[ Korisnik_Bg @ 20.01.2014. 00:14 ] @
Procitao sam sve teme o ovome na sajtu, ali nisam dosao do resenja. Radi se o sledecem: vlasnik sajta je strano lice (nije registrovan na srbina), sajt je na srpskom i engleskom jeziku i bavice se prodajom usluga, softvera itd... Uglavnom prodaja je u pitanju.

Kupci ce biti iz Srbije, Makedonije i Bosne, manji broj iz drugih zemalja. Kupovina ce trebati da se vrsi platnim karticama (Visa, Master itd...).


Da li je ok za ovako nesto otvoriti off shore kompaniju i na off shore account primati uplate?


[ Thetaworld @ 14.02.2014. 12:28 ] @
Da li je OK? To se može odgovoriti kad se znaju informacije koje su potrebne za ispravnu analizu. Potrebno je prvenstveno vidjeti gdje je rezidencija čovjeka koji prima novac, znači vlasnika i onda gdje je uprava, tj. menadžer ili direktor, u kojoj su državi, onda kojim se poslom bave, da li se povezuju EU države ili SAD i da li je u pitanju PDV sistem tj. vrlo je bitno da li se usluge prodaju firmama ili običnim korisnicima, ali to nisu jedini faktori koji utiču na sastavljanje riješenja u svrhu optimizacije poslovanja koristeći strana preduzeća. Potrebno je utvrditi sve okolnosti. Zakon o porezu na dobit, zakon o porezu na dohodak, oporezivanje dividendi, obaveze prijavljivanja poslovanja, sve su to razni faktori koji su potrebni za razmotriti ukoliko se traži sigurno, pravno zaštićeno riješenje koje će ostati na dugo vremena.

Ukoliko neko samo želi da posluje anonimno, takva riješenja su svima dostupna, ali to ne znači da će biti u skladu sa zakonima, znači postoje određeni rizici. Takve rizike preduzimaju početni biznismeni, za koje je to sasvim u redu.