[ micomg @ 18.12.2013. 09:00 ] @
Koristim Zentyal Server koji je baziran na Ubuntu, služi mi kao gateway i file server, koristim dva različita ISP-a i podesen je WAN Failover i balancing. Da li je moguće podesiti odlaznu SMTP poštu sa koriničkih računara usmjeriti kroz jedan ISP, pošto drugi ne dozvoljava?

LAN1: DHCP
LAN2: ISP 1
LAN2: ISP 2
[ cerveni @ 18.12.2013. 22:26 ] @
Kako mislis ne dozvoljava?

Ne dozvoljava pristup portu 25 ka drugim serverima ili samo ka svom.

Daj nam malo vise informacija

Kakvi su ISP-ovi, prolazis li kroz njihov proxy ili ides direktno, imas li staticku IP adresu ili su dinamicke.
[ Jbyn4e @ 19.12.2013. 08:03 ] @
@cerveni Tipujem da dozvoljavaju korišćenje tog SMTP samo sa svog opsega IP.

@micomg Moraćeš da nađeš kod tog softvera što koristiš da podesiš da sav saobraćaj ka tom i tom hostu ide preko tog i tog interfejsa koji je odgovarajući za taj SMTP. Ne znam taj softver pa ti ne mogu pomoći.
[ cerveni @ 19.12.2013. 21:52 ] @
Ako ne dozvoljavaju pristup portu 25 sa ostalih Ip adresa onda to i nije Mail server. To je obicno za Web pristup ne za SMTP i to je uradio PTT Srbija imam kod njih jos mail nalog ali ga ne koristim bas iz tog razloga.

Secure.secure,secure, najbolje je prvo zabraniti svima da salju mailove, a onda dozvoliti samo onima koji se zale........ Xexexe suludo valjda treba prvo da nauce kako se postavlja Mail server.
Pojedini ISP-ovi kao da su pali sa Marsa nikako da se obuce i postave stvari kako treba a eto Internet zivi vec 20 i nesto godina a oni jos na pocetku..... Najbolje od svega ako bi hteo da pogledam mail na Ptt-u morao bi da koristim obican modem i da se patim sa 56k brzinom........

Pun mi je kufer tih bajnih Admina koji nemaju pojma.......

Doduse moguce je da brane pristup POP3 ili IMAP portovima.

Nego mislio sam da ako imas Staticke IP adrese kod sebe podignes Mail Server u lokalu....

Trazis da ti postave MX rekorde na DNS serveru za obe IP adrese koje imas takodje trazis od svakog provajdera da ti postavi A i PTR rekord za svoju IP adresu.

Ja mogu da ti posaljem konfiguracioni fajl za Postfix mail server (Mail-Gateway ili Krajnji mail server sa userima), moj ti je savet da imas na firewalu podesen Postfix kao Mail-Gateway bez lokalnih usera i poseban unutrasnji Mail server sa userima.

Zanimljiva je ova prica sa WAN Failover-om, koliko treba vremena dok se wan koji je pao ponovo ne podigne (da li pratio log).

[ Jbyn4e @ 20.12.2013. 09:39 ] @
Citat:
Ako ne dozvoljavaju pristup portu 25 sa ostalih Ip adresa onda to i nije Mail server.

Ma verovatno je slučaj kao kod ptt... dakle:
1) ako je TO: @ptt, pušta sve IP adrese da pošalju mail.
2) ako je TO: van ptt, pušta one sa određenog opsega IP da šalju mailove.

Tako ne moraju da razmišljaju o podešavanjima klijenta, puste sve koji dođu sa određenog opsega IP da šalju mail (smtp). Opet, to mu dođe carstvo za viruse koji se šalju mailom na računarima korisnika...