[ micaz @ 14.12.2013. 10:11 ] @
Zdravo
Ako neko može da mi odgovori na nedoumice u vezi osnvanja radnje kao preduzetnik-paušalac.

+ Da li mogu prijaviti samo radni sto/stolicu kao imovinu, na određenoj adresi. S'obzriom da bi bila u delatnosti grafičkog dizajna(za čije obavljanje nije potrebno ništa drugo osim stola i računara) Da li u tom slučaju navodim i računar? (ako se ne varam on može biti lični ..)
+ Pročitala sam da je preduzetnik odgovoran celokupnom svojom imovinom-dakle u mom slučaju imovina bi bila taj sto ili šta to zapravo znači?
+ Da li poreska uprava vrši terensku kontrolu prostora?
+ Da li moram otvoriti poseban račun za radnju ili može ići preko već otovrenog-ličnog računa?
+ Osim poreza od 10% na dobit, da li postoji još nešto što bi morala mesečno/godišnje da plaćam državi?

Hvala svima koji odogovore neko od ovih pitanja[ acca3 @ 14.12.2013. 19:08 ] @
Naćiće se neko kompetentniji da odgovori preciznije od mene, svakako, ali u međuvremenu evo ono što znam:

Da preduzetnik odgovara svom svojom imovinom, misli se na imovinu koju poseduješ ti kao fizičko lice, nevezano za radnju.

Da, moraš otvoriti poseban račun, kada registruješ firmu i uradiš pečat.

Taj porez na dobit plaćaju, čini mi se, preduzeća a ne preduzetnici. Možda misliš na dohodak, ali to je za prihode veće od, dal' je 2 miliona ili tako nekako. U svakom slučaju, tebi će ako si paušalac, poreska poslati rešenje o mesečnom paušalnom porezu, i o doprinosima za zdravstveno, penziono i osiguranju za slučaj nezapošljenosti. I svakog meseca se plaća sve to, bez obzira na promet koji imaš. Koliki je to iznos ukupno, to zavisi od nekoliko faktora (prosek plate u opštini u kojoj imaš radnju, atraktivnost lokacije, delatnost, ...). Kada se prijavljuješ bolje je da ti lokacija bude neka zabit, recimo, nego centar, uštedećeš prilično. A ako si sama zapošljena i radiš na računaru, niko ti ne brani da radiš odakle hoćeš, nevezano za lokaciju gde je registrovana radnja.
[ milened @ 29.12.2013. 16:40 ] @
Imas opsirnu temu o ovome na Vodic za posao>Preduzetnik, pausalac
[ micaz @ 03.01.2014. 09:15 ] @
Hvaala puno:)
[ cipservis @ 20.02.2014. 16:37 ] @
Citat:
micaz:
Zdravo
Ako neko može da mi odgovori na nedoumice u vezi osnvanja radnje kao preduzetnik-paušalac.

+ Da li mogu prijaviti samo radni sto/stolicu kao imovinu, na određenoj adresi. S'obzriom da bi bila u delatnosti grafičkog dizajna(za čije obavljanje nije potrebno ništa drugo osim stola i računara) Da li u tom slučaju navodim i računar? (ako se ne varam on može biti lični ..)
+ Pročitala sam da je preduzetnik odgovoran celokupnom svojom imovinom-dakle u mom slučaju imovina bi bila taj sto ili šta to zapravo znači?
+ Da li poreska uprava vrši terensku kontrolu prostora?
+ Da li moram otvoriti poseban račun za radnju ili može ići preko već otovrenog-ličnog računa?
+ Osim poreza od 10% na dobit, da li postoji još nešto što bi morala mesečno/godišnje da plaćam državi?

