[ mladenbp @ 28.12.2013. 18:44 ] @
Posle 10 godina rada u it sektoru (prodavnica i servis racunara) doslo je vreme gde zbog trenutnog stanja na trzistu, povecanja pdv-a sa 8 na 20% i opste nemastine u drustvu firma bude zatvorena. Isplaceni su svi porezi i doprinosi prema poreskoj administraciji , medjutim ostao mi je dug od 25000 (glavnica) i nekih 10000(kamata) za isticanje firme , prema lokalnoj administraciji.Dobio sam uverenje od poreske da nemam duga i uverenje od opstinske uprave gde je napomenut dug i kamata . Interesuje me da li ce apr pristati da izda resenje o zatvaranju firme iako imam duga prema lokalnoj samoupravi ? Napominjem da je firma registrovana kao preduzetnik , sto znaci da odgovaram sa svojom licnom imovinom. Ukoliko mi apr neizda resenje automatski ulazim u novi mesec i opet doprinosi porezi i tako ulazim u zacarani krug .
[ gosha @ 28.12.2013. 21:17 ] @
Stavi firmu u mirovanje. Podneseš zahtev APR-u i kada dobiješ rešenje odneseš u poresku. Sve mesečne obaveze od trenutka mirovanja prestaju da teku. Ono što duguješ možeš polako da izmiruješ.

Ukoliko budeš hteo da nastaviš da radiš samo vratiš iz mirovanja.

Poz. Goran
[ fanfon @ 28.12.2013. 21:28 ] @
Firmu ne mozes zatvoriti dok imas duga prema lokalnoj poreskoj administarciji. Jedino resenje je da stavis firmu u mirovanje da nemas novih obaveza prema Poreskoj Upravi. Prema LPA svakako neces imati jer je komunalna taksa ukinuta za one koji imaju prihod manji od 50 miliona godisnje. Kazes da imas 10 000 kamate. Pa zasto nisi usao u reprogram otpisa kamate kad se o tome trubilo od oktobra prosle godine do aprila 2013? Sad bi ti ostala samo glavnica.
[ mladenbp @ 28.12.2013. 22:12 ] @
Hvala na brzom odgovoru.
Ako odem u mirovinu necu dobijati otpremninu od biroa , posto sam 10tak godina bio prijavljen trebalo bi da dobijam nekih 6 meseci naknadu , sto ce mi znaciti puno . Nisam znao da taksa za isticanje firme spada u porez , zato nisam ni isao da pitam za reprogram , u svakom slucaju sad sam pitao za otpis kamate ili na rate da se isplati dug, medjutim opstinski sluzbenici nisu u mogucnosti da mi izadju u susret
[ gosha @ 29.12.2013. 08:44 ] @
Ja ne vidim da moraš da imaš uverenje da si izmirio poreze. Po sili Zakona brišu sve koji su u blokadi 2 godine. Oni sigurno nisu izmirili poreze.
Uputstvo za brisanje

Traže dokaz o prestanku poreskih obaveza. Pretpostavljam da je to neka potvrda kojom kažu da su obustavili dalje mesečne obaveze. Nigde ne piše da treba uverenje da su izmireni svi javni prihodi.
Poz. Goran