[ mkukic @ 23.12.2013. 09:32 ] @
Koji framework preporucujete za PHP development, ali nije potrebna podrska za MVC!
[ Nikola Poša @ 23.12.2013. 15:50 ] @
Na primer Zend Framework 2, Laravel 4, Symfony 2.

Sva tri framework-a imaju MVC komponentu, tačnije set odvojenih komponenti za izgradnju aplikacije u MVC maniru, ali su "use at will", niko te ne primorava da ih koristiš. Pretpostavljam da si na to mislio kad si rekao da "nije potrebna podrška za MVC".
[ mkukic @ 23.12.2013. 16:56 ] @
Da, to je odgovor koji mi je trebao... Hvala!

Elem, koje god tutorijale da sam nasao na netu o ovim framework-ovima obucavaju odmah kako da se koristi u MVC maniru... Kao da se podrazumeva da ces da koristim MVC...

Koji je od ova tri najpogodniji za small/medium projekte? Koji je najjednostavniji za ucenje jer je rok tanak...

Hvala!
[ Nikola Poša @ 23.12.2013. 18:02 ] @
Pa ne znam kakav tip aplikacije nameravaš da praviš. Danas hteo - ne hteo, dobro koncipirana i raslojena aplikacija će uvek imati te neke MVC obrise. Osim naravno ako ti sad recimo nemaš zadatak da dovodiš u red tamo neki legacy špageti kôd, ili da za njega napišeš nešto custom, pa da čisto imaš pomagala za određene probleme u toj situaciji, tipa DB layer, slanje mail-ova, validacija i slično. Al' ako krećeš nešto od nule da praviš, ne vidim zašto onda ne bi i za te neke druge aspekte iskoristio ono što nudi framework.

Moj favorit će uvek biti ZF, ali u tvom slučaju predlažem da probaš sa Laravel-om, jer je on po mom mišljenju od ova tri najjednostavniji za učenje.
[ mkukic @ 23.12.2013. 22:50 ] @
Treba da se krene sa radom na projektu od nule... Nece biti preterano obiman, ali receno je da se koristi PHP framework. Kolege i ja nikada nismo koristi PHP framework-ove, tako da se trenutno raspitujemo koji i zasto... Nemam nista protiv MVC-a, ali je vreme u pitanju i zanima nas koje je vreme potrebno da se savlada i taj "najjednostavniji" Laravel 4? Da li su u pitanju dani ili nedelje? Na koliko se produzuje ucenje ako se se ubaci i MVC? Znam da je to poprilicno individualno, ali recimo da u PHP-u imamo finog iskustva (kao i OOP programiranju), a tempo ucenja biti poprilicno intenzivan...
[ peromalosutra @ 24.12.2013. 08:06 ] @
Ako radis od nule, MVC bez dvoumljenja, pogotovo ako to planiras kasnije i odrzavati. Sto se ucenja tice, sve zavisi, ali recimo ugrubo da se (osnove!) MVC mogu objasniti u 5 minuta, konkretnu implementaciju u odredjenom frameworku (dovoljno da mozes da pises neki kod koji nije totalni raspad) pohvatas za dan, a kasnije ide poliranje..

CodeIgniter ima veoma jednostavan MVC model npr, postane ti prirodan poslije dan dva, medjutim CI je vec stariji framework, pa mozda bolje da pocinjes sa Laravelom.

Ovo sa procjenom vremena uzmi skroz subjektivno jer zavisi od 1000 faktora (brzine ucenja, poznavanja OOP-a, kompleksnosti frameworka, itd..)
[ MarkoBalkan @ 25.12.2013. 17:14 ] @
zend, symphony, yii, laravel, svi su ok.

meni je za oko zapeo ovaj framework.

yaf framework

pisan je u c-u kao php extension.


evo jedan zanimljiv članak
http://andreaslagerkvist.com/a...03/12/mvc-without-a-framework/


[ Nikola Poša @ 25.12.2013. 17:51 ] @
Da, YAF je zanimljiv framework, neodoljivo podseća na Zend Framework 1 (ili ZF1 podseća na njega ). To je sigurno najbolji framework što se tiče performansi, s obzirom da je pisan u vidu PHP ekstenzije.

E sad, opet kažem, jako liči na ZF1, što znači da je u pitanju ta neka stara koncepcija. Mislim da je bolje okretati se nekim novim trendovima. A i druga stvar, u suštini, sve što YAF nudi, jesu komponente koje olakšavaju razvoj aplikacije u MVC maniru, i to šta više samo controller i view implementacije. Nema tu sad komponenti koje targeteriju neke druge, česte potrebne funkcionalnosti, kao što su db, autentifikacija, paginacija, rad sa formama i slično.
[ VladaSu @ 26.12.2013. 22:05 ] @
Ako vec ulazes vreme i trud da naucis neki php framework nista ti vise vremena nece trebati da ga naucis kao MVC.
Razlika je samo kako posmatras stvari i gde stavljas koji tip koda.
MVC ce samo da ti ubrza stvari ako si u stisci sa vremenom.
[ Nikola Poša @ 30.12.2013. 18:04 ] @
Baci pogled i na ovaj članak: http://www.sitepoint.com/best-php-frameworks-2014/.