Hvala svima koji odogovore neko od ovih pitanja

1.Ne morate prijaviti ništa kao imovinu. Dakle možete poslovati sa preduzetničkom radnjom koja počinje bez imovine. Preduzetnička radnja nema ni obavezu osnivačkog kapitala.
U načelu Vi ništa pri otvaranju ne prijavljujete već ukoliko se odlučite za vođenje knjiga možete odmah nakon otvaranja uložiti deo svoje lične imovine u poslovnu. Zašto se to uradi? Čisto radi kasnijeg pravdanja troškova koji nastaju po osnovu te imovine koja se koristi u poslovanju, odnosno u svrhu "zaštite" imovine koja služi u poslovanju od kasnije zaplene, jer takva imovina poslednja dolazi na red za zaplenu prilikom prinudne naplate.
Ukoliko biste imali poslovni prostor dakle nešto što jeste lokal, mesto gde se ne živi, ne stanuje, gde niko nema priavu prebivališta veoma je važno da imate precizno zavedenu poslovnu imovinu. Ta imovina mora biti odvojena od Vaše lične imovine, a Vaša lična imovina se ne sme nalaziti u takvom poslovnom prostoru.
Kada Vi imate stan u kome i živite jasno je da tehnički Vi niste u stanju da razdvojite tako nešto.
Ne postoji zakon koji bi rekao da pokretanjem preduzetničke radnje sva Vaša lična imovina postaje poslovna, mada ćete čuti od ove ili one inspekcije kako je vaš stan sad maltene javno dobro i poslovni prostor. Ova glupost je u suprotnosti sa Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima članom 12. ali pošto su oni "jahači sile" obično ne haju previše za to... napominjem da Vama niko ne može osporiti niti zabraniti da branite svoja prava kako pred domaćim tako i pred međunarodnim institucijama.
Koliko državi smeta ako Vi obavljate posao ličnom imovinom? Ne smeta, jer praktično to znači da nemate pravo na bilo koji trošak po osnovu upotrebe te imovine. Paušalci uopšte nemaju pravo na troškove, tako da se kod njih tek gubi smisao za tim.
Konkretno, ne morate prijavljivati ni sto, ni stolicu, ni računar kao poslovnu imovinu. Čak iako bi došlo do prinudne naplate oni bi sami sračunali šta je Vama potrebno da nastavite da radite i to bi se trudili da poštede.

2.Ne, u svačijem slučaju u pitanju je sve što posedujete, dakle celokupna Vaša lična imovina. To je velika mana prduzetništva, posebno ako imate radnike, pa se oni odluče da Vas tuže po ovom ili onom osnovu i odnesu Vam sve što imate. Kada je država u pitanju, svi članovi Vašeg domaćinstva, dakle oni koji žive sa Vama i učestvuju u trošenju Vašeg privrđivanja takođe mogu biti opterećeni da plate Vaše dugove prema državi ukoliko od Vas naplata nije moguća. To je novina, ranije to nije bilo tako.

3.Da, PU je u obavezi proveriti Vašu adresu, međutim, ukoliko je nekretnina Vaše vlasništvo, ukoliko je MUP potvrdio Vaše prebivalište na toj adresi i naravno u tom slučaju je to stan, a ne poslovni prostor(ne može se imati prebivalište u poslovnom prostoru), PU ne izlazi na teren da to proverava, jer tehnički to je obavio MUP za njih. Inače PU uvek za ovu stvar može zatražiti asistenciju MUP-a. Ali i Vi imate pravo dokazivati neophodnost takvog postupka, znači da li ste time nepotrebno uznemiravani.
E sada, osim kancelarijske kontrole, postoji i terenska kontrola PU i oni će pokušavati sve i svašta ako na neki od načina dođu uopšte do Vas. Između ostalog i da Vam uđu u stan, da oni to jel' te pregledaju, pa malo preturaju i slično. Za pretres je neophodan sudski nalog svakome i to bukvalno naznačeno po tom osnovu, dakle nalog za pretres. Takođe za ulazak u stan je neophodan sudski nalog. Međutim oni će Vam tvrditi suprotno i navaljivati, možda i pretiti i ko zna šta još, tražiti reket, mito, naplatu mandatne kazne koje su inače ukinute, za sve se ide kod sudije za prekršaje. Pomenuta Univerzalna deklaracija član 12. štiti i Vašu privatnost i Vaš stan prema tome bilo koji zakon R. Srbije ili bilo koje druge članice UN koji je u suprotnosti sa ovim NE VAŽI, ali na Vama je da to dokažete. Inače u Srbiji postoji opcija advokata na licu mesta i ko ima novca za advokata treba da je iskoristi.

4.Da morate otvoriti poseban račun u poslovnoj banci koju smai birate i taj račun, njegov broj, morate prijaviti APR-u i Poreskoj upravi. Stvarno je jako opasno ako ne prijavite otvaranje računa PU. Tehnički PU dobija neku moć tek kada Vas ima za poreski prekršaj, dakle argumentovano i dokazano. Tada poreski inspektor ima pravo i da Vas legitimiše i još neka prava.

5.Ukoliko ste paušalac nemate porez na dobit, jer se drugačije posmatra Vaše poslovanje. Ukoliko vodite knjige imate porez na dobit od 10%.
Osim toga morate uplaćivati u oba slučaja i doprinose PIO, zdravstvo, nezaposlenost. Kod paušala imate porez na paušalno utvrđeni prihod od 10%. Kod vođenja knjiga, a ispalte lične zarade preduzetnika imate dvojak sistem, na iznos lične zarade plaćate porez na zarade i doprinose, a na ostatak prihoda, porez na prihod(dobit) u iznosu od 10%, ali na ovaj deo ne plaćate doprinose.