[ Sara1983 @ 04.01.2014. 05:55 ] @
Poštovani učesnici foruma,

Zamoliću da mi neko da savet i objasni "korake" oko braka u Americi. Ja sam turistički (B1/B2 viza) došla u Ameriku i sada hoću da se udam za Amerikanca u prvih 6 meseci, koliko mogu da ostanem ovde. Interesuje me da li je tačna informacija da u koliko se udam, da mogu da ostanem ovde dok mi traje viza, ne moram da se vraćam nazad kada mi istekne turistički boravak od 6 meseci?

Koje korisne savete imate u vezi papirologije koja mi je neophodna oko udaje npr. da li mi treba Izvod iz matične knjige rođenih i Uverenje o Državljanstvu prevedeno na Engleski?

Kakve praktične savete dajete za dalje korake koje trebam da obavim?

Unapred hvala.
[ Jbyn4e @ 04.01.2014. 08:07 ] @
http://www.elitesecurity.org/t...osle-udaje-Americi-Hitno-mi-je
[ Odin D. @ 04.01.2014. 15:41 ] @
Prvo, ima neki rok od momenta ulaska u kom ne smijes da se udajes - jer ce automatski (bez ikakvih daljnih razmatranja) smatrati da ti prava namjera nije ni bila da dodjes kao turista, vec da si imala druge namjere i tako htjela da prevaris drzavu ("fraud"). U tom slucaju ce automatski da te napenale iz zemlje i zabrane ti ulazak, i pitanje je da li ces ikad vise moci da dobijes vizu za US.

Moras da sacekas da prodje taj rok (to cini mi se nije puno, 2-3 mjeseca). Poslije toga mozes da se udas i nakon opet nekog kraceg vremena (cini mi se da se radi o 2-3 mjeseca) mozes da apliciras za promjenu statusa (valjda iz 'turistickog' u 'imigrantski'). U tom slucaju mozes da ostanes u zemlji, ne moras da izlazis, a ako je od momenta stupanja u brak, pa do momenta apliciranja za dobijanje boravisne/imigrantske vize proslo vise od - cini mi se 60 dana - onda ces vizu automatski dobiti bez nekih narocitih provjera i procedura.

Ne oslanjaj se na ove informacije 100%, nisam strucnjak niti detaljni poznavalac te problematike vec pricam ono sto sam cuo od drugih ljudi - provjeri sve (pogotovo ovo oko vremenskih rokova) prije nego ista napravis.
Najvaznije je da se ne udas prije vremena.
[ Sara1983 @ 07.01.2014. 18:48 ] @
Hvala. Idem korak po korak, pa ću još videti kakva je procedura na terenu.

Hvala na savetu oko vremena koje je neophodno da prođe od momenta dolaska, do momenta udaje. Neću se udati pre vremena, jer je sada u Januaru treći mesec od kako sam ovde. Za sada sam se prijavila u zgradi gde živimo da zaista živimo zajedno, sledeći korak mi je da tražim vozačku dozvolu/ID koju sam čula da daju turistima, da bih imala zvaničan dokument sa adresom i imenom svojim... Tako da dok prikupim sve te sitnice, onda ide udaja, do tada će svakako biti 4 meseca od kako sam ovde.

Pokušavam da nađem nekog ne tako skupog advokata koji će znati sve neophodne detalje i pored toga, sa budućim mužem sam se dogovorila da uradimo predbračni ugovor, tako da ako imate nokog da preporučite, bilo bi od koristi.

Hvala na linkovima.