znam da li se sećaš, tih dana su se PC-jevi bootovali u komandni prompt, pa onda kucaš "win" ako hoćeš da startuješ windows.


Meni se i dalje tako butuje PC, samo u linux a ne u ms-dos.

No, svejedno, ne sumnjam da je budućnost upravo u Orvelovoj '84-toj, odnosno u tome da 90% ljudi padne pod full kontrolu NSA tako što će se skoro svaki mobilni/tablet/laptop/desktop integrisati u "kloud" tako da bude potpuno neupotrebljiv bez velikog NSA brata koji te sa njega prati. Kada bude smišljeno i ljudima bude ponuđeno dovoljno "prednosti" full online zavisnosti u odnosu na offline mogućnost, ljudi će bez problema to prihvatiti i neće se mnogo baviti time da svaki njihov potez mišem gleda veliki brat, jer po njihovom mišljenju oni "nema šta da kriju".

Kada znaš sve o nekome onda možeš i da upravljaš njegovim postupcima, ali većina to jednostavno ne može da shvati jer naivno veruje u sposobnost sopstvenog zdravog rasuđivanja, a uvek se ispostavlja da vrlo malo ljudi (ako uopšte postoje) ima taj dar.

Tako da, google ništa ne greši, to je neminovna (nametnuta) budućnost, smo još nije našao pravi način da njegova "viziija" budućnosti obuzme i podsvest prosečnog homosapiensa. No ne sumnjam da će taj veseli dan (za velikog brata) doći.
[ Nedeljko @ 10.12.2013. 11:57 ] @
Pa, sad, da gugl ne greši ne bih se složio, jer bi onda bolje prošao na tržištu. Biće da vrlo greši.
[ jablan @ 10.12.2013. 12:33 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: nekome treba Photoshop, neko voli da pika igrice, nekome treba CAD, nekome treba pravi Office, nekome treba Matlab, nekome treba GCC/MSVC/..., nekome treba Premiere/After Effects, nekome treba obrada zvuka, nekome treba Visio, itd...

Znaš kako, da si nekom pre 15 godina rekao da će na vebu moći da čita i piše mejl, da razmenjuje IM, obavlja audio i video razgovor, drag-dropuje fajlove itd, sigurno bi te gledao kao bolesnika. Tako da, ne nadaj se previše da će sve ove primene koje si nabrojao zaista zahtevati native aplikacije (plus ono što sam već ranije pisao - šta je uopšte native). Masa stvari već postoji, a ko zna šta se još kuva po startupima širom sveta...

Citat:
pisac: Kada bude smišljeno i ljudima bude ponuđeno dovoljno "prednosti" full online zavisnosti u odnosu na offline mogućnost

Iako razumem šta govoriš i ne sumnjam da su u igri veliki interesi, nije svaki "cloud" u vlasništvu megakorporacija. Niko tebi ili meni ne brani da uzmemo open-source softver i instaliramo ga na svoj server, praveći tako sopstveni "cloud". Neki na tome i baziraju svoj biznis.
[ Ivan Dimkovic @ 10.12.2013. 12:39 ] @
Citat:
jablan
Znaš kako, da si nekom pre 15 godina rekao da će na vebu moći da čita i piše mejl, da razmenjuje IM, obavlja audio i video razgovor, drag-dropuje fajlove itd, sigurno bi te gledao kao bolesnika. Tako da, ne nadaj se previše da će sve ove primene koje si nabrojao zaista zahtevati native aplikacije (plus ono što sam već ranije pisao - šta je uopšte native). Masa stvari već postoji, a ko zna šta se još kuva po startupima širom sveta...


Internet koristim od 1997-me, dakle 16 godina.

Secam se jako dobro prvih webmailova - hotmail je vec postojao te 1997-me i apsolutno nista nije bilo cudno niti SF u tome.

Zato sto je web-centrican koncept za tu aplikaciju sasvim prirodan i nudi enormne prednosti kao sto su, recimo, pristup tvojim mailovima sa bilo koje umrezene masine na planeti zemlji.

To su direktno merljive i jako velike prednosti, koje su webmail ucinile izborom za mnoge u samom startu.

Drugim recima - dobar proizvod, dakle proizvod koji nudi konkretne prednosti u odnosu na postojece stanje, nema apsolutno nikakav problem da postane popularan.

Chromebook i ideja da sve treba strpati u web, jednostavno, ne nudi prednosti i ima previse kompromisa koje zahteva od korisnika - i zbog toga su vec posle nekoliko godina pitch-ovanja cloud-a i dalje nebitne niche aplikacije, zato sto su rupe na saksiji.

Naravno, mislim na profesionalne aplikacije i bilo sta sto zahteva visoke performanse direktnim pristupom hardveru. Photoshop u web browseru je besmislica i rupa na saksiji, i zbog toga Adobe nije portovao Photoshop na Chrome API. I naravno kad kazem "Photoshop" mislim na hiljade profesionalnih aplikacija koje zahtevaju sve sto racunar moze da pruzi.
[ plus_minus @ 10.12.2013. 13:03 ] @
Mene i dalje sama reč, pojam "app" još uvek tera da se naježim. Uopšte, sva ova gungula i naturanje ljudima "apps-ove" na i pod nos je toliko bljutava da je to strašno. Mislim da to ima nenormalno jak negativan uticaj na inteligenciju pojedinca. A sada, na sve to evo ga i jedan bušni browser, koji koliko sam ja primetio, ponekad ne može da "hendluje" ni hebenu javaskriptu kako treba i - zakuca. Uopšte.. poređenje operativnog sistema sa jednim delićem (koji nije ni neophodan) u sklopu operativnog sistema te hoće da ga oqraže da bude pandan, side by side. Da zameni. Chrome je - suvišan. Pored safarija (koji jeste, jako fino rešenje za surf), potpuno nepotreban. O chromebook-u nemam ništa pozitivno da kažem. Ako neko već hoće da to zaživi, onda neka lepo sklope ugovore sa mobilnim operaterima, te u svakom javnom servisu da imaju po njih nekoliko i svi - online i fuinkcionalni. Npr, telenor poslovnica u Knez M. Umesto onih par laptopića koji stoje na raspolaganju onima koji čekaju, pa dok čekaju da eto, surfuju preko sOoper-dooper cool chromebook-a, o hell yeah, a ne da smišljaju kako da uvale ljudima osakaćeno i degradirano parče hardvera, zato što su ubeđeni da svi - jednostavno ne mogu bez neta i google servisa. Android je uzeo super parče kolača i ako.. međutim, sad treba malo da povuku ručnu.
[ Nedeljko @ 10.12.2013. 13:08 ] @
Ivane, povećavanjem broja nivoa apstrakcije se ne mora značajno izgubiti na performansama. Uzmi na primer ove DirectX/OpenGL/Angle/štagod. Ne radiš direktno sa hardverom, već sa nekim međuslojem koji ima svoj overhed. Međutim, kada su u pitanju zahtevne operacije, koje se obavljaju jednim funkcijskim pozivom tih slojeva, cena tog funkcijskog poziva je u pogledu resursa koji se pojedu unutar poziva zanemarljiva. Osim toga, javaskript se u brauzeru neposredno pred izvršavanje kompajlira u mašinski kod. To je prvi uveo guglov hrom, a onda su i ostali. To ima čak i prednosti po pitanju performansi u odnosu na nejtiv pristup. Naime, kada se posle objavljivanja tvog programa pojavi generacija procesora sa novim zgrom puc instrukcijama, nejtiv program koji je kompajliran za starije procesore ih neće koristiti, a brauzer koji je svež i njegov JIT kompajler javaskripta podržava taj novi zgrom puc procesor će da iskoristi njegove nove mogućnosti.

Naravno, to nije dovoljan razlog za prelazak na veb aplikacije, ali same performanse uglavnom nisu nešto nepremostivo. OK, kapiram ja da je taj tvoj simulator neuronskih mreža što radiš ručno optimizovan na niskom nivou, ali ga nemoj povezivati sa fotošopom.
[ jablan @ 10.12.2013. 13:19 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Zato sto je web-centrican koncept za tu aplikaciju sasvim prirodan i nudi enormne prednosti kao sto su, recimo, pristup tvojim mailovima sa bilo koje umrezene masine na planeti zemlji.

Ok, dakle zar isti koncept nije sasvim prirodan i štaviše još prirodniji i za npr. dokumente (word, spreadsheet itd)? (Kad kažem još prirodniji, mislim na npr. kolaboraciju koju na vebu praktično dobijamo gratis.) To što se excel (da budemo precizniji, visicalc) na vebu pojavljuje tek sad, 15 godina nakon mejla na vebu nije zato što excel na vebu ima manje logike, već što je tehnološki dosta zahtevniji. Ali sve je to pitanje vremena, kao što je pitanje vremena i photoshop na vebu, matlab na vebu itd.
[ Tyler Durden @ 10.12.2013. 13:27 ] @
Dimkovicu, ti uporno pričaš o trenutnom stanju, i to nije sporno, ali ne možeš da znaš kako će sve da izgleda za 10 ili 15 godina.
Ja se sjećam sa koliko su hejta cloud i tableti dočekani ovdje na ES-u, mnogo "eminentnih" članova ES su im predviđali propast ili su se sprdali. A pogledaj danas, samo par godina kasnije gdje je ta priča.
I nema potrebe da mi odgovaraš sa time kako su tableti logični i kako su pokrpili vrlo jasnu rupu u tržištu.
[ Shadowed @ 10.12.2013. 13:48 ] @
Ja uopste ne sumnjam da ce se ostvariti to sto Jablan prica (ne bas u apsolutnoj meri ali u vrlo (pre)velikom procentu).
Sto ne znaci da mislim da je to dobro.

A za to sto ce se destiti ne mora uopste da bude zasluzno to sto je to bolje. Upotreba racunara i interneta je omasovljena a masa nije bas poznata kao racionalna.
[ Ivan Dimkovic @ 10.12.2013. 14:04 ] @
Citat:
Tyler Durden:
Dimkovicu, ti uporno pričaš o trenutnom stanju, i to nije sporno, ali ne možeš da znaš kako će sve da izgleda za 10 ili 15 godina.
Ja se sjećam sa koliko su hejta cloud i tableti dočekani ovdje na ES-u, mnogo "eminentnih" članova ES su im predviđali propast ili su se sprdali. A pogledaj danas, samo par godina kasnije gdje je ta priča.
I nema potrebe da mi odgovaraš sa time kako su tableti logični i kako su pokrpili vrlo jasnu rupu u tržištu.


Nemam pojma kakav ce svet biti za 10-15 godina a prilicno sam siguran da pojma nemate ni vi.

Jedino o cemu mogu da pricam je kakav je svet danas i sta je danas problem sa tim konceptom.

Sto se tableta tice, iPad-u nisu bile potrebne godine da odradi stvar, posto je odmah imao konkretne prednosti za konkretnu ciljnu grupu (optimizovan za konzumaciju sadrzaja, daleko laksa upotreba za ne-IT obrazovane, daleko duza autonomija na bateriji, itd.). Nije bilo potrebno nikakvo "evangelisanje", vec su ljudi odmah krenuli u redove da ga kupuju.

Chromebook i slicni 100% cloud koncepti, nisu - bez obzira koliko neko to pokusao da spinuje.

Jednostavno, taj "sve je web browser" pristup je nakaradan zato sto ne donosi ama bas nista novo ili fundamentalno bolje sto vec ne postoji u samom OS-u. Da je taj pristup takav da donosi nesto fundamentalno novo i/ili merljive prednosti za end-usera koje nisu moguce u "starom" konceptu, Google ne bi imao nikakav problem da prodaje Chromebook.

Ko zna, mozda ce za 15 godina sve biti u web browseru - ali to ce se desiti samo ako OS vendori odluce da bace peskir i da prepuste trziste Google-u. Nesto ne verujem da Apple i Microsoft to imaju u svojim planovima, bar ne danas. A za 15 godina, to zaista ne znam ko moze da kaze sta ce biti dominantno, mozda ce se stvoriti neki novi koncept za koji niko danas jos nije cuo.

Predvidjanje sta ce biti za 15 godina nije puno preciznije od gledanja u pasulj.
[ Nedeljko @ 10.12.2013. 14:24 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Predvidjanje sta ce biti za 15 godina nije puno preciznije od gledanja u pasulj.

Upravo sam to hteo da ti predložim. Šta misliš, da pasulj služi samo za prdenje? A, pa ne, ima on i druge namene.

Ono što veb ekipa nikako ne može da primi k znanju je da veb aplikacije nisu prednost hrom os-a. teraju ih svi postojeći os-ovi. Izdvajati se od ostalih po nečemu što imaju i oni je vrlo čudan način razmišljanja, baš kao kada je nokija htela da se razlikuje od šljamsunga i htc-a nudeći wp, koji nude i oni.
[ jablan @ 10.12.2013. 14:29 ] @
Citat:
Shadowed: Sto ne znaci da mislim da je to dobro.

Sad, zavisi kako za koga. Ako si tromi mastodont poput MS-a svakako nije dobro. Generalno, ja mislim da ta demokratizacija donosi više dobrog nego lošeg. Na kraju krajeva, omogućiće npr. meni koji ne želim da plaćam za OS a da pritom još i nemam pristup njegovom kodu da koristim iste aplikacije koje koriste i oni koji sa tim nemaju problema (npr. ebanking). :) Takođe, kao softver developeru, omogućava mi da pokrijem veću korisničku bazu, ne prisiljavajući me pritom da koristim tehnologije koje mi se ne dopadaju. :)
[ Shadowed @ 10.12.2013. 14:38 ] @
Pa, mislio sam pre svega na sebe. Ne zelim da mi rad zavisi od dostupnosti interneta.
Ja npr. i dalje koristim mail klijent. Super je sto moj mail provajder ima webmail i koristim i njega ponekad, ali mi je to koristan dodatak, ne svidja mi se da mi to bude jedina opcija.
Isto tako, npr. postoje web chat klijenti ali ih ne koristim jer su mi logovi bitni. Jeste, moze i on da loguje, ali kada mi od interneta zavisi da li cu moci da pristupim logovima. Super je ako ima i online logovanje pa mogu da pristupim sa vise lokacija ili da sync-ujem ali opet, nikako mi ne odgovara da ima samo tu opciju. Itd. itd.

Citat:
jablan: Takođe, kao softver developeru, omogućava mi da pokrijem veću korisničku bazu, ne prisiljavajući me pritom da koristim tehnologije koje mi se ne dopadaju. :)

Tacnije, kao web developeru ti to vise odgovara. I to zato sto se pogodilo da su u pitanju tehnologije koje ti se dopadaju ;)
Veci deo software-a na kojem sam radio je web ali ipak nisam odusevljen idejom web-only ekosistema.
[ dule_ns @ 10.12.2013. 14:46 ] @
Citat:
jablan:
Citat:
Shadowed: Sto ne znaci da mislim da je to dobro.

Sad, zavisi kako za koga. Ako si tromi mastodont poput MS-a svakako nije dobro. Generalno, ja mislim da ta demokratizacija donosi više dobrog nego lošeg. Na kraju krajeva, omogućiće npr. meni koji ne želim da plaćam za OS a da pritom još i nemam pristup njegovom kodu da koristim iste aplikacije koje koriste i oni koji sa tim nemaju problema (npr. ebanking). :) Takođe, kao softver developeru, omogućava mi da pokrijem veću korisničku bazu, ne prisiljavajući me pritom da koristim tehnologije koje mi se ne dopadaju. :)

Mali off, zašto je boldovano bitno?
[ jablan @ 10.12.2013. 14:49 ] @
Citat:
Shadowed: Tacnije, kao web developeru ti to vise odgovara. I to zato sto se pogodilo da su u pitanju tehnologije koje ti se dopadaju ;)
Veci deo software-a na kojem sam radio je web ali ipak nisam odusevljen idejom web-only ekosistema.

Mora da si me zamenio s nekim, ja nisam veb developer. :) I nisam ni ja preterano veliki ljubitelj veba, ali to je nažalost jedina ozbiljna platforma koja mi omogućava da 1) moj program radi svuda 2) koristim open source stack.

@dule_ns: http://oss-watch.ac.uk/resources/whoneedssource
[ dule_ns @ 10.12.2013. 15:02 ] @

Ok, jel to znači da ti očekuješ da će sve aplikacije koje se budu vrtile na chromeOS biti otvorenog koda? Ili ako ne sve, a ono sve koje trebaju prosečnom korisniku?
[ Shadowed @ 10.12.2013. 15:04 ] @
Citat:
jablan: Mora da si me zamenio s nekim, ja nisam veb developer. :)

Nisam te zamenio, suvise smo dugo na forumu za tako nesto, ali sam onda imao netacno misljenje :)
[ anon325 @ 10.12.2013. 15:38 ] @
Citat:
dule_ns:
Ok, jel to znači da ti očekuješ da će sve aplikacije koje se budu vrtile na chromeOS biti otvorenog koda? Ili ako ne sve, a ono sve koje trebaju prosečnom korisniku?


Naravno da hoće, kao i Market na Androidu </sarcasm>

Ko veruje bilo kojoj korporaciji, pogotovo USA korporaciji, zaslužuje dobar ugriz u guzicu, što će na kraju i dobiti...
[ jablan @ 10.12.2013. 17:53 ] @
Citat:
dule_ns:Ok, jel to znači da ti očekuješ da će sve aplikacije koje se budu vrtile na chromeOS biti otvorenog koda? Ili ako ne sve, a ono sve koje trebaju prosečnom korisniku?

Naravno da ne (kao što uostalom ni sam ChromeOS nije open source, koliko mi je poznato). Kao što rekoh već na početku, ChromeOS ovakav kakav jeste i u ovom momentu nema puno smisla, ali to je po meni neki oblik operativnog sistema prema kome konvergiraju današnji računari. Inače, trenutno nije problem napraviti open-source pandan ChromeOS-u (sad, u ovom momentu, to verovatno još uvek nema smisla).

Što se tiče aplikacija, na korisnicima je mogućnost da biraju. Kome volja skuplje, kome volja jeftinije, zatvorenije, otvorenije, homebrew hostovano, u cloudu, biće svega...
[ Nedeljko @ 10.12.2013. 20:34 ] @
Citat:
jablan: to je po meni neki oblik operativnog sistema prema kome konvergiraju današnji računari.

Koji računari? U životu nisam video nijedan jedini web only uređaj. Biće da je ovo guglova perverzija. Znam da postoje fajerfoks os telefoni, ali još uvekn nisam video nijedan.

Još uvek mi niko ne reče koje su to prednosti web only uređaja. Čuli smo prednosti veb aplikacija, ali to može i na klasičnim os-ovima.
[ pisac @ 10.12.2013. 21:33 ] @
Citat:
jablan: da koristim iste aplikacije koje koriste i oni koji sa tim nemaju problema (npr. ebanking).

Kad smo već kod ebankinga, banka u kojoj sam ja radio je imala i offline verziju ebankinga koja sa instalira na kompjuter i radi bez pristupa internetu. Kada uneseš sve željene transakcije (po šablonima ili ručno), ubaciš karticu u čitač i odradiš sinhronizaciju sa bankom. Vrlo praktično bilo, šteta što je ukinuto, i to ukinuto u korist izuzetno buđavog halkoma koji je smor smorova u odnosu na ono što je postojalo. U stvari zbog halkoma sam i prestao da koristim ebanking.

Citat:
Nedeljko:Pa, sad, da gugl ne greši ne bih se složio, jer bi onda bolje prošao na tržištu. Biće da vrlo greši.

Strategijski cilj im je dobar, ali im taktički manevar možda nije uspešan. Međutim, ima vremena, pronaći će taktiku. Ako ne oni, neko će već probiti led.

Kao što je Stiv Džobs uradio za i-tablete.

Citat:
Ivan Dimkovic:Sto se tableta tice, iPad-u nisu bile potrebne godine da odradi stvar, posto je odmah imao konkretne prednosti za konkretnu ciljnu grupu ... Nije bilo potrebno nikakvo "evangelisanje", vec su ljudi odmah krenuli u redove da ga kupuju.

Tu je bogami poprilično doprineo i jak sektaški/mesijanski oreol Stiva Džobsa. Apple fanovi imaju dosta sličnosti sa sektom, i to sektom u ekspanziji.
[ Ivan Dimkovic @ 10.12.2013. 21:39 ] @
Ma kako da ne - kada sam mojoj kevi dao iPad, njen komentar je bio da nece kompjuter da vidi vise.

Inace, zena poznata kao poklonik Steve Jobs-a - nije znala ni da doticni postoji pre nego sto je umro pa se o tome pricalo na TV-u.

iPad je izbacen kao ubitacno dobar proizvod koji je napravio citavo novo trziste. Njegov uspeh nema veze sa Apple fanboy-izmom koliko sa faktom da je omogucio ono sto su ne-IT pismeni ljudi zeleli godinama: uredjaj za konzumaciju sadrzaja gde ne moras da se hebavas sa drajverima, patchevima, anti-virusima, kablovima, konektorima, instalacijama i svim ostalim stvarima sa kojima ljudi koji nisu u IT-u ne zele da gube vreme i uredjaj koji se "podize" u roku od odmah kada se pritisne dugme i omogucava ugodan pregled sadrzaja u krevetu, sofi itd..
[ pisac @ 10.12.2013. 22:39 ] @
Rekoh doprineo a ne uzrokovao. I sem toga, nije baš bez razloga dotična sekta u ekspanziji. Doduše ne znam kako će sada teći stvari bez mesije, vreme će pokazati.
[ Nedeljko @ 11.12.2013. 00:55 ] @
A koji je to "strategijski cilj" gugla koji je dobar? Prednosti veb aplikacija nisu prednosti hrom os-a jer ih tera svaki os. Koju to onda hrom os prednost ima nad ostalima?
[ Branimir Maksimovic @ 11.12.2013. 06:09 ] @
Citat:
jablan:
Vizija Hrom OS-a svakako nije promašaj, već trenutno pati zbog kombinacije preuranjenosti i loše izvedbe. Tendencija jeste ta da se sve više posla seli na web i pre ili kasnije svi ćemo tamo završiti, kao što smo npr svi završili na PC-jevima a ne na mejnfrejmovima i kao što smo svi završili na smartfonovima. HTML/JS je uostalom softverska platforma kao i bilo koja druga i "veb aplikacije" su sve manje veb, a sve više aplikacije (videti i pod "Firefox OS").


Razlog zasto smo sa mainfraimova presli na pc-je je upravo razlog zasto ne zelimo opet da se vratimo na mainfraimove...
[ deerbeer @ 11.12.2013. 06:33 ] @
Mislim da bi ovo bio pre povratak na terminale samo u mnogo modernijoj verziji

[ jablan @ 11.12.2013. 06:51 ] @
Citat:
Branimir Maksimovic: Razlog zasto smo sa mainfraimova presli na pc-je je upravo razlog zasto ne zelimo opet da se vratimo na mainfraimove...

Nemaju puno veze te dve situacije, osim te tehnološke paralele. Inače, razlog svake promene u korišćenju računara je samo i isključivo convenience (zna li neko adekvatan prevod?).
[ Branimir Maksimovic @ 11.12.2013. 07:37 ] @
Convenience, znam sta znaci al ne znam na srpskom ;)
Problem je u tome sto computing power koji imamo na desktopu omogucava da se radi dosta toga
sto ne moze terminal. Pitanje je za sta nam sve koristi racunar?
Ukoliko treba upregnuti sva jezgra/GPU da bi se nesto obracunalo , ne vidim
kako bi se to resilo preko nekog cloud servisa i koliko bi to kostalo?
E sad upravo je to situacija koja je ubila mainframe/terminal u korist radnih
stanica....
Nekad si morao iznajmljivati vreme/cikluse na mainfrejmu da bi recimo
obracunao plate ;)
Ne vidim razlog sto bi sad iznajmljivao server/VM zbog takvih stvari...
[ dule_ns @ 11.12.2013. 07:43 ] @
Citat:
Nedeljko:
A koji je to "strategijski cilj" gugla koji je dobar? Prednosti veb aplikacija nisu prednosti hrom os-a jer ih tera svaki os. Koju to onda hrom os prednost ima nad ostalima?

Džaba ti Nedeljko, pitaš već peti put a nikako da ti odgovori - a odgovor može biti samo cena, što kroz jeftiniji OS, što kroz jeftiniji hardver koji tera taj OS.
[ deerbeer @ 11.12.2013. 08:10 ] @
Citat:

Ukoliko treba upregnuti sva jezgra/GPU da bi se nesto obracunalo , ne vidim
kako bi se to resilo preko nekog cloud servisa i koliko bi to kostalo?
E sad upravo je to situacija koja je ubila mainframe/terminal u korist radnih
stanica....

Terminale je vise ubio slab internet ili LAN protok (bandwidth), tj. mikroprocesori su se tada brze razvijali od protoka bakarne zice i serijskih kablova, interneta i mreza uopste.
Zadnjih 10-15 godina je upravo obrnuto, zato sam i rekao da se vracaju terminali :)

Ako se uzme u obzir da vecina obicnih korisnika (licno ih znam dosta) danas OS koristi samo za gledanje fejsbuka, instagrama, twiteram surfovanja slusanje muzike gledanje videa preko yt, raznih igrica na webu,
i mozda kreiranje nekih sitnih dokumenata. (word, pdf) ovaj OS je sasvim logican izbor ali ne i apsolutna zamena za standardni OS .
Nema drajvera, antivirusa, patcheva tj. odrzavanje je u skladu sa njihovim stepenom njegovog koriscenja.


[ pisac @ 11.12.2013. 09:52 ] @
Citat:
Nedeljko: A koji je to "strategijski cilj" gugla koji je dobar? Prednosti veb aplikacija nisu prednosti hrom os-a jer ih tera svaki os. Koju to onda hrom os prednost ima nad ostalima?

Jel neko reko da ima prednost? Strateški cilj je jedno, a trenutna taktika je drugo. Možda je ovo samo opipavanje tržišta. U svakom slučaju upravo je to što ti sada vidiš kao potpuno bez prednosti - budućnost. Nije sve u budućnosti uvek bolje nego što je bilo u prošlosti.
[ Nedeljko @ 11.12.2013. 10:00 ] @
Na osnovu čega je to budućnost? Koje su to budale koje će se odreći nečega zarad ničega? I ne reče koji je to "strateški cilj".
[ jablan @ 11.12.2013. 10:13 ] @
Citat:
Branimir Maksimovic: Convenience, znam sta znaci al ne znam na srpskom ;)
Problem je u tome sto computing power koji imamo na desktopu omogucava da se radi dosta toga
sto ne moze terminal. Pitanje je za sta nam sve koristi racunar?


Kao što rekoh već, ne mogu se upoređivati te dve situacije. Nekada je computing power bio usko grlo. Sad po džepovima svako od nas ima computing power dovoljan za obavljanje 99% poslova za koje se inače koriste računari. Problem je danas drugde: cene razvoja i održavanja softvera, razvoj softvera je demokratizovan i ogromna je trka na tom tržištu, čak i mali softverski timovi mogu da naprave ozbiljan softver, aplikacije se dograđuju velikom brzinom i u situaciji si da svakih par dana pushuješ nove verzije, što zbog features, što zbog bagova... :) Zatim, pitanje integracije, kolaboracije itd. Veb tu praktično nema premca.

Citat:
dule_ns: Džaba ti Nedeljko, pitaš već peti put a nikako da ti odgovori - a odgovor može biti samo cena, što kroz jeftiniji OS, što kroz jeftiniji hardver koji tera taj OS.


Nemam šta da odgovorim jer je pitanje logička greška - ja nikad nisam ni tvrdio da je ChromeOS BOLJI od bilo čega, već samo da ćemo takve OS-eve koristiti za 5-10 godina. Mogu samo da odgovorim šta su prednosti veb aplikacija, što je Nedeljko već koliko vidim ukapirao. U jednom trenutku neće više biti potrebe da se pokreće "nativna" aplikacija, to će postati sekundarna namena OS-a koja će verovatno u nekoj daljoj perspektivi biti i sklonjena (sećate se kako smo nekad izlazili u command prompt da pokrenemo retke DOS aplikacije za koje još nije bilo adekvatne Windows zamene). E sad, Google je takav OS izbacio u trenutku kad tržište još nije spremno da se odrekne nativnih aplikacija jer nema još uvek adekvatnu zamenu za dobar deo onoga što koristi, ali je tehnologija, kao što sam rekao, već tu.

Citat:
deerbeer: Nema drajvera, antivirusa, patcheva tj. odrzavanje je u skladu sa njihovim stepenom njegovog koriscenja.


Tako je, to je jedna od prednosti. Mada neminovno je da i taj ekosistem u jednom trenutku dođe do tog nivoa složenosti kad neće sve biti tako bajno. Onda ćemo jovo nanovo, novi layer apstrakcije... ;)
[ Nedeljko @ 11.12.2013. 10:54 ] @
Čuj, takvu "tehnologiju" možeš da napraviš od bilo kog linuks distroa za bukvalno jedan dan - da onemogućiš instaliranje i pokretanje softvera, omogućiš pokretanje veb brauzera i osiguraš njegovo automatsko pokretanje ako nekome padne na pamet da ga ugasi.

Nema tu šta da se kapira o prednostima veb aplikacija (i manama, naravno). Međutim, ono što ti ne kapiraš je da obzirom da to mogu i klasični sistemi, te da je nuđenje ničega novog samo odsustvo vizije i ništa više od toga.

Veb aplikacije naravno da imaju neke prednosti, tj. svrhu postojanja, jer u suprotnom ne bi zaživele, baš kao što ovaj sistem bez svrhe nije zaživeo. Poređenje veb aplikacija i hrom os-a je potpuno neodgovarajuće.
[ pisac @ 11.12.2013. 10:59 ] @
Citat:
Nedeljko: Na osnovu čega je to budućnost? Koje su to budale koje će se odreći nečega zarad ničega? I ne reče koji je to "strateški cilj".


Ti bi da se svađaš

Budućnost je jer ja vidim da je to budućnost. Što se "budala" tiče, to ne bih dublje komentarisao jer ni ovo do sada ne smatram previše pametnim potezima mase. Strateški cilj je da svaki korisnik bude stalno online kako bi se naplaćivala pretplata za korišćenje online programa i kako bi mu se pratile sve aktivnosti radi profilisanja ličnosti i zatim serviranja pogodnih reklama, i kako bi NSA imala potpunu kontrolu nad celim svetom.

I šta ja znam, ispiliće se vremenom još nešto iz svega toga, vidovit baš i nisam...
[ Ivan Dimkovic @ 11.12.2013. 11:04 ] @
Citat:
pisac
Budućnost je jer ja vidim da je to budućnost


Nope, to je samo neka tvoja vizija ili kako vec hoces da se zove.

Sta ce biti za 10-15 godina niko ne zna, vec samo mozemo da nagadjamo. Tvoje ili moje (ili bilo cije) nagadjanje nije nista specijalno bolje od bilo cijeg drugog. Kada bi zapisali sva takva tvoja (ili moja, nebitno) nagadjanja na kraju bi smo dosli do statistike slicne bacanju novcica, dakle - pljuvanju u dalj.

A, kao sto Nedeljko rece, 100% "web" OS-evi ne nude apsolutno nikakve prednosti u odnosu na klasicne, vec mogu da rade samo jednu od mnostva stvari koje klasicni OS-evi mogu.

Zasto bi neko pristao na takav kompromis, to zaista ne znam. Ocigledno ni Google ne zna, posto im prodaja Chromebook-a i ne ide bas najbolje.

Obican laptop savrseno moze da tera "cloud servise", a takodje i Crysis, Photoshop, Matlab i hiljade drugih native aplikacija. Domacicama ne treba ni Chromebook, vec tablet radi posao - a onima kojima treba PC (laptop, desktop, workstation), treba svakako mnogo vise od Web browsera sa monitorom i tastaturom.
[ Nedeljko @ 11.12.2013. 12:02 ] @
Upravo tako. Za 10 godina može da se ispostavi da su veb aplikacije bile veliko njesra u poređenju sa nečim tadašnjim.
[ jablan @ 11.12.2013. 12:21 ] @
Ova diskusija se svodi na razgovor gluvih:

ja: veb aplikacije su budućnost
dimković: chrome OS je sr*nje
[ anon325 @ 11.12.2013. 12:41 ] @
S tim da je tema Chrome OS a ne WEB aplikacije...
[ jablan @ 11.12.2013. 12:50 ] @
Pa sad... tema je idiotska kampanja Majkrosofta. A gde ima dima...
[ plus_minus @ 11.12.2013. 12:51 ] @
Mogu da zamislim kako bi jedan IDE šljakao sa chromebook-om.. ili recimo.. "Geany" u (maj gad) 'App-new-tab' izdanju..
Ne mora Geany.. može i Kate..
[ jablan @ 11.12.2013. 13:02 ] @
Ne moraš da zamišljaš, možeš da klikneš link i isprobaš.. Npr https://c9.io/
[ Ivan Dimkovic @ 11.12.2013. 13:13 ] @
Citat:
jablan:
Ova diskusija se svodi na razgovor gluvih:

ja: veb aplikacije su budućnost
dimković: chrome OS je sr*nje


Web aplikacije su sadasnjost, za stvari za koje imaju smisla.

A osim toga da sam konstatovao da je Chrome OS POS, takodje sam napisao i da je besmisleno izmisljati rupu na saksiji i gurati zahtevne aplikacije kroz Web API-je gde se time nista ne dobija za korisnika (za razliku od, recimo, aplikacija kao sto je webmail, gde su prednosti ocigledne od samog starta).

Sve sto je potrebno da se ta tvrdnja opovrgne je da se ukaze na realnost, da vidimo te Photoshope, Matlabe, Premier-e, Audition-e, Cubase, After Effects-e, AutoCAD-ove, Maya-e, 3DSMax-ove, zilione naucnog i inzenjerskog softvera, bogata razvojna okruzenja i alatke, zilione igrica, itd.. itd.. itd.. itd.. itd...

A i ti i ja znamo da osim "bice bice" u tom pogledu, ne postoji nista drugo.

Super je sto je neko napravio web-based IDE, ali to ce imati nekog smisla kada taj IDE pocinje da zamenjuje profesionalne alatke (Eclipse, Visual Studio, XCode) u nekom bitnom procentu. Do tada je to samo zanimljiv kuriozitet.

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 11.12.2013. u 14:23 GMT+1]
[ plus_minus @ 11.12.2013. 13:30 ] @
Citat:
jablan:
Ne moraš da zamišljaš, možeš da klikneš link i isprobaš.. Npr https://c9.io/


Nešto me pravo da ti kažem, mrzi. Kako radi? Aj' prepričaj.
[ Nedeljko @ 11.12.2013. 13:30 ] @
Citat:
jablan: Ova diskusija se svodi na razgovor gluvih:

ja: veb aplikacije su budućnost
dimković: chrome OS je sr*nje

Da, stvarno. Moju tvrdnju da je hrom os sistem bez jasne vizije uporno obaraš tvrdnjom da su veb aplikacije do jaja. Jesi li napokon primetio da je u pitanju razgovor gluvih?
[ Nedeljko @ 11.12.2013. 13:32 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Super je sto je neko napravio web-based IDE, ali to ce imati nekog smisla kada taj IDE pocinje da zamenjuje profesionalne alatke (Eclipse, Visual Studio, XCode) u nekom bitnom procentu. Do tada je to samo zanimljiv kuriozitet.

Ovo je nepravda! Nisi pomenuo Qt Creator.
[ DaliborP @ 11.12.2013. 13:53 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
Web aplikacije su sadasnjost, za stvari za koje imaju smisla.

Web aplikacije dozivljavaju revoluciju, i stvarno ih ima sve vise i vise, iz prostog razloga sto su konacno prevazidjene tehnologije popup ASP.NET, JSP, PHP i ostalih server-klijent komplikovanih resenja. Od nekad uzasnog, ogranicenog java scripta danas imamo jquery, hiljade korisnih plaginova i na desetine kvalitetnih MVC framework-a koji konacno daju ljudima slobodu da razvijaju web aplikacije na skroz drugi nacin - jednostavan.
Od celog "izvrsi na serveru-pokazi na klijentu" sistema danas ti treba samo grupa REST servisa i dobar jquery plugin.
Citat:
A i ti i ja znamo da osim "bice bice" u tom pogledu, ne postoji nista drugo.

Tesko je reci sta ce biti, ali vise je nego ocigledno da sve vise startupa i proizvoda danas ima primarno web resenje, bas zbog te revolucije. Jednostavno, danas je mnogo lakse napraviti kompleksnu web aplikaciju nego pre 10 godina.


[ HeYoo @ 11.12.2013. 13:58 ] @
Ne treba smetnuti uma da se tehnologija oblikuje prema ljudima, njihovim potrebama i navikama, a ne obrnuto.
99% ljudi kojji trenutno koriste tablete su potencijalni korisnici web baziranih masina. I to je samo minimalna baza. Sta briga Miru da li je aplikacija native ili ne, kada svojoj prijateljici kuca recept za pitu?
Ono sto je po meni dosta vazno je i da bi korisnik imao: jedinstveno iskustvo na svakom racunaru na kojem bi se ulogovao, raunar cije je odrzavanje minimalno.

[ jablan @ 11.12.2013. 14:03 ] @
Citat:
Nedeljko: Da, stvarno. Moju tvrdnju da je hrom os sistem bez jasne vizije uporno obaraš tvrdnjom da su veb aplikacije do jaja.

Hrom itekako ima jasnu viziju, ali lošu i preuranjenu izvedbu. Mada, ne znam koliko smo svi ovde uopšte proverili naše činjenice pre nego što smo krenuli sa pljuvanjem, jer se Hrombukovi sasvim dobro kotiraju na tržištu notbukova, koliko vidim.
[ Nemke_BG @ 11.12.2013. 14:11 ] @
Citat:
HeYoo:
Ne treba smetnuti uma da se tehnologija oblikuje prema ljudima, njihovim potrebama i navikama, a ne obrnuto.
99% ljudi kojji trenutno koriste tablete su potencijalni korisnici web baziranih masina. I to je samo minimalna baza. Sta briga Miru da li je aplikacija native ili ne, kada svojoj prijateljici kuca recept za pitu?
Ono sto je po meni dosta vazno je i da bi korisnik imao: jedinstveno iskustvo na svakom racunaru na kojem bi se ulogovao, raunar cije je odrzavanje minimalno.Da tacno, ali opet tu nastaje problem sta ako Mira ostane bez neta, na cemu ce da pise onda?

Sad naravno, da net jeste rasireniji danas i da se i dalje siri. Ali i dalje zovem SBB bar jednom u 15 dana za posao/ili za kuci da im k*njam za nesto.

A da ne spominjemo koliko tek ljudi koristi i dalje dial up, pa im je net vezan po satu a ne po potrosnji. (Pricam o Srbiji, mada kapiram da i u USA nije mali broj takvih ljudi)
[ plus_minus @ 11.12.2013. 14:12 ] @
@HeYoo

Citat:
Ono sto je po meni dosta vazno je i da bi korisnik imao: jedinstveno iskustvo na svakom racunaru na kojem bi se ulogovao, raunar cije je odrzavanje minimalno.


I onda zvekne ISP na kratko ili neko overi ceo app-cloud i - st0yk0, a ti istog momenta nastavi da kucaš kod i srećno deli sa svima to što radiš.
Btw, koliko je to nesnosno održavanje često i sada?
Jel' to svaki kompjuter ima svog servisera koji svakoga dana po 2 puta pregleda sistem i ljušti korisnike koji nuUmeu sami ili je to malo mnogo ređe.. ?

@jablan

Koliko dobro? Te hrombukove koriste mahom babe početnici, dakle, uglavom žene od 60 i kusur godina. A to nije zanemarljivo.
To su mahom penzosi i najsigurniji potrošači.
[ DaliborP @ 11.12.2013. 14:17 ] @
Citat:
HeYoo: Ne treba smetnuti uma da se tehnologija oblikuje prema ljudima, njihovim potrebama i navikama, a ne obrnuto.
99% ljudi kojji trenutno koriste tablete su potencijalni korisnici web baziranih masina. I to je samo minimalna baza. Sta briga Miru da li je aplikacija native ili ne, kada svojoj prijateljici kuca recept za pitu?
Ono sto je po meni dosta vazno je i da bi korisnik imao: jedinstveno iskustvo na svakom racunaru na kojem bi se ulogovao, raunar cije je odrzavanje minimalno.

Mislim da se ovde malo vise potcenjuje znacaj i korisnost web aplikacija. Nije bas svaka web aplikacija public, niti na nivou recepta za pitu. Novi pristup web resenjima sad omogucava mnogo vise nego pre.

Velika prednost web resenja je u lakoj integraciji i deployment-u, recimo u postojeci sistem, jer je u pitanju samo web strana. Vec kompletiranu standalone exe aplikaciju korisnik moze samo reinstalirati sto je prilicno velika stavka u vecim sistemima. Web resenje je automatski dostupno i lako promenjivo.
[ Tyler Durden @ 11.12.2013. 14:41 ] @
Citat:
Nemke_BG: Da tacno, ali opet tu nastaje problem sta ako Mira ostane bez neta, na cemu ce da pise onda?

Sad naravno, da net jeste rasireniji danas i da se i dalje siri. Ali i dalje zovem SBB bar jednom u 15 dana za posao/ili za kuci da im k*njam za nesto.

A da ne spominjemo koliko tek ljudi koristi i dalje dial up, pa im je net vezan po satu a ne po potrosnji. (Pricam o Srbiji, mada kapiram da i u USA nije mali broj takvih ljudi)


To sto je net i dalje kod nas na relativno losem nivou, ne znaci da je svuda tako, posebno na razvijenim trzistima. Wi-Fi je odlicno rasiren, i gotovo da nema kafica, restorana, hostela, hotela koji ne nudi takav vid pristupa, a da ne govorimo kako ce data transfer preko mobilnih operatera samo jos vise da se omasovi i bude pristupacniji. Vec sada je tako, a kako ce da to bude za 4-5 godina zaista ne treba biti nikakav prorok. Ima da se "udavimo" u dostupnosti interneta.
[ Nedeljko @ 11.12.2013. 14:45 ] @
Citat:
jablan: Hrom itekako ima jasnu viziju, ali lošu i preuranjenu izvedbu.

I nikako da čujemo koja je to vizija.

HeYoo, Mira može da kuca recept za pitu na čemu god hoće, naročito ako je veb aplikacija, a ako nije, onda na hrombuku ne može. Holiko je teško ukapirati da se golim sakaćenjem sistema za ne-veb aplikacije ništa ne dobija?

Drugo, složili smo se da veb aplikacije mogu da budu napravljene i za oflajn upotrebu. Međutim, šta će nekome suvišan interfejs (od brauzera) koji nema veze sa namenom programa? Da pođemo od toga, zbog čega se lako može desiti da za 10 godina klaud rešenja ne budu veb zasnovana.
[ Ivan Dimkovic @ 11.12.2013. 14:54 ] @
Fantasticno je koliko neki odbijaju da prihvate 2 vrlo realne premise:

a) Web-only masine ne nude nikakvu prednost u odnosu na normalne laptopove. Sve sto web-only masina moze, laptop/desktop takodje mogu, a onda jos mnogo toga vise. Cene su uporedive. Dakle, web masine su DOA zato sto nude manje za iste pare, a to je obicno sinonim za losu kupovinu.

Web-only masine su nista drugo nego osakacene Linux distribucije sa jedinim ciljem sakacenja kako bi Google imao garantovan priliv ad-klikova i personalnih podataka za profilisanje i unapredjivanje njihovih servisa. Dobro (ne dobro, odlicno) za Google, ne nesto specijalno bitno za korisnika a o kompromisima za korisnika i da ne govorimo.

b) Gotovo sve producitvity, inzenjerske itd. aplikacije ne dobijaju nista sa web-only interfejsom, zbog workflow-a koji i ovako i onako zahteva lokalnu masinu iz puno razloga (sigurnost/polise, ogromni fajlovi, high-performance I/O, itd.. itd... itd...) - za takve aplikacije, ici kroz Browser API je najobicniji nepotrebni overhead. U najboljem slucaju bi to bili web front-endovi sa debelim native modulima, a onda se postavlja pitanje koj' ce ti moj taj nasrafljeni na silu web front-end kada je aplikacija u stvari lokalna native aplikacija sa Web GUI-jem koja zahteva kompleksnu validaciju i koriscenje OS API-ja zbog performansi i fleksibilnosti i ovako i onako...

Zbog a) i b) ne postoji nikakva motivacija da ljudi bace laptopove i zamene ih za neki dumbed-down web-only Chromebook ili ekvivalent. Niti ima aplikacija, niti motivacije za tako necim. Trziste to pokazuje. Mozemo mi da naglabamo sta ce biti za 10-15 godina, ali sve to je SBBKBB. Svet za 15 godina obicno ne izgleda onako kako su ga ljudi zamisljali 15 godina ranije.

Kada motivacija postoji, kao recimo u slucaju tablet revolucije i za ljude kojima tablet radi posao, nije bilo potrebno nista objasnjavati - ljudi su sami nasli put do Apple prodavnice i stali u red za kupovinu.

Ista prica i za web aplikacije - nije bilo potrebno objasnjavati korisniku zasto je webmail dobar, ili web-based online banking. Zato sto te aplikacije imaju ocigledne prednosti kada su web-based. Ali trpati sve u web je samo sebi cilj i kao takvo nema neki veliku komercijalnu privlacnost.
[ DaliborP @ 11.12.2013. 15:15 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: b) Gotovo sve producitvity, inzenjerske itd. aplikacije ne dobijaju nista sa web-only interfejsom, zbog workflow-a koji i ovako i onako zahteva lokalnu masinu iz puno razloga (sigurnost/polise, ogromni fajlovi, high-performance I/O, itd.. itd... itd...) - za takve aplikacije, ici kroz Browser API je najobicniji nepotrebni overhead. U najboljem slucaju bi to bili web front-endovi sa debelim native modulima, a onda se postavlja pitanje koj' ce ti moj taj nasrafljeni na silu web front-end kada je aplikacija u stvari lokalna native aplikacija sa Web GUI-jem koja zahteva kompleksnu validaciju i koriscenje OS API-ja zbog performansi i fleksibilnosti i ovako i onako...

Bogami to je prilicno daleko od istine sto pricas.
Web aplikacije imaju itekako veliku primenu, i to bas u velikim sistemima. Ti uporno pricas o tome kao da ce web aplikacije zameniti apsolutno sve, naravno da nece, ali da hoce veci deo UI aplikacija - hoce.
Naravno da nece sve core componente bite pretvorene u web aplikacije, ali klasicne desktop aplikacije se sve vise zamenjuju sa rich web aplikacijama. Sto i jeste normalno, jer odrzavati i update-ovati kompleksne desktop aplikacije je jako tesko.

Citat:
Kada motivacija postoji, kao recimo u slucaju tablet revolucije i za ljude kojima tablet radi posao, nije bilo potrebno nista objasnjavati - ljudi su sami nasli put do Apple prodavnice i stali u red za kupovinu.

Pa i tablet - nije nista drugo osim gomile web aplikacija. Bez interneta ne mozes da koristis 90% aplikacija. Jedina razlika je namena, gde je kod Ipada kristalno jasna - kod Chrome OS-a i nije bas. Nije ni tablet ni laptop.
[ Zoran Milovanovic @ 11.12.2013. 15:15 ] @
Samo da dodam, da za Chrome OS postoje i aplikacije koje rade u offline rezimu. - Nisu nista specijalno, ali videcemo kuda to vodi.

Niko ovde ne tvrdi da je Chromebook zamena za klasicne racunare. Niti da je namenjen za profesionalnu upotrebu. Niti neki ozbiljniji gejming. Bar ne za sada. (clanak na dnu ima primer)


[off]
Citat:
plus_minus:

I onda zvekne ISP na kratko ili neko overi ceo app-cloud i - st0yk0, a ti istog momenta nastavi da kucaš kod i srećno deli sa svima to što radiš.
Btw, koliko je to nesnosno održavanje često i sada?
Jel' to svaki kompjuter ima svog servisera koji svakoga dana po 2 puta pregleda sistem i ljušti korisnike koji nuUmeu sami ili je to malo mnogo ređe.. ?

Koliko dobro? Te hrombukove koriste mahom babe početnici, dakle, uglavom žene od 60 i kusur godina. A to nije zanemarljivo.
To su mahom penzosi i najsigurniji potrošači.


Sedni za racunar u bilo kojoj ne-IT porodici. Nebitno ko sve koristi taj racunar, pogledaj kakvog sve djubreta ima na tom racunaru, pa makar ga samo baba (koja nije IT pismena) od 60 godina koristi "samo" za skajp, mejl, vesti. Strasno sta sve tu moze da se nadje. Da li taj racunar radi i babi zavrsava i dalje posao? Zavrsava, a sada sto radi X puta sporije i sto na svakih 20 sekundi ispadne po neki prozorcic sa ko zna cime, default search u browseru xghds123.com itd.

To je upravo sto Chrome OS hoce da izbegne. Nepotrebno hebavanje za IT nepismene ljude. Slicno onome sto nudi iPad. Po meni i bolje, jer ce na svakom racunaru na kome se uloguje da ima POTPUNO ISTI dozivljaj.

[/off]

Za one koji samo nagadjaju sta je to ChromeOS, evo malo informacija:

http://gigaom.com/2013/11/11/w...ply-out-of-touch-with-reality/

[ plus_minus @ 11.12.2013. 15:32 ] @
Citat:
Zoran Milovanovic
[off]
Sedni za racunar u bilo kojoj ne-IT porodici. Nebitno ko sve koristi taj racunar, pogledaj kakvog sve djubreta ima na tom racunaru, pa makar ga samo baba (koja nije IT pismena) od 60 godina koristi "samo" za skajp, mejl, vesti. Strasno sta sve tu moze da se nadje. Da li taj racunar radi i babi zavrsava i dalje posao? Zavrsava, a sada sto radi X puta sporije i sto na svakih 20 sekundi ispadne po neki prozorcic sa ko zna cime, default search u browseru xghds123.com itd.

To je upravo sto Chrome OS hoce da izbegne. Nepotrebno hebavanje za IT nepismene ljude. Slicno onome sto nudi iPad. Po meni i bolje, jer ce na svakom racunaru na kome se uloguje da ima POTPUNO ISTI dozivljaj.
[/off]


Viđao sam sinko xxx puta takve računare, jedno vreme mi je to bilo i zanimanje. Sada više ne.
I ? Ima ih. Odlično. Naravno da ih ima. Onda kad ih zakoče 101%, onda pozovu "nas". I mi sredimo i naplatimo. Do sledeće ture.

Osim toga, ja sam za to da se svi korisnici opismene do te mere, da sami pohvataju gde je i koji "temp" dir odgovoran za tromost i usporenost, pa da sami i izađu u susret tim takvim sitnicama.
Ako ništa drugo, jedan CCleaner u 99% slučajeva, rešava sve što si opisao gore.. i gle čuda, mnogi se savršeno snalaze i kapiraju šta je to "generalka" kad im lepo objasniš, bez obzira što su "operisani od kompjutera".

Chromebook i chrome vizija - udara na tu kartu da su korisnici totalni kr....i i da sistemi moraju biti takvi, što prostiji. Što niti je tačno (nepismeni IT korisnik, ne mora da bude tupadžija na ostalim non-IT poljima), niti je njihova vizija dobra, jer, ima nas OHOHO ovakvih koji niti smo kr3t3ni niti smo operisani, a još manje volimo kad nam se nagurava pod nos ono što nam se ne sviđa. To nepotrebno hebavanje za IT nepismene ljude, to je zapravo potpuno pogrešan pristup ako uzmemo u obzir zdrav razum i evoluciju čoveka. Kontraproduktivno.

I do te mere treba da se ide da bude sve isto?
Pa šta će onda da krene da se dešava? Sedneš za neku drugu stolicu, gde nije tvoj šithrombuk već nečiji drugi, u lila-metalik boji i automatski - zaspeš!
Ono, sve isto, sve znaš.. smor, dosada.. depresija.. jednoličnost..

Ne znam, neki ljudi su toliko zaljubljeni u google, povadili sami sebi oči, maltene.. strašno i blagi žasu.

[ Ivan Dimkovic @ 11.12.2013. 15:39 ] @
Citat:
DaliborP
Bogami to je prilicno daleko od istine sto pricas.
Web aplikacije imaju itekako veliku primenu, i to bas u velikim sistemima. Ti uporno pricas o tome kao da ce web aplikacije zameniti apsolutno sve, naravno da nece, ali da hoce veci deo UI aplikacija - hoce.
Naravno da nece sve core componente bite pretvorene u web aplikacije, ali klasicne desktop aplikacije se sve vise zamenjuju sa rich web aplikacijama. Sto i jeste normalno, jer odrzavati i update-ovati kompleksne desktop aplikacije je jako tesko.


A kako ces da teras klasicne aplikacije na web-only masini kao sto je Chromebook?

Tako je. Neces.

O tome se ovde i radi - niko ne dovodi u pitanje smisao web aplikacija, to je valjda ocigledno. Ali sumanuta ideja iza Chromebooka gde bi se sve vrtelo kroz ogranicene API-je web browsera je apsolutni promasaj.

Sve to sto ti treba za cloud-based aplikacije vec postoji na obicnim laptopovima/desktopovima i radi odlicno. Hoces browser-based servis? Moze. Hoces native aplikaciju? Moze. Cena uporediva. Dakle, izbor je prilicno jednostavan.

Desetine hiljada OS API-ja gradjenih godinama nece biti baceni u vodu samo zato sto nekom Google-u odgovara da sve ide preko njihovih servera i browser API-ja kako bi mogli jos bolje da serviraju reklame. To je njihov interes (sasvim legitimna stvar, da ne bude zabune), ali problem je sto od tog interesa niko drugi nema nista, a zrtvuje se puno toga.

To je problem.

Inace, kako sve to ide se videlo jako dobro kada je Facebook odlucio da zabatali HTML5 aplikaciju i odlucili da raspisu native iOS aplikaciju:

http://slashdot.org/story/12/0...-was-facebooks-biggest-mistake

Citat:

Speaking yesterday at TechCrunch Disrupt, Facebook CEO Mark Zuckerberg acknowledged that the company's stock performance was disappointing. He also made an interesting remark about Facebook's development efforts over the past couple of years: 'The biggest mistake we made as a company was betting too much on HTML5 as opposed to native.


Vusrani facebook inace poznat kao primer zahtevnosti i upotrebe resursa, maltene HPC... pa ni to nije bilo optimalno preko HTML5-ice. Sta bi tek rekli iz Adobe-a ili Autodesk-a tek - na srecu nemaju toliko sumanut menadzment pa da pokusavaju takvu akrobatiku.
[ Nedeljko @ 11.12.2013. 16:02 ] @
Ivane, ne samo to, nego na android telefonu imam ne veb aplikacije koje su integrisane sa nečim na netu kao da su veb, a nemaju suvišan interfejs.
[ Zoran Milovanovic @ 11.12.2013. 16:08 ] @
Jedan CCleaner resava sve to? ;) BTW. zar nije bolje spreciti nego leciti?

I ja sam za to da se opismene, ali ti ne shvatas da to nije moguce tako kako zamisljas.* Neki ljudi niti imaju zelje, niti vremena, niti volje za ucenje, za njih potpuno nebitnih stvari u zivotu. Hoce da racunar koristi za fb, mejl, vesti, voip, trte-mrte i to je to.

Hoce da koristi racunar kao sto koristi mikrotalasnu, frizier, sporet ili nesmart telefon/fiksni. Ne zanimaju ga razne tehnologije, temp folderi, C/ZZ/MRZ cleaneri i registry fixeri, toolbar removeri, spyware detektori i ko zna koja cuda jos. Niti zna sta je to, niti mu je to potrebno da zna, da bi gledao slike na fb, igrao igrice, citao vesti i slao mejlove (i jos n stvari).
Kapiras?

Ko tebi ili bilo kome namece ChromeOS? Ne treba ti Chromebook, OK koristi "pravi" laptop ili desktop - imas izbora. Tako ce uraditi i oni ne it pismeni, a kojima ChromeOS ne odgovara.

Zaljubljen sam u ChromeOS da i ne planiram da ga kupujem. Ali postoje ljudi kojima to JEDINO i treba i zasto im ne dati takav proizvod?


*moja majka "koristi" racunar od '94. I dan danas na racunaru jedva pronadje FreeCell/Spider Solitare ako ikonica nije na desktopu i nije bas potpuno sigurna kako da iskljuci racunar. Jer to ne zanima. Eventualno ume u Winampu da promeni numeru/zaustavi. Pod uslovom da je isti minimizovan u taskbaru i da je obican 2.x skin. E, ti njoj odrzi kurs o klinerima i trtmrt fixerima. A ona nije usamljeni slucaj.

Ja bih pre rekao da si ti samom sebi izvadio oci i ne vidis dalje od sebe.
[ DaliborP @ 11.12.2013. 16:22 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
O tome se ovde i radi - niko ne dovodi u pitanje smisao web aplikacija, to je valjda ocigledno. Ali sumanuta ideja iza Chromebooka gde bi se sve vrtelo kroz ogranicene API-je web browsera je apsolutni promasaj.

Kao sto rekoh, danas imati IPad bez pristupa web-u je isto kao da slep covek pokusava da cita novine. Ako nemas internet kao da nemas ni ipad. Tesno si vezan za online content imao bilo koji tablet danas.

U slucaju Chrome OS-a ne bih rekao da je koncept pogresan, nego konacno resenje. Koncept je upravo i dokazan sa tabletima, vecina aplikacija su iskljucivo web based i koliko vidim sasvim im dobro ide. Minimalizam, jednostavnost upotrebe - upravo ono sto privlaci ljude.
Sve "obicne" operacije mogu da se odrade pomocu web based apps. Razlog sto nisu sve HTML5 je druge prirode, IOS developeri, priroda izbora, nove tehnologije, ali verujem da to moze da se promeni u buducnosti.

Jedno je sigurno, doslo je do web revolucije za developere. Kad uporedim razvoj na web-u danas, i pre 10 godina, napredak je neverovatan. To ce sigurno uticati na buducnost web resenja.

Chrome OS po svemu lici da je trebao da bude namenjen za neki tablet (sa extra tastaturom), a ne za laptop/zamenu za trenutne sisteme. Ja ga ne gledam kao neuspeh, ja bi licno uvek pre kupio tablet pre nego Chrome OS, ali mogu da vidim prednosti u odnosu na klasican laptop. Jednostavan za koristenje, brz i napravljen tako da ga svi mogu koristiti - nista lose u tome nema. Pricas o Photoshopu i Mathlabu - errrr iskreno ko koristi ta dva software-a i dobro zna sta mu treba. To i nije grupa koju gadja Chrome OS, a ni tableti.
[ plus_minus @ 11.12.2013. 16:23 ] @
Citat:
Zoran Milovanovic: Jedan CCleaner resava sve to? ;) BTW. zar nije bolje spreciti nego leciti?

Za tvoju informaciju, taj Ccleaner - može i da spreči.
Citat:

I ja sam za to da se opismene, ali ti ne shvatas da to nije moguce tako kako zamisljas.* Neki ljudi niti imaju zelje, niti vremena, niti volje za ucenje, za njih potpuno nebitnih stvari u zivotu. Hoce da racunar koristi za fb, mejl, vesti, voip, trte-mrte i to je to.

Hoce da koristi racunar kao sto koristi mikrotalasnu, frizier, sporet ili nesmart telefon/fiksni. Ne zanimaju ga razne tehnologije, temp folderi, C/ZZ/MRZ cleaneri i registry fixeri, toolbar removeri, spyware detektori i ko zna koja cuda jos. Niti zna sta je to, niti mu je to potrebno da zna, da bi gledao slike na fb, igrao igrice, citao vesti i slao mejlove (i jos n stvari).
Kapiras?

Ne kapiram. Ja sam usporen i ne vidim svetlu budućnost, možeš li malo detaljnije da opišeš sve što ima veze sa citiranim delom? Još uvek se nisam hromirao pa da budem tako clever boy kao ti da odmah sve ukapiram.
Citat:

Ko tebi ili bilo kome namece ChromeOS? Ne treba ti Chromebook, OK koristi "pravi" laptop ili desktop - imas izbora. Tako ce uraditi i oni ne it pismeni, a kojima ChromeOS ne odgovara.

Ko? Pekmeze kao ti, npr.
Citat:

Zaljubljen sam u ChromeOS da i ne planiram da ga kupujem. Ali postoje ljudi kojima to JEDINO i treba i zasto im ne dati takav proizvod?

*moja majka "koristi" racunar od '94. I dan danas na racunaru jedva pronadje FreeCell/Spider Solitare ako ikonica nije na desktopu i nije bas potpuno sigurna kako da iskljuci racunar. Jer to ne zanima. Eventualno ume u Winampu da promeni numeru/zaustavi. Pod uslovom da je isti minimizovan u taskbaru i da je obican 2.x skin. E, ti njoj odrzi kurs o klinerima i trtmrt fixerima. A ona nije usamljeni slucaj.

To što ti je majka već 20 godina nesposobna za proste radnje, prevashodno tebi treba da zahvali, jer žena uporno očekuje da će njeno mladunče da je nauči neke osnovne stvari, ali mladunče se razneži čim nanjuši google negde u neposrednoj blizini i sve padne u vodu. Verovatno se i dereš na majku kad nešto ne zna, 'el tako? :) Najverovatnije, nemaš živce ni za čitavih 20 minuta "pakla". I to tvojoj majci treba da bude hvala za sve one silne ručkove koje je spremila, sve one silne veš mašina ture koje je umesto tebe odradela. ccc.
Citat:
Ja bih pre rekao da si ti samom sebi izvadio oci i ne vidis dalje od sebe.

A ja bih rekao da je tebi ponestalo argumenata i da uskoro nećeš imati bilo šta smisleno da napišeš.
[ Ivan Dimkovic @ 11.12.2013. 16:32 ] @
Citat:
DaliborP
U slucaju Chrome OS-a ne bih rekao da je koncept pogresan, nego konacno resenje. Koncept je upravo i dokazan sa tabletima, vecina aplikacija su iskljucivo web based i koliko vidim sasvim im dobro ide. Minimalizam, jednostavnost upotrebe - upravo ono sto privlaci ljude.


Sta, sada je aplikacija koja otvori neki TCP port i koristi server-side podatke odjednom postala web aplikacija?

Pa nece biti da je tako.

Dovoljno je pogledati "web aplikacije" (aplikacije cije je primarno okruzenje HTML ili neka od Web tehnologija) i native aplikacije, videti Facebook komentar od CEO-a, pa ce sve biti jasno.

iPad je super primer - postoji mali broj tzv. "web aplikacija" koje se mogu prevuci na Springboard iz browser-a, ali su one, jednostavno, bedne u odnosu na native iOS aplikacije. Kolicina prodatih iOS aplikacija lepo govori o tome.

Neke native iOS aplikacije koriste web za deo funkcionalnosti, ali se instaliraju i koriste OS API-je, a ne browser okruzenje primarno - dakle to su native aplikacije a ne nekakve web aplikacije.

To je ono sto upravo postoji godinama, i radi savrseno na normalnim OS-evima.

Osakacena okruzenja poput Chrome OS-a su jednostavno pre-komplikovana rupa na saksiji.

Duplikat necega sto vec postoji i sto je daleko fleksibilnije - zove se operativni sistem.
[ Zoran Milovanovic @ 11.12.2013. 16:34 ] @
Ne vredi tebi replicirati, jer kao i sto sam kazes, ne kapiras, a pritom flejmujes.[ DaliborP @ 11.12.2013. 16:43 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
Sta, sada je aplikacija koja otvori neki TCP port i koristi server-side podatke odjednom postala web aplikacija?

Pa nece biti da je tako.

Dovoljno je pogledati "web aplikacije" (aplikacije cije je primarno okruzenje HTML ili neka od Web tehnologija) i native aplikacije, videti Facebook komentar od CEO-a, pa ce sve biti jasno.

Pa bice da je sve vise web aplikacija, prihvatao ti to ili ne. I na tabletima, i u IT industriji. To se jednostavno desava, ja sam svedok toga, a verujem i mnogi ovde, i desava se iz razloga koje sam naveo par postova pre. Web razvoj se promenio nabolje.

To sto je Facebook odustao od HTML-a apsolutno ne znaci da ce i svi ostali. HTML aplikacija je jednostavna i laka za razvoj i u 90% tablet aplikacija bez problema moze da zameni IOS applikaciju.

Sta, sad ispada da su sve aplikacije na tabletima na nivou AutoCad-a, pa moraju da bude native? Vecina aplikacija na tabletima su samo skraceni ili profilisani summary nekog web contenta, nemoj da se lazemo.

Kao sto rekoh, zahtevni programi o kojima pricamo nece biti zamenjeni sa web aplikacijom, niti je realno da budu. Ali klasicne UI standalone aplikacije hoce sigurno.
[ Ivan Dimkovic @ 11.12.2013. 16:47 ] @
Cek, a ko tvrdi da nece biti vise web aplikacija? Meni se web aplikacije svidjaju bas kao i native, kada imaju smisla.

Ja uopste ne pricam o tome, nego o besmislenim osakacenim "web only" terminalima kao sto je Chromebook.

Jednostavno, masina kosta koliko i laptop, koji moze 100x vise stvari da uradi.

Mislim da moras da se slozis da je to upitna kupovina.

Ljudima koji su konzumenti sadrzaja ne treba ni jedno ni drugo, vec tablet - a i to je vec odavno reseno. Gle cuda, i sam Google tu nudi pravi OS sa pravim API-jima (ima cak i NDK bog te mazo :-), a ne web surogat. Pitam se zasto ;-)

Dakle, za te "web laptope" jednostavno ne postoji trziste kao sto ne postoji trziste za bicikle sa jednim tockom (osim kurioziteta). Ili hoces pravu masinu sa kojom mozes da teras sve sto pozelis, ili hoces pregledac sa kojim Joe Sixpack moze iz kreveta da gleda YouPorn.

I jedno i drugo su vec resene stvari, i nisu Chromebook.
[ anon325 @ 11.12.2013. 16:58 ] @
Citat:
DaliborP:
To sto je Facebook odustao od HTML-a apsolutno ne znaci da ce i svi ostali. HTML aplikacija je jednostavna i laka za razvoj i u 90% tablet aplikacija bez problema moze da zameni IOS applikaciju.


Izvini, ali nemoj da pričaš o stvarima koje ne poznaješ. HTML aplikacija NIJE jednostavna i NIJE lakša za razvoj od obične aplikacije, niti će ikad biti. Pogotovo ako targetuješ sve browsere, i mobilne i desktop.
[ DaliborP @ 11.12.2013. 16:59 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic
Ja uopste ne pricam o tome, nego o besmislenim osakacenim "web only" terminalima kao sto je Chromebook.

Jednostavno, masina kosta koliko i laptop, koji moze 100x vise stvari da uradi.

Mislim da moras da se slozis da je to upitna kupovina.

Slazem se da jeste, danas pored svega sto moze da se kupi a da sluzi iskljucivo za gledanje sadrzaja. Ja bi licno pre kupio tablet nego Chromebook.

Na drugu stranu, ne mislim da to sto laptop moze "100x vise stvari da uradi" ima veze sa tom grupom kupaca. Njih u startu i ne zanima tih 100 vise featura. Ali slazem se, cena je ipak tu presudna.

Mada, kako je jablan linkovao, cini se da se chromebook sasvim dobro prodaje. Ako je verovati amazon-ovoj listi besteselera.
[ DaliborP @ 11.12.2013. 17:02 ] @
Citat:
canny:
Izvini, ali nemoj da pričaš o stvarima koje ne poznaješ. HTML aplikacija NIJE jednostavna i NIJE lakša za razvoj od obične aplikacije, niti će ikad biti. Pogotovo ako targetuješ sve browsere, i mobilne i desktop.

Lose sam se izrazio, nista nije bas jednostavno.
Danas, u odnosu na razvoj web aplikacija pre 10-15 godina, mnogo je jednostavnije napraviti kompleksnu web aplikaciju uz jquery, razne plaginove i dostupne MVC framework-e. Ko je nekad radio sa asp, asp.net, jsp i old school javascriptom zna dobro o cemu pricam.
[ Nedeljko @ 11.12.2013. 19:02 ] @
Dakle, onima kojima trebaju veb aplikacije treba umesto postojećih funkcionalnih rešenja treba ponuditi osakaćena rešenja po istoj ceni. Pa, vama čovek može da proda šta hoće. Blago eplu pored vas.

Čuj, na androidu je većina aplikacija veb zasnovana. Svaki dan se nešto nauči.
[ deerbeer @ 11.12.2013. 19:28 ] @
Pre par dana uzmem da drndam androida bez internet konekcije da pokrecem difolt aplikacije redom ,
jedino sto je radilo je casovnik, kalkulator i muzika. Sve ostalo "dont have connection" i "you must login with your google account"
i slicne poruke. Dakle skoro pa neupotrebljivo ako se uzme u obzir da je to smarfon.
[ anon325 @ 11.12.2013. 20:36 ] @
Citat:
deerbeer: Pre par dana uzmem da drndam androida bez internet konekcije da pokrecem difolt aplikacije redom ,
jedino sto je radilo je casovnik, kalkulator i muzika. Sve ostalo "dont have connection" i "you must login with your google account"
i slicne poruke. Dakle skoro pa neupotrebljivo ako se uzme u obzir da je to smarfon.


Očigledno neki ljudi ne prave razliku između WEB aplikacija i native aplikacija koje koriste WEB servise za neku funkcionalnost.

I da, istina je: market, browser i e-mail aplikacija zaista ne rade bez interneta. Ko bi rekao
[ Nedeljko @ 11.12.2013. 20:36 ] @
Samo što od tih ostalih programa koji nisu radili na hrom os-u radi ukupno 0.

Niti su programi koji zahtevaju internet vezu veb aplikacije, niti veb aplikacije zahtevaju internet vezu.
[ deerbeer @ 11.12.2013. 21:15 ] @
Citat:

Očigledno neki ljudi ne prave razliku između WEB aplikacija i native aplikacija koje koriste WEB servise za neku funkcionalnost.

Znam ja dobro razliku :) nego obican korisnik kakvih je vecina ne pravi razliku niti to treba da znaju.
Ono sto je poenta da ako se sa tim web-based terminalima ne moze nista u offline-u skoro isto se ne moze ni sa mobilnim smart telefonom,
pod uslovom da ne racunamo razgovore i sms, a opet ih svi imaju i kupuju ih zato sto su smart :D
[ Nedeljko @ 11.12.2013. 21:31 ] @
A može li sa hrom os-om da se ima skajp? Naravno, sa internet vezom.
[ Sapphire @ 11.12.2013. 21:51 ] @
Citat:
deerbeer: Pre par dana uzmem da drndam androida bez internet konekcije da pokrecem difolt aplikacije redom ,
jedino sto je radilo je casovnik, kalkulator i muzika. Sve ostalo "dont have connection" i "you must login with your google account"
i slicne poruke. Dakle skoro pa neupotrebljivo ako se uzme u obzir da je to smarfon.


Cek malo, kako onda ja svaki dan koristim kalendar (planner), reminder, notes, personal budget tracker, dictionary, flashcard app, bus mape, gomilu alata kao camscanner, navigaciju itd itd?
[ anon325 @ 11.12.2013. 21:55 ] @
Citat:
deerbeer:
Znam ja dobro razliku nego obican korisnik kakvih je vecina ne pravi razliku niti to treba da znaju.
Ono sto je poenta da ako se sa tim web-based terminalima ne moze nista u offline-u skoro isto se ne moze ni sa mobilnim smart telefonom,
pod uslovom da ne racunamo razgovore i sms, a opet ih svi imaju i kupuju ih zato sto su smart


Hoćeš da kažeš da ne radi nijedna igrica, office i document viewer-i, rad sa slikama, kamera, navigacija, čitanje knjiga, podsetnik, notes-i, gledanje filmova, slušanje muzike i da ne nabrajam dalje? Smart telefon ima malo više aplikacija nego što izgleda na prvi pogled
[ deerbeer @ 11.12.2013. 22:07 ] @
Evo sta sam ja redom koristio :od difolt app posto ne skidam to njesra sa app stora nit me interesuje,
ali sam cisto onako kao glup korisnik kliktao na svaku od ovih cisto da zadovoljim znatizelju:
7digital, dropbox, friend stream, facebook, maps, latitude, navigation , places, soundhound , show me , weather , tune in
Za kalendar i notes si u pravu izostavio sam.
E sad verujem da ima da se skinu ti apps koji mogu da rade i u oflajn rezimu ali ovako na prvu loptu su me sacekale :no internet connection.

Sto se tice video sadrzaja i muzike, valjda ce ovaj ChromeOS imati nekakav lokalni storage sa koga ces moci da gledas ili slusas nesto u oflajnu
ako vec nece moci da se teraju druge ne-veb native aplikacije.

Ako to nema onda je to tesko doope od OS-a.[ Sapphire @ 11.12.2013. 23:21 ] @
Njesra sa app storea?? Ok ...

7Digital - nisam koristio, ali siguran sam da se pjesme mogu skinuti lokalno. Ako mislis da ne mozes kupovati bez Internet veze, pa mislim ...
Dropbox - radi offline bez problema, ali naravno da ne mozes nista sinkronizirati dok nisi online
Facebook - mislim hoces da bude offline?? WTF
Google maps - vrlo poznato svima da radi uglavnom online, iako se mogu "sacuvati" pregledane mape i za offline use
Navigation - dodataka na google maps, nista drugo
weather - aplikaciju koju ja koristim ima odredjeni cache od 7 dana, ali ne znam kako ocekujes da ovo radi offline? Mozda bi trebalo da pomocu prednje kamere detektuje cestice H2O u zraku i prema tome (i bacanju kocke naravno) odluci da ti kaze kakvo ce vrijeme biti sutra?

Ono sto je tebe docekalo na prvu loptu su aplikacije koje google hoce da gura zbog razloga koje je Ivan vec naveo (Google business je Internet business). Ako pogledas ta njesra sa app store-a, vidjet ces da google "online" only applikacije nisu uopste u samom vrhu top listi za koristenje. Mislim, vecina ljudi kupi offline navigaciju (app na androidu, ne mislim odvojen uredjaj) za 50€ a ne zaj**** se sa google maps-om, sto ti je dovoljan pokazatelj gdje je cemu mjesto.

Ja licno nemam nista protiv razvoja tehnologije ali mislim da svaki alat ima svoje podrucje primjene. Sta ce biti za 10-15 godina, tko zna, iako ja ne vidim da ce cloud bas sve preuzeti. Vjerujem da je broj consumer-only korisnika malo nizi nego sto neki misle ;)
[ Nedeljko @ 11.12.2013. 23:57 ] @
Ma, ne radi se ni o onlajn/oflajn radu, već o tome da sto internet veza skajp na hrom os-u ne radi jer nije veb aplikacija.
[ bigvlada @ 12.12.2013. 06:47 ] @
Opet rasprava o network computer-u?
U stvari nema razloga da se čudim, korporacije svakih par godina prepakuju ideju glupih terminala kako bi pokušale da ponovo preuzmu kontrolu nad korisnicima. Ostaje da se vidi da li će Google pokušati i sa konceptom Chrome OS računara za 0$ ali da imate ugovornu obavezu od par godina sa ISP-om i da vam četvrtinu ekrana zauzimaju reklame. Mislim, prošlo je dovoljno vremena od prošle implementacije te abominacije, stasalo je dovoljno novih korisnika kojima mogu da probaju da to uvale.
[ DaliborP @ 12.12.2013. 09:33 ] @
Citat:
canny:
Hoćeš da kažeš da ne radi nijedna igrica, office i document viewer-i, rad sa slikama, kamera, navigacija, čitanje knjiga, podsetnik, notes-i, gledanje filmova, slušanje muzike i da ne nabrajam dalje? Smart telefon ima malo više aplikacija nego što izgleda na prvi pogled :)

Ne znam cemu to "dokazivanje" da postoje offline aplikacije. Da, naravno da postoje, ali cela ideja iza smartfona je upravo ta da budes stalno online i da, vecina aplikacija zahteva internet konekciju. U suprotnom sta ce bilo kome smart phone?
[ jablan @ 12.12.2013. 09:38 ] @
Citat:
Nedeljko:
A može li sa hrom os-om da se ima skajp? Naravno, sa internet vezom.

Ima Google Hangouts. https://chrome.google.com/webs...kgahadagoaajjgafhacjanaoiihapd

Inače, otišla je diskusija u pogrešnom smeru. Veb aplikacije mogu da budu offline, kao što i neke "nativne" (koje to često ni danas nisu) aplikacije mogu da zahtevaju net da bi radile.
[ Ivan Dimkovic @ 12.12.2013. 10:21 ] @
Nego je li, gospodo,

Da li bi mogli da se jave ucesnici ove teme koji koriste Chromebook?

Ja malo pregledao user-agente ucesnika na temi i nigde ne vidim Chrome OS... pa reko' da priupitam, mozda nesto propustam...

Hvala unapred!
[ Nedeljko @ 12.12.2013. 10:41 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Nego je li, gospodo,

Da li bi mogli da se jave ucesnici ove teme koji koriste Chromebook?

Ja malo pregledao user-agente ucesnika na temi i nigde ne vidim Chrome OS... pa reko' da priupitam, mozda nesto propustam...

Hvala unapred!

Ma, koriste svi, počev od mene, sve u 0x10 (ili 020 ako nekome više odgovara), samo što imaju veb zasnovane virtuelne mašine na kojima su drugi sistemi, pa se foliraju da se javljaju sa njih.

jablane, jesi li ukapirao? Nije poenta u tome da li je nešto onlajn ili oflajn aplikacija, već da li "web only" sistem to može da tera. E, onda možda možemo da privodimo diskusiju kraju. Dalibore, jeli sad kapiraš poentu?
[ jablan @ 12.12.2013. 11:01 ] @
Ne, ne, kapiram. Kao što ne kapiram ni kako sam mogao da zaboravim kako funkcionišu rasprave na ES-u, pa sam se usudio da se uključim. :) Vidimo se kroz neku godinu kad opet zaboravim.
[ DaliborP @ 12.12.2013. 11:31 ] @
Citat:
Nedeljko:Dalibore, jeli sad kapiraš poentu?

Koja je poenta u pitanju tacno, sta treba da ukapiram?
Komentarisao sam koncepte Chromebook OS-a u odnosu na tablete i napredak razvoja web aplikacija u pozitivnom smeru. Sta sam propustio tacno?
[ Nedeljko @ 12.12.2013. 12:34 ] @
Da onlajn/oflajn nema nikakve veze sa veb/nejtiv aplikacija. Nejtiv aplikacije mogu biti napravljene za onlajn upotrebu, kao i veb aplikacije za oflajn upotrebu. Skajp je nejtiv aplikacija samo za onlajn upotrebu. Na "web only" sistemima rade veb aplikacije, bez obzira na to da li su za onlajn ili oflajn upotrebu i ne rade nejtiv aplikacije bez obzira da li su za onlajn ili oflajn upotrebu. Klaud uspešno radi i sa nejtiv klijentima, koji ne rade na "web only" sistemima.

"web only" sistemi ne nude doslovno ništa zauzvrat za sakaćenje za nejtiv aplikacije. To što ljudi koriste većinom veb aplikacije im pri tom izboru ne znači puno, dokle god koriste makar jednu nejtiv aplikaciju. E, sad, da li će sve migrirati na veb platformu? Pa, ne sum,njam da je to tehnički izvodljivo, ali ako ne nudi nikakve opipljive prednosti, ne znam koliko će se proizvođača softvera opredeliti da sruše sve što su gradili pre toga i počnu od početka, samo da bi bilo veb zasnovano.
[ Dejan Lozanovic @ 12.12.2013. 13:02 ] @
Ajde samo da doprzim malo corbu ovim web advokatima.

http://www.washingtonpost.com/...3-a7f0-b790929232e1_story.html

Ovakvih prica je sve vise i vise. A drugo jos da vam dodam Facebook nije vise web kompanija, oni su vise mobile kompanija. Pogledajte statistike imaju vise mobile nego web korisnika. 15% njihovih korisnika pristupa facebooku samo preko smartphone-a. Vremena se menjaju rodjaci.
[ jablan @ 12.12.2013. 14:13 ] @
Meanwhile...

New Google Sheets: faster, more powerful, and works offline
[ DaliborP @ 12.12.2013. 14:34 ] @
Citat:
Nedeljko:"web only" sistemi ne nude doslovno ništa zauzvrat za sakaćenje za nejtiv aplikacije.

Ne znam zasto pises te referate. Meni (a mislim i svim ucesnicima ove teme) je sasvim jasna razlika izmedju web i native aplikacija i web sistema i ovih drugih. Ne verujem da bi ljudi ucestvovali u temi da je drugacije.

Vrati se ponovo da procitas sta sam ja napisao. Kao sto rekoh, ja bi pre uzeo tablet u odnosu na chromebook (ne iskljucivo zbog sistema, vec zbog cinjenica da ne vidim bas preveliku svrhu chrome os koncepta na laptopu, tastatura je beskorisna. Ali sami koncept web only sistema (koliko god bio neuspesan danas, mada mislim da cena igra najvecu ulogu u tome) je sasvim ok. Prosecnom korisniku tableta, ili laptopa za osnovne operacije (u kojima prednjaci online deo) moze sasvim lepo da posluzi taj sistem. Sta on treba da zna o "sakacenju" ili da li web ili native dok god ima sve sto mu treba na njemu?

Jeste prednost obicnog OS-a na laptopu sto ima extra 100 featura, ali samo onom koji ti featuri trebaju a tu pricamo o manjini. Ko hoce da koristi MathLab, AutoCad ili Photoshot nece kupiti ni Ipad ni Chromebook vec pravi laptop. Nisu tableti postali popularni zbog extra feature-a, vec upravo obrnuto, zato sto pruzaju upravo ono sto zanima bar 60% korisnika, bezbrizno surfovanje plus par osnovnih programa.
[ DaliborP @ 12.12.2013. 14:43 ] @
Citat:
Dejan Lozanovic:Ovakvih prica je sve vise i vise. A drugo jos da vam dodam Facebook nije vise web kompanija, oni su vise mobile kompanija. Pogledajte statistike imaju vise mobile nego web korisnika. 15% njihovih korisnika pristupa facebooku samo preko smartphone-a. Vremena se menjaju rodjaci.

Da, u pravu si, vremena se menjaju. IT proizvodi i usluge su sve vise orijentisani ka web-u pa je i samim tim web development unapredjen. Lepo si to napisao ali sa pogresnim zakljuckom.

I ne razumem poentu pozivanja na Facebook i njihov prelazak na native na tabletima i telefonima? Pa nije celo web trziste vezano za telefone i tablete, postoji verovali ili ne i software sistemi koji rade na, zamislite, PC-jevima.

Ja sam ovu diskusiju zamisljao da ce ljudi da raspravljaju o promenama na trzistu, tj o velikom napretku u web tehnologijama i uslugama, i kako se stvari menjaju nabolje, a ustvari ovde vas par samo hoce da ispljuje chromebook kao promasaj i nista vise.
[ plus_minus @ 12.12.2013. 15:10 ] @
^^ Zato što i jeste promašaj.

Ljudi bi trebalo da su sve napredniji i napredniji a ne prostiji i gluplji i jednostavniji.
Tako isto i hardver i softver treba da izgleda. Pa ko hoće i ne mrzi ga da ide advanced, neka ne koristi bilo šta od toga.
Mnogi pričaju da su nekada umesto smartphonova koristili - svoju glavu kao zabavu. I bilo im je xtra, za razliku od danas.
Dakle, svi koji ne mogu da se adaptiraju na "teško i aparaturu tešku za korišćenje", neka je ne koriste.

Taj deo ljudi koji niko ne želi da zapostavi, taj deo koji nije "It pismen" te je google-relevant-search-chromeš1tbook zbog njih i izmišljen,
treba da imaju mogućnost da priušte sebi fantastičnu napravu koja će kroz apps-ove da im olakša život.

Ostali, treba da budu pošteđeni reklama za takve korporotokrativne promašaje.
Baš kao Što NIJE SLUČAJ.. (šta kaže google houm pejdž kada iz ne-hroma otvoriš istu stranicu? Kaže, u gornjem desnom uglu, Skini googl hrom. Svaki put, kada očistiš keš... ) .. i kao što naravno, NEĆE NI BITI slučaj.

Ja zato pljuckam. :)

@jablan
wtf is google sheets?
[ xigma @ 12.12.2013. 15:27 ] @
Mislim da je problem sa HTML-om sto od svog samog starta nije namjenjen za pravljenje aplikacija, nego za prikaz teksta sa linkovima.
Pisanje javascript/html aplikacija je tesko zato sto je potrebno dosta "akrobacija" nad HTML-om da bi se postigle neke jednostavne stvari.
Npr. i dan-danas su najinteresantnije web igre one koje su pisane u flash-u (zynga poker, farmville... i sl.). Zasto bi Zynga ulagala ogromne napore da sada pravi javascript aplikaciju koja radi isto ovo, a koju je mnogo teze napraviti. Samo da bi dokazali da je Javascript buducnost? Pametnije im je da to vrijeme uloze u pisanje native Android ili iOS verzije.

Komplikovane web aplikacije moze sebi da priusti Google, koji ima ogromne resurse, ali neka manja softverska firma ili pojedinac nemaju tu kolicinu programer-casova na bacanje.
[ anon325 @ 12.12.2013. 15:41 ] @
Citat:

wtf is google sheets?


Mislim da je opet spelling greška, oni ne znaju da speluju (zato se i zovu google umesto googol)

Citat:
Larry Page and Sergey Brin, the founders of Google, adopted the name after looking to see if ‘‘googol’’ was taken as a domain name – it nicely summed up the projected size of their database – but they accidentally misspelled it.
[ plus_minus @ 12.12.2013. 15:42 ] @
Zašto se i dalje prodaju radne memorije i matične ploče koje mogu da progutaju preko 100 gb radne memorije, zašto te takve "babaroge" mogu da kupe i pojedinci, ne samo kompanije ili firme?
Zašto bi bilo ko pored takvih mogućnosti hteo da napravi "skok" unapred tako što će da se prikači ili ograniči na propusnu moć koju mu isp/ruter daju, koja je - mnogostruko manja?

Izgleda da velikoj većini mišljenja formiraju kojekakvi anonimus-famous strani blog pisači tekstova, šta je dobro, šta treba, šta nije valjalo do sad, šta je budućnost.
[ DaliborP @ 12.12.2013. 15:45 ] @
Citat:
xigma: Mislim da je problem sa HTML-om sto od svog samog starta nije namjenjen za pravljenje aplikacija, nego za prikaz teksta sa linkovima.
Pisanje javascript/html aplikacija je tesko zato sto je potrebno dosta "akrobacija" nad HTML-om da bi se postigle neke jednostavne stvari.

I to se mnogo promenilo u poslednjih par godina, jquery pluginovi mnoge stvari toliko pojednostavljaju danas. Mada si u pravu, HTML i nije namenjen akrobacijama.

Sa HTML5 se dosta toga promenilo nabolje. Postoji gomila korisnih tool-ova za podrsku u razvoju, ali verovatno moze to i bolje. Nedostaje tu par stvari. Istina je da ce native aplikaciju uvek imati prednost kad se radi o brzini, security-ju ili memory management-u, ali verujem da ce s vremenom i to biti unapredjeno u web aplikacijama. U svakom slucaju napredak kojeg smo svedoci u web-u je nemoguce ne primetiti.

Citat:
Komplikovane web aplikacije moze sebi da priusti Google, koji ima ogromne resurse, ali neka manja softverska firma ili pojedinac nemaju tu kolicinu programer-casova na bacanje.

Pa ne znam da li je to tacno. Ako pravis nesto sa HTML5 automatski si podrzan na svim OS, dok ovako ti treba poseban developer za svaku platformu. Automatski dupla podrska, itd Mislim da je to svakako skuplje.
[ plus_minus @ 12.12.2013. 16:00 ] @
Citat:
DaliborP:Sa HTML5 se dosta toga promenilo nabolje.


Potvrđujem.

Ja npr. nisam bio u stanju da upamtim onaj DOCTYPE za xhtml tranzicioni nikad..
A sad.. u roku od 30 sekundi, gotov šablon za validnu html5 stranicu, ručno.

Html5 je jedini za sad način, da se stane na put bloatš1tu od adobe korporacije i da se fleš upokoji jednom za svagda.
Tu gde je sad internet explorer 3, tu da bude i fleš.

Jeste, teže je uz jquery ili neki trista trideset i peti po redu, ne toliko poznat framework, napraviti doživljaj kao u flešu, ali tako izgleda mora,
jer, svest o tome kako će jednog dana fleš da "proradi" i ko će sve da piše kod za to, nije na vreme isplivala na površinu.

A što se tiče apps-ova i html5.. ne znam koliko je ko ovde upućen.. html5 je isto tako i BACKWARD compatible. :)
Dakle, kako su sajtovi šljakali ranije, sa starijim "doctypetovima", tako će i sa html5.
Apps-ovi su ti koji za sad jedino pod html5 mogu da šljakaju kako je zamišljeno,
što znači da će vreme apps-ova proći, a html5 DOCTYPE hoće nastaviti da živi kao najfiniji tip standarda - do sad.

U html5 se radi moderan web i apps-ovi i sve uz to, što ne znači da je html5 - kriv ili ne valja. hehe..
html5 je - blagostanje za web develeopere i web dizajnere, mogućnosti i fleksibilnosti su jako dobre i sasvim korektno sve funkcioniše, a još uvek je - draft.
Samo oni koji se ne zezaju sa webdev ili ne programiraju, toga nisu svesni.
[ Nedeljko @ 12.12.2013. 16:02 ] @
Koliko li je teško shvatiti razliku izmeđudiskusije o veb/native app i web+native/web only os.
[ jablan @ 12.12.2013. 16:15 ] @
Očigledno lakše nego razliku između sadašnjosti i budućnosti.
[ Dejan Lozanovic @ 12.12.2013. 16:22 ] @
Citat:
plus_minus:
Citat:
DaliborP:Sa HTML5 se dosta toga promenilo nabolje.


Potvrđujem.

Ja npr. nisam bio u stanju da upamtim onaj DOCTYPE za xhtml tranzicioni nikad..
A sad.. u roku od 30 sekundi, gotov šablon za validnu html5 stranicu, ručno.

Html5 je jedini za sad način, da se stane na put bloatš1tu od adobe korporacije i da se fleš upokoji jednom za svagda.
Tu gde je sad internet explorer 3, tu da bude i fleš.

Jeste, teže je uz jquery ili neki trista trideset i peti po redu, ne toliko poznat framework, napraviti doživljaj kao u flešu, ali tako izgleda mora,
jer, svest o tome kako će jednog dana fleš da "proradi" i ko će sve da piše kod za to, nije na vreme isplivala na površinu.

A što se tiče apps-ova i html5.. ne znam koliko je ko ovde upućen.. html5 je isto tako i BACKWARD compatible. :)
Dakle, kako su sajtovi šljakali ranije, sa starijim "doctypetovima", tako će i sa html5.
Apps-ovi su ti koji za sad jedino pod html5 mogu da šljakaju kako je zamišljeno,
što znači da će vreme apps-ova proći, a html5 DOCTYPE hoće nastaviti da živi kao najfiniji tip standarda - do sad.

U html5 se radi moderan web i apps-ovi i sve uz to, što ne znači da je html5 - kriv ili ne valja. hehe..
html5 je - blagostanje za web develeopere i web dizajnere, mogućnosti i fleksibilnosti su jako dobre i sasvim korektno sve funkcioniše, a još uvek je - draft.
Samo oni koji se ne zezaju sa webdev ili ne programiraju, toga nisu svesni.Aha, da sigurno, primera radi znas li koliko je brza aplikacija kad koristis java ili opbjective C umesto javascripta/html/css-a ? Ja mogu da ti kazem da je user experience mnoooooogo bolji. Cak i varijanta da uzmes cisti html isparsiras html i isparsirane podatke prikazes u native aplikaciji. Tako nesto radi jedno 5 puta brze nego da si otvorio u web browseru. A da ne pricamo o ubrzanjima kad aplikacija koristi json/rest servis, tu web/mobile aplikacija maltene nema sta da trazi.

Primera radi probaj da skeniras QR code preko java scripta, plus probaj da to uradis preko smart phone-a. Pa cemo da pricamo o razlikama u kvalitetu istih native i web aplikacija.
[ DaliborP @ 12.12.2013. 16:25 ] @
Errrrr sto napade coveka, on nije ni uporedjivao web sa native vec je samo komentarisao neosporan napredak koji je dosao sa HTML5. Ustvari kad bolje razmislim ne verujem da je iko na ovoj temi drzao tu stranu.

Niko i ne spori da su native aplikacije brze, sigurnije i stabilnije za zahtevnije slucajeve. Ali to je samo danas. I kao sto kaze plus_minus, zaboravljamo da je html5 samo draft.
[ jablan @ 12.12.2013. 16:35 ] @
Kako bre sigurnije? Pa jel nije lakše exploitovati native app nego veb? A stabilnost? Otkrije se bug, pa 1000x je lakše pushovati apdejt za veb app nego native...
[ Nedeljko @ 12.12.2013. 16:36 ] @
Citat:
jablan: Očigledno lakše nego razliku između sadašnjosti i budućnosti.

I kako će to u budućnosti web only da potisne web + native, odnosno čime? Bez one stvari se ne ženi.

Ja budućnost vidim debelo u klaudu bez smaranja sa brauzerima, koji pre svega imaju korisnički interfejs neprilagođen konkretnoj aplikaciji, već surfovanju.

Možeš li da shvatiš pojam kao što je native cloud client? Ili, recimo da je taj nejtiv zapravo bajtkod.
[ Nedeljko @ 12.12.2013. 16:45 ] @
Zna li iko bez guglanja da navede barem jedan os na kome veb aplikacije ne rade? Ja ne znam.
[ DaliborP @ 12.12.2013. 16:54 ] @
Citat:
jablan:
Kako bre sigurnije? Pa jel nije lakše exploitovati native app nego veb? A stabilnost? Otkrije se bug, pa 1000x je lakše pushovati apdejt za veb app nego native...

Browser security. S obzirom da se sve vise stvari gura na klijent web aplikacije postaju prilicno ranjive i treba biti jako pazljiv oko toga. A mislio sam na stabilnost poput memory management-a nije bas najbolja kad pricamo o browserima. Niti ja znam za neke dobre tool-ove za memory profiling koda na klijentu. A update je svakako mnogo laksi kod web aplikacija.
[ plus_minus @ 12.12.2013. 17:00 ] @
Citat:
DaliborP: Errrrr sto napade coveka, on nije ni uporedjivao web sa native vec je samo komentarisao neosporan napredak koji je dosao sa HTML5. Ustvari kad bolje razmislim ne verujem da je iko na ovoj temi drzao tu stranu.

Niko i ne spori da su native aplikacije brze, sigurnije i stabilnije za zahtevnije slucajeve. Ali to je samo danas. I kao sto kaze plus_minus, zaboravljamo da je html5 samo draft.


Zahvaljujem.
[ jablan @ 12.12.2013. 17:02 ] @
Toolsetovi evoluiraju kao i sve ostalo, kad memory management veb aplikacija postane dovoljno bitna tema, ne sumnjam da će se pojaviti (možda već i postoji nešto, nisam skoro gledao). Doduše, ne kapiram zašto bi se memory management kod veb aplikacija razlikovao od onog pod JVM-om ili .NET-om. Lepa stvar je što je sve resource-critical aplikacije mnogo lakše offloadovati na server (ili cloud) u slučaju veb aplikacija, nego u slučaju "offline" aplikacija.

Da se razumemo, nisam ni ja najsrećniji što je HTML/JS postao lingua franca, u pravu je neko već gore kad kaže da HTML nije napravljen za to. Postojala su bolja rešenja, Java je imala par pokušaja, MS takođe, ali su bili tvrdoglavi i čuvali tehnologiju samo za sebe i zato ništa od toga nije zaživelo. HTML je na kraju ispao nužno zlo, ali je bar naš.
[ Ivan Dimkovic @ 12.12.2013. 17:28 ] @
Citat:
jablan
nisam ni ja najsrećniji što je HTML/JS postao lingua franca


HTML/JS je lingua franca za web aplikacije.

Za nesto drugo, definitivno nije.

Sto se buducnosti tice, ne bih da izigravam proroka - ali bih samo da ukazem da su te ideje o terminalima umirale vec nekoliko puta. A svaki put kada su ponovo uvodjene je ponavljana jedna te ista prica.
[ jablan @ 12.12.2013. 17:47 ] @
Drugi lingua franca (za "klasične") aplikacije, nažalost, ne postoji. A stara mudrost kaže, "ako neće breg Muhamedu"... :)

Ta priča da su "native apps" sve što nam treba je pila vodu kad je 99% ljudi vrtelo (piratske) windows 95-ice a internet je podrazumevao slušanje pištanja 14.4kbps modema 10x dnevno i vrištanje na babu kad podigne slušalicu dok smo online. :) Sad imamo 5-6 ozbiljno rasprostranjenih platformi, svaka od njih ima svoj development stack, videli ljudi da nema 'leba plaćati pet timova, pisati istu stvar pet puta, debagirati pet puta, deployovati pet puta itd.
[ kkedacic @ 13.12.2013. 05:58 ] @
> Drugi lingua franca (za "klasične") aplikacije, nažalost, ne postoji. A stara mudrost kaže, "ako neće breg Muhamedu"... :)
Kako ista osim C/C++ moze biti lingua franca? U C/C++ su pisani VM-ovi, compileri, intepreteri svih koristenijih jezika. Bindovi izmedju jezika se pisu u C-u. Sve sto ima veze s webom je pisano u C/C++ od HTTP servera, softwarea koji pokrece infrastrukturu do HTML rendera i JS enginea u browseru. Mnogi se napate praveci native software koji omogucuje drugima da naprave skin za bazu podataka i prodaju ga pod web aplikacijom.

> Kako bre sigurnije? Pa jel nije lakše exploitovati native app nego veb? A stabilnost? Otkrije se bug, pa 1000x je lakše pushovati apdejt za veb app nego native...
Web aplikacija nikad nece biti brza, sigurna, stabilna i fleksibilna kao native jer u svojoj definiciji podrazumljeva web browser i dijeli s njim sve njegove bugove, sigurnosne propuste, usporenja i ogranicenja. Sto se tice portabilnosti, za izvodjenje HTML/JS potreban je OS/browser koji su radjeni u native jeziku, trenutno C/C++, tako da HTML/JS nikad nece biti portabilniji od native jezika; to sto firme koje kontroliraju platforme ne zele da podrzavaju portabilne stvari je politicko pitanje, a nema bas smisla diviti se web portabilnosti pa raditi aplikacije za platforme kojima je portabilnost zadnja rupa na svirali.
[ Nedeljko @ 13.12.2013. 06:14 ] @
Koliko znam, java se ne piše pet puta, a ni Qt aplikacije. Od juče sa Qt-om sa jednim izvornim kodom ciljaš Windows (desktop+server), android, iOS, OS X i GNU/Linux (a ako te ne mrzi da kompajliraš izvorni kod, onda i ostale POSIX/X11 kao što je BSD), a java odavno ima svoj ekosistem. Naravno, postoji i pajton.

Naravno, sve se to treba prilagoditi posebno telefonima, posebno tabletima i posebno desktopu da bi bilo lepo na svima, baš kao i u slučaju veb aplikacija. Naravno, to je samo UI, a kod proizvoda vodećih proizvođača je funkcionalnost mnogo obimnija i briga njih da li će UI, koji je promil od koda, da urade tri ili pet puta.

Baš se pitam da li stim igre (koje su klaud, jelte) rade u brauzeru ili ne.

Veb aplikacije imaju jedno ograničenje koje korisniku bode oči - nametnut UI brauzera.

No, sve to nema nikakve veze sa pričom o web only sistemima, jer klasični sistemi teraju veb aplikacije podjednako dobro.
[ jablan @ 13.12.2013. 06:34 ] @
Citat:
kkedacic: Kako ista osim C/C++ moze biti lingua franca?

Kad neki sistem bude mogao da izvršava (nekompajlirani) C/C++ i sve potrebne biblioteke, onda ćeš moći da kažeš da je C/C++ lingua franca (znači, nikad). Dotad je C/C++, da se držimo lingvističke analogije, samo alfabet kojim se zapisuje neki jezik, a to što i mi i Francuzi korisimo latinicu ne znači da se razumemo.

Inače, u vezi sigurnosti, tačno je da veb aplikacije zavisi od sigurnosti browsera, ali isto tako .NET i java aplikacije (kojih itekako ima) zavise od sigurnosti rantajma, pa opet niko normalan neće izbegavati VM-ove zbog toga. A posebno u situaciji gde je većina browser engine-a koje milioni ljudi gaze bukvalno non-stop open-source.
[ bigvlada @ 13.12.2013. 06:45 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:

Sto se buducnosti tice, ne bih da izigravam proroka - ali bih samo da ukazem da su te ideje o terminalima umirale vec nekoliko puta. A svaki put kada su ponovo uvodjene je ponavljana jedna te ista prica.


Upravo to. Da ne pričamo o tome da je još Atari 520ST sa emulatorom VT100 terminala koštao isto koliko i dotični terminal. Ova zemlja je spiskala brdo deviza i proizvela gomilu elektronskog otpada u vidu terminala, što po firmama, što po fakultetima.

Što se tiče samog Gugla, ja sve više naginjem mišljenju da oni pokušavaju da urade istu stvar koju je Majkrosoft pokušao da uradi. Windows 95, Internet Explorer 1.0 i pre svega Microsoft Network sa lokalnim dialup-om su bili pokušaj da se internet pretvori u privatnu Majkrosoftovu mrežu. Google Chrome, Chrome OS i Google Fiber su dvadesetprvovekovna verzija tog pristupa. Ako u EU jedna kompanija ne sme da proizvodi avione i ima sopstvenu aviokompaniju, isti princip treba da vlada i kada je internet u pitanju.
[ Nedeljko @ 13.12.2013. 07:12 ] @
Citat:
jablan: Kad neki sistem bude mogao da izvršava (nekompajlirani) C/C++ i sve potrebne biblioteke, onda ćeš moći da kažeš da je C/C++ lingua franca (znači, nikad). Dotad je C/C++, da se držimo lingvističke analogije, samo alfabet kojim se zapisuje neki jezik, a to što i mi i Francuzi korisimo latinicu ne znači da se razumemo.

Žešću glupost nisam skoro pročitao. C/C++ je samo alfabet i sam po sebi ne omogućava da se razume šta program radi. Ne razumeju ga ni čovek koji ga je pisao, ni mašina koja ga kompajlira u svoj nejtiv kod.

Inače je velika nauka napraviti sistem koji može da izvrši C/C++ projekat pripremljen na odgovarajući način.

1. Izvrši make,
2. Pokreni program u bin direktorijumu.

Naravno, projekat treba pripremiti na taj način.

A inače je kompajliranje istih sorseva za pet sistema petostruki posao. Kukuuu!
[ DaliborP @ 13.12.2013. 09:15 ] @
Citat:
Nedeljko: A inače je kompajliranje istih sorseva za pet sistema petostruki posao. Kukuuu!

Bila je rec o prednosti web aplikacije zbog toga sto radi isto na svim mobilnim sistemima, gde ne mora posebno da se razvija aplikacija za svaki sistem.
Evo kod mene u firmi sede i IOS developer i Android developer i par HTML/Jquery developera, svi pritom radeci istu stvar, i nesto ne vidim kako moze da se primeni taj tvoj sistem kompajliranja pet puta za istu aplikaciju?
[ Nedeljko @ 13.12.2013. 09:48 ] @
Pa, napisao sam kako.

Delphi i C++ Builder sa istim izvornim kodom gađaju Windows/Android/iOS/OS X, a Qt još i GNU/Linux. Ako je u tome poenta da sa istim izvornim kodom dobiješ isti rezultat, to je rešenje.

Naravno, programiranje posebno u Javi za android, a posebno u Object C-u za iOS ima svoje prednosti, tako da ti koji sede kod tebe ne sede za džabe. No, HTML5 im ne pomože da izvuku te prednosti, već samo da postignu jednak rad sa istim izvornim kodom, a i to je upitno ako treba da ga prilagode raznim brauzerima.
[ jablan @ 13.12.2013. 11:09 ] @
Citat:
Nedeljko: Delphi i C++ Builder...

[ dule_ns @ 13.12.2013. 11:34 ] @
Citat:
DaliborP:
Citat:
Nedeljko: A inače je kompajliranje istih sorseva za pet sistema petostruki posao. Kukuuu!

Bila je rec o prednosti web aplikacije zbog toga sto radi isto na svim mobilnim sistemima, gde ne mora posebno da se razvija aplikacija za svaki sistem.
Evo kod mene u firmi sede i IOS developer i Android developer i par HTML/Jquery developera, svi pritom radeci istu stvar, i nesto ne vidim kako moze da se primeni taj tvoj sistem kompajliranja pet puta za istu aplikaciju?

To je zato što još niste otkrili sve prednosti i čari HTML/js only rešenja, tj. ChromeOS ;)
[ Nedeljko @ 13.12.2013. 11:52 ] @
Jablane, od tebe bolju argumentaciju nisam ni očekivao. Mora da si se nakodirao u tim alatkama. Ja priznajem da nisam, ali članovi X Files i itf jesu i imaju samo reči hvale za te alatke.
[ DaliborP @ 13.12.2013. 11:55 ] @
Citat:
dule_ns: To je zato što još niste otkrili sve prednosti i čari HTML/js only rešenja, tj. ChromeOS ;)

Ne, vec zato sto koristimo delove sistema kojima klijent kod ne moze da pridje, dok native daje bolju kontrolu nad recimo kamerom, mikrofonom, itd.

Nema moj post nikakve veze sa ChromeOS-om(radi se o mobile sistemima), kao ni vecina poslednjih postova, vec sa cenom razvoja. Ti to naravno znas, ali vise volis da budes trol.
[ Tyler Durden @ 13.12.2013. 12:43 ] @
Meni dobar dio ljudi ovdje zvuči kao da vide pretnju u web riješenjima, najviše kroz to što će im dobar dio postojećih ili potencijalnih klijenta odlepršati, zbog ovih novih tehnologija a to nije dobro za debljinu novčanika ;-)
[ Ivan Dimkovic @ 13.12.2013. 12:52 ] @
Znaci imas 2 tipa platformi:

1) standardne desktope/laptope
2) ogranicene web kutije

Prvi tip moze da tera i web i native aplikacije, dok drugi tip moze samo web aplikacije.

Ljudi primete da je 2) ocigledna losa kupovina zato sto nudi mnogo manje za iste pare i nista sto vec ne postoji na "obicnim" platformama i ti u tome vidis komercijalnu bojazan tih ljudi od web aplikacija?

Wtf?

Mislim, moja masina savrseno tera web aplikacije koje svakodnevno koristim. Ne znam kakve to veze ima sa faktom da su Chromebookovi i sl. ekvivalent biciklu sa jednim tockom. Moj posao su embedded sistemi i savrseno me briga sta ce dominirati u GUI landu posto i za web aplikacije neko mora da renderuje to sto razni JavaScriptovi naskrabaju, a u tom domenu se pricaju samo jezici koji pocinju na C.

A tu Chromebook pricu posmatram kao korisnik. A kao korisnik mogu da primetim da su web aplikacije inferiorne u odnosu na native kada se izadje iz opsega web servisa. To je fakat protiv koga se moze potezati samo gledanje u pasulj sta ce biti za 10 godina.

Pa Google je najbolji primer - u periodu izmedju momenta kada je Apple izbacio njihove mape iz iOSa i momenta mada je Google ponudio svoju native aplikaciju, Google je nudio web aplikaciju koju su korisnici mogli da prevuku na springboard. Ta web aplikacija je bila apsolutno inferiorna u odnosu na native - od performansi renderinga do totalno neuklopljenog UIja. To je takodje u saglasnosti sa izjavama Facebook CEOa o inferiornosti HTML5 u odnosu na native kada je priznao gresku svoje kompanije.

Da to guranje svega u web ima smisla, sam Google bi sve drzao tako i ne bi pravili native aplikacije za Android i iOS. Znas kako se kaze: put your money where your mouth is.

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 13.12.2013. u 14:03 GMT+1]
[ Shadowed @ 13.12.2013. 13:00 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:a u tom domenu se pricaju samo jezici koji pocinju na C.


COBOL npr. hehe :)

Citat:
Tyler Durden:
Meni dobar dio ljudi ovdje zvuči kao da vide pretnju u web riješenjima, najviše kroz to što će im dobar dio postojećih ili potencijalnih klijenta odlepršati, zbog ovih novih tehnologija a to nije dobro za debljinu novčanika ;-)

Pa, nije bas tako. Ivan ti je rekao za njegov slucaj. Sto se mene tice, najveci deo mojih prihoda je zapravo od web aplikacija :)
[ Tyler Durden @ 13.12.2013. 13:03 ] @
@dimkovic
Ne znam samo kako si se ti prepoznao u tome, al' ajde..

Samo mi je još nejasnije kako ne vidiš vezu između širenja web platforme i manje posla za klasične desktop developere, al' cenim da si to napisao bez da si 2 sekunde razmislio o onome što sam napisao.
[ Ivan Dimkovic @ 13.12.2013. 13:05 ] @
Ne vidim posto svaki developer vredan pet para ne bi smeo da ima problem sa prelaskom na drugo okruzenje.

Ako ne moze, propao bi od necega drugog da nema web aplikacija. Svasta.

Ne znam sta je toliko specijalno kompleksno u glorifikovanim layout skriptovima kojima su vremenom nakalemili atribute opstijih programskih jezika. Ako je neko mogao da nauci Javu, C++ ili C# ne vidim sta je probem da nauci neki PhP, JavaScript, Ruby ili sta je vec u modi za ovu jesen/zimu.
[ Shadowed @ 13.12.2013. 13:14 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Ne znam sta je toliko specijalno kompleksno u glorifikovanim layout skriptovima kojima su vremenom nakalemili atribute opstijih programskih jezika. Ako je neko mogao da nauci Javu, C++ ili C# ne vidim sta je probem da nauci neki PhP, JavaScript, Ruby ili sta je vec u modi za ovu jesen/zimu.

Stavise, sto se Jave ili C#-a tice (a i vb.net-a), ne moras ni uciti drugi jezik, u njima mozes raditi web aplikacije. Samo trebas nauciti malo drugaciji nacin koriscenja istih, novi framework i naravno html/css/js (mada ovo poslednje i ne mora ukoliko postoji veca podela podela posla).
[ dule_ns @ 13.12.2013. 13:23 ] @
Citat:
Tyler Durden:
Meni dobar dio ljudi ovdje zvuči kao da vide pretnju u web riješenjima, najviše kroz to što će im dobar dio postojećih ili potencijalnih klijenta odlepršati, zbog ovih novih tehnologija a to nije dobro za debljinu novčanika ;-)

A može i ovako:

Meni dobar dio ljudi ovdje zvuči kao da vide prednost u web only riješenjima, najviše kroz to što će im razvoj biti jednostavniji i jeftiniji, zbog ovih novih tehnologija a to je dobro za debljinu novčanika ;-)

Inače da ne bude zabune, ja bi vrlo rado sad posedovao neki ChromeBook, al za max 100-150 EUR za 15" jer i dalje moram da imam desktop/laptop.
[ Shadowed @ 13.12.2013. 13:39 ] @
E, a je l' moze na taj chromebook da se instalira Windows? Mislim, koliko se secam, dobra je masina, tako da bi uz normalniji OS mogla da bude i korisna stvar :)
[ Tyler Durden @ 13.12.2013. 13:42 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Ne vidim posto svaki developer vredan pet para ne bi smeo da ima problem sa prelaskom na drugo okruzenje.

Ako ne moze, propao bi od necega drugog da nema web aplikacija. Svasta.

Ne znam sta je toliko specijalno kompleksno u glorifikovanim layout skriptovima kojima su vremenom nakalemili atribute opstijih programskih jezika. Ako je neko mogao da nauci Javu, C++ ili C# ne vidim sta je probem da nauci neki PhP, JavaScript, Ruby ili sta je vec u modi za ovu jesen/zimu.


Mda, kad tako iskarikirano i posprdno prokomentarises nesto, naravno da je "lako". Kao sto je lako napisati i hello world! programcic u C-u. Kao da je prelazak na neki drugi jezik obicna zajebancija od nedelju dana. Mozda za tebe. Mozda se ti kreces samo u krugovima genijalaca, ali vecina ljudi (iz IT struke) su obicni sljakeri. Nego ti ne vidis dalje od nosa zbog tog svog elitizma.
A na kraju krajeva, i da je lako za prelazak, je l' bi ti prijalo to? Svakako da bi svakome najvise odgovaralo kad bi mogao sa jednom zvakom da fura do kraja zivota.

Nego su mnogi ljudi strasno sujetni kad ono sto oni koriste, i misle da tako treba, nije glavna prica.Inace, da ne bude zabune, vec 100x je receno na ovoj temi da sustina price nije u fukken konkretnom chromebooku, vec u "filozofiji" i nekim buducim, ali i sadasnjim trendovima.
[ Tyler Durden @ 13.12.2013. 13:45 ] @
Citat:
dule_ns: A može i ovako:

Meni dobar dio ljudi ovdje zvuči kao da vide prednost u web only riješenjima, najviše kroz to što će im razvoj biti jednostavniji i jeftiniji, zbog ovih novih tehnologija a to je dobro za debljinu novčanika ;-)


Ovome nema sta da prigovorim. Zaista. Sigurno da ima toga.
Samo da isto bude jasno kako ja uopste nisam developer, cisto da se zna kako nisam pristrasan sa te pozicije.
[ dule_ns @ 13.12.2013. 13:55 ] @
Citat:
Tyler Durden: Ovome nema sta da prigovorim. Zaista. Sigurno da ima toga.
Samo da isto bude jasno kako ja uopste nisam developer, cisto da se zna kako nisam pristrasan sa te pozicije.

Pa pazi ja 99% programiram web aplikacije, ali ih kao korisnik jako slabo koristim :)
[ jablan @ 13.12.2013. 14:01 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Pa Google je najbolji primer - u periodu izmedju momenta kada je Apple izbacio njihove mape iz iOSa i momenta mada je Google ponudio svoju native aplikaciju, Google je nudio web aplikaciju koju su korisnici mogli da prevuku na springboard. Ta web aplikacija je bila apsolutno inferiorna u odnosu na native - od performansi renderinga do totalno neuklopljenog UIja. To je takodje u saglasnosti sa izjavama Facebook CEOa o inferiornosti HTML5 u odnosu na native kada je priznao gresku svoje kompanije.

Da to guranje svega u web ima smisla, sam Google bi sve drzao tako i ne bi pravili native aplikacije za Android i iOS. Znas kako se kaze: put your money where your mouth is.

Ok, na tu temu već ima smisla diskutovati, kad već jednom apsolviramo činjenicu da je Chromebook inferioran u odnosu na klasičan laptop (da rezimiram još jednom: Chromebook je inferioran u odnosu na klasičan laptop i za sličnu cenu je definitivno lošija kupovina, za dobar deo korisnika, mada ne za sve).

Izneo si par konkretnih stvari kao najveći problem prihvatanja veb aplikacija umesto klasičnih mobilnih aplikacija: performanse i neuklopljen UI. Da li su ti problemi veliki? Jesu. Ali, da li potpuno onemogućavaju korišćenje? Ne. Da li se vremenom mogu rešiti? Da. Ne treba zaboraviti da pričamo o operativnim sistemima koji su kreirani sa "klasičnim" mobilnim aplikacijama u vidu. Koliko će vremena proći pre nego što se omasove operativni sistemi koji su pisani sa primarnim fokusom na veb aplikacijama? Pa već su tu - ChromeOS i FirefoxOS. Jasno, trenutno su inferiorni u odnosu na tradicionalnu konkurenciju ali više se ne postavlja pitanje "da li se može" nego "kad i kako".

Da se ne bi opet sad povuklo pitanje Photoshopa i Cubasea (mada npr. verujem da je AutoCad mnogo manji problem nego što se čini), treba imati u vidu da ti vebbukovi nikada neće biti "za svakoga", kao što nisu ni današnji tableti (npr. ja nikako sebi nisam našao upotrebu za tablet, osim kao daljinski za xbmc i mpd). Ali da će uzeti deo kolača i biti isplativi, u to uopšte ne sumnjam.
[ Ivan Dimkovic @ 13.12.2013. 14:06 ] @
Citat:
Tyler Durden:
Citat:
Ivan Dimkovic: Ne vidim posto svaki developer vredan pet para ne bi smeo da ima problem sa prelaskom na drugo okruzenje.

Ako ne moze, propao bi od necega drugog da nema web aplikacija. Svasta.

Ne znam sta je toliko specijalno kompleksno u glorifikovanim layout skriptovima kojima su vremenom nakalemili atribute opstijih programskih jezika. Ako je neko mogao da nauci Javu, C++ ili C# ne vidim sta je probem da nauci neki PhP, JavaScript, Ruby ili sta je vec u modi za ovu jesen/zimu.


Mda, kad tako iskarikirano i posprdno prokomentarises nesto, naravno da je "lako". Kao sto je lako napisati i hello world! programcic u C-u. Kao da je prelazak na neki drugi jezik obicna zajebancija od nedelju dana. Mozda za tebe. Mozda se ti kreces samo u krugovima genijalaca, ali vecina ljudi (iz IT struke) su obicni sljakeri. Nego ti ne vidis dalje od nosa zbog tog svog elitizma.
A na kraju krajeva, i da je lako za prelazak, je l' bi ti prijalo to? Svakako da bi svakome najvise odgovaralo kad bi mogao sa jednom zvakom da fura do kraja zivota.

Nego su mnogi ljudi strasno sujetni kad ono sto oni koriste, i misle da tako treba, nije glavna prica.

Inace, da ne bude zabune, vec 100x je receno na ovoj temi da sustina price nije u fukken konkretnom chromebooku, vec u "filozofiji" i nekim buducim, ali i sadasnjim trendovima.


Sorry, moraces ponovo da ukljucis parser i da procitas sta sam napisao.

Ti si taj koji je kao temu uveo nekakvu hipoteticku bojazan "desktop developera" od web platformi. To je nista drugo nego nekakav fenomen "posebnosti" koju neki iskazuju za neku platformu platformu za koju su iz nekih razloga vezani - realnost je ta da "desktop developer" ne bi smeo da ima nikakav problem sa jos jednim okruzenjem.

Na sta sam ti odgovorio da ne vidim sta je specijalno kompleksno u glorifikovanom skript jeziku pa da ljudi koji su ucili Javu / C++ / C# ne mogu da predju na to, ako postoji potreba.

To nije nikakvo umanjivanje web platforme, vec samo odgovor na nekakvu glorifikaciju jedne specificne platforme koja nije apsolutno nista specijalno u odnosu na bilo koju drugu sto se kompleksnosti / krive ucenja tice. Zato sam i napisao - ako je neko naucio Javu, C#, C++ - naucice i PHP, JavaScript i sta god.

A to da je HTML poceo kao layout engine i da su na sve to kasnije nakalemljeni elementi opstih programskih jezika to je neosporiva cinjenica, nadam se da ne moramo o tome da drvimo. Osim ako ne zivim u nekom paralelnom univerzumu gde je HTML nastao kao jezik za kontrolisanje nuklearnih reaktora pa mu je kasnije dodata mogucnost da se formatira ispis teksta i slika.

Web platforma je jedna od milion platformi za razvoj i ne predstavlja nista specijalno kompleksno pa da neko ima bojazan od nje (osim ako nije ogranicen i ovako i onako, ali to onda nije specificno za web platformu) - sorry, ne vidim zasto bi neki sw. developer bio uplasen od iste, posao kao i svaki drugi, alat kao svaki drugi.

I to nije nikakvo nipodastavanje vec konstatacija realnosti.

Ja vrednujem svaciji rad i meni JavaScript ili PHP developer nije nista manje ili vise vredan od, sta znam, C++ ili Java developera samo zbog imena jezika/okruzenja, vec je jedino sto je bitno sta on moze da uradi i koliko to vredi.

Upravo si ti taj koji je uneo u pricu nekakve "desktop developere" vs. "web platforme", na sta covek ne moze a da ne prokomentarise da "web platforma" ne moze biti problem za bilo kog iole sposobnog developera koji zna vise od jednog programskog jezika.
[ Ivan Dimkovic @ 13.12.2013. 14:17 ] @
Citat:
jablan:
Citat:
Ivan Dimkovic: Pa Google je najbolji primer - u periodu izmedju momenta kada je Apple izbacio njihove mape iz iOSa i momenta mada je Google ponudio svoju native aplikaciju, Google je nudio web aplikaciju koju su korisnici mogli da prevuku na springboard. Ta web aplikacija je bila apsolutno inferiorna u odnosu na native - od performansi renderinga do totalno neuklopljenog UIja. To je takodje u saglasnosti sa izjavama Facebook CEOa o inferiornosti HTML5 u odnosu na native kada je priznao gresku svoje kompanije.

Da to guranje svega u web ima smisla, sam Google bi sve drzao tako i ne bi pravili native aplikacije za Android i iOS. Znas kako se kaze: put your money where your mouth is.

Ok, na tu temu već ima smisla diskutovati, kad već jednom apsolviramo činjenicu da je Chromebook inferioran u odnosu na klasičan laptop (da rezimiram još jednom: Chromebook je inferioran u odnosu na klasičan laptop i za sličnu cenu je definitivno lošija kupovina, za dobar deo korisnika, mada ne za sve).

Izneo si par konkretnih stvari kao najveći problem prihvatanja veb aplikacija umesto klasičnih mobilnih aplikacija: performanse i neuklopljen UI. Da li su ti problemi veliki? Jesu. Ali, da li potpuno onemogućavaju korišćenje? Ne. Da li se vremenom mogu rešiti? Da. Ne treba zaboraviti da pričamo o operativnim sistemima koji su kreirani sa "klasičnim" mobilnim aplikacijama u vidu. Koliko će vremena proći pre nego što se omasove operativni sistemi koji su pisani sa primarnim fokusom na veb aplikacijama? Pa već su tu - ChromeOS i FirefoxOS. Jasno, trenutno su inferiorni u odnosu na tradicionalnu konkurenciju ali više se ne postavlja pitanje "da li se može" nego "kad i kako".

Da se ne bi opet sad povuklo pitanje Photoshopa i Cubasea (mada npr. verujem da je AutoCad mnogo manji problem nego što se čini), treba imati u vidu da ti vebbukovi nikada neće biti "za svakoga", kao što nisu ni današnji tableti (npr. ja nikako sebi nisam našao upotrebu za tablet, osim kao daljinski za xbmc i mpd). Ali da će uzeti deo kolača i biti isplativi, u to uopšte ne sumnjam.


Mislim da mozemo ovo da postavimo sa druge strane:

Zasto mislis da ce Chrome OS ili Firefox OS imati veliku prodju na trzistu u odnosu na standardne OS-eve?

Ja u tome vidim jedan vrlo specifican problem: klasicni OS-evi poput Linux-a, Mac OS-a i Windowsa imaju sve sto je potrebno za web-aplikacije + jos mnogo toga drugog.

Sta je Chrome OS? Sta je Firefox OS?

Linux distribucije. Kojima je ogranicena upotrebljivost, namernim sakacenjem.

Sta se sa time dobija - za kupca? Ja, pored svog truda, ne vidim nista - posto je u pitanju Linux kernel, tesko da ce te platforme biti vecih performansi od obicnog Linux-a ili da trose manje baterije itd... Osim ako Google ne zagrize i ne subvencionise te masine tako da budu dzabe za korisnika - ne vidim ni prednost u ceni.

Ja vidim samo manjak - a ne visak.

Hajde sada ovako, ti si korisnik - ne developer. Imas platformu, kao sto je Linux / Windows / OS X, koja moze da tera i desktop i web aplikacije. Ima repozitorijum aplikacija, store-ove, sirok izbor - a u bilo kom momentu mozes da teras cloud servise koliko ti volja.

Zasto bi ti, kog djavola, pristao na ogranicenu platformu, odrekao se native aplikacija?

Kada bi Firefox OS ili Chrome OS nudili nesto sto je "killer feature" - kao, recimo, sto ce nuditi Steam OS (igrice od Steam-a) - pa da kazemo, OK, ima smisla zrtvovati kompatibilnost zato sto dobijas nesto sto je vidno bolje od drugih...

Ali ja to ne vidim. Da li mozes da mi kazes sta tacno propustam, kao korisnik?

Posto prvo mora postojati potraznja od kupaca - da bi sve ostalo pocelo da ima smisla. Lepo je to sto je mozda programiranje lakse - ali sta ti to vredi ako platforma nema dovoljno kupaca koji bi platili tvoje programe/servise pa da ti se isplati da ciljas istu?
[ Nedeljko @ 13.12.2013. 15:16 ] @
Ivane, reći ću ti odmah šta propuštaš. Kako ne kapiraš da postoje veb aplikacije koje koriste npr. ActiveX ili nešto drugo windows specific (mada nisu masovne), pa da stoga ne mogu da rade na Chome OS-u i Firefox OS-u? To je njihova prednost!
Citat:
Tyler Durden: Meni dobar dio ljudi ovdje zvuči kao da vide pretnju u web riješenjima, najviše kroz to što će im dobar dio postojećih ili potencijalnih klijenta odlepršati, zbog ovih novih tehnologija a to nije dobro za debljinu novčanika ;-)

Meni dobar deo ljudi ovde zvuči kao da ima problem sa logikom da primeni nesporan stav "veb aplikacije rade jednako dobro na web only i klasičnim os-ovima" na ono o čemu pišu, pa ne vide da poređenje veb i klasičnih aplikacija nije niukakvoj vezi sa poređenjem web only i klasičnih os-ova. Jablan je na to odgovorio da postoji razlika između prošlosti i budućnosti, kao da će u budućnosti veb aplikacije prestati da rade na klasičnim os-ovima ili da će na njima početi da rade lošije nego na web only sistemima, pa da će kupci da navale na web only os-ove.

I da, samo nastavite da kupujete web only sisteme kao i do sad (to im je ta svetla budućnost), a ja ću sve veb aplikacije koje koristim nastaviti da koristim na android, windows i GNU/Linux sistemima (i možda nekim sličnim) dokle god budu radile na njima podjednako dobro.
[ Ivan Dimkovic @ 13.12.2013. 15:23 ] @
Citat:
jablan:
Drugi lingua franca (za "klasične") aplikacije, nažalost, ne postoji. A stara mudrost kaže, "ako neće breg Muhamedu"... :)

Ta priča da su "native apps" sve što nam treba je pila vodu kad je 99% ljudi vrtelo (piratske) windows 95-ice a internet je podrazumevao slušanje pištanja 14.4kbps modema 10x dnevno i vrištanje na babu kad podigne slušalicu dok smo online. :) Sad imamo 5-6 ozbiljno rasprostranjenih platformi, svaka od njih ima svoj development stack, videli ljudi da nema 'leba plaćati pet timova, pisati istu stvar pet puta, debagirati pet puta, deployovati pet puta itd.


Hm, oko tih 5 developer timova...

Pazi, ne moramo uopste pricati ni o profesionalnim aplikacijama - cak i web servisi cesto imaju native aplikacije:

- Google Maps, imas aplikaciju za iOS i Android
- Twitter... native aplikacija i za iOS i Android
- YouTube... native aplikacija i za iOS i Android

Pa majq mu bozju, ove 3 aplikacije su bogom date za "web" tretman, pa opet uprkos tome, njihovi developeri su odlucili da umesto jednostavne cross-platform mumbo-jumbo HTML5 strane raspisu native aplikacije koje koriste OS API-je a ne HTML5. Znaci, ljudi hoce pa hoce kompajlere, makefile-ove, OS API-je i da imaju dev. timove za iOS i Android pa to ti je.

Zasto?

Znas ti to Jablane i sam - zato sto native APIji nude pogodnosti:

a) Konzistentan izgled aplikacije sa dizajnom operativnog sistema
b) Performanse (ako ne verujete, a vi lepo dovucite Google maps web aplikaciju na iPhone springboard, pa probajte kako to lepo izgleda)
c) Mogucnost koriscenja bogatih OS API-ja koji omogucavaju duboku integraciju u platformu i gomilu funkcionalnosti

Znas, ako cak i jedan Twitter koristi iOS/Android API-je umesto da korisniku prezentuju HTML5 stranu, ja bih ipak rekao da web aplikacije ocigledno imaju limite, i da ti limiti nisu ni izbliza reseni pa da mozemo da vidimo smrt klasicnih OS-eva u nekoj blizoj buducnosti.

I tu dolazimo do fundamentalnog problema "web-only" OS-eva - sve sto neki "web only" OS moze da pruzi je u najboljem slucaju podjednako dobro kao i klasicni OS. Cak i da neki Google sutra uspe da implemenira sve moguce i nemoguce API-je koji bilo kome trebaju na ovoj planeti u svom browseru i ti i ja znamo da su svi ti API-ji zapravo wrapperi na native OS API-je i sami po sebi nemaju nista specijalno u sebi sto ne bi radilo bilo gde drugde.

I tu se postavlja najvaznije pitanje: cemu? Ako sa klasicnim OS-om kao sto je Linux mozes da teras ama bas sve, ukljucujuci i web aplikacije - nikako ne mogu da ukapiram zasto bi neko sebi odsekao ruke i prihvatio platformu koja u najboljem slucaju radi kao i "obican" Linux.
[ Tyler Durden @ 13.12.2013. 15:36 ] @
Iz istog razloga što su prihvatili i tablete. Jer im je to sasvim dovoljno za njihove potrebe. Koliko god se ti upirao da objasniš kako su tableti neka sasvim druga priča za koju važe drugačija pravila.
Niko neće tebi skakati po glavi da koristiš nekakvu Chromebook inkarnaciju. Nećeš, ne moraš. Ali hoće gomila drugih ljudi.

Ubaciću ovu temu u bookmarks pa se čujemo za 5 godina.
[ DaliborP @ 13.12.2013. 15:36 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:Hajde sada ovako, ti si korisnik - ne developer. Imas platformu, kao sto je Linux / Windows / OS X, koja moze da tera i desktop i web aplikacije. Ima repozitorijum aplikacija, store-ove, sirok izbor - a u bilo kom momentu mozes da teras cloud servise koliko ti volja.

Zasto bi ti, kog djavola, pristao na ogranicenu platformu, odrekao se native aplikacija?

Ajde ti stvarno gledaj malo ovo iz ugla korisnika. Ako si vec korisnik, a ne developer ti u startu nemas pojma sta je to native a sta web aplikacija.

Da li tvoja keva zna sta je native a sta web aplikacija? Da li ona ima predstavu zasto bi ta platforma trebala biti ogranicena, ili da li mozda zna da se odrekla native aplikacija? Moja ne zna, niti je zanima. Ona mozda samo da klikne nesto i startuje aplikaciju. Tako razmislja "korisnik", a ne developer.

ChromeOS ima druge mane, ali to sto ti pricas sigurno nije mana jer obican korisnik to i ne primecuje. Dok god taj sistem, koliko god bio limitiran daje korisniku ono sto njemu treba, ja ne vidim neki problem sa istim. Slozicemo se da je u pitanju ipak samo cena presudna. Dobija se manje za isto para a danas se bar lako tablet moze naci za 100 dolara i radi sve isto kao i ChromeOS.
[ Nedeljko @ 13.12.2013. 15:55 ] @
Citat:
Tyler Durden: Iz istog razloga što su prihvatili i tablete. Jer im je to sasvim dovoljno za njihove potrebe. Koliko god se ti upirao da objasniš kako su tableti neka sasvim druga priča za koju važe drugačija pravila.

Ne koriste ih zbog toga, nego zato što su jednostavniji za upotrebu i zgodniji za konzumiranje sadržaja. Lakše je u krevetu imati tablet, nego laptop. Dakle, ima opipljive prednosti. Toga us lučaju poređenja web only i kalsičnih sistema nema.
Citat:
DaliborP: Ajde ti stvarno gledaj malo ovo iz ugla korisnika. Ako si vec korisnik, a ne developer ti u startu nemas pojma sta je to native a sta web aplikacija.

Da li tvoja keva zna sta je native a sta web aplikacija? Da li ona ima predstavu zasto bi ta platforma trebala biti ogranicena, ili da li mozda zna da se odrekla native aplikacija? Moja ne zna, niti je zanima. Ona mozda samo da klikne nesto i startuje aplikaciju. Tako razmislja "korisnik", a ne developer.

Evo kako razmišlja umetnik: Nema on pojma o platformama/sistemima itd, ali itekako ima pojma da PS ne postoji u verziji za GNU/Linux. To itekako primećuje. Isto tako i ostali korisnici primećuju da nečega nema.

To što nešto može da se napravi i kao veb aplikacija znači isto što i da AutoCAD može da se napravi za GNU/Linux. Tačno, može. Oću li ja da ga pravim? Neću. Ima li negde da se kupi? Nema. To je nešto što se žestpoko primećuje.
[ Ivan Dimkovic @ 13.12.2013. 15:57 ] @
Citat:
Tyler Durden:
Iz istog razloga što su prihvatili i tablete. Jer im je to sasvim dovoljno za njihove potrebe. Koliko god se ti upirao da objasniš kako su tableti neka sasvim druga priča za koju važe drugačija pravila.
Niko neće tebi skakati po glavi da koristiš nekakvu Chromebook inkarnaciju. Nećeš, ne moraš. Ali hoće gomila drugih ljudi.

Ubaciću ovu temu u bookmarks pa se čujemo za 5 godina.


Samo napred, bice ES ovde i za 5 godina.

To upravo i pokazuje ono sto rekoh - da osim "bice" nema bas puno argumenata. A smrt desktop aplikacija, da si ti ziv i zdrav, je tako "proricana" vec nekoliko puta.

Citat:
DaliborP
Ajde ti stvarno gledaj malo ovo iz ugla korisnika. Ako si vec korisnik, a ne developer ti u startu nemas pojma sta je to native a sta web aplikacija.


Naravno, mene kao korisnika zabole ona stvar u cemu je pisana aplikacija.

Ali ako ta aplikacija:

a) Izgleda jadno u odnosu na aplikaciju koju sam skinuo sa App Store-a, Play Store-a
ili
b) Ako sistem nema aplikacije koje ja koristim

Nista ne vredi mahanje rukama i prica kako je nesto super za developere.

Ja, kao korisnik, odem u prodavnicu i kupim masinu na kojoj sve sto mi treba radi. Masina se zove Macbook Pro, Dell Latitude, IBM Thinkpad, stagod.

Ako kupim neki Chromebook ili sta god da tera Firefox OS, sve sto imam je sacica opskurnih aplikacija i puno obecanja i toplih reci.

Fakat da svi vi ovde na ovoj temi koristite PC ili Mac masine, sa normalnim OS-evima govori upravo o tome da ovde ima puno mahanja rukama i proricanja buducnosti, a malo konkretnih stvari.
[ Nedeljko @ 13.12.2013. 15:58 ] @
Evo, na androidu imam accuweather aplikaciju, koja mi pokazuje temperaturu. Radi naravno kao nejtiv aplikacija, tako da nemam potrebe da je palim, već temperatura stalno stoji u vrhu ekrana. Koja je HTML5 zamena za to?
[ Ivan Dimkovic @ 13.12.2013. 16:15 ] @
A ne ne - ne kapiras Nedeljko.

Nema danas zamene ali, vidis, kada budes zamenio tvoj, savrseno funkcionalan, OS za Web-only telefon, koji moze da trci samo Web aplikacije, onda neces imati uopste taj problem, posto ces samo HTML5 moci i da teras :-)

A zasto bi presao na web-only OS?

Pa zato sto ga ceka velika svetla buducnost - Hank je rekao da su veb aplikacije buducnost, i to je jednostavno tako, pise na zidu - ako sumnjas, pogledaj iPad (?!). Web aplikacije su lakse za development i to je, iz nekog razloga, dovoljan argument da iste postanu toliko dominantne da ce ljudi baciti svoje racunare u zamenu za web-terminale.

Sad, sto ti sa tim tvojim telefonom danas mozes ama bas sve sto mogu i ti web-terminali, a onda jos mnogo toga, to nije bitno. Nije bitno sta tebi (ili meni, ili bilo kome na ovoj temi - ukljucujuci i zagovornike web-terminala koji ih, iz nekih razloga, ne koriste na ovoj temi) treba, vec da ce mnogi korisnici biti OK sa tim web terminalima, jednog dana - mark my words, videces za 5 godina.

Nema veze ni to da Chrome OS, posle vise od 2 godine postojanja, jos nije uspeo ni da se pojavi kao posebna stavka na http://www.netmarketshare.com/ - izmedju danas i za 5 godina ima da se desi cudo.

Zasto mi se cini da sam ovu pokvarenu plocu...

http://www.zdnet.com/blog/open...ebook-is-a-windows-killer/8887

Citat:

Five Reasons why Google's Linux Chromebook is a Windows killer
May 11, 2011


... vec cuo negde? A da... cuo sam je 1996-te/7-me, tada se taj hype zvao Java, Java apleti tek sto nisu ubili desktop, Java terminali su buducnost, aplet je bio buzzword (a onda je i Microsoft napravio svoj buzzword tj. abominaciju zvanu ActiveX)...

http://sunsite.uakom.sk/sunwor...wol-10-1996/swol-10-uexpo.html

Citat:

Zander took more than a few pokes at Microsoft Corp. CEO Bill Gates, who tried to boost confidence in NT and Unix coexistence during his keynote the following day. Zander said Microsoft continues to load the desktop with unnecessary software, driving up the cost of business computing. Citing a Gartner Group Inc. report, he said the average cost of operating a PC in the business space is $13,000 per year, a cost that Sun's network computing model can reduce by 70 percent through "Webtop" thin clients sucking applications off a server.


Ah da, webtopi... i, da, naravno Sun, 70% jeftinije.

Hype je opasna stvar ako covek pocne da veruje u isti.
[ DaliborP @ 13.12.2013. 16:38 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: A ne ne - ne kapiras Nedeljko.

Nema danas zamene ali, vidis, kada budes zamenio tvoj, savrseno funkcionalan, OS za Web-only telefon, koji moze da trci samo Web aplikacije, onda neces imati uopste taj problem, posto ces samo HTML5 moci i da teras :-)

Wow kako ti samo mozes da lupas bez ikakvog povoda. Iako apsolutno niko ovde nije rekao da ce web-only sistemi ikad preuzeti trziste, ti uporno iz posta u post pokusavas da dokazes da to nece da se dogodi.

Pricalo se najvise o web aplikacijama i njihovom napretku, medjutim ti i dalje uporno tvrdoglavo pricas o ChromeOS-u. Ne razumem zasto to radis? Ego?
To se zove cisto trolovanje.
[ plus_minus @ 13.12.2013. 16:44 ] @
Ja bi rekao da ovo što google uporno i agresivno radi sa svojim wannabe-the-best everiuer appsovima, spyhard pretraživačima i hardverom nešto mnogo gore od nečijeg ega i "trolovanja".

+1 za "webtop" lolz.

Novi uzaludni utrošak i vremena i ljudskih resorsa a i drugih resorsa - webtop, by google.
[ Ivan Dimkovic @ 13.12.2013. 16:49 ] @
@DaliborP, znas kako, trolovanje je kada neko preuzme temu i prica o sasvim drugim stvarima.

Mozes pregledati prvu poruku na ovoj temi: http://www.elitesecurity.org/p3380793

Posto je fokus Chromebook i Microsoftov knee-jerk napad na Chromebook - ne vidim kakve to veze ima sa web aplikacijama posto i Chromebook i bilo koji drugi laptop/desktop savrseno mogu da teraju web aplikacije i Chromebook nije nista specijalno bolji u tome. Stavise, moj laptop tera web aplikacije podjednako dobro tj. verovatno jos bolje nego Chromebook zato sto ima brzi hardver.

Medjutim Chromebook i slicne platforme predstavljaju nesto sasvim drugo - Chromebook, tj. Chrome OS ili Firefox OS predstavljaju sasvim drugi ekstrem - a to je ekstrem guranja svega u web interfejs.

Ne znam kako ste vi uopste dosli na ideju da je ta pro vs. anti Chromebook prica neki sud o web aplikacijama, ali to je samo vas problem posto Chromebook i slicni koncepti kao sto su Firefox OS nemaju apsolutno nikakav monopol na web aplikacije, niti je bilo ko ko stoji iza tih projekata zasluzan za to sto mi danas imamo web aplikacije.

Ja sam vrlo zadovoljan korisnik desetina web aplikacija, ali to me svakako nece ciniti zadovoljnim korisnikom kante koja moze samo web aplikacije da tera, zato sto vendor hoce da jos bolje skuplja podatke o meni (Google) ili rapidno gubi relevantnost u svojoj primarnoj industriji pa trazi neki market gde da se uguzi (Firefox).

Izgleda tu dolazi do nekog problema u prevodu.

Mozes slobodno otvoriti temu o napretku web aplikacija. Ja ne znam sta bih tu mogao da dodam posto se slazem da su web aplikacije puno napredovale... mada, opet, ne znam sta nije u IT industriji napredovalo od 1996 do 2013, al' ajde.
[ Dejan Lozanovic @ 13.12.2013. 16:50 ] @
Ma taj chromebook je dobar da na njega instaliras neki linux ili windows ( mada cini mi se da sam negde procitao da MS prestaje sa arm podrskom za desktop varijante)
[ DaliborP @ 13.12.2013. 16:56 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
Izgleda tu dolazi do nekog problema u prevodu.

Tacno tako, jer si ti apsolutno svaku tudju poruku koja nije tvoja preveo u "ChromeOS ce ubiti desktop" pa sa takvim prevodom i pises svoje postove i raspravljas se sa imaginarnim ljubiteljima ChromeOS-a.

Ako nekom treba prevod to si ti. Ali naravno znamo da to nije slucaj ovde, znas ti da citas, samo ne zelis, vec nastavljas da trolujes bez potrebe. Ako su sve ostale poruke trolovanje, evo ja odustajem prvi.

[ Dejan Lozanovic @ 13.12.2013. 16:56 ] @
Citat:
DaliborP:
Citat:
Ivan Dimkovic: A ne ne - ne kapiras Nedeljko.

Nema danas zamene ali, vidis, kada budes zamenio tvoj, savrseno funkcionalan, OS za Web-only telefon, koji moze da trci samo Web aplikacije, onda neces imati uopste taj problem, posto ces samo HTML5 moci i da teras :-)

Wow kako ti samo mozes da lupas bez ikakvog povoda. Iako apsolutno niko ovde nije rekao da ce web-only sistemi ikad preuzeti trziste, ti uporno iz posta u post pokusavas da dokazes da to nece da se dogodi.

Pricalo se najvise o web aplikacijama i njihovom napretku, medjutim ti i dalje uporno tvrdoglavo pricas o ChromeOS-u. Ne razumem zasto to radis? Ego?
To se zove cisto trolovanje.


Gledaj to ovako, javascript muku muci sa performansama, u odnosu na javu/objective c /C#, primera radi probaj da skeniras QR code sa javom/objective c-om / C# a onda probaj to isto da uradis sa web aplikacijom. Nesto sto sa native aplikacijom uspes da ubodes kod u roku od 1-3 sekunde, javascript resenju treba oko 30-40 sekundi.

E sad ajd probaj da prodas tako nesto obicnom korisniku da mu treba pola minute za nesto sto druge aplikacije na marketu rade za 1-3. Bices napljuvan za medalju, aplikacija ce da ti ima rating oko 1.2 - 1.5 i mozes samo da places sa web only varijantom.
[ Nedeljko @ 13.12.2013. 16:56 ] @
Citat:
DaliborP: Wow kako ti samo mozes da lupas bez ikakvog povoda. Iako apsolutno niko ovde nije rekao da ce web-only sistemi ikad preuzeti trziste, ti uporno iz posta u post pokusavas da dokazes da to nece da se dogodi.

Pricalo se najvise o web aplikacijama i njihovom napretku, medjutim ti i dalje uporno tvrdoglavo pricas o ChromeOS-u.

Ne, već se govori upravo o tome da će web only sistemi preuzeti tzrište os-ova za 5-10 godina, a kao argument se uzimaju prednosti veb aplikacija nad klasičnim.

Počelo je ovde

http://www.elitesecurity.org/p3380904

gde sam tvrdio da hrom os nema viziju, jer ne nudi nijednu jedinu prednost nad klasičnim sistemima, već samo ograničenja, a onda se javio jablan ovde

http://www.elitesecurity.org/p3381170

da priča kako web only sistemi imaju budućnost zbog trendova između veb i klasičnih aplikacija i prednosti veb aplikacija.

I non-stop se vrti priča kako su web only sistemi budućnost nad klasičnim zbog rasta veb aplikacija koje jednako dobro rade i na klasičnim sistemima. Pritom Tyler Durden kao prednost vidi to što korisnik nema nešto što mu ne treba.

Iskusniji GNU/Linuks admin zna da od bilo koje distribucije napravi hrom os za jedan dan.
[ Tyler Durden @ 13.12.2013. 17:01 ] @
Prso si Dimkovicu...
Nisi uopste duhovit. A rasprave sa tobom su na nivou price sa Nedeljkom ili sa zidom.
Uzivaj na svom egotripu.
[ Ivan Dimkovic @ 13.12.2013. 17:05 ] @
Citat:
DaliborP: Tacno tako, jer si ti apsolutno svaku tudju poruku koja nije tvoja preveo u "ChromeOS ce ubiti desktop" pa sa takvim prevodom i pises svoje postove i raspravljas se sa imaginarnim ljubiteljima ChromeOS-a.

Ako nekom treba prevod to si ti. Ali naravno znamo da to nije slucaj ovde, znas ti da citas, samo ne zelis, vec nastavljas da trolujes bez potrebe. Ako su sve ostale poruke trolovanje, evo ja odustajem prvi.


Znas kako, konvencija koriscenja foruma je da prva poruka tema diskusije.

Posto si se ti pridruzio na 4-toj strani diskusije sa doprinosom da "web aplikacije dozivljavaju revoluciju" mislim da bi trebalo da procitas bar par strana na pocetku pa ce ti biti jasno da tako nesto niko nije dovodio u pitanje, niti to ima neke veze sa temom.

Nedeljko je to jako lepo sumirao - diskusija izmedju Nedeljka, Jablana, Tylera i mene se vodi o web-only sistemima kao buducnosti ili negaciji toga, gde smo svi izneli neke argumente za ili protiv toga.

Ti si se tu na 4-toj strani ubacio kao padobranac sa pricom kako web-aplikacije dozivljavaju revoluciju.

Sorry, mislim da si ti taj ko je off-topic na ovoj temi.
[ Ivan Dimkovic @ 13.12.2013. 17:11 ] @
Citat:
Tyler Durden:
Prso si Dimkovicu...
Nisi uopste duhovit. A rasprave sa tobom su na nivou price sa Nedeljkom ili sa zidom.
Uzivaj na svom egotripu.


Zasto tako? Ja tebe nisam prozivao nikakvim imenima.

Izvini ali prica kako ce nesto biti za 5 godina je nista drugo nego mahanje ruku. Zao mi je ako mislis da je ukazivanje na to neciji ego-trip, ali ja preferiram da se drzimo malo argumentovanijih stvari, posto svi mi mozemo da masemo rukama i da "proricemo" buducnost.

Ja sam samo linkovao na Java cirkus i hype iz 1997-me kao odgovor na tvoje "videcemo se za 5 godina" - eto i ti iz 1997-me su verovatno mislili da ce za 5 godina Java webtopovi da budu svuda... to je samo ukazivanje na to da hype nije uvek ispravna stvar.

Eto ti si Linux korisnik, da li koristis Firefox OS ili Chrome OS?

Budi iskren pa nam lepo reci. Meni se cini da ih ne koristis.

OK, mozda ti sistemi ne pruzaju to sto tebi treba danas i OK je da verujes da ce za 5 godina da se trziste izmeni, ali ono sto ja propustam da uvidim zasto bi ih koristio kada sve to sto oni mogu da pruze vec imas na Linuxu. To mi nekako uvek nedostaje, sta je "killer app" svega toga? Zasto Firefox OS ili Chrome OS a ne Linux ili OS X? Zasto?

Tablet ti je omogucio ugodno gledanje YouTube-a iz kauca, pregled novina/weba bez da moras da sedis, interfejs optimizovan za konzumaciju sadraja. Stavis laptop i iPad jedan pored drugog, i za upotrebu zvanu "konzumacija" iPad sije laptop sve u 16 po brzini navigacije i lakoci koriscenja, o ergonomiji i da ne pricamo.

Sta bi ti omogucio laptop sa Firefox OS-om ili Chrome OS-om? Nesto za sta bi jako zeleo da odes u prodavnicu i potrosis par stotina EUR, nesto novo sto nisi imao ranije ili nesto sto je mnogo bolje nego ranije? Nesto sto je ocigledno kada webbook stavis pored laptopa i kazes "da, to je to - vidno bolje" ? To je deo koji meni promice..
[ Nedeljko @ 13.12.2013. 17:28 ] @
Zar ne primećuejš da razgovaraš sa pokvarenom pločom. Ja sam "zid" jer ne reagujem na ponavljanje iste gluposti nebrojeno puta i zato što niko nije odgovorio na tvoje i moje vrlo jednostavno pitanje. Takvima, koji misle da će vrćenjem iste osporene priče postići nešto (bez da saberu dva i dva) trebaju odgovarajući sagovornici. Ti se tu nikako ne uklapaš i zato si "prso".

Međutim, nije to razlog zašto si u ego tripu. U tom si tripu zato što smatraš softverašima samo one koji mogu da pređu an drugu platformu, a ne i one koji "znaju" jedino da pišu iste SQL upite celog života, pri čemu ti upiti nisu bogznašta, ali ne znaju da ubede nijednog poslodavca u to svoje "znanje", tj. da su dobri bar za to.

Kapiram ja da je neko mator da menja paradigmu, pa da sa npr. imperativnih jezika prelazi npr. na prolog, ali sa C/C++/C#/Java na PHP, koji je isto to, to ne kapiram i zato sam zbog takvog "elitizma" i ja u "ego tripu".

No, možda je dotičnom promaklo tvoje ograničenje da se izjava odnosila samo na one koji na taj način vrede bar pet para, a ne i manje.
[ Tyler Durden @ 13.12.2013. 18:47 ] @
@dimkovic

nisam ni ja tebe prozivao nikakvim imenima. samo sam jednako odgovorio na tvoju suvu argumentaciju u postu koji je prethodio mome.


ja nisam skoro ni potencijalni korisnik chromebooka, mislim da niko na ovoj temi, bas niko nije rekao kako bi kupio CB, posebno ne po ovoj cijeni.
on uopste ne zadovoljava moje potrebe.
ali ja pricam o prosjecnim korisnicima (to ponavljam vec ko zna koji put) ili jos bolje non-it korisnicima, i komentarisem reklamu sa pocetka teme koja je najobicnija karikatura.
neki "killer app" koji meni pada na pamet jeste sto ce neko kao obican korisnik imati zaokruzen sistem u kome nece morati razmislja ni o kakvim updateima, virusima, sigurnosti i uopste odrzavanju samog OS vec ce jednostavno da fura svoj posao i svoje potrebe.
tu dolazimo do drugog dijela ove teme koji glasi web platforma vs. native. iako mi je sasvim jasno koje su prednosti native aplikacija, pogotovo onih kompleksnih, mislim da ce za veeeelik dio aplikacija, pa i onih kompleksnih, da se napravi odgovarajuca i zadovoljavajuca web alternativa, i da ce na ovaj ili onaj nacin (bilo kroz softverski napredak, bilo kroz raw hardware power) da se razlika u performansama ta dva svijeta ispegla do potrebnog nivoa.

mislim da niko na ovoj temi nije ni jednom ustvrdio kako ce desktop da nestane. nego ljudi na forumima, cim vide suprotno misljenje makar i u tragovima, urade dve stvari. najprije se prebace na najekstremniju poziciju svog stava, a onda analognu stvar urade i sa pozicijom svog "protivnika" u temi.

ja mislim da ce postojati neka vrsta kompleksnog balansa, ne obavezno sa ogromnom zastupljenoscu ni jedne ni druge strane, ali mislim da ce svi imati svoj pristojan dio kolaca.
[ Nedeljko @ 13.12.2013. 18:53 ] @
Citat:
Tyler Durden: neki "killer app" koji meni pada na pamet jeste sto ce neko kao obican korisnik imati zaokruzen sistem u kome nece morati razmislja ni o kakvim updateima, virusima, sigurnosti i uopste odrzavanju samog OS vec ce jednostavno da fura svoj posao i svoje potrebe.

iOS, android.
[ Ivan Dimkovic @ 13.12.2013. 19:08 ] @
Citat:
Tyler
neki "killer app" koji meni pada na pamet jeste sto ce neko kao obican korisnik imati zaokruzen sistem u kome nece morati razmislja ni o kakvim updateima, virusima, sigurnosti i uopste odrzavanju samog OS vec ce jednostavno da fura svoj posao i svoje potrebe.


Problem je sto taj "killer app" vec postoji - pomenu ih Nedeljko, zovu se Android i iOS.

To su no-maintenance OS-evi, koji rade posao odlicno za ono sto su namenjeni. Nisam neki ljubitelj Androida, ali on zadovoljava te parametre a i dalje daje mogucnost developerima da koriste native API-je ako hoce.

Ako hoces masinu za stvaranje sadrzaja koja je "zero maintenance", to je vec veliki izazov - posto to zahteva delikatan balans izmedju kompleksnosti+sloboda i te "zero maintenance" ideje taman toliko da korisnik ne pocne da se nervira da ga smatras idiotom.

Kada pricamo o platformama za "stvaranje" sadrzaja, Apple je pronasao taj balans - ali, ako malo bolje pogledas, Apple je radio na tome jako puno vremena i ta pozicija se ne osvaja tek tako.

Ali ako zaviris malo dublje u OS X, videces da je to "pravi OS" samo sto su napredne stvari neupadljive i prakticno nevidljive za "Joe Sixpack-a"
ali nije bilo potrebno seci ruke i noge korisniku da bi OS bio "zero maintenance" za Joe-a.

[ Tyler Durden @ 13.12.2013. 19:25 ] @
android i ios su po mom misljenju samo jedan korak u evoluciji bas ka tom web scenariju.
u praksi, to su web based platforme, ne mnogo iza chromeOS, jer bez obzira na to koliko svi mi imali offline aplikacija na telefonu, bez data transfera vecina nas bi pobacali te pametne telefone.
to je moje misljenje.

ne ocekujem od tih buducih platformi "zero maintenance". samo ocekujem da ce odrzavanje istih biti bas minimalno upadljivo, isto kao i korisnicke intervencije kod tog odrzavanja.

mislim da je sve receno sto se mene tice. ostaje samo da vrijeme pokaze sta ce da bude.
[ Dejan Lozanovic @ 13.12.2013. 20:39 ] @
Citat:
Tyler Durden: android i ios su po mom misljenju samo jedan korak u evoluciji bas ka tom web scenariju.
u praksi, to su web based platforme, ne mnogo iza chromeOS, jer bez obzira na to koliko svi mi imali offline aplikacija na telefonu, bez data transfera vecina nas bi pobacali te pametne telefone.
to je moje misljenje.

ne ocekujem od tih buducih platformi "zero maintenance". samo ocekujem da ce odrzavanje istih biti bas minimalno upadljivo, isto kao i korisnicke intervencije kod tog odrzavanja.

mislim da je sve receno sto se mene tice. ostaje samo da vrijeme pokaze sta ce da bude.


Ako cemo realno, ni android ni ios nisu najsrecnije resenje, ume UI da "stuca" na androidima a pazi tamo je java koja je mnooogo puta brza nego javascript.
[ EArthquake @ 13.12.2013. 21:38 ] @
ne bih se zacudio da je danas javascript u nekom V8 ili spidermonkey-u brzi od JVMa
kolko su browser dev-ovi ulagali u optimizacije JSa uz JIT kompajliranje i sta sve ne
toliko u JVM nije
[ Dejan Lozanovic @ 13.12.2013. 22:08 ] @
Citat:
EArthquake: ne bih se zacudio da je danas javascript u nekom V8 ili spidermonkey-u brzi od JVMa
kolko su browser dev-ovi ulagali u optimizacije JSa uz JIT kompajliranje i sta sve ne
toliko u JVM nije


hmmm, rekao bih mnogo hrabar komentar bez mnogo metrike. Svaka verzija jave je bila oko 5-20% brza od predhodne gledajuci benchmarke. Sa druge strane android ima skroz novu implementaciju iste.
[ Nedeljko @ 14.12.2013. 05:06 ] @
Citat:
Tyler Durden: android i ios su po mom misljenju samo jedan korak u evoluciji bas ka tom web scenariju.
u praksi, to su web based platforme, ne mnogo iza chromeOS, jer bez obzira na to koliko svi mi imali offline aplikacija na telefonu, bez data transfera vecina nas bi pobacali te pametne telefone.

Već je raspravljeno da je web based != internet veza. Veb aplikacije su one koje rade u brauzeru. Mogu biti za onlajn ili oflajn upotrebu ili kombinovano, baš kao i klasične aplikacije. Na androidu su recimo gmail, yahoo mail i facebook klasične, a ne veb aplikacije.

I opet, kada su ostvareni sistemi bez odsečenih ruku, koji ne zahtevaju održavanje, zašto bi se ruke odsecale? Možda ako se pronađe nešto drugo što bi se tim odsecanjem dobilo. Ovako svakako ne. Nit' lakše za korišćenje i učenje od tableta, nit' udobnije od tableta, nit' tableti zahtevaj održavanje.
[ Nedeljko @ 14.12.2013. 06:05 ] @
Citat:
Dejan Lozanovic: Ako cemo realno, ni android ni ios nisu najsrecnije resenje, ume UI da "stuca" na androidima a pazi tamo je java koja je mnooogo puta brza nego javascript.

Šta znam, otkako imam android 4.2, ne štuca.
[ EArthquake @ 14.12.2013. 07:38 ] @
Citat:
Dejan Lozanovic:
Citat:
EArthquake: ne bih se zacudio da je danas javascript u nekom V8 ili spidermonkey-u brzi od JVMa
kolko su browser dev-ovi ulagali u optimizacije JSa uz JIT kompajliranje i sta sve ne
toliko u JVM nije


hmmm, rekao bih mnogo hrabar komentar bez mnogo metrike. Svaka verzija jave je bila oko 5-20% brza od predhodne gledajuci benchmarke. Sa druge strane android ima skroz novu implementaciju iste.zato je bio cisto komentar, ne tvrdnja

mada , kolicina ljudi koja vrti node.js na serverskoj strani .... ali odo ja u off

svi koje ja znam da imaju chromebook imaju i neki oblik ubuntua instairan na njega rekao bih
i to ne kod nas pa da se vade na nepokrivenost internetom, vec na zapadu ...
[ Zoran Milovanovic @ 14.12.2013. 21:37 ] @
Uopste se nismo razumeli.

@Nedeljko
Nema Skype za Chrome OS, ali ima kao sto je jablan linkovao, Hangouts koji vise nudi od Skype u besplatnoj verziji. Oba zahtevaju internet i postoje za obe platforme, a native aplikacija je losija od web resenja, gde bas nadje Skype :)

Napomenuo sam da postoje aplikacije koje rade offline (slicno Androidu)

Citat:
While Chromebooks are designed to be used when connected to the Internet, users are able to access Google applications such as Gmail, Google Calendar, Google Keep, and Google Drive in offline mode. Chromebooks also come with a built-in local music player, a photo editor, and a PDF viewer that are functional without internet access. Lastly, Chrome apps such as Amazon's Cloud Reader, the New York Times App, and Angry Birds offer offline capability.


Koliko je meni poznato postoje slicni uredjaji (dijagonale i konfiguracije) koji se takodje nazivaju netbookovima, pa... moze li neko da mi kaze kako se 95% vremena koriste isti takvi netbookovi koji teraju ozbiljan (Win/Lin) OS? Sta je to tacno sto se na njima inace radi, a ne moze na Chromebooku?

Uzmimo u obzir da je ovo najmladja platforma. Verovatno ce se razvijati jos i za offline podrsku?

I ne verujem da su masine sa prosecnim, ekranima od 30cm (uglavnom 11.6") u dijagonali ekrana, oskudnim procesorima, malo rama namenjene da budu over kill za klasicne laptopove ili teraju slican sw, jer i nemaju istu upotrebu.

http://en.wikipedia.org/wiki/Chromebook#Design

Citat:
EArthquake: svi koje ja znam da imaju chromebook imaju i neki oblik ubuntua instairan na njega rekao bih
i to ne kod nas pa da se vade na nepokrivenost internetom, vec na zapadu ...


Ista prica, ali realno te masine koriste, slobodno mozemo da kazemo geekovi, koji jednostavno jos uvek nemaju sta da traze na ChromeOS pogotovo ne sa Pixelom, koji je totalno specifican u odnosu na ostale.
[ Nedeljko @ 16.12.2013. 12:57 ] @
A, sad vidim šta je hangouts.

On ne nudi glavnu funkciju za skajp korisnike - da može da se razgovara sa skajp korisnicima, kojih je najviše. Džabe meni ne znam koje druge funkcije, kad ne mogu da razgovaram sa kime ja hoću.

Eto, na hrom os-u ne može da se razgovara preko sa nekim ko ima nalog na skajpu.

I uopšte nije poenta u tome da li neko koristi tablet za nešto čega nema na hrom os-u, nego u tome da se na hrom os-u ne može raditi ama baš ništa što ne može na androidu i da taj rad nije ni prostiji ni udobniji nego na androidu i da nije jeftiniji od androida. Prema tome - dabome. Ako gugl zaista hoće da gura hrom os, to može samo ako ugasi android, uz naravno srazmeran pad tržišnog udela.

A te priče da ne-gikovima ne treba ništa živo mogu da prođu samo ako se usvoji takva definicija gika, da takvi čine mali deo populacije. Danas računare koriste pravnici, lekari, umetnici, novinari, pa i fizikalci. Eto, prevoznici koji se bave selidbama se oglašavaju na internetu. Tako da ne znam ko to danas ne koristi računare u profi svrhe, a svi se nečime bave. Dakle, svi su nekakvi gikovi.
[ Stefan Markic @ 16.12.2013. 13:33 ] @
Citat:
Nedeljko: Ako gugl zaista hoće da gura hrom os, to može samo ako ugasi android


Hm, šta mislite, hoće li jednog dana doći do merge-a Androida i Chrome OS-a? Mislim da ima jedan članak iz ove godine sa Google-ovog bloga o tome. Pokušaću da nađem.
[ Nedeljko @ 16.12.2013. 13:38 ] @
Pa, taj merdž već postoji i zove se android. Jednostavno, hrom os nema šta da da androidu. Svaki drugačiji merdž je sakaćenje androida.
[ Ivan Dimkovic @ 16.12.2013. 13:50 ] @
Pretpostavljam da se Google ekipi u pocetku cinilo da je bolje da Android i Chrome OS budu 2 razdvojena repozitorijuma.

To je bilo u vreme kada je Android bio 100% telefonski OS.

Mislim da je danas situacija potpuno drugacija - Android je dobio podrsku za druge form faktore, a Chrome OS nije nista postigao prakticno.

Tako da me ne bi cudilo da Google u nekom momentu Chrome OS delegira samo na ime Android build-a.

Sve ostalo ne deluje kao preterano uspesna strategija.
[ Nedeljko @ 16.12.2013. 13:58 ] @
Osim ako ne smisle neku prednost za hrom, pa je posle dobije i android.
[ jablan @ 16.12.2013. 14:55 ] @
Citat:
Nedeljko: On ne nudi glavnu funkciju za skajp korisnike - da može da se razgovara sa skajp korisnicima, kojih je najviše.

Nedeljko, legendo, Skajp protokol je proprietary. To što hangoutom ne možeš da pričaš sa skajp korisnicima nema veze sa time što je hangouts ChromeOS aplikacija.
[ Nedeljko @ 16.12.2013. 15:05 ] @
Ima veze s tim što onaj sa kime ja želim da pričam ima skajp nalog, pa sa hrom os-a neću moći da pričam s njim.

Dakle, osakaćen je za jednu vrlo bitnu klasičnu aplikaciju. Sve te priče koje pričaš Peri ne pomažu da priča sa Đokom.

Ljudi, odoh ja da kupim hrombuk, a svi vi koji imate skajp naloge da ste se prebacili na gugl, da bih ja s vama mogao da pričam